polne bolesti ordinacije

Ureaplazma

Genitalna ureaplazma (ureaplasma urealyticum i ureaplasma parvum), je vrsta mikroorganizma iz porodice mikoplazmi, koja uzrokuje određene genitalne infekcije, kao i neplodnost, kod muškaraca i kod žena.

 1. Ureaplazma
 2. Ureaplazma simptomi
 3. Test na ureaplazmu
 4. Ureaplazma u trudnoći
 5. Ureaplazma lečenje

  Ureaplazma

  Šta su ove infekcije? Mikoplazme, a samim tim i ureaplazma, spadaju u najmanje bakterije koje mogu da opstanu bez domaćina, i koje za razliku od ostalih bakterija nemaju ćelijski zid; umesto toga, one žive u drugim živim ćelijama. Ureaplazma takođe pripada familiji mikoplazmi. Oko 70% seksualno aktivnih odraslih je domaćin neke od ovih bakterija. Međutim, kada dođe do značajnijeg razmnožavanja, mogu nastati problemi, kao što je zapaljenje male karlice, uretritis i gubitak trudnoće.

  S obzirom da se mikoplazme i ureaplazme prirodno nalaze u organizmu ljudi, pacijenti se ne testiraju rutinski na ove bakterije. Žene koje iskuse neplodnost, ponavljanje gubitka trudnoće, bol u maloj karlici, premenstrualne simptome ili simptome vaginalnih infekcija, treba da se testiraju. Često se radi test kulture, sličan papa testu, uzimanjem brisa iz vagine.

  Kako se prenosi ureaplazma?

  Ureaplazma se pre svega prenosi polnim odnosom. Seksualni partneri mogu ne znajući uvek iznova prenositi infekciju jedno drugom. Infekcija se obično dešava kod mlađih žena, onih koje imaju višestruke seksualne partnere i koje koriste oralnu kontracepciju umesto kondoma.

  Ureaplazma simptomi

  Uglavnom nema simptoma prisutnosti ureaplazme, ali ove bakterije mogu postati uzročnici infekcije u slučaju oslabljenja imuno-sistema (dok u slučaju zdravog imuno sistema često ne uzrokuju bolesti).

  S obzirom da infekcije ureaplazmom obično prolaze bez simptoma, vremenom mogu dovesti do problema sa sterilitetom, uključujući bolest kanalića materice (tube uterine) i ponavljanje spontanih pobačaja kod žena, kao i smanjenu pokretljivost i brojnost sperme kod muškaraca. Kod sterilnih muškaraca, utvrđeno je da se bakterija prilepljuje uz spermu i blokira oplođenje.

  Koje bolesti uzrokuje?

  Ureaplazma se može pronaći u respiratornom i genitalnom traktu zdravih i seksualno neaktivnih osoba, što komplikuje interpretaciju njihovog značaja.

  Najčešći su uzročnik negonokoknog i nehlamidijalnog uretritisa; karakteriše ih sluz iz uretre (penisa kod muškaraca, vagine kod žena), bol tokom mokrenja (peckanje i probadanje pri mokrenju), i otoci na otvoru uretre (vrh penisa kod muškaraca i iznad vagine kod žena); postoje mišljenja da je povezana sa upalom bubrega (pijelonefritisom) i Reiterovom bolesti.

  Može se povezati sa upalom pluća kod pacijenata sa oslabljenim imuno sistemom.

  Test na ureaplazmu

  Može se raditi kultura ureaplazme ili PCR test na ureaplazmu.

  EIA testiranje stoji na raspolaganju za detekciju antitela specifičnih za ureaplazmu, (ne reaguje na druga antitela – koja ne potiču od ureaplazme), međutim, ovaj metod ne može biti primenjen na sve vrste uzetih uzoraka. Uzorci su mogu uzeti vaginalnim brisom (bris iz cerviksa tj. grlića materice ili bris iz uretre), uzorak sperme, telesne tečnosti ili tkiva sa biopsije. Kod dece se uzorak uzima drugačije.

  Oba metoda su prilično precizna, ali PCR metoda je nešto preciznija u odnosu na kulturu (~95% vs. 91%) i prilično je brža (1-2 dana vs. 2-5 dana). Kod pacijenata koji imaju artritis koji uzrokuje ureaplazma, ovaj test omogućava brzu i preciznu dijagnozu.

  Ureaplazma u trudnoći

  Ureaplazma (i mikoplazma hominis) pronađena u placenti i/ili endometrijumu (sluzokoži koja sa unutrašnje strane oblaže matericu) se povezuje sa infekcijom, rađanjem mrtvog fetusa, spontanim pobačajem, preranim porođajem i manjom nego što je normalno masom novorođenčeta. Oba organizma prodiru u vodenjak u drugom trimestru. Može uzrokovati horioamnionitis (zapaljenje membrana oko fetusa: horiona i amniona). Pronađena je u krvi majki koje su imale probleme sa visokom temperaturom posle porođaja.

  Ova infekcija se može preneti na otprilike 40% beba koje je rodila majka sa ovakvom infekcijom. Ukoliko je majka ima, ureaplazma može da inficira pluća novorođenčeta za vreme porođaja. Uzročnik je (kao i mikoplazma hominis) respiratornih problema kod beba sa manjom telesnom težinom i meningitisa.

  Ureaplazma lečenje

  S obzirom da ove bakterije nemaju ćelijski zid – a većina antibiotika (npr. penicilini i cefalosporini) deluje na bakterije uništavajući njihov ćelijski zid – lečenje infekcije može biti teže. Samo posebni antibiotici, kao što su eritromicin, flourokinolon ili tetraciklin, mogu biti prepisani. Ako ste trudni, za vas će takođe biti prepisan odgovarajući antibiotik.

  Ako imate problema sa neplodnošću ili višestrukim spontanim pobačajima, zahtevajte da vam se uradi kultura. Testirajte se i lečite da biste sprečili ponavljanje infekcije.

  Dijagnoza

  Laboratorijska dijagnoza se radi uzimanjem kulture. Ureaplazme proizvode ureazu, uz pomoć koje razlažu tj. metabolišu ureu (sastojak mokraće kod sisara). Na ovaj način se može izdvojiti ureaplazma.

  Prevencija

  Apstinencija ili odgovarajuća barijera (npr. kondom) su vidovi zaštite.

  { 175 comments… read them below or add one }

  Milos May 27, 2015 at 5:10 pm

  Postovanje,zanima da li se u spermokulturi vide sve bakterije ili je potrebno jos neke analize raditi?

  Reply

  Bokica May 22, 2015 at 10:25 pm

  Postovani,papa test mi je u decembru pokazao 3 a grupu. U aprilu mi je pokazao 2 grupu. Ovaj mesec mi je cb i vb sasvim u red7. Mikroplazma negativna,clamidija negativna a ureplazma pozitivna. Da li je moguce da je greska neka ili je to validno? Unapred zahvalna

  Reply

  Sandra May 15, 2015 at 9:24 pm

  Da li tri negativna nalaza ureaplasme u roku od dve godine znace da je ona izlecena i da se nece vracaati?

  Reply

  drbojic May 20, 2015 at 2:54 pm

  znači da nemate infekciju, ali ne znači da nemožete ponovo da se zarazite

  trudnica May 14, 2015 at 11:57 am

  postovani, u 17 nedelji sam trudnoce i pozitivan nalaz mi je na ureaplazmu, doktor mi je prepisao tablete ali kad sam ponovila nalaz opet je bio pozitivan… sta sad, kakve posledice moze da ostavi na plod?SDa li je opasno?

  Reply

  drbojic May 20, 2015 at 2:56 pm

  trebalo bi produžiti terapiju.

  Elena April 24, 2015 at 9:47 pm

  Nakon prepisane terapije, za ueraplazmu i candidu, koliko je vremena potrebno da prodje do sledece kontrole briseva??

  Reply

  drbojic April 30, 2015 at 2:41 pm

  najbolje bi bilo da prođe 3-4 nedelje.

  drbojic April 30, 2015 at 2:42 pm

  najbolje bi bilo da prođe 3-4 nedelje.

  mia April 21, 2015 at 1:02 pm

  Interesujemo da li postoji jos neki nacin prenosenja infekcije sa areaplazmom i chlamidiom osim polnim putem. Mislim ako obolela osoba i zdrava osoba koriste isti wc?

  Hvala

  Reply

  chi December 22, 2014 at 3:31 pm

  Zanima me posto ste rekli da se ureaplasma prenosi iskljucivo odnosima, da li je moguce da mi bakterija bide preneta tokom odnosa sa kondomom i da li je moguce da sam zarazena jos od ranije( tokom odnosa bez kondoma) i da se tek sada odrazilo?

  Reply

  drbojic December 29, 2014 at 12:09 pm

  može biti i jedno i drugo

  anja December 20, 2014 at 2:03 pm

  Postovani,
  Nasla sam u nekim tekstovima da se cervikalni brisevi na mikoplazme i ureaplazme ne trebaju raditi u periodu ovulacije, ali ne stoji objasnjenje zbog cega je to tako. Da li mi vi mozda mozete dati odgovor?

  Reply

  MiCA November 24, 2014 at 11:07 pm

  Postovani,
  Radila sam Cervikalni bris :
  Ureaplasma urealyticum – pozitivna
  GR+ pozitivna
  Staphylococcus aureus pozitivna
  Sta znace ovi rezultati i sta dalje ?
  Pozdrav i hvala

  Reply

  MiCA November 24, 2014 at 11:11 pm

  I sta znaci GR+ Growth of Mycoplasma and/or Ureaplasma =5-20(<10 4 CFU/ml)
  Mycoplasma je negativna!

  drbojic December 13, 2014 at 11:05 am

  Uvek morate da pitate vašeg lekata koji vas je testirai i prepiso terapiju. Imate pozitivnu ureaplazmu i potrebno je lečenje

  mara November 22, 2014 at 9:04 pm

  Postovani,imala sam kandidu od koje sam izlecena a decko je pozitivan na ureaplazmu urealuticum plus 10. Da li je potrebno da i ja uzimam terapiju ili je moguce da ja nemam to?

  Reply

  mara November 22, 2014 at 9:02 pm

  Postovani,imala sam klamidiju od koje sam izlecena a decko je pozitivan na ureaplazmu urealuticum plus 10. Da li je potrebno da i ja uzimam terapiju ili je moguce da ja nemam to?

  Reply

  drbojic December 13, 2014 at 11:03 am

  Kod infekcija hlamidijom i ureplazom potrebno je da se leče oba partnera.

  Dunja November 19, 2014 at 9:29 pm

  Na rezultatima na ureaplasma urealyticum pise mi samo antibiogram na koje lekove sam rezistentna i senzitivna a nigde mi ne pise da li je nadjena ili nije nadjena niti mi pise bilo kakva kolicina.Da li znate da li imam posto sam cula da kada na rezultatima imam samo antibiogram da to znaci da imam?

  Reply

  anja January 3, 2015 at 12:10 pm

  Ako na rezultatima stoji antibiogram,onda je vas rezultat pozitivan,jer da nije pronadjena,ne bi imali na osnovu cega da rade antibiogram. Antibiogram je radjen na bakteriji koja je izolovana iz brisa.

  Sandra87 November 18, 2014 at 11:02 pm

  Molim za pomoc,u 32 nedelji sam trudnoce jos pre 3 meseca ustanovljena mi je ureaplazma, pila sam eritromicin, stavljala vaginalete koje mi je ginekolog prepisao eritromicin+nistatin koje su mi napravili u apoteci,na sledecem brisu i dalje je bilo pozitivno, onda sam se ispirala tantum rosom, ali i dalje nista,cak mi je na poslednjem brisu ustanovljena i bakterija enterococcus species u malom broju.Jako sam uplasena,interesuje me da li ako ovo ne izlecim do porodjaja moze lose uticati na bebu. A i obzirom da smo planirali da zaledimo maticne celije bebe, da li i na to moze uticati? Hvala unapred

  Reply

  Sneska November 15, 2014 at 4:17 am

  Mycoplasma hominis->=10000ccu/ml
  Ureaplasma urealyticum-10000ccu/ml
  Mozete li mi objasniti ove nalaze?

  Reply

  kristina November 29, 2014 at 8:24 pm

  radila sam mycoplasma hominis i ureaplasma urealyticum receno mi je da imam infekciju dobila sam 3 kutije dovicina kao i partner al mi nista nije objasnjeno zbog cega kako i da li se moze leciti…. MYCOPLASMA HOMINIS- 10000CCU/ML
  UREAPLASMA 100000CCU/ML MENI OVDE NA NALAZIMA NISTA NIJE JASNO MOLIM VAS POMOZITE MI

  anja December 3, 2014 at 2:59 pm

  Rezulatati su pozitivni na mikoplazmu i ureaplazmu. Idite kod Vaseg ginekologa da Vam prepise odgovarajucu antibiotski terapiju i ako imate partnera, trebao bi se i on leciti simultano sa Vama.

  Jelena November 15, 2014 at 12:23 am

  Postovani, moji rezultati na klamidiju I mikoplazmu su negativni, a za ureaplazmu pise 1000/ml . Zanima me da li to znaci da je ona u granicama normale ili ipak imam infekciju ? Unapred zahvalna

  Reply

  mara November 12, 2014 at 12:06 am

  Postovani,
  Zanima me kako se ureaplazma moze javiti. Nelogicno mi je da je to iskljucivo samo prenosenje u pitanju. Neko mora postati primarno prenosioc. Kako se kod njega moze to javiti, posto je cinjenica da ureaplazma postoji i prirodno u organizmu, pa me zanima da li se taj broj povecava i nastaje infekcija usled nekih poremecaja i padpva imunog sistema, usled nekih drugih infekcija ili kako vec? Imam decka koji vec dugo ima enterokoku, lecio ju je nekoliko puta, ali nikako nije uspeo potpuno da je eliminise. Pre 2 meseca smo uradili kompletne analize da utvrdimo da li imam i ja enterokoku, i meni su nalazi bili negativni. Tada su mu nalazi pokazali samo enterokoku, a pre nedelju dana, kada je radio ponovo analize, pokazali su mu ureaplazmu, vise od 100 000 CCU, i eserihiju. Ja trenutno imam menstrualni ciklus, ali cim mi se zavrsi idem da radim analize. Ipak me zanima misljenje vase, da li je moguce da je njemu to nastalo usled tih drugih bakterija, ili meni usled necega?
  Zahvaljujem.

  Reply

  Elena October 23, 2014 at 3:15 pm

  Da li ureaplazma moze da prouzrokuje leukoplakiju na grlicu materice ako se ima dugo godina u organizmu?Ja je imam vec godinama i nikako da se izlecim,stalno mi se vraca.Da li postoje jos neke metode lecenja sem antibiotika?

  Reply

  drbojic November 20, 2014 at 1:11 pm

  intraćelijki mikroorganizmi mogu izazvati leukoplakiju. Ukoliko su promene stalne i ne reaguju na terapiju mogu se ukloniti hirurški. Na ginekologu je da odluči

  kate October 22, 2014 at 4:55 pm

  ureaplazma je pozitivna 10/4 vise treti put ja imam ,primam terapija ali ne pomaze ,trudna sam 8 mi mjesec dali steti na bebu ?

  Reply

  drbojic November 20, 2014 at 1:22 pm

  ponovite nalaz može biti i lažno pozitivan, ureaplazma ne utiče na plod, već može praviti komplikacije u trudnoći

  Skrivena* October 19, 2014 at 6:21 pm

  Pozdrav, moj momak je nedavno bio na testiranju za spolne bolesti i pokazalo se da nema nista osim ureoplasme 10na 3, doktorica je rekla da nije nista strasno, da se nemora ljeciti, dali je to tocno? Odnosi su nam bez perzervativa.
  Ja jos nisam bila na testiranju. Idem. Nego mene zanima ja sam jucer pocela krvarit nesto kao iscjedak, i danas smo krenuli da cemo nesto i ja sam prokrvarila, ima li to veze sa tom bolescu? Menstruaciju sam imala prije tj dana.

  Reply

  drbojic November 20, 2014 at 1:23 pm

  prisustvo ureaplazme zahteva lečenje, nema malog broja koji se ne leči

  Goca October 5, 2014 at 12:17 am

  Ja sam pozitivna na ueraplazmu po drugi put. Prvo sam bila pozitivna pa posle antibiotika negativna i sad opet pozitivna,a moj muz stalno negativna. Da li postoji mogucnost da je i on pozitivna i zasto mi se posle mesec dana opet vraca. I da li je normalno posle ispijanja antibiotika da mi izlazi cudan(kao izvakana zvaka) sekret,u velikim kolicina? Sta je najbolje za ispijanje od lekova da se ta bakterija zauvek izleci? Hvala u napred

  Reply

  drbojic November 5, 2014 at 12:34 pm

  uvek je potrebno da se leče oba partnera, bez obzira na rezulate. Sa nelečenog se može preneti infekcija.

  MiCA October 3, 2014 at 1:28 pm

  Postovani,imala sam spontani 29.01.2014..
  Uradila sam testove ;
  Mycoplasma hominis- negativna,
  Ureaplasma utralyticum pozitivna u titru >= 10 na 4 ccu/ml.
  Od tada stalno idem na analize i sve je isti rezultat.
  Pijem Eritromicin 500mg,ali se nista ne menja.
  Ne smem da zatrudnim,jer imam strah,zbog prosle trudnoce.
  Suprug je isto imao,ali je njemu Eritromicin,pomogao i sad je u redu.
  Da li ima neki drugi nacin da se izleci i kako?
  Molim Vas pomozite.
  Hvala.
  Pozdrav

  Reply

  drbojic October 8, 2014 at 1:33 pm

  Može se promeniti lek. Tođe, mogu se promeniti i testovi, jer mogu mogu davati lažno pozitivne ili negative rezultate

  MiCA October 12, 2014 at 3:22 pm

  Mozete li mi reci koji test je najpouzdaniji?

  anja December 3, 2014 at 3:03 pm

  Neka Vam urade antibiogram, pa po tome neka Vam ginekolog prepise najucinkovitiju terapiju,a vrste testova imate nabrojane gore u tekstu o ureaplazmi.

  cica September 18, 2014 at 2:18 pm

  postovani,
  imam tri pitanja:
  prvo zelim da znam da li je moguce otkriti ureaplazmu preko krvi(kao test za hiv ili hepatitis c i b)
  drugo , da li se može otkriti ureaplazma pri redovnom ginek.pregledu kada se uzima bris za grupu sekreta…
  i trece da li vaginalna eserihija koli ima veze sa ureaplazmom….imala sam je pre 3 godine i izlecila a sada mi je ustanovljena ureaplazma 10-5

  unapred zahvalna

  Reply

  drbojic September 30, 2014 at 3:07 pm

  1. ne može
  2. ne , potrebi su poslebni testovi za ureaplazmu
  3. nema

  Markoo444 September 15, 2014 at 4:13 pm

  Jesu li moji spermiji plodni ako sam zarazen ureaplazmom?

  Reply

  drbojic September 30, 2014 at 3:08 pm

  Nisu, jer im je usporeno kretanje

  saska August 4, 2014 at 7:46 am

  Postovani
  zanima me da li je moguce da sam u drugom stanju jer sam pozitivna na ureoplazmu koja je vec jednom izazvala spontani pobacaj u 6.nedelji tridnoce.

  Reply

  drbojic September 2, 2014 at 3:13 pm

  može se ostati u drugom stanju pored ureaplazme. Međutim ona pravi poteškoće i treba je lečiti

  sanja June 30, 2014 at 6:59 pm

  nakon koliko vremena je pravilno da se ponovo urade brisevi na ureoplazmu i klamidiju kad se zavrsi sa terapijom da bi rezultat bio validan?
  HVALA UNAPRIJED

  Reply

  drbojic August 26, 2014 at 3:46 pm

  oko 4 nedelje

  Skone June 26, 2014 at 6:07 am

  Zdravo,
  nalaz: Ureaplasma urealyticum <10000 ccu/mL
  Da li je ova "kolicina" za lijecenje?

  Devojka je negativna, a nijesam svrljao okolo. Dal ovo moze biti nesto od ranije?

  Reply

  Gaga June 22, 2014 at 10:46 pm

  Poštovani, radila sam test i od tri stavke pokazala mi se pozitivna ureaplazma sa naznakom ++(pozitivan). Ovo ++ predpostavljam da je samo oznaka za pozitivan. Doktorka mi je prepisala ciprofloksacin, a u prethodnim komentarima sam pročitala da se on ne pokazuje kao delotvoran lek. Da li da tražim drugu terapiju? I da li se može utvrditi koliko dugo ima bakterije uree u sebi, pošto nisam imala nikakve smetnje, kao ni sada? Hvala unapred.

  Reply

  drbojic August 26, 2014 at 2:59 pm

  Poslušajte vašeg lekara. Ne može se utvrditi kada je nastala infekcija.

  Decko June 9, 2014 at 6:54 pm

  Pozdrav,devojka sa kojom sam u vezi oko pola godine i sa kojom imam redovne odnose (nezasticene) mi je rekla da je pozitivna da ureaplazmu.kada sam se sam testirao pokazalo se da sam ja negativan.mene zanima da li to znaci da sam ja imun da ovu bakteriju ili da je ona istu dobila od nekog drugog mozda?Interesuje me da li bilo kako mogu ovo da saznam posto sama sumnja pocinje da mi pravi problem u vezi.hvala u napred.

  Reply

  drbojic August 26, 2014 at 3:01 pm

  moguće je da nemate infekciju.

  B. M. June 5, 2014 at 6:19 pm

  Postovani,

  Da li uredan nalaz sekreta (II grupa) u potpunosti iskljucuje mogucnost infekcije ureaplazmom? Ranije je lecena, kontrolni brisevi su bili uredni, pa me zanima da li su potrebne dalje povremene kontrole (ako su ginekoloski nalazi ok).

  Unapred hvala na odgovoru.

  B. M.

  Reply

  drbojic June 18, 2014 at 2:28 pm

  nema potrebe za daljim kontrolama

  Vladimir June 1, 2014 at 6:39 pm

  Postovanje.
  Devojka mi je pozitivna na ureaplazmu, a ja sam negativan. Da li bih i ja trebao da pijem lekove i da li su dozvoljeni odnosi sa kondomom?
  Unapred hvala.

  Reply

  drbojic June 18, 2014 at 2:29 pm

  trebalo bi vi da se lečite

  B. M. May 28, 2014 at 2:56 pm

  Postovani,

  U vezi sa temom, interesuje me sledece: da li redovan rezultat VB – sekret II grupa u potpunosti iskljucuje mogucnost postojanja infekcije Ureaplazmom? Ranije je lecena, i kontrolni brisevi su bili uredni.
  Unaprede hvala.

  B. M.

  Reply

  Ivana October 16, 2014 at 8:11 am

  Postovani,
  Test na ureaplasmu mi je bio pozitivan i terapija mi je bila hemomicin+dovicin. Procitala sam u komentarima da ponovni test treba raditi posle 4 nedelje, a meni je doktorka rekla da mogu nedelju dana nakon zavrsetka terapije. U cemu je razlika, i da li vredi da radim sad nedelju dana nakon?

  Hvala unapred

  Bojana May 23, 2014 at 3:15 pm

  Postovani,
  Pre 2 dana me je zvao decko sa kojim sam imala sexualne odnose, da mi kaze da je pozitivan na ureaplazmu. Danas sam bila kod ginekologa, uradila testove, sada cekam rezulate. Prilikom pregleda doktorica mi je otkrila ranicu na grlicu materice. Zanima me da li je ta ranica uzrocnik ureaplazme, ili je ureaplazma nastala zbog te ranice, ili to nema nikakve veze?
  Unapred hvala, Bojana.

  Reply

  drbojic May 26, 2014 at 12:02 pm

  to morate videti da ginekologom koji vas leči

  Fudbaler May 16, 2014 at 10:04 pm

  Imam ureaplazmu,pocinjem sa lijecenjem,dok sam u fazi lijecenja,smijem li da imam odnos sa curom(sa kondomom)? I smijem li da masturbiram?

  Reply

  drbojic May 26, 2014 at 12:02 pm

  dok ste pod terapijom ne preporučuju se odnosi

  caki April 14, 2014 at 7:44 pm

  Da li se ureaplazma moze preneti oralnim seksom

  Reply

  drbojic May 26, 2014 at 12:03 pm

  postoji mogućnost

  plavooka November 19, 2013 at 1:34 pm

  Zdravo svima…Zanimalo me je zna li neko moze li mikoplazma i ureoplazma da uticu na neredovan ciklus(prilicno neredovan, ustanovljeni su mi policisticni jajnici)?

  Reply

  drbojic May 14, 2014 at 2:11 pm

  ne utiču

  DŽONTRA October 6, 2013 at 11:09 am

  Da li se moze dobiti na drugi nacin osim seksualnim putem?!

  Reply

  drbojic May 14, 2014 at 2:19 pm

  prenosi se isključivo polnim putem

  anja April 19, 2013 at 6:23 pm

  analize si mu sledece : ureplasma urealyticum pozitivan > 10 na 5… pa me zanima sta znaci to 10 na 5?

  Reply

  drbojic May 14, 2014 at 2:12 pm

  to je ukupan broj bakterija

  zabrinuta January 24, 2013 at 3:26 pm

  radila sam test na ureaplasma i pozitivan j.Ja i suprug pokusavamo vec 6meseci da napravimo bebu ali nam ne uspeva.A inace imamo sina koji ima 5 godina.Zeleli bi smo drugo dete.Interesuje me da li se ovo leci i da li postoji sansa da ostanem u drugom stanju iako sam pozitivna na ureaplasmu?

  Reply

  drbojic May 14, 2014 at 2:12 pm

  ureaplazma se leči i nema razloga da ne ostanete u drugom stanju

  Zabrinuta July 14, 2012 at 3:34 pm

  Ja sam 12 nedelja trudnoce, i imam ureaplasmu, ispila sam 2 kutije do sada eritromicina, kada sam prvi put uradila bila je veca od 10 na 4 a sada posle dve kutije ispivene manja je od 10 na 4. Da li trebam nastaviti te tablete, jer su mi rekli u klinici da je to suvise malo!!!

  Reply

  drbojic May 14, 2014 at 2:13 pm

  poslušajte lekare koji vas leče

  mila May 30, 2012 at 5:29 pm

  Postovani radila sam ginikoloski pregled i otkrivena mi je ureoplasma ureayticum,doktor mi je prepisao eritromicin, a nalzim se u 15 -toj nedelji trudnoce. moje pitanje je dali sme da pijem ovaj lek. hvala vam unapred

  Reply

  drbojic May 14, 2014 at 2:14 pm

  to morate da se konsultujete sa lekarom koji vas leči

  dejana87 April 20, 2012 at 2:06 am

  Da vas posavetujem u vezi sa ovom ureaplazmom,posto sam zavrsila medicinsku skolu i znam dosta o tome, a i sama sam je imala tako da sam kroz sve to prosla.Ona se dobija iskljucivo seksusalnim putem tokom nezasticenog odnosa ,ukoliko je vi imate prenecete je vasem seksualnom partneru ukoliko niste koristili zastitu.Opasna je ako se nalazi u organizmu duzi period vremena ,znaci 5-6 godina jer tada dolazi do razmnozavanja i stvaranja uslova za druge bolesti kako polnog tako i imunog sistema.Ona je jedan od uzrocnika sterilteta,medjutim ako je na vreme otkrijete nije toliko opasna ,ja sam se izlecila nakon dve kutije tetraciklina,i nije se navracala .Ali znam dosta slucajeva gde se konstantno pojavljivala uprkos terapiji,to znaci da vam je imuni sistem veoma slab i da treba da poradite na ishrani bogatoj vitaminima ,i da izbegavate seksusalne odnose neko vreme,6 meseci najmanje.A simptoma kod zena mahom nema,osim pojacanog sekreta,dok su muskarci dosta osetljiviji i javlja se peckanje tokom mokrenja kao i svrab,ponekad i bol.

  Reply

  AFRODITA March 28, 2012 at 10:59 am

  Da li imam ureaplazmu,ako mi je ima decko,a ako sam ja nevina(probali sex,bez kondoma,ali himen nije probijen…)?Kako da utvrdim?Koliko je to opasno po mene?

  Reply

  drbojic May 14, 2014 at 2:15 pm

  mogli ste da na taj način dobijete ureaplazmu. ukoliko je on ima i vi treba da se lečite

  Dovla March 16, 2012 at 10:08 am

  Postovanje,
  Zanimaju me par stvari u vezi ureaplazme, posto cak i na ovom sajtu, cujem i citam oprecna misljenja.
  Prvo, kolika je verovatnoca zaraziti se ureaplazmom, nekim drugim nacinom, osim seksualnim, tj. da li je realno moguce, ili su u pitanju vrlo male ili nikakve sanse?
  Drugo, da li postoji mogucnost, da osoba bude prenosilac zaraze, a da pri tome nalazi te iste osobe, budu negativni na ureaplazmu?
  Molio bih, ako je ikako moguce, konkretne odgovore.
  Hvala i pozdrav!

  Reply

  drbojic May 14, 2014 at 2:19 pm

  1. prenosi se polnim putem
  2. ukoliko je neko prenosilac , znači da ima ureaplazmu. Onda nalazi mogu biti lažno negativni

  dragana March 15, 2012 at 6:07 pm

  imala sam dve operacije zbog gnojnog apsesa na levom jajniku,urea i miko plazma su mi na svakih 3/4 meseca pozitivne,poludecu vise,popijem terapiju sve je uredu i onda nakon tri meseca opet isto…sta da radim,unapred zahvalna

  Reply

  drbojic May 14, 2014 at 2:17 pm

  to morate pitati lekare koji vas leče

  milos March 14, 2012 at 4:15 pm

  analize si mu sledece : ureplasma urealyticum pozitivan > 10 na 5… pa me zanima sta znaci to 10 na 5?

  Reply

  drbojic May 14, 2014 at 2:15 pm

  to je broj bakterija

  Worried March 11, 2012 at 10:18 pm

  Takodje,zanima me da li postoji I drugi nacin osim polnim odnosom da se dobije infekcija posto svuda pise drugacije I svi lekari kazu drugacije ili je to apsolutno jedan jedini nacin?!hvala

  Reply

  drbojic May 14, 2014 at 2:16 pm

  prenose se polnim putem

  aca March 10, 2012 at 7:18 pm

  postovani radio sam pregled na chlamydia, ureplasma i microplasma i dosli su mi nalazi da sam pozitivan na chlamydua i ureplasma i zanima me dal je to moguce dobiti drugacijem putem osim polnim odnosom, posto pre nego sto sam imao polne odnose sa devojkom osecao neugodan bol ‘dole’ , a ostalih simptoma nisam imao sve dok nisam poceo da pijem antibiotike , sad se javlja svrab i ne znam zbog cega , i da li sam sigurno zarazio devojku ako sam imao ne zasticen sex sa njom ?? Molim da me uputite staa da radim el to jako ozbiljno ??

  Reply

  drbojic May 14, 2014 at 2:16 pm

  ove bakterije se prenose isključivo polnim putem

  Leave a Comment