polne bolesti ordinacije

Urinarne infekcije

Kada kažemo urinarne infekcije misli se na bakterijske infekcije urinarnog trakta koji sačinjavaju: uretra, ureteri, bešika i bubrezi. Veoma su česta pojava i ne spadaju u polne bolesti, ali polno prenosive bolesti predstavljaju bitan faktor u razvijanju i prenošenju infekcije. Ovde ih detaljno analiziramo.

 1. Urinarne Infekcije
 2. Kako se prenosi urinarna infekcija
 3. Simptomi urinarne infekcije
 4. Urinarna infekcija Dijagnoza
 5. Lečenje urinarnih infekcija

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije se još nazivaju i infekcije mokraćnih puteva i infekcije urinarnog trakta. Kao što ime kaže, u pitanju je infekcija koju izaziva bakterija u urinarnom traktu. Svi delovi sistema za mokrenje mogu biti pogođeni infekcijom, ali su ipak najčešće inficirani bešika i uretra.

U infekcije urinarnog trakta spadaju

Odmah da razjasnimo, uretra je mokraćni kanal koji sprovodi urin od bešike napolje, izvan ljudskog tela, a ureteri su mokraćni kanali koji sprovode urin od bubrega do bešike.

Generalno, do urinarne infekcije dolazi nakon što bakterija uđe kroz uretru i počne da se razmnožava u bešiki, nakon čega urin (mokraća) postaje inficiran. Kada nema infekcije, urin je sterilan i u njemu nema bakterija.

Bakterije koje izazivaju infekcije mokraćnih puteva su:

 • Citrobacter
 • Enterobacter
 • Escherichia coli (Ešerihija Koli, E. coli)
 • Klebsiella
 • Proteus
 • Pseudomonas
 • Serratia
 • Staphylococcus aureus
 • Streptococcus fecalis

Infekcija mokraćnih puteva koja pogađa samo bešiku, može biti veoma bolna i iritantna. Ipak, može doći do ozbiljnih komplikacija, ako se infekcija proširi do bubrega.

Kako se prenosi urinarna infekcija

Kao što smo rekli, urinarna infekcija nastupa nakon ulaska bakterije u urinarni trakt. Šanse za ovo su mnogo veće kod žena, tj. žene su u većem riziku od razvijanja infekcije nego muškarci, jer je bešika mnogo bliža vagini i anusu, tj. ženskim polnim organima, nego što je slučaj kod muškaraca. Evo šta sve povećava šansu da bakterija uđe u urinarni trakt:

 • Polni odnos (za vreme polnog odnosa se bakterija može preneti iz analno-vaginalnog dela do uretre i bešike, a može doći i do nadraženja tkiva)
 • Nečistoća organizma i toaleta
 • Uzdržavanje od mokrenja
 • Uvećana prostata (kod muškarca)
 • Infekcija nekom od polnih bolesti, kao što su Hlamidija ili Gonoreja

Statistike

Statistike kažu da su infekcije mokracnih kanala prilično zastupljene, tj. da će više od polovine žena imati ovu infekciju. Još jedan razlog zašto je urinarna infekcija verovatnija kod žena nego kod muškaraca, je kraća uretra kod žena, te je veća mogućnost ulaska bakterije u uretru prilikom polnog odnosa preko penisa.

Simptomi urinarne infekcije

Simptomi urinarne infekcije mogu biti blagi, ukoliko se zdravstveno stanje ne pogorša i bolest proširi. Dakle urinarna infekcija može da postoji i bez simptoma. Ipak, kada je u pitanju infekcija urinarnog trakta, simptomi su uglavnom prisutni u većini slučajeva, i to su:

 • Jak nagon za mokrenjem
 • Češće mokrenje
 • Blago peckanje pri mokrenju
 • Beličasta, mutna mokraća, čak i sa crvenkastim primesama ukoliko ima i krvi
 • Neprijatan miris mokraće
 • Bol u bešiki
 • Blago povišena temperatura

Nije neuobičajena ni drhtavica, iscrpljenost, pa i prisustvo bola kada se ne mokri. Obično žene osećaju neugodan pritisak iznad pubične kosti, a muškarci osećaj punoće u predelu analnog otvora (rektuma). Čest je slučaj i da se osoba koja ima problem sa infekcijom urinarnog trakta žali da ima jak nagon za mokrenjem, a da vrlo mala količina urina izlazi napolje.

Obično, infekcija mokraćnih kanala ne dovodi do groznice, ako je u pitanju infekcija bešike ili uretre. Groznica, može da znači da je u infekcija došla do bubrega. Ako je nastupila infekcija bubrega, simptomi koji se javljaju uključuju bol u leđima ili bol u boku, neposredno ispod rebara, zatim gađenje i povraćanje.

Urinarna infekcija Dijagnoza

Ukoliko primetite simptome infekcije, obavezno se obratite doktoru.

Dijagnoza se postavlja putem pregleda i laboratorijskih analiza, najčešće analizom urina i brisa iz uretre.

Ako doktor sumnja da imate infekciju urinarnog trakta, može vam tražiti uzorak urina, kako bi utvrdili imate li gnoja, krvi ili bakterija prisutnih u urinu. Kako bi uzorak bio dobar, doktor vam može naložiti da očistite vaše genitalno područje sa antiseptikom i da uzorak mokraće bude uzet u sredini mokrenja.

Laboratorijska analiza urina, uz koju se ponekad radi i urinokultura, može otkriti imate li infekciju ili ne. Iako nijedan standardan test ne može utvrditi razliku između infekcije gornjeg i donjeg dela urinarnog trakta, prisustvo visoke temperature (groznice) i bol s boka, mogu nagovestiti da se infekcija proširila i na bubrege.

Lečenje urinarnih infekcija

Ako imate simptome koji su karakteristični za infekciju mokraćnih kanala, a generalno ste dobrog zdravlja, antibiotici su prva solucija za lečenje urinarnih infekcija. Koji lekovi su vam prepisani i na koliko dugo zavisi od vašeg zdravstvenog stanja i tipa bakterije koja je pronađena u vašem urinu.

Jednostavna infekcija

Lekovi koji se obično preporučuju u slučaju jednostavne infekcije mokraćnih kanala su:

 • Amoksicillin (Amoksil, Trimox)
 • Nitrofurantoin (Furadantin, Macrodantin)
 • Ciprofloksacin (Ciprofloxacin)
 • Levofloksacin (Levaquin)
 • Baktrim

Obično, simptomi infekcije nestaju već nakon nekoliko dana od početka terapije, ali ćete verovatno trebati da nastavite sa korišćenjem antibiotika još nedelju dana ili duže. Ispoštujte do kraja terapiju koju vam je prepisao doktor, kako biste bili sigurni da ste se potpuno oslobodili infekcije.

U slučaju infekcija mokraćnih puteva koje su bez komplikacija, pri čemu je sveukupno stanje organizma prilično dobro i vi se osećate zdravi, doktor vam može preporučiti kraću kuru lečenja, kao što je npr. uzimanje antibiotika u trajanju od 3 dana. Ali, da li je to prava odluka, može da proceni samo lekar, u zavisnosti od vaših konkretnih simptoma, kao i od vaše medicinske istorije.

Vaš doktor vam takođe može preporučiti lekove protiv bolova (analgetike), koji dovode do otupljivanja bešike i uretre, kako bi se smanjio osećaj pečenja tokom mokrenja. Uobičajeni nus efekat uzimanja analgetika je bezbojna mokraća – svetlo plava ili narandžasta.

Vraćanje urinarne infekcije

Ako vam se urinarna infekcija stalno iznova vraća, doktor vam može preporučiti dužu terapiju antibioticima ili program samostalnog lečenja koji podrazumeva kraće kure uzimanja antibiotika na početku javljanja simptoma urinarne infekcije. Sada su dostupni testovi urina koje možete raditi kod kuće i koji sa velikom osetljivošću i preziznošću mogu pokazati da li ste u infekciji ili ne, i mogu biti od velike pomoći prilikom infekcija koje se ponavljaju.

Kod infekcija koje su povezane sa seksualnom aktivnošću, doktor može preporučiti uzimanje doze antibiotika posle seksualnog odnosa.

Ako ste u klimaksu, doktor vam može preporučiti vaginalnu terapiju estrogenom, kako biste minimizirali vaše šanse za ponovno vraćanje urinarne infekcije.

Opasne infekcije mokraćnih kanala

U slučaju opasne urinarne infekcije, hospitalizacija i intravenozno lečenje antibioticima mogu biti neophodni.

{ 258 comments… read them below or add one }

Eman December 15, 2014 at 4:35 pm

Imam pitanje:
Ustao sam jedno jutro i otisao u wc da mokrim i poceo sam normalno mokriti i odjednom me pocelo peci javio sam se doktoru i uradio nalaze krvi i nalaze urina,nalazi krvi su u redu i nalazi urina su u redu s tim da se u urinu nalazi mali broj bakterija i doktor mi je dao antibiotik Baktrim da pijem i popio sam 12 tableta i jedan dan sam prekinuo i citav dan sam normalno isao u wc s tim da ujutro kad sam otisao u wc opet isti problem(Poceo normalno da mokrim i odjednom me pocne peci) nastavio sam terapiju sad da li je to opasno??? Hvala!

Reply

Milos December 3, 2014 at 9:07 pm

Da li bakterija Klebsiella moze da se prenese polnim putev i koliko je opasna? Pozdrav

Reply

Čigra November 17, 2014 at 1:12 pm

Poštovani

Imam jedno pitanje:

Prije 10ak dana sam osjetio odredjene probleme sa mokrenjem, tj. oteženo i učestalo mokrenje. Otežano mokrenje je trajalo možda 2 dana, a ostalih dana nisam imao te bolove, ali sam i dalje često mokrio, doduše pijem i dosta tečnosti, ali bez obzira na to, ipak je to previše puta. Doktor me je posla na ultrazvuk abdomena i mikrobiologiju, gdje su nalazi rekli da imam malo pjeska u bubregu i mali kamenčić od 5mm, dok su mikrobiološki nalazi bili pozitivni, tj. nije bilo bakterija u mokraći. Danas mi je prepisao rovanitex i antibiotik, ali nisam siguran koliko je to pametno piti dok ne izvadim sve nalaze ili odem kod urologa, ipak je ovaj dr. porodični. Na svako moje pitanje ga mrzi dati odgovor, a ja želim odg. kao i svako ko ima neki zdravstveni problem. Nikada nisam imao problem sa bubrezima, niti sam znao da imam taj kamenčić i pjesak, pa bih volio da znam jel kamenčić i pjesak mogu da uzrokuju često mokrenje? Da, danas mi se pojavilo sasvim malo krvi u mokraći, je li to može biti do upale ili do tog kamenčića?

Izvinjavam se na opširnosti i hvala na razumijevanju. :)

Reply

Leave a Comment