polne bolesti ordinacije

Urinarne infekcije

Kada kažemo urinarne infekcije misli se na bakterijske infekcije urinarnog trakta koji sačinjavaju: uretra, ureteri, bešika i bubrezi. Veoma su česta pojava i ne spadaju u polne bolesti, ali polno prenosive bolesti predstavljaju bitan faktor u razvijanju i prenošenju infekcije. Ovde ih detaljno analiziramo.

 1. Urinarne Infekcije
 2. Kako se prenosi urinarna infekcija
 3. Simptomi urinarne infekcije
 4. Urinarna infekcija Dijagnoza
 5. Lečenje urinarnih infekcija

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije se još nazivaju i infekcije mokraćnih puteva i infekcije urinarnog trakta. Kao što ime kaže, u pitanju je infekcija koju izaziva bakterija u urinarnom traktu. Svi delovi sistema za mokrenje mogu biti pogođeni infekcijom, ali su ipak najčešće inficirani bešika i uretra.

U infekcije urinarnog trakta spadaju

Odmah da razjasnimo, uretra je mokraćni kanal koji sprovodi urin od bešike napolje, izvan ljudskog tela, a ureteri su mokraćni kanali koji sprovode urin od bubrega do bešike.

Generalno, do urinarne infekcije dolazi nakon što bakterija uđe kroz uretru i počne da se razmnožava u bešiki, nakon čega urin (mokraća) postaje inficiran. Kada nema infekcije, urin je sterilan i u njemu nema bakterija.

Bakterije koje izazivaju infekcije mokraćnih puteva su:

 • Citrobacter
 • Enterobacter
 • Escherichia coli (Ešerihija Koli, E. coli)
 • Klebsiella
 • Proteus
 • Pseudomonas
 • Serratia
 • Staphylococcus aureus
 • Streptococcus fecalis

Infekcija mokraćnih puteva koja pogađa samo bešiku, može biti veoma bolna i iritantna. Ipak, može doći do ozbiljnih komplikacija, ako se infekcija proširi do bubrega.

Kako se prenosi urinarna infekcija

Kao što smo rekli, urinarna infekcija nastupa nakon ulaska bakterije u urinarni trakt. Šanse za ovo su mnogo veće kod žena, tj. žene su u većem riziku od razvijanja infekcije nego muškarci, jer je bešika mnogo bliža vagini i anusu, tj. ženskim polnim organima, nego što je slučaj kod muškaraca. Evo šta sve povećava šansu da bakterija uđe u urinarni trakt:

 • Polni odnos (za vreme polnog odnosa se bakterija može preneti iz analno-vaginalnog dela do uretre i bešike, a može doći i do nadraženja tkiva)
 • Nečistoća organizma i toaleta
 • Uzdržavanje od mokrenja
 • Uvećana prostata (kod muškarca)
 • Infekcija nekom od polnih bolesti, kao što su Hlamidija ili Gonoreja

Statistike

Statistike kažu da su infekcije mokracnih kanala prilično zastupljene, tj. da će više od polovine žena imati ovu infekciju. Još jedan razlog zašto je urinarna infekcija verovatnija kod žena nego kod muškaraca, je kraća uretra kod žena, te je veća mogućnost ulaska bakterije u uretru prilikom polnog odnosa preko penisa.

Simptomi urinarne infekcije

Simptomi urinarne infekcije mogu biti blagi, ukoliko se zdravstveno stanje ne pogorša i bolest proširi. Dakle urinarna infekcija može da postoji i bez simptoma. Ipak, kada je u pitanju infekcija urinarnog trakta, simptomi su uglavnom prisutni u većini slučajeva, i to su:

 • Jak nagon za mokrenjem
 • Češće mokrenje
 • Blago peckanje pri mokrenju
 • Beličasta, mutna mokraća, čak i sa crvenkastim primesama ukoliko ima i krvi
 • Neprijatan miris mokraće
 • Bol u bešiki
 • Blago povišena temperatura

Nije neuobičajena ni drhtavica, iscrpljenost, pa i prisustvo bola kada se ne mokri. Obično žene osećaju neugodan pritisak iznad pubične kosti, a muškarci osećaj punoće u predelu analnog otvora (rektuma). Čest je slučaj i da se osoba koja ima problem sa infekcijom urinarnog trakta žali da ima jak nagon za mokrenjem, a da vrlo mala količina urina izlazi napolje.

Obično, infekcija mokraćnih kanala ne dovodi do groznice, ako je u pitanju infekcija bešike ili uretre. Groznica, može da znači da je u infekcija došla do bubrega. Ako je nastupila infekcija bubrega, simptomi koji se javljaju uključuju bol u leđima ili bol u boku, neposredno ispod rebara, zatim gađenje i povraćanje.

Urinarna infekcija Dijagnoza

Ukoliko primetite simptome infekcije, obavezno se obratite doktoru.

Dijagnoza se postavlja putem pregleda i laboratorijskih analiza, najčešće analizom urina i brisa iz uretre.

Ako doktor sumnja da imate infekciju urinarnog trakta, može vam tražiti uzorak urina, kako bi utvrdili imate li gnoja, krvi ili bakterija prisutnih u urinu. Kako bi uzorak bio dobar, doktor vam može naložiti da očistite vaše genitalno područje sa antiseptikom i da uzorak mokraće bude uzet u sredini mokrenja.

Laboratorijska analiza urina, uz koju se ponekad radi i urinokultura, može otkriti imate li infekciju ili ne. Iako nijedan standardan test ne može utvrditi razliku između infekcije gornjeg i donjeg dela urinarnog trakta, prisustvo visoke temperature (groznice) i bol s boka, mogu nagovestiti da se infekcija proširila i na bubrege.

Lečenje urinarnih infekcija

Ako imate simptome koji su karakteristični za infekciju mokraćnih kanala, a generalno ste dobrog zdravlja, antibiotici su prva solucija za lečenje urinarnih infekcija. Koji lekovi su vam prepisani i na koliko dugo zavisi od vašeg zdravstvenog stanja i tipa bakterije koja je pronađena u vašem urinu.

Jednostavna infekcija

Lekovi koji se obično preporučuju u slučaju jednostavne infekcije mokraćnih kanala su:

 • Amoksicillin (Amoksil, Trimox)
 • Nitrofurantoin (Furadantin, Macrodantin)
 • Ciprofloksacin (Ciprofloxacin)
 • Levofloksacin (Levaquin)
 • Baktrim

Obično, simptomi infekcije nestaju već nakon nekoliko dana od početka terapije, ali ćete verovatno trebati da nastavite sa korišćenjem antibiotika još nedelju dana ili duže. Ispoštujte do kraja terapiju koju vam je prepisao doktor, kako biste bili sigurni da ste se potpuno oslobodili infekcije.

U slučaju infekcija mokraćnih puteva koje su bez komplikacija, pri čemu je sveukupno stanje organizma prilično dobro i vi se osećate zdravi, doktor vam može preporučiti kraću kuru lečenja, kao što je npr. uzimanje antibiotika u trajanju od 3 dana. Ali, da li je to prava odluka, može da proceni samo lekar, u zavisnosti od vaših konkretnih simptoma, kao i od vaše medicinske istorije.

Vaš doktor vam takođe može preporučiti lekove protiv bolova (analgetike), koji dovode do otupljivanja bešike i uretre, kako bi se smanjio osećaj pečenja tokom mokrenja. Uobičajeni nus efekat uzimanja analgetika je bezbojna mokraća – svetlo plava ili narandžasta.

Vraćanje urinarne infekcije

Ako vam se urinarna infekcija stalno iznova vraća, doktor vam može preporučiti dužu terapiju antibioticima ili program samostalnog lečenja koji podrazumeva kraće kure uzimanja antibiotika na početku javljanja simptoma urinarne infekcije. Sada su dostupni testovi urina koje možete raditi kod kuće i koji sa velikom osetljivošću i preziznošću mogu pokazati da li ste u infekciji ili ne, i mogu biti od velike pomoći prilikom infekcija koje se ponavljaju.

Kod infekcija koje su povezane sa seksualnom aktivnošću, doktor može preporučiti uzimanje doze antibiotika posle seksualnog odnosa.

Ako ste u klimaksu, doktor vam može preporučiti vaginalnu terapiju estrogenom, kako biste minimizirali vaše šanse za ponovno vraćanje urinarne infekcije.

Opasne infekcije mokraćnih kanala

U slučaju opasne urinarne infekcije, hospitalizacija i intravenozno lečenje antibioticima mogu biti neophodni.

{ 81 comments… read them below or add one }

Iva March 25, 2017 at 10:45 pm

Otkrivene su mi bakterije u urinu i trenutno čekam rezultate da se ustanovi koje bakterije su u pitanju. Zanima me da li potrebno da partner uradi bakteriološku analizu i ukoliko mu je nalaz negativan da li treba takođe da pije terapiju?
On nema nikakve simptome infekcije.

Hvala unapred!

Reply

milena February 16, 2017 at 2:17 pm

Postovani,

Moj otac vec mesec dana nosi kateter, jer je imao retenciju urina zbog, kako su zakljucili, upale mokracne besike. Posle serije raznih analiza, ustanovili su da nema nikakvih patoloskih promena ili sl, bubrezi dobro rade, prostata je u redu, itd. Medjutim, vec dve probe skidanja katetera su prosle bezuspesno. Tata se brine da ce mu ostati kateter trajno. Molim da mi kazete da li je praksa da se besika vrati u prvobitno stanje i uriniranje se obavlja spontano, ili je u ovom slucaju moguce da ce ipak katetr ostati?

Reply

Anoniman zbog sramote :( January 19, 2017 at 6:54 am

Postovanje cenjeni gospodine.. Jako mi je neprijatno, ali imam problem veliki, desava mi se peckanje u gornjem kanalu penisa, imam problem sa erekciom, u zadnje vreme mng, se slabo postize i kad uspem da postignem nakon par minuta to se izgubi, osim toga i kad imam erekciju penis nema cvrstocu, kad odem da mokrim, ima kao neka pena u solji, osim toga desava mi se da me kao nesto bocne i pritisne u guznom delu, radio sam bris na hlamidiju 2,3 puta, i sve je bilo u redu, sa mokracom je takodje bilo sve u redu, pio sam ciprocinal, dovicin, sumamed, ali nista ne pomaze, pio sam caj od uve, pa od brusnice, kad pijem caj od brusnice bude sve normalno ali mng, kratko jer penis ne drzi dugo erekciju, sto se crvrstine tice isto se kratko desava da bude sve u redu, ali to je samo, tipa 5,10min :/ Molim vas recite mi sta da radim…??? U panici sam ovde niko nista ne zna.. Ocajan sam, obrukao sam se kod vise devojka, sramota me da bilo koju pogledam u oci, krenuo sam da padam u depresiju, i razmiljao da pijem sve zivo na svoju ruku, msm, nisam vise pametan.. Sve je krenulo od tog peckanja, sad sve slabije radi… Molim vas doktore kao najrodjeniji, recite mi sta da radim,samo da se spasim ovoga…??? :(((((

Reply

osman April 7, 2017 at 9:38 pm

Molim vas da mi odgovorite imam iste probleme koji su navedeni u ovom tekstu Lp

Ana January 10, 2017 at 2:46 pm

U zadnjih nekoliko meseci imam peckanje,mokraca je dosta tamnija nego inace i u mokraci se nalaze neke bele cestice kao sluz..mnogi su mi rekli da je to pesak..kad pijem prolom vodu odmah mi je bolje i nema ni peckanja a ni te bele sluzi..ali cim prestanem opet isto..Mozete li mi reci sta je u pitanju..

Reply

Nermina September 1, 2016 at 7:08 pm

Postivani moja kcerka ima 5 godina i ima cestu upalu mokracnih kanala cesto koristi antibiotike ali upala se vraca cesto ima li iko kakve savjete sta raditi hvala vam unaprijed

Reply

Vladan November 29, 2016 at 8:37 am

Mozete procitati ali i naci intervju Aleksandra Milosevica, nacelnika urologije u KBC Zvezdara, najcenjenijeg urologa u Srbiji. Ishrana je od presudnog znacaja. Ukoliko je ph kiselost organizma visoka, a time baznost ili alkalnost niska, organizam je podlozan bolestima posebno urinarnim. Stoga pogledajte na internetu tabelu hrane po stepenu ph kiselosti odnosno alkalnosti koju izazivaju i zapanjicete se kada utvrdite da ste bili toliko blizu resenja. Antibiotici dugorocno nista ne resavaju, oni samo slabe imuno sistem. Kao trenutno resenje su i shvatljivi ali dugorocno – samo izgradnja jakog imuno sistema vam pomaze.

Asmir May 31, 2016 at 1:16 am

Imam jako peckanje i nagon za mokrenjem i cesto mokrim peckanje u donjem predjelu stomaka mozetel mi rec o kakvoj se bolesti radi i kako izljecit

Reply

combo September 21, 2016 at 7:19 am

Procitaj tekst iznad,ako treba vise puta 🙂

Kica May 24, 2016 at 7:51 pm

Imao sam sa devojkom odnos posle duzeg vremena i nakon nekoliko dana devojka mi je dobila svrab u predelu vagine, ja ne osacam nista, niti imam bilo kakve simptome. Da li je moguce da je bio do mene problem i sta savetujete? Hvala!

Reply

Ivana March 31, 2016 at 1:21 pm

Postovani. imam problem sa urinarnom infekcijom vec nekoliko puta. Poslednja 3 puta mi se desava dan il dva posle seksualnog odnosa. Odnose sa momkom imam zasticene – koristimo kondom. I uvek se izmokrim posle odnosa i istusiram. Da li imatee neki savet? Pijem uvek antibiotik, pila sam i ulje divljeg origana, razne cajeve i opet se vrati. A dnevno pijem 2-3 litra tecnosti tokom cele godine.

Reply

Jovana February 15, 2016 at 11:13 am

Poštovani,
pre dva meseca mi se slosilo,bolela me je cela utroba, upucena sam u urgentni centar gde mi je dijagnostifikovana infekcija urinarnog trakta.Od terapije sam dobila pipegal i ciprocinal,naravno cajevi i tecnosti 4l dnevno.Nakon terapije poceli su bolovi u donjem delu stomaka,u ledjima, preponama,oko pupka i analnog otvora.Na ginekoloskom pregledu mi je dijagnostifikovana upala jajnika i besike.Od terapije sam dobila injekcije gentamicin 160 mg i roximisan, bila sam na kontroli i stanje je i dalje nepromenjeno.Radila sam urinokulturu i nema bakterija u mokraci.
Sta je uzrok stalnih upala i infekcija ukoliko nema bakterije? Doktori mi ne odgovaraju, ja ne znam vise sta da radim, od bolova i umora ne mogu normalno da funkcionisem.
Hvala

Reply

Ruža December 9, 2015 at 10:03 pm

Postovani….vec par nedjeljam imam tupe bolove u donjem desnom djelu stomaka,peponi i nemoc u desnoj nozi.Bila sam na ultrazvuku cjelog abdomena…sve uredu…nalaz odlican.Isla sam ginekologu kaze sve uredu samo malo sekreta to sam rijesila vaginaletama…medjutim mene i dalje boli to nije jaka bol..vec tupa dosadna bol…mokrim obilno i stalno…a sad su me i ledja pocela malo bolit…

Reply

darko December 9, 2015 at 5:20 am

Postovani. lijecim se od upale mokracnih kanala vec 9 mjeseci .. dobio sam razne antibiotike i dok god pijem antibiotik meni je dobro cim prestanem meni opet simptomi pocnu .. a simptomi su ucestalo pecenje i previse žut urin…kada bi god radio nalaze mokrace i ultra zvuk sve je uredno bilo .. promijenio sam 4 urologa dok nisam nasao jednog koji mi je predlozio da uradim spermokulturu i nalaz je pokazao (Staphylococcus aureus u velikom broju).. i sad sam dobio terapiju ciprofloxacina 28 dana da pijem.. i proslo je 15 dana ja neosjetim nikakvo poboljsanje … sta da radim doktore imate li kakav prijedlog… hvala unaprijed

Reply

Iscrpljena December 6, 2015 at 10:14 pm

Poštovani,
Potrebna mi je vaša pomoć već mesec dana imam problem sa bolom mokraćnog kanala,svi brisevi i ginekoloski i uroloski su bili u redu,A bol je idalje bio tu,uzarenost,upaljenost,kao da je ljuto sve unutra,nema peckanja pri mokrenju,pila sam Ciprovinal,ništa se nije promenilo,zatim sam uradila urinokulturu i pokazalo se da imam Enterococcus sp. Urolog mi je dao Amoksicilin ispila sam celu kutiju,ali bol ne nestaje,umanji se malo ali čim mokrim ponovo kreće da me boli. Pijem dosta tečnosti,ali ništa. Volela bih da mi neko odgovori na ovo.
Hvala unapred.

Reply

Tamara August 18, 2016 at 9:40 pm

Imam isti problem. Kako si ga resila??? Hvala unapred!

Mara November 11, 2015 at 2:27 am

Postovani,
Vec godinama imam peckanje pri mokrenju, pogotovo ujutru, cim malo trpim, uzasno pocne da pece. Doktorka mi je davala baktrim ako se dobro secam, to nije pomoglo uopste. Pre dve nedelje mi je radjena konizacija, imam kandidijazu creva zbog cega verovatno ne bih smela piti antibiotike. Problem je sto retko koji doktor u mom gradu ozbiljno shvata taj problem, i zanima me da li bih mogla da uradim nesto “na svoju ruku”, ili kome je najbolje da se obratim.
Unapred zahvalna,
Srdacan pozdrav

Reply

Valentina54 November 5, 2015 at 1:53 pm

poštovani, budući imam presađen bubreg, imam česte urinoinf. zbog oslabljenog imuniteta. Dok sam mokrila me peklo, kod spec. neftologa napravila urinokult. Sada nemam bol kodf mokrenja, jer pijem antibiot. nalaz Klebisiela pneumonisae ESBL, pijem klavocin. Moje pitanje je dal smijem imati spolne odnose dok pijem antibiotik, Unaprijed zahvaljujem na odg.

Reply

Ivana October 26, 2015 at 10:30 pm

Postovani,imala sam urinarnu infekciju i zapaljenje besike,primala sam injekcije i pila antibiotike.Bol pri mokrenju se smanjio ali je pocelo mnogo da me svrbi pa sam kupila Canesten3.Da li mozete da mi pomognete?

Reply

Zivorad October 25, 2015 at 4:25 pm

Postovani pre mesec dana operisao sam tumor besike. Sve je bilo u redu sem sto me non stop peče pri mokrenju. Radio sam urino kulturu nema bakterija pio ciprocinal i cajeve al problem ne prestaje. Mozete li mi reci sta moze jos biti uzrok ?Poz. i hvala

Reply

drbojic November 28, 2015 at 11:08 am

Morate se javiti lekaru koji vas je operisao

Petra October 21, 2015 at 2:10 pm

Kao prvo neznam odakle bih pocela..evo ovako otkad sam imala prvi odnos sa muzom imam stalno problema od peckanja svrbenja ljustenja kozice nadalje…do dan danas kcer mi vec ima 10mj…ginekolog mi stalno propisuje vaginalete i canesten kremu i oped isto…cak dok sam bila trudna u trudnoci je zbog svega tog tj jakih upala… na kcer presla upala mokracni kanala i bubrega…sad je sve gore puno mi se kozica ljusti i pecka cak i jaci zuckasti iscjedan…dali imate vi kakav savjet sta da napravim ili koristim hvala i pozdrav..

Reply

Maja October 20, 2015 at 9:20 am

Postovani,
Prilikom mokrenja osecam da je mokraca neprijatnog mirisa, nemam nekih drugih simptoma u vidu bola, peckanja ili ucestalog mokrenja, osim neprijatnog mirisa. Mislila sam da je to mozda zbog hrane, ali to traje vec 15 dana, da li je to infekcija I sta bi trebalo da radim?

Reply

drbojic November 28, 2015 at 11:09 am

Najbolje da se javite lekaru

Vedrana October 20, 2015 at 12:48 am

Postovani,

U zadnjih par meseca mi se konstantno vraca bakterija u besici, s tim da je sva tri puta bila druga( eserihija,enterokoke i streptokoke) Posle odredjene dijagnoze cu dobiti antibiotik koji ce mi pomoci i nakon 2 do 3 nedelje nakon antibiotika ista prica. Inace rodjena sam s umanjenim desnim bubregom, a takodje su mi pre mesec dana pronasli cistu na desnom bubregu.
Da li mi mozete reci zasto se stalno bakterija vraca, uglavnom nakon menstrualnog ciklusa i da li kojim slucajem je mogu dobiti nakon odnosa sa suprugom? Da li bi i on trebao da odradi urino kulturu?

Unapred zahvalna

Vedrana

Reply

Nadja October 19, 2015 at 10:23 am

Cao! Imam neko duze vrijeme svrab i peckanje dok mokrim! Onda dok nijr mi se to dogadjalo nisam imala bol pri mokreenju samo svrab i cudne zdrusave npr bjelo ptanje bude ko grudvice i prilikom brisanja boli me. Cak i vodom saperem bol veca budem dok mazem bademovom kremom ublazi i nestane ta nagomlina grudvica! Dali bi mi znali reci sta je to ‘

Reply

ivana blagojevic October 16, 2015 at 11:45 pm

postovani,imam bolove u bubrezima tokom mokrenja,a i tokom celog dana.doktorka mi je dala pentraksil,garamicin i zodol i rekla da imam upalu besike.meni se bol ne smanjuje,a sutra zavrsavam terapiju.da li da trazim uput za laboratoriju,ili se upala besike tako manifestuje?

Reply

drbojic November 4, 2015 at 3:24 pm

Najbolje bi bilo da odete na kontrolni pregled i da se dogovorite sa lekarom

Irina October 14, 2015 at 5:03 pm

Posle operacije sam pielina i nosim jj sondu skoro jedan mesec. Zbog neznam kakvih razloga dobila sam vodu u plucama i stomak bila na terapii citerala x 500 x10 dana kao i diuretic. Voda se povukla sve se kao sredilo trece nedelje. To je bio samo jedan dan tachnie istog dana kada sam zavrsila sciteralom dobola sam krvavu urinu idala na analolizu sledecheg dana. Krv je ok osim sedimentacija 20 kao i poxitivna na bakterii u urini, svakako i krvava urina.
Istog sam dana uzela nitrofurantoin 4 x50.
Jeli ovo normalno stanje sve dok imam ovu sondu i koliko dugo jos trebam uzimati terapiju nakon vadenja?

Reply

drbojic November 4, 2015 at 3:23 pm

Morate razgovarati sa lekarima koji vas leče

natasa October 11, 2015 at 9:22 pm

Postovani,
imam infekciju mokracnih puteva, doktor mi je propisao Furadantin, koji treba da pijem 5 dana.
Nisam radila urinokulturu, vec obicni test kod dr.vjerovatno trakice koje pokazuju infekciju.
Bojim se eserihije.
Nikada je nisam imala.
Da li sam sa ovim antibioticima zasticena?
Da li je moguce da osjecam mucninu i malaksalost zbog ove infekcije?

Reply

Milica October 6, 2015 at 7:47 pm

Pozdrav! Da li je moguce da se dobije upala mok. kanala od nezasticenog seks.odnosa? Vec neko vreme pokusavam da zatrudnim i posle odnosa na neka dva-tri dana pocne da me pecka dok mokrim i iritira me jako i stvara nervozu…

Reply

drbojic November 4, 2015 at 3:22 pm

Moguće je

Milan October 3, 2015 at 7:37 pm

Pocelo je sa visokom temperaturom, da bi narednog jutra primetio krv u urinu tad sam se obratio lekaru koji je okarakterisao kao urinarnu infekciju i prepisao mi antibiotik i uvin caj. odmah sutradan mi se pojavio osip na rukama da li je to urinarna infekcija ili mozda neka polna bolest? hvala

Reply

Tina September 28, 2015 at 6:50 pm

vec par dana imam cesti nagon na morenje mogla bi ga nazvati i stalbi nagon jer ne nestaje cak ni nakon mokrenja, no ne osjecam nikakvo peckanje niti bol pri mokrenju, takoder mokraca je skoro pa prozirna, radi li se tu takoder o nekom blazem obliku infekcije ?

Reply

drbojic October 1, 2015 at 3:02 pm

Može biti. Poterbno je uraditi urinokulturu i javte se lekaru.

Sandra September 28, 2015 at 10:57 am

Postovani,imam problem… tokom mokrenja imam blago peckanje i ucestalo mokrenje koje mi smeta pa me zanima da li je u pitanju neka upala ili nesto drugo?Hvala

Reply

drbojic October 1, 2015 at 2:55 pm

verovatno da je upala, ali trebalo bi proveriti.

Mara September 23, 2015 at 2:37 pm

Pozdrav, nakon svakog spolnog odnosa tj 2 dana poslje spolnog odnosa osjecam peckanje prilikom mokrenja te na kraju mokrenja osjecam zarenje tj jako peckanje i bol u mjehuru,te imam osjecaj punog mjehura i to tako traje odprilike tri-cetiri dana i prestane…zanima me sta bi to moglo biti…Hvala unaprijed na odgovoru

Reply

drbojic October 1, 2015 at 2:57 pm

Moguće je da se radi o upali. Javite se lekaru.

Tamara July 22, 2016 at 2:23 pm

Da li si izlecila problem i sta si koristila? 🙂

Ivana August 25, 2015 at 4:35 pm

Postovani,
Prije nekih 5 dana osjetila sam bol u bubrezima, a mokraca mi je imala cudan miris. Prvih dana sam imala cestu potrebu za mokrenjem, a kad bi mokrila uzasno bi me peklo. Sada nemam toliko cestu potrebu za mokrenjem i puno me manje pece dok mokrim, skoro pa i ne pece vise ali mokraca i dalje ima cudan miris. Jesam li se samo prehladila ili je moguce da imam beku bakteriju? Hvala

Reply

drbojic October 1, 2015 at 2:58 pm

Moguće je da se radi o upali. Javite se lekaru.

Ja August 8, 2015 at 8:54 pm

Prije nekoliko dana pocelo je blagi bol pri mokrenju i morala sam.sve cesce ici u wc, sada su bolovi malo jaci. Ukoliko je neka.infekcija.da.li se moze ljeciti nekim cajevima?

Reply

drbojic September 2, 2015 at 2:18 pm

Čajevima se postiže pojačano mokrenje. Ukoliko tegobe traju, javite se lekaru.

emilija August 8, 2015 at 7:04 pm

Zdravo.Imam problem sa Eserihijom jos kao mala sam je imala i dugo sam je lecila.Pila sam razne tablete,cajeve,primila injekcije.Izlecila sam je ali mi se opet vratila posle 2 godine.Sada je imam opet.Imam pitanje da li treba da uradim urinu kulturu da bi videla da li je opet imam?I koje lekove treba da pijem da bih je izlecila?

Reply

drbojic September 2, 2015 at 2:04 pm

uradite urinokulturu, a terapiju će prepisati lekar

Antonio July 28, 2015 at 2:50 pm

Simptomi: crvenilo na glaviću spolovila koje se nalazi oko izlaza uretre, blaga oteklina na tom istom izlazu i blago peckanje prilikom mokrenja, ponekad krem bijeli iscjedak.
Bris uretre je pokazao infekciju klebsiellom pneumoniae, urinokultura je bila negativna. također je napravljen antibiogram na kojem se jasno vidi na koje antibiotike moja bakterija nije rezistentna. odradio sam punu terapiju noflox antibiotikom i simptomi su ostali isti. Možete li mi dati savijet što da radim budući da mi infekcija nije prošla nakon pravilno odrađene ciljane antibiotske terapije. Kako se prenosi klebsiella pneumoniae i dali postoji rizik da se infekcija proširi na druge dijelove tijela, kao što je krvotok?

Reply

drbojic August 4, 2015 at 3:53 pm

treba promeniti lek i nastaviti sa lečenjem. Bakterija se prenosi kontaktom i kapljičnim putem.

fudy July 26, 2015 at 2:06 am

postovanje, prije 3 dana sam primijetio pocrnjele vene na testisima, kao da su popucale, i bole me genitalije, i jako me pece nakon mokrenja. Sta bi moglo bit i sta da radim? hvala

Reply

drbojic August 4, 2015 at 3:54 pm

javite se urologu

Emir July 25, 2015 at 10:26 pm

Postovanje…moj problem je sljedeci:ponekad kada mokrim osjetim jak bol u penisu a ponekad ne,to traje nekoliko dana…nemam nikakve bolove ni povisenu temperaturu…urin je malo mutniji nego inace i to je to…pozdrav i hvala unaprijed

Reply

drbojic August 4, 2015 at 3:55 pm

Trebalo bi da se javite lekaru, moguće je da je upaljen mokraćni kanal

Nikola July 22, 2015 at 10:38 pm

Ja imam samo 13 godina ali imam vrlo iritanttnu stvar. Urin mi sam izlazi i nemogu da zadrzim ali ne bude puno bude po dve kapljice ali stalno se desava. Kako to da zaustivim i da li je opasno?

Reply

brko July 13, 2015 at 10:14 pm

Postovani,
imam u urinu NITRIT, receno mi je da su to bakterije a da ih imam zbog toga sto koristim kateter za izmokravanje.
Ja Vas molim, dal postoje cajevi kojima bih resio problem a da ne koristim antibiotik?
Hvala unaprijed.

S, Postovanjem
Brko

Reply

drbojic July 17, 2015 at 2:29 pm

Zbog kateteraima bakterija. Teško da možete rešti problem čajevima

drbojic July 17, 2015 at 2:29 pm

Zbog katetera ima bakterija. Teško da možete rešti problem čajevima

Lejla July 4, 2015 at 12:15 pm

Da li se streptococcus agalictae i ureaplasma (oba slabo pozitivna) mogu preneti na partnera bez obzira na koriscenje kondoma?

Reply

drbojic July 21, 2015 at 2:43 pm

Kondom je zaštita od prenošenja

milos July 2, 2015 at 8:32 am

Cao, imam vec neko duze vrijeme bakteriju Streptococcu agalactiae, to jeste da znam ja vec 6 mjeseci…Pio sam terapiju, posle terapije ponovo sam radio bris i dalje samje imao, ali mi se javila jos jedna Escherichia coli, ponovo sampio terapiju i ponovo sam radio bris…Sad imam i jednu i drugu, i jos sam sad dobio trecu Klebsiella spp….Sad mi je doktor propisao Citeral, radio sam jos neke briseve i negativni su, kao na primer ureu plazma i mikro plazma…Zanima me je li se tesko lijeci, i da li ove bakterije sto uticu na erekciju? To jeste imam u poslednje vrijeme problema drugi put, prvi put sve je normalno…ali drugi put nemam dobru erekciju ili ako je imam brzo je izgubim…?Pozdrav

Reply

drbojic July 21, 2015 at 2:31 pm

ove bakterije ne utiču na potenciju. Mogu izazvati upale kožice, i leče se.

Anonimno July 1, 2015 at 9:25 pm

Boli me pri mokrenju, tacnije peče me u određenim položajima i sada imam 38,7 temperaturu. 6 dana pre pojave peckanja pri mokrenju imala sam nezaštićen seksualni odnos. Da li je moguće da imam ovu infekciju ili hlamidiju?

Reply

drbojic July 17, 2015 at 2:32 pm

Mora se uraditi pregled i određene analize, da se vidi gde je upala.

Amela Bosnjak June 26, 2015 at 12:12 pm

Dobar dan.
Čerkica mi ima 3 godine i u urinu ima bakteriju klebsiella spp.
Kako je najbolje lečiti i imali uticaja na organizam.
Ona ponekad ima temperaturu. Temperatura bude najvise 38, 5.Hvala unapred.

Reply

drbojic July 17, 2015 at 2:31 pm

Treba lečiti urinarnu infekciju, posebno kod male dece. Oko lečenja dogovorite se sa pedijatrom.

mr-smith June 9, 2015 at 6:18 pm

Imam jedno pitanje
Prije mjsec dana mi je nadjena bakterija ureaplazma popio sam terapiju,ponovio nalaz i bio je negativan.Nakon par dana sam opet osjetio bolove pri dnu stomaka i javio sam se doktoru,uradjena mi je analiza mokraće sve je bilo uredno nema bakterija doktor nije zelio ponovo da radi bris uretre jer je smatrao da je to nepotrebno jer mi je nalaz bio negativan par dana ranije.Međutim imam izrazene bolove u donjem stomaku,testisima i peckanje prilikom mokrenja i što je najgore u dnu penisa mi je se pojavilo crvenilo koje je jako bolno i non stop svrbi doktor mi je iz tog dijela penisa uzeo dio za analizu na gljivice i nalaz je bio negativan.A mene to jos uvijek boli molim vas za pomoć gdje da se javim ili šta već da radim..

Reply

drbojic June 12, 2015 at 11:36 am

Javite se urologu, potreban je ultrazvučni pregled

nikola May 28, 2015 at 6:25 pm

Postovani
Imam jedno pitanje
Radio sam pregled i u urinu su mi nadjene epitelne celije okrugle
i tamo pise da u urinu ima mase u cemu je ovde problem

Reply

drbojic June 9, 2015 at 1:38 pm

epitelne ćelije su sa zida mokraćnog kanala , mogu biti povećane ako postoji infekcija

comi May 27, 2015 at 9:15 am

Postovani,
imam infekciju Ureaplasma urealyticum, ginekolog mi je prepisao Doksiciklin da pijem 10 dana po 2 tablete dnevno. Da li mogu da imam odnose za to vreme (naravno, sa kondomom)?

Reply

drbojic June 9, 2015 at 1:37 pm

dok treje lečenje i postoji upala ne prepuručuju se polni odnosi

Ivan May 26, 2015 at 12:46 pm

poštovani,
dobio sam spolno prenosivu bolest kladimiju, te sam popio terapiju azitromicina, ali i nakon dva tjedna od zavrsetka terapije i dalje imam jaku žutu boju mokrace i malu bol pri mokrenju, da li je to sve jos od kladimije i proci ce, ili je neka infekcija za koju opet moram ici doktoru.
lp

Reply

drbojic June 9, 2015 at 1:36 pm

potrebno je nastaviti lečenje, jer neki put nije dovoljna jedna doza azitromicina.

santos May 19, 2015 at 6:22 pm

Zdr imam 22 godina vec godinu dana imam problem sa bakterijama jedna prodje druga se pojavjuje svaki 10 15 dana dokt sto mi daje terapije popijem sve antibijotik lekova opet sve u krug jedna prodje druga opet dodje molim vas pomagajtemi ako mozete nesto uradicu sve sto treba

Reply

drbojic May 20, 2015 at 2:57 pm

Neki put infekcija može biti uporna, pa je potrebno duže lečiti i menjati antibiotike

Eman December 15, 2014 at 4:35 pm

Imam pitanje:
Ustao sam jedno jutro i otisao u wc da mokrim i poceo sam normalno mokriti i odjednom me pocelo peci javio sam se doktoru i uradio nalaze krvi i nalaze urina,nalazi krvi su u redu i nalazi urina su u redu s tim da se u urinu nalazi mali broj bakterija i doktor mi je dao antibiotik Baktrim da pijem i popio sam 12 tableta i jedan dan sam prekinuo i citav dan sam normalno isao u wc s tim da ujutro kad sam otisao u wc opet isti problem(Poceo normalno da mokrim i odjednom me pocne peci) nastavio sam terapiju sad da li je to opasno??? Hvala!

Reply

drbojic May 20, 2015 at 2:53 pm

ponekad je potrebna duža antibiotska terapija

Milos December 3, 2014 at 9:07 pm

Da li bakterija Klebsiella moze da se prenese polnim putev i koliko je opasna? Pozdrav

Reply

drbojic May 20, 2015 at 2:52 pm

može se preneti i može izazvati infekciju genitalne regije

Čigra November 17, 2014 at 1:12 pm

Poštovani

Imam jedno pitanje:

Prije 10ak dana sam osjetio odredjene probleme sa mokrenjem, tj. oteženo i učestalo mokrenje. Otežano mokrenje je trajalo možda 2 dana, a ostalih dana nisam imao te bolove, ali sam i dalje često mokrio, doduše pijem i dosta tečnosti, ali bez obzira na to, ipak je to previše puta. Doktor me je posla na ultrazvuk abdomena i mikrobiologiju, gdje su nalazi rekli da imam malo pjeska u bubregu i mali kamenčić od 5mm, dok su mikrobiološki nalazi bili pozitivni, tj. nije bilo bakterija u mokraći. Danas mi je prepisao rovanitex i antibiotik, ali nisam siguran koliko je to pametno piti dok ne izvadim sve nalaze ili odem kod urologa, ipak je ovaj dr. porodični. Na svako moje pitanje ga mrzi dati odgovor, a ja želim odg. kao i svako ko ima neki zdravstveni problem. Nikada nisam imao problem sa bubrezima, niti sam znao da imam taj kamenčić i pjesak, pa bih volio da znam jel kamenčić i pjesak mogu da uzrokuju često mokrenje? Da, danas mi se pojavilo sasvim malo krvi u mokraći, je li to može biti do upale ili do tog kamenčića?

Izvinjavam se na opširnosti i hvala na razumijevanju. 🙂

Reply

drbojic May 20, 2015 at 2:51 pm

pesak i kamen u mokraćnim kanalima pored bolova izazivaju i učestalo mokrenje, kao i krv u mokraći.

Leave a Comment