polne bolesti ordinacije

Ureaplazma

Genitalna ureaplazma (ureaplasma urealyticum i ureaplasma parvum), je vrsta mikroorganizma iz porodice mikoplazmi, koja uzrokuje određene genitalne infekcije, kao i neplodnost, kod muškaraca i kod žena.

 1. Ureaplazma
 2. Ureaplazma simptomi
 3. Test na ureaplazmu
 4. Ureaplazma u trudnoći
 5. Ureaplazma lečenje

  Ureaplazma

  Šta su ove infekcije? Mikoplazme, a samim tim i ureaplazma, spadaju u najmanje bakterije koje mogu da opstanu bez domaćina, i koje za razliku od ostalih bakterija nemaju ćelijski zid; umesto toga, one žive u drugim živim ćelijama. Ureaplazma takođe pripada familiji mikoplazmi. Oko 70% seksualno aktivnih odraslih je domaćin neke od ovih bakterija. Međutim, kada dođe do značajnijeg razmnožavanja, mogu nastati problemi, kao što je zapaljenje male karlice, uretritis i gubitak trudnoće.

  S obzirom da se mikoplazme i ureaplazme prirodno nalaze u organizmu ljudi, pacijenti se ne testiraju rutinski na ove bakterije. Žene koje iskuse neplodnost, ponavljanje gubitka trudnoće, bol u maloj karlici, premenstrualne simptome ili simptome vaginalnih infekcija, treba da se testiraju. Često se radi test kulture, sličan papa testu, uzimanjem brisa iz vagine.

  Kako se prenosi ureaplazma?

  Ureaplazma se pre svega prenosi polnim odnosom. Seksualni partneri mogu ne znajući uvek iznova prenositi infekciju jedno drugom. Infekcija se obično dešava kod mlađih žena, onih koje imaju višestruke seksualne partnere i koje koriste oralnu kontracepciju umesto kondoma.

  Ureaplazma simptomi

  Uglavnom nema simptoma prisutnosti ureaplazme, ali ove bakterije mogu postati uzročnici infekcije u slučaju oslabljenja imuno-sistema (dok u slučaju zdravog imuno sistema često ne uzrokuju bolesti).

  S obzirom da infekcije ureaplazmom obično prolaze bez simptoma, vremenom mogu dovesti do problema sa sterilitetom, uključujući bolest kanalića materice (tube uterine) i ponavljanje spontanih pobačaja kod žena, kao i smanjenu pokretljivost i brojnost sperme kod muškaraca. Kod sterilnih muškaraca, utvrđeno je da se bakterija prilepljuje uz spermu i blokira oplođenje.

  Koje bolesti uzrokuje?

  Ureaplazma se može pronaći u respiratornom i genitalnom traktu zdravih i seksualno neaktivnih osoba, što komplikuje interpretaciju njihovog značaja.

  Najčešći su uzročnik negonokoknog i nehlamidijalnog uretritisa; karakteriše ih sluz iz uretre (penisa kod muškaraca, vagine kod žena), bol tokom mokrenja (peckanje i probadanje pri mokrenju), i otoci na otvoru uretre (vrh penisa kod muškaraca i iznad vagine kod žena); postoje mišljenja da je povezana sa upalom bubrega (pijelonefritisom) i Reiterovom bolesti.

  Može se povezati sa upalom pluća kod pacijenata sa oslabljenim imuno sistemom.

  Test na ureaplazmu

  Može se raditi kultura ureaplazme ili PCR test na ureaplazmu.

  EIA testiranje stoji na raspolaganju za detekciju antitela specifičnih za ureaplazmu, (ne reaguje na druga antitela – koja ne potiču od ureaplazme), međutim, ovaj metod ne može biti primenjen na sve vrste uzetih uzoraka. Uzorci su mogu uzeti vaginalnim brisom (bris iz cerviksa tj. grlića materice ili bris iz uretre), uzorak sperme, telesne tečnosti ili tkiva sa biopsije. Kod dece se uzorak uzima drugačije.

  Oba metoda su prilično precizna, ali PCR metoda je nešto preciznija u odnosu na kulturu (~95% vs. 91%) i prilično je brža (1-2 dana vs. 2-5 dana). Kod pacijenata koji imaju artritis koji uzrokuje ureaplazma, ovaj test omogućava brzu i preciznu dijagnozu.

  Ureaplazma u trudnoći

  Ureaplazma (i mikoplazma hominis) pronađena u placenti i/ili endometrijumu (sluzokoži koja sa unutrašnje strane oblaže matericu) se povezuje sa infekcijom, rađanjem mrtvog fetusa, spontanim pobačajem, preranim porođajem i manjom nego što je normalno masom novorođenčeta. Oba organizma prodiru u vodenjak u drugom trimestru. Može uzrokovati horioamnionitis (zapaljenje membrana oko fetusa: horiona i amniona). Pronađena je u krvi majki koje su imale probleme sa visokom temperaturom posle porođaja.

  Ova infekcija se može preneti na otprilike 40% beba koje je rodila majka sa ovakvom infekcijom. Ukoliko je majka ima, ureaplazma može da inficira pluća novorođenčeta za vreme porođaja. Uzročnik je (kao i mikoplazma hominis) respiratornih problema kod beba sa manjom telesnom težinom i meningitisa.

  Ureaplazma lečenje

  S obzirom da ove bakterije nemaju ćelijski zid – a većina antibiotika (npr. penicilini i cefalosporini) deluje na bakterije uništavajući njihov ćelijski zid – lečenje infekcije može biti teže. Samo posebni antibiotici, kao što su eritromicin, flourokinolon ili tetraciklin, mogu biti prepisani. Ako ste trudni, za vas će takođe biti prepisan odgovarajući antibiotik.

  Ako imate problema sa neplodnošću ili višestrukim spontanim pobačajima, zahtevajte da vam se uradi kultura. Testirajte se i lečite da biste sprečili ponavljanje infekcije.

  Dijagnoza

  Laboratorijska dijagnoza se radi uzimanjem kulture. Ureaplazme proizvode ureazu, uz pomoć koje razlažu tj. metabolišu ureu (sastojak mokraće kod sisara). Na ovaj način se može izdvojiti ureaplazma.

  Prevencija

  Apstinencija ili odgovarajuća barijera (npr. kondom) su vidovi zaštite.

  { 13 comments… read them below or add one }

  Tamara May 26, 2017 at 4:51 pm

  Postovani
  Verenik i ja smo radili test ureaplazma moji rezultati su pozitivni a njegovi negativni. Zajaeno smo 7 godina, kako je moguce da se tako nesto desi, pritom je on jedini sa kojim imam odnose.
  Molim za odgovor.
  Unapred hvala

  Reply

  Marija Mara April 7, 2017 at 11:00 am

  Zamolila bih vas da mi objasnite koliko dugo traje lecenje ureaplazme.Ja vec treci put idem i lecim se.Popila sam 6 kutija dovicina i kutiju orvazila. I dalje imam ureaplazu preko 10000.I vise ne znam sta da radim. Da li postoje neke vaginalete koje bih mogla da koristim. U januaru sam imala spontani,a lecim se od januara od ureaplazme. I nista se ne poboljsava. Vise ne znam sta da radim i molim vas za savet.

  Reply

  Sara January 31, 2017 at 7:57 pm

  Pozdrav,momak i ja smo radili bris i meni je pozitivna ureaplazma,a njemu je sve negativno. Interesuje me kako sam mogla dobiti nije mi jasno s obzirom da mi je on prvi i jedini partner kog sam imala,da li je moguce da se nekako drugačije dobije?

  Reply

  Tatjana July 26, 2016 at 10:42 pm

  Htela bih da pitam posto sam pozitivna na ureoplazmu,doktorka mi je prepisala terapiju koju pocinjem da konzumiram.. Da li tu terapiju moze i moj partner da uzima..? Bila bih zadovoljna odgovorom.. HVALA

  Reply

  Milija May 25, 2016 at 8:10 pm

  Poštovani, da li je moguće da mi otiču i budu upaljene limfne žlezde u preponama zbog infekcije koju imam? U brisu mi je izolovana i ureaplazma i hlamidja.

  Reply

  Bobadilla February 16, 2016 at 3:00 pm

  Postovani, da li je moguce sta se desava meni i mojoj djevojci, posle odredjenih simptoma, brisom su mi utvrdili da sam pozitivan na hlamidiju i gonoreju, a negativan na ureaplazmu i mikoplazmu. Nakon toga se i moja djevojka testirala, i to cak 3 puta, i sva 3 puta nalazi isti, pozitivna samo na ureaplazmu, ostalo sve negativno? Kako je to moguce? Hvala unaprijed

  Reply

  Ante January 30, 2016 at 9:34 am

  Molio bih odgovor,
  ljubio smo se par minuta sa devojkom, da bi kasnije dobio poruku da možda nije trebalo da se ljubimo zato što je u lečenju od Ureaplasma. Da li se Ureaplasma prenosi ljubljenjem?

  Reply

  marija October 30, 2015 at 10:18 am

  Suprug je imao nalaz pozitivan na ureaplazmu a ja negativan tada se on lečio antibioticima i uradili smo ponovo nalaze posle 3 mes. njemu je nalaz bio negativan a meni sada piše pozitivan 1.000 ccu/ml da li moram da se lečim to pitam zato što imam bebu koja sisa.

  Reply

  drbojic November 28, 2015 at 10:57 am

  Ponovite analize, treba biti oprezan

  brat August 27, 2015 at 12:33 am

  “ukoliko je neko prenosilac , znači da ima ureaplazmu. Onda nalazi mogu biti lažno negativni”

  Postovani, ovo pod znacima navoda je jedan Vas odgovor. Mene zanima da li se nalazi trevaju ponoviti da ne bi bili lazno negativni i kako sa se dobiju nalazi koji nece biti lazni?

  Reply

  drbojic September 7, 2015 at 12:56 pm

  Potrebno je ponoviti testiranje kako bi se izbegal mogućnost ležno negativnih rezulata. Testiranja PCR metodom su najpreciznija.

  zvezdica June 12, 2015 at 4:59 pm

  Poštovani, da li mogu biti pozitivna na ureaplazmu ako sam II grupa vaginalnog sekreta?
  Unapred hvala

  Reply

  Mili June 11, 2015 at 2:40 pm

  Da li se antibioticima moze sto posto izleciti ureoplasma 10na4,posto mi je ustanovljena(pijem pipem 200mg i hemomicin 500mg),lek je prepisan od strane strucnog lica)
  2.Da li je devojka takodje zarazena,nismo imali odnos,ali polni organi su bili u dodiru,i oralni sex da li moze to da prenese.
  3.Da li dok sam pod terapijom pozeljno imati odnos (sa zastitom) .UNAPRED HVala

  Reply

  Leave a Comment