polne bolesti ordinacije

Urinarne infekcije

Kada kažemo urinarne infekcije misli se na bakterijske infekcije urinarnog trakta koji sačinjavaju: uretra, ureteri, bešika i bubrezi. Veoma su česta pojava i ne spadaju u polne bolesti, ali polno prenosive bolesti predstavljaju bitan faktor u razvijanju i prenošenju infekcije. Ovde ih detaljno analiziramo.

 1. Urinarne Infekcije
 2. Kako se prenosi urinarna infekcija
 3. Simptomi urinarne infekcije
 4. Urinarna infekcija Dijagnoza
 5. Lečenje urinarnih infekcija

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije se još nazivaju i infekcije mokraćnih puteva i infekcije urinarnog trakta. Kao što ime kaže, u pitanju je infekcija koju izaziva bakterija u urinarnom traktu. Svi delovi sistema za mokrenje mogu biti pogođeni infekcijom, ali su ipak najčešće inficirani bešika i uretra.

U infekcije urinarnog trakta spadaju

Odmah da razjasnimo, uretra je mokraćni kanal koji sprovodi urin od bešike napolje, izvan ljudskog tela, a ureteri su mokraćni kanali koji sprovode urin od bubrega do bešike.

Generalno, do urinarne infekcije dolazi nakon što bakterija uđe kroz uretru i počne da se razmnožava u bešiki, nakon čega urin (mokraća) postaje inficiran. Kada nema infekcije, urin je sterilan i u njemu nema bakterija.

Bakterije koje izazivaju infekcije mokraćnih puteva su:

 • Citrobacter
 • Enterobacter
 • Escherichia coli (Ešerihija Koli, E. coli)
 • Klebsiella
 • Proteus
 • Pseudomonas
 • Serratia
 • Staphylococcus aureus
 • Streptococcus fecalis

Infekcija mokraćnih puteva koja pogađa samo bešiku, može biti veoma bolna i iritantna. Ipak, može doći do ozbiljnih komplikacija, ako se infekcija proširi do bubrega.

Kako se prenosi urinarna infekcija

Kao što smo rekli, urinarna infekcija nastupa nakon ulaska bakterije u urinarni trakt. Šanse za ovo su mnogo veće kod žena, tj. žene su u većem riziku od razvijanja infekcije nego muškarci, jer je bešika mnogo bliža vagini i anusu, tj. ženskim polnim organima, nego što je slučaj kod muškaraca. Evo šta sve povećava šansu da bakterija uđe u urinarni trakt:

 • Polni odnos (za vreme polnog odnosa se bakterija može preneti iz analno-vaginalnog dela do uretre i bešike, a može doći i do nadraženja tkiva)
 • Nečistoća organizma i toaleta
 • Uzdržavanje od mokrenja
 • Uvećana prostata (kod muškarca)
 • Infekcija nekom od polnih bolesti, kao što su Hlamidija ili Gonoreja

Statistike

Statistike kažu da su infekcije mokracnih kanala prilično zastupljene, tj. da će više od polovine žena imati ovu infekciju. Još jedan razlog zašto je urinarna infekcija verovatnija kod žena nego kod muškaraca, je kraća uretra kod žena, te je veća mogućnost ulaska bakterije u uretru prilikom polnog odnosa preko penisa.

Simptomi urinarne infekcije

Simptomi urinarne infekcije mogu biti blagi, ukoliko se zdravstveno stanje ne pogorša i bolest proširi. Dakle urinarna infekcija može da postoji i bez simptoma. Ipak, kada je u pitanju infekcija urinarnog trakta, simptomi su uglavnom prisutni u većini slučajeva, i to su:

 • Jak nagon za mokrenjem
 • Češće mokrenje
 • Blago peckanje pri mokrenju
 • Beličasta, mutna mokraća, čak i sa crvenkastim primesama ukoliko ima i krvi
 • Neprijatan miris mokraće
 • Bol u bešiki
 • Blago povišena temperatura

Nije neuobičajena ni drhtavica, iscrpljenost, pa i prisustvo bola kada se ne mokri. Obično žene osećaju neugodan pritisak iznad pubične kosti, a muškarci osećaj punoće u predelu analnog otvora (rektuma). Čest je slučaj i da se osoba koja ima problem sa infekcijom urinarnog trakta žali da ima jak nagon za mokrenjem, a da vrlo mala količina urina izlazi napolje.

Obično, infekcija mokraćnih kanala ne dovodi do groznice, ako je u pitanju infekcija bešike ili uretre. Groznica, može da znači da je u infekcija došla do bubrega. Ako je nastupila infekcija bubrega, simptomi koji se javljaju uključuju bol u leđima ili bol u boku, neposredno ispod rebara, zatim gađenje i povraćanje.

Urinarna infekcija Dijagnoza

Ukoliko primetite simptome infekcije, obavezno se obratite doktoru.

Dijagnoza se postavlja putem pregleda i laboratorijskih analiza, najčešće analizom urina i brisa iz uretre.

Ako doktor sumnja da imate infekciju urinarnog trakta, može vam tražiti uzorak urina, kako bi utvrdili imate li gnoja, krvi ili bakterija prisutnih u urinu. Kako bi uzorak bio dobar, doktor vam može naložiti da očistite vaše genitalno područje sa antiseptikom i da uzorak mokraće bude uzet u sredini mokrenja.

Laboratorijska analiza urina, uz koju se ponekad radi i urinokultura, može otkriti imate li infekciju ili ne. Iako nijedan standardan test ne može utvrditi razliku između infekcije gornjeg i donjeg dela urinarnog trakta, prisustvo visoke temperature (groznice) i bol s boka, mogu nagovestiti da se infekcija proširila i na bubrege.

Lečenje urinarnih infekcija

Ako imate simptome koji su karakteristični za infekciju mokraćnih kanala, a generalno ste dobrog zdravlja, antibiotici su prva solucija za lečenje urinarnih infekcija. Koji lekovi su vam prepisani i na koliko dugo zavisi od vašeg zdravstvenog stanja i tipa bakterije koja je pronađena u vašem urinu.

Jednostavna infekcija

Lekovi koji se obično preporučuju u slučaju jednostavne infekcije mokraćnih kanala su:

 • Amoksicillin (Amoksil, Trimox)
 • Nitrofurantoin (Furadantin, Macrodantin)
 • Ciprofloksacin (Ciprofloxacin)
 • Levofloksacin (Levaquin)
 • Baktrim

Obično, simptomi infekcije nestaju već nakon nekoliko dana od početka terapije, ali ćete verovatno trebati da nastavite sa korišćenjem antibiotika još nedelju dana ili duže. Ispoštujte do kraja terapiju koju vam je prepisao doktor, kako biste bili sigurni da ste se potpuno oslobodili infekcije.

U slučaju infekcija mokraćnih puteva koje su bez komplikacija, pri čemu je sveukupno stanje organizma prilično dobro i vi se osećate zdravi, doktor vam može preporučiti kraću kuru lečenja, kao što je npr. uzimanje antibiotika u trajanju od 3 dana. Ali, da li je to prava odluka, može da proceni samo lekar, u zavisnosti od vaših konkretnih simptoma, kao i od vaše medicinske istorije.

Vaš doktor vam takođe može preporučiti lekove protiv bolova (analgetike), koji dovode do otupljivanja bešike i uretre, kako bi se smanjio osećaj pečenja tokom mokrenja. Uobičajeni nus efekat uzimanja analgetika je bezbojna mokraća – svetlo plava ili narandžasta.

Vraćanje urinarne infekcije

Ako vam se urinarna infekcija stalno iznova vraća, doktor vam može preporučiti dužu terapiju antibioticima ili program samostalnog lečenja koji podrazumeva kraće kure uzimanja antibiotika na početku javljanja simptoma urinarne infekcije. Sada su dostupni testovi urina koje možete raditi kod kuće i koji sa velikom osetljivošću i preziznošću mogu pokazati da li ste u infekciji ili ne, i mogu biti od velike pomoći prilikom infekcija koje se ponavljaju.

Kod infekcija koje su povezane sa seksualnom aktivnošću, doktor može preporučiti uzimanje doze antibiotika posle seksualnog odnosa.

Ako ste u klimaksu, doktor vam može preporučiti vaginalnu terapiju estrogenom, kako biste minimizirali vaše šanse za ponovno vraćanje urinarne infekcije.

Opasne infekcije mokraćnih kanala

U slučaju opasne urinarne infekcije, hospitalizacija i intravenozno lečenje antibioticima mogu biti neophodni.

{ 205 comments… read them below or add one }

Masa March 13, 2014 at 2:27 pm

Pregledom urina mi je ustanovljeno da imam urinarnu infekciju, kao terapiju sam dobila ciprocinal. 4 dana nakon zavrsene terapije sam na svoju ruku uradila urin. Leukociti su 4-6, bakterija malo i dosta kalcijum oksalata. Da li je to ok ili bih opet trebala kod doktora opste prakse da mi eventualno produzi terapiju?

Reply

Lucija March 9, 2014 at 5:35 pm

Ja imam vec par dana problem sa mokrenjem imam osjecaj da mi se stalno pisa ali i kad odem na wc ili nes malo izade ili normalno uz peckanje u zadnja dva dana imam groznu bol u donjem djelu trbuha i leđa.. Doslovno jedva hodam od bolova mokraca je mutna imam 17 god neznam sta da radim molim vas pomozite mi

Reply

Tamara Krpesic February 15, 2014 at 10:28 am

Dobar dan, odnela sam urin na kontrolu zato sto mi se pojavilo cescse pokrenje i malo peckanje. Nadjena je bakterija Klebsiella. Koliko znam prenosi se polnim putem, zanima me ako ja imam prisustvo bakterije, da li ima i moj partner? Tokom odnosa ne koristimo zastitu. Znam da se bakterija nalazi u digestivnom traktu i da se lako prenese u urinarni trakt polnim odnosem. Treba da pocnem da pijem antibiotik Cefaleksin, da li da i moj partner pije, nije radio analizu mokrace?

Reply

drbojic February 19, 2014 at 2:19 pm

Ukoliko je lekar procenio da treba da se lečite onda uzimajte terapiju. Ukoliko parter nema tegoba nije potrebno lečenje.

MIMA February 9, 2014 at 3:00 am

Poštovani,
Već jako dugo mi mokraca ima neprijatan miris, nemam peckanje, nemam svrab, boja uredna.

Ponekad, vrlo rijetko mi se javi ostar bol prilikom sexualnog odnosa, a bijelo pranje, ponekad, ali popijem par cajeva od persuna i ono se povuce :)
Jel zna neko sta je to, help jer nisam zdravstveno osigurana :/

Reply

MIMA February 9, 2014 at 3:01 am

Moram da naglasim da mi je doktorica dala bactrim i popila terapiju, ali nema promene :(

drbojic February 19, 2014 at 2:20 pm

Ipak posetite doktora, čaj od peršuna nije lek.

nikola February 1, 2014 at 9:58 pm

imam problem sa znojenjem guze,ako je to uopste znojenje,vec desetak dana mi se to desava,radim na gradjevini pa mislim da nije i od neke prehlade,guza mi je stalno nekako vlazna,neprijatno je,razmisljam i da li se ne osecam iako se redovno tusiram,higijena uvek,moze odgovor

Reply

andjela January 9, 2014 at 3:59 pm

koji je najbolji lek protiv urinarnih infekcija?

Reply

shon November 29, 2013 at 12:20 am

Postovani,

treba mi informacija da li je neko imao slicnih simptoma i sta je u pitanju…?
Naime, nakon erekcije nekad pojavi mi se bezbojna sluz iz penisa i svaki put posle ejakulacije jos neko vreme izlazi. Urin mi je sterilan, prostata malo uvecana. Pio sam antibiotke dva meseca al opet isto. Zna li neko sta bi to tacno moglo da bude. HVALA!

Reply

Niky September 19, 2013 at 1:38 pm

Imam jedno pitanje na koje neznam odgovor. Javio mi se jdna problem u penisu. Prilikom mokrenja pece me u penisu negdje u korijenu ili u sredini nemogu da ocijenim. Kad dodirnem stub penisa negdje u sredini ili u korijenu osijetim kao da skaljivi unutru. Kad zavrsim mokrenje i poslije toga i tokom dana mu u penisu pecka (skakljivi), imam normano mokrenje nemam ucestalo. Da li mozda znate sto mi je ili da mi kazete sto bi trebao da uradim kako bi provijerio sto mi je. Unaprijed vam hvala

Reply

drbojic February 19, 2014 at 2:21 pm

Potrebno je da posetite dermatovenerologa, da se utvrdi razlog vaših tegoba.

Ogi April 9, 2013 at 7:18 pm

Treba mi hitno savet. Imam peckanje mokracnog kanala, javlja se bela tecnost od 2 do 3 kapi pre mokrenja. Vadio sam bris uretre i doktor mi je prepisao doksiciklin. Od kad sam poceo da pijem kapsule dobio sam novi simptom da idem cesto da mokrim, tako da mi se cini da se stanje nije poboljsalo. Sta da radim ?

Reply

Nedzad97 February 7, 2013 at 11:59 pm

Zdravo , ZA pocetak ne zelim da duzim pricu.Imao sam odnos sa jednom Devojkom sa estrade (da ne spominjem koja je to zbog njene karijere).Od tad imam neverovatan osecaj zapaljenja dok mokrim. Urin mi nije cist ima kao nesto mutno u njemu ne znam kak oda tome vidim kraj uzasno me pece UPOMOC !!

Reply

Ivan Angeli April 27, 2013 at 11:52 pm

Bez ljutnje, ali jedini savet koji mozes da dobijes je da odes do lekara.
Pritom, univerzalno je pravilo da sto vishe cekas, lecenje je sve teze.
I veruj mi da je nebitno cime se devojka bavi – ako nisi nosio kondom, SVA odgovornost je na tebi.

dragana February 7, 2013 at 10:20 am

imam stalni nagon za mokrenje i pritisak u stomakui ponekad zarenje negde u stomaku,neman peckanje posle i za vreme mokrenja ,urin je sterilan i ultrazvuk je dobar a ja imam probleme vec godinu dana ,sta bi moglo da bude,hvala

Reply

Aida February 1, 2013 at 8:33 am

Postovani,
ginekoloski pregled je skoro obavljen, ali nisam do kraja zavrsila sa terapijom, zbog nemarnosti. Pripisano mi je bilo makmiror, triodon i providon jod koji nisam iskoristila. Sada imam bol pri mokrenju i osecam bol mokracnog kanala. Okolnost je drugacija iz razloga sto sam u drugoj drzavi u kojoj ne znam ni jednog lekara, kao ni dobru kliniku, a knjizica se ne vazi. Koje je resenje? Zabrinuta sam, jer je mnogo teze nego kada si na svom terenu, jer bar imas kome da se obratis. Hvala.

Reply

t84 dar September 10, 2012 at 3:33 pm

Brisom uretre pronadena mi je bakterija staphylococcus haemolyticus.Coltura je pokazala da je bakterija senzibilna na nitrofuratonina, doktor mi je propisao terapiju od 10 dana tog antibijotika ali to nije pomoglo.Poslije toga sam primio 10 inekcija vancomicina ali i to ne pomaze iako u kulturi brisa pise da je ta bakterija osjetljiva i na taj antibiotik.
Sto ciniti dalje?

Reply

Vv July 12, 2012 at 11:48 pm

Postovani,imam problema vec nekoliko dana sa svrabom i peckanjem unutar mokracnih kanala,i to uglavnom tokom izbacivanja semene tecnosti ili mokrenja.Peckanje i bol prestaje posle pada erekcije.Da li je u pitanju bolest ili sta slicno?

Reply

Sanja July 4, 2012 at 5:33 pm

UPOMOC!!!
Pre 2 godine sam dobila urinarnu infekciju ( eserihija vrv jer je bilo krvi u mokraci a doktori nisu odradili urinokulturu nego su mi samo dali lek) zajedno sa vaginalnom infekcijom. Dobila sam ciprocinal i vaginalete. Posle 15 dana simptomi su se vratili,peckanje prilikom mokrenja,nekad i u toku dana,posebno kada ne pijem vodu i prilikom odnosa. Radila sam urinokulture stalno,ali se nijedna jedina bakterija nije pojavljivala. Ciprocinal sam pila 4 puta i nista. Takodje je to bilo praceno vaginalnim infekcijama ( eserihija,pa se izlecim,pa enterokokus,pa se izlecim,pa eserihija i enterokokus zajedno,pa se izlecim,pa klebsijela) dok nisam dobila vaginalete za obavljanje vaginalne flore i to je prestalo. Svi rezultati su mi sada cisti,ali ja opet imam peckanje pri mokrenju,preko dana,prilikom odnosa (osecam kao da me decko pritiska bas na tom mestu),kad ne pijem dovoljno vode. A posle odnosa,ili u toku,vrlo cesto mi se javlja zarenje i peckanje. Moj decko nema nikakve tegobe.Sta da radim?Doktori mi kazu da sam umislila jer ne znaju sta je! Ne mogu da zivim normalno…Molim vas pomozite,poludecu i od peckanja i od muke :( (((

Reply

dragica September 13, 2012 at 2:01 am

joooj tako ti je i meni. užasno. ja sam ugl. imala upalu mjehurai opila sam antibiotik ( mislm da se zvao synersul,nešto tako) i nako toga mi e bilo sve super.i onda e javilo neugodno peckanje, ali nakon mokrenja. i onda sam ja istraživajući i guglajući po internetu sama zaključiila da su to vjerojatno gljivice koje sam dobila vjerojatno uoptrebom antibiotika. i u ljekarnoj sam na svoju ruku uzela kremu za mene i partnera canesten, i 3vaginalete. nakon toga mi se činlo da je prošlo, tj. da sam se izlječila. i nedugo zatim su se opet počeli pojavljivat isti simptomi ali rjeđe sada. DA LI NETKO ZNA ŠTA MI JE???
naravno nisam još odustala od pronalaženja lijka. trenutno me spašava neka rakija od ružmarina i nekih trav( nezz kojih) dobila sam je od prijateljice. stavim malo te tekućine na vatu i lagano natapkam po “njoj” i malo peče jer je to ipak rakija..i eto već 4 dana mi sene javlja ona nelagoda( poznato peckanje)… ako netko ima iste ili slične simptome ili netko zna što mi je pliz neka napiše:) HVALA!

masa June 28, 2012 at 8:10 am

Postovanje, unazad nekoliko meseci imam pprobleme u vidu urinarnih infekcija.Radila sam krvnu sliku, urin urinokulturu rengen urogenitalnog trakta i uy stomaka.Svi nalazi su u redu, medjutim meni se pojavljuju tegobe u vidu peckanja prilikom mokrenja i zarenja posle mokrenja.Ono sto sam primetila jeste da se te tegobe nekad javljaju i posle sek.odnosa, <Molim Vas da me posavetujete sta da radim, i koje analize jos da obavim?
Samo jos da napomenem da suprug nema nikakve tegobe niti bilo kakve simptome, radila sam i ginekoloske briseve i svi su bili dobri, mada posle odnosa javlja se peckanje i zarenje?Da nije problem kod supruga?Sta predlazete?
Unapred zahvalna

Reply

Marija June 8, 2012 at 11:30 pm

Postovani, pre dve nedelje radila sam urinokulturu,i nadjeno mi je 100000/ml klica bakterije klebsiella pneumoniae. Doktorica mi je prepisala ciprofloksacin 500mg dve kutije,odmah nakon nje sam dobila da pijem dve kutije palitrexa 500mg i rekla mi je da posle njega jos 2kutije neke druge vrste antibiotika da pijem,i TEK ONDA da idem na urinokulturu da vidim rezultate. Iako mi ona stalno ponavlja da je to velik broj klica,zar nije to previse antibiotika?
P.s.stvarno sam zabrinuta jer sam i inace slabog imuniteta

Reply

mala June 7, 2012 at 4:41 pm

Vec godinama se mucim sa eserihijom koli. Ove godine se pojavila i enterobakter. Ne pomazu puno antibiotici, brzo se vracaju bakterije. Da li je moguce trajno izlecenje ovakvih bolesti. Do sada nijsam bila kod specijaliste, da li oni mogu vise da pomognu?
Stekla sam utisak da koliko trenutno antibiotici pomazu, toliko dugorocno prave problem.
I da, kakva sredina odgovara ovakvim bakterijama? Verovatno ishrana moze da utice na ovo dosta. Uglavnom koristim Monural prasak kada imam problema, ali ovaj put mi se sve vratilo posle manje od mesec dana, mislim da nije dobro bas toliko cesto da se koristi.

Reply

aleksandra October 23, 2013 at 2:31 pm

idi kod specijaliste

dex June 6, 2012 at 11:46 pm

doktor mi je prepisao Bactrim zbog neke male infekcije , kao nista strasno .. ewo posle 4 dana terapije , javio mi se mali bol u desnom testisu … ne znam sta da radim ?????

Reply

Shomi May 27, 2012 at 3:31 am

Imam svrab u mokracnim kanalima i povremeno imam osecaj da mi penis gori ili kao da me nesto pecka i imam dosta ucestala mokrenja bukvalno sve sto popijem to izadje za par minuta, pokusao sam sa urino cajem i cefaleksinom da resim problem ali mi nije uspelo a nisam trenutno u mogucnosti da odem kod lekara da vidim u cemu je problem. Pa molim ovim putem ako neko zna sta da radim da mi pomogne? Unapred hvala.

Reply

Nesa April 22, 2012 at 2:03 pm

Pre 3 godine imao sam problem sa miko plazmom hominis. Dobio sam terapiju od 10 dana dovicina,pa zatim 10 dana visirena. i resio sam problem.

Nedavno mi se desilo slicno,tj isti simptomi cudna toplina pri vrhu polnog organa i zuckasti iscedak i to svega 10tak sati posle rizicnog odnosa.
Odmah sam uradio test na miko plazmu i bio je nagativan.Pio sam 10 dana dovicin i odmah po uzimanju se primetilo povlacenje simptoma..al cim sm prestao za dan se vratilo.testirao sam hladimiju zatim koja je takodje negativna,i pokusao sam da resim problem sa visirenom 10 dana. I ista prica..bukvalno posle 15tak sati od poslednje tablete…simtpomi su se vracali. Da li je to previse brzo sve :\ Sta predlazete? Receno mi je da testiram ostale bakterije enterokoku itd..koja moze biti samo osetljiva na 1nu vrstu antibiotika pa zato sa ova 2 nisam reiso problem.

Reply

Zarko April 13, 2012 at 1:49 am

Pozdrav.Treba mi vase misljenje o sledecoj stvari.Nikad nisam imao polni odnos ali kad se napalim iz penisa mi curi bezbojna ljigava tecnost ne mnogo 3-4 kapi a nemam nikakvih problema pri mokrenju ne boli me ne pece me.interesuje me dali je opasno i dali se sa tom tecnoscu moze napraviti beba???

Reply

milica November 2, 2012 at 1:26 pm

pazi, ja nisam lekar, ali ti mogu reci kao zena, da mislim da ti je to prirodno vlazenje koje nemaju samo zene nego i muskarci kad se uzbude, ali za svaki slucaj ne bi bilo lose da uradis bris. Sto se tice bebe, :) , ako nemas odnose nema ni bebe… a ako imas, samo semena tecnost tj. sperma koja ti iscuri nakon svrsetka i to uskljucivo unutar zenskih polnih organa moze dovesti do stvaranja bebe, ukoliko je zena u plodnim danima, a cula sam i da je svrsavanje po zeninoj vagini spolja moze dovesti do putovanja kanalima do materice i oplodjavanja jajasceta, tako kondom je resenje, ali ako nema polnog odnosa, beba je nemoguca…Pozdrav

stole April 8, 2012 at 12:31 pm

imam peckanje dok mokrim, blagi svrab u mokracnom kanalu i belu tecnost koja se javlja pre mokrenja pa vas molim da mi date svoje misljenje u vezi toga

Reply

dada March 20, 2012 at 5:24 pm

sa deckom sam 5 mjeseci izbjegava seksualne odnose ili pomisao da ga dodirnem nakon nekoliko dana rekao mi je da mu je bivsa djevojka ostavila poklon radi se o nekoj vrsti bolesti koja ima neugodan miris i opasna je ako dodje u dodir sa ocima ili ustima navodno terapija je skupa i moze se jedino ukloniti operacijom u penisu se nalazi kao neka opruga tako nesto mi je objasnio. molim vas da mi objasnite o cemu je rjec i koja je to vrsta bolesti.unapred zahvaljujem

Reply

Jadranko March 17, 2012 at 9:01 pm

Postovani sklon sam formiranju kamenca u bubrezima te prilikom pokretanja za nekih deset do petnaest dana ga izbacim uz konzumiranje vece tekucine.
Sada vec mjesec dana sam imao isti bol gdje su mi ultra zvukom ustanovili da imam kamenac u mokracnom kanalu.Uz taj klasicni bol pratio me i bol u desno testisu na istoj strani gdje je i pronadzen kamenac te me isti testis prilikom kuckanja prstom boli.Poslije desetak dana pri mokrenju me je dve tri puta zapeckalo na izlazu penisa i otisao sam kod doktora i on mi je rakao da sam ga izmokrio jer ga nije nasao na ultra zvuku.Sada poslije toga ja i sada imam mali bol pri dnu stomaka koji se proteze kroz penis prema prema vrhu tj izlazu a i desni testis pri kuckanju malo boli.Moram napomenuti da kada testis zaboli malo me i prati bol u zadnji prsljen kicme gdje malo poslije masiranja bude lakse.Interesuje me zasto jos isto imam lagani bol u donjem djelu stomaka tacno pri samom dnu.Urolog mi je i propisao tablete doxazin 2 mg da ga pijem jos jedan mjesec jer kako kaze prijat ce mi.Urin sam vadio i uredan je .Unaprijed zahvalan Jadranko Pajo

Reply

jasmina March 12, 2012 at 9:49 pm

Hvala vam na odg. Hvala i vama mungos, moj suprug je upravo danas završio sa terapijom, primao je injekcije amocacin i pio naturo plex. Znaćemo rezultate za par dana.

Reply

katarina March 10, 2012 at 11:47 am

Mojoj cerkici od 3 godine prodadjene su bakterije u urinu. Na zalost jos nismo uradili urino kulturu tako da ne znam konkretno o kojoj je bakteriji rec. Prati je visoka temperatura ( i do 40 stepena celzijusa), opsta malaksalost i odbojnost prema hrani. Temperaturu povremeno spustimo na 37,5 pomocu obloga i febricet sirupa. Kako da joj jos pomognem? Hvala unapred!!!!

Reply

polnebolesti March 11, 2012 at 7:43 pm

Najbolji savet je da se obratite njenom lekaru bez odlaganja. Posle pregleda, lekar će vas uputiti šta vam je dalje činiti. Pitajte lekara sve što vam nije jasno, on će vam objasniti. Sledite upute lekara. Srdačan pozdrav. Ovaj portal pruža informacije, ali nikako nije zamena za lekara.

Vlada March 3, 2012 at 1:28 pm

Poštovani urađen mi je bris uretre i pronađena bakterija STAPHYLOCOCCUS AUREUS- veliki broj.Dat je lek Panklav 2x unazad nekoliko godina imam problem urinarnog trakta,učestalo mokrenje osećaj žarenja posle mokrenja ustajanje noću 2 do 3 puta na istu,bol u nižem predelu bešike.Više puta radio analizu urina rezultat uvek bio negativan,UZ abdomena i bubrega uredan. Eto tek posle brisa nađen je uzročnik infekcije sada mene interesuje kako je moguće da u urinu ništa nije pronađeno?
Hvala unapred.

Reply

polnebolesti March 11, 2012 at 7:43 pm

Nije uvek dovoljan samo pregled urina.

Sanja March 3, 2012 at 11:07 am

Prije par dana radila sam urino kulturu pronadjena mi je bakterija u mokraci Staphylococcus,molim vas mozete li mi reci da li je to opasno.Doktorica mi je propisala Amoksicilin i dosta caja,nije vise bilo bola al kada sam dosla na kontrolu mokrace opet je bilo masa bakterija,sad mi nije propisala nikakve tablete nego ponovo da radim urino kulturu.Kako dolazi do te bakterije?

Reply

polnebolesti March 11, 2012 at 7:22 pm

Predlažemo vam da u gornjem tekstu pročitate deo teksta sa podnaslovom “Kako se prenosi urinarna infekcija”.

sasa March 1, 2012 at 2:36 pm

Imam osecaj toplote i blagog bockanja sa desne strane izmedju kuka i rebara malo visocije nego gde se nalazi slepo crevo,prvo sam pomislio da je slepo crevo ali sad kada sam procitao pitanja i probleme koji su napisani na vasem sajtu mislim da i ja mozda imam neku urinarnu infekciju. Desavalo mi se da sam imao jako zut urin i sa jakim mirisom ali nisam imao nikakvo peckanje,od pre dva dana je poceo ovaj neobican osecaj grejanja ali mi je sada mokraca bistra i nema jak miris. Dali je u pitanju urinarna infekcija ili ne?
Hvala unapred.

Reply

Tuzlak February 29, 2012 at 9:53 pm

Molim vas ako mi mozete pomoc sta da radim prije dva dana sam primjetio da mi curi iz penisa bezbojna tecnos i da me malo vrh penisa pece!!da li je to sta opasno?

Reply

Aleksandar March 8, 2012 at 10:59 pm

Tako je i kod mene pocelo pa se zavrsilo sa jakom infekcijom urinarnog trakta, znaci odmah kod lekara!

polnebolesti March 11, 2012 at 7:20 pm

Obratite se dermatovenerologu bez odlaganja.

jasmina February 27, 2012 at 10:05 pm

Poštovani mom suprugu su našli u spermi Pseudomonas bakteriju. Pre toga je imao ešerihiju i enterococus. Ešerihija se zalečila odmah posle antibiotika, ali enterococus je bila prisutna 4 meseca. Zadnja terapija mu je bila dupli penicilin. Po prestanku terapije uradio je spermo kulturu i nađena mu je Pseudomonas speces 80%. Inače suprug se leči od steriliteta. Recite mi molim vas šta može da bude uzrok ovoj bakteriji, koliki je dug proces lečenja i kako se leči. Hvala unapred na odgovoru.

Reply

mungos March 7, 2012 at 11:05 pm

Slucajno sam ovo procitao, ja sam imao isti problem kao vas muz. Morao sam piti tablete, izjutra 1000mg i uvece 1000mg tako deset dana. Mogu vam reci da su ove tablete dosta jake, mora se dobro jesti pre uzimanja tableta. Onda je proslo tri meseca tako mora, pa sam uradio test i bakterije vise nema. Sada pijem vitaminske tablete jer imam malo spermatozoida, ova terapija traje tri meseca isto jedna izjutra tableta jedna uvece. Ovo su vitaminske tablete jer u spermi nemam vitamina dovoljno, ove tablete treba da povecaju i stabilizuju spermatozoide. Ove terapije koje ja koristim najbolje su, mogu se dobiti samo kod klinika Bregenz Austrija.

polnebolesti March 11, 2012 at 4:26 pm

Poštovana Jasmina, detaljnije o infekciji Pseudomonas, možete pročitati na našoj stranici o Pseudomonas bakteriji.

Leave a Comment