polne bolesti ordinacije

Ureaplazma

Genitalna ureaplazma (ureaplasma urealyticum i ureaplasma parvum), je vrsta mikroorganizma iz porodice mikoplazmi, koja uzrokuje određene genitalne infekcije, kao i neplodnost, kod muškaraca i kod žena.

 1. Ureaplazma
 2. Ureaplazma simptomi
 3. Test na ureaplazmu
 4. Ureaplazma u trudnoći
 5. Ureaplazma lečenje

  Ureaplazma

  Šta su ove infekcije? Mikoplazme, a samim tim i ureaplazma, spadaju u najmanje bakterije koje mogu da opstanu bez domaćina, i koje za razliku od ostalih bakterija nemaju ćelijski zid; umesto toga, one žive u drugim živim ćelijama. Ureaplazma takođe pripada familiji mikoplazmi. Oko 70% seksualno aktivnih odraslih je domaćin neke od ovih bakterija. Međutim, kada dođe do značajnijeg razmnožavanja, mogu nastati problemi, kao što je zapaljenje male karlice, uretritis i gubitak trudnoće.

  S obzirom da se mikoplazme i ureaplazme prirodno nalaze u organizmu ljudi, pacijenti se ne testiraju rutinski na ove bakterije. Žene koje iskuse neplodnost, ponavljanje gubitka trudnoće, bol u maloj karlici, premenstrualne simptome ili simptome vaginalnih infekcija, treba da se testiraju. Često se radi test kulture, sličan papa testu, uzimanjem brisa iz vagine.

  Kako se prenosi ureaplazma?

  Ureaplazma se pre svega prenosi polnim odnosom. Seksualni partneri mogu ne znajući uvek iznova prenositi infekciju jedno drugom. Infekcija se obično dešava kod mlađih žena, onih koje imaju višestruke seksualne partnere i koje koriste oralnu kontracepciju umesto kondoma.

  Ureaplazma simptomi

  Uglavnom nema simptoma prisutnosti ureaplazme, ali ove bakterije mogu postati uzročnici infekcije u slučaju oslabljenja imuno-sistema (dok u slučaju zdravog imuno sistema često ne uzrokuju bolesti).

  S obzirom da infekcije ureaplazmom obično prolaze bez simptoma, vremenom mogu dovesti do problema sa sterilitetom, uključujući bolest kanalića materice (tube uterine) i ponavljanje spontanih pobačaja kod žena, kao i smanjenu pokretljivost i brojnost sperme kod muškaraca. Kod sterilnih muškaraca, utvrđeno je da se bakterija prilepljuje uz spermu i blokira oplođenje.

  Koje bolesti uzrokuje?

  Ureaplazma se može pronaći u respiratornom i genitalnom traktu zdravih i seksualno neaktivnih osoba, što komplikuje interpretaciju njihovog značaja.

  Najčešći su uzročnik negonokoknog i nehlamidijalnog uretritisa; karakteriše ih sluz iz uretre (penisa kod muškaraca, vagine kod žena), bol tokom mokrenja (peckanje i probadanje pri mokrenju), i otoci na otvoru uretre (vrh penisa kod muškaraca i iznad vagine kod žena); postoje mišljenja da je povezana sa upalom bubrega (pijelonefritisom) i Reiterovom bolesti.

  Može se povezati sa upalom pluća kod pacijenata sa oslabljenim imuno sistemom.

  Test na ureaplazmu

  Može se raditi kultura ureaplazme ili PCR test na ureaplazmu.

  EIA testiranje stoji na raspolaganju za detekciju antitela specifičnih za ureaplazmu, (ne reaguje na druga antitela – koja ne potiču od ureaplazme), međutim, ovaj metod ne može biti primenjen na sve vrste uzetih uzoraka. Uzorci su mogu uzeti vaginalnim brisom (bris iz cerviksa tj. grlića materice ili bris iz uretre), uzorak sperme, telesne tečnosti ili tkiva sa biopsije. Kod dece se uzorak uzima drugačije.

  Oba metoda su prilično precizna, ali PCR metoda je nešto preciznija u odnosu na kulturu (~95% vs. 91%) i prilično je brža (1-2 dana vs. 2-5 dana). Kod pacijenata koji imaju artritis koji uzrokuje ureaplazma, ovaj test omogućava brzu i preciznu dijagnozu.

  Ureaplazma u trudnoći

  Ureaplazma (i mikoplazma hominis) pronađena u placenti i/ili endometrijumu (sluzokoži koja sa unutrašnje strane oblaže matericu) se povezuje sa infekcijom, rađanjem mrtvog fetusa, spontanim pobačajem, preranim porođajem i manjom nego što je normalno masom novorođenčeta. Oba organizma prodiru u vodenjak u drugom trimestru. Može uzrokovati horioamnionitis (zapaljenje membrana oko fetusa: horiona i amniona). Pronađena je u krvi majki koje su imale probleme sa visokom temperaturom posle porođaja.

  Ova infekcija se može preneti na otprilike 40% beba koje je rodila majka sa ovakvom infekcijom. Ukoliko je majka ima, ureaplazma može da inficira pluća novorođenčeta za vreme porođaja. Uzročnik je (kao i mikoplazma hominis) respiratornih problema kod beba sa manjom telesnom težinom i meningitisa.

  Ureaplazma lečenje

  S obzirom da ove bakterije nemaju ćelijski zid – a većina antibiotika (npr. penicilini i cefalosporini) deluje na bakterije uništavajući njihov ćelijski zid – lečenje infekcije može biti teže. Samo posebni antibiotici, kao što su eritromicin, flourokinolon ili tetraciklin, mogu biti prepisani. Ako ste trudni, za vas će takođe biti prepisan odgovarajući antibiotik.

  Ako imate problema sa neplodnošću ili višestrukim spontanim pobačajima, zahtevajte da vam se uradi kultura. Testirajte se i lečite da biste sprečili ponavljanje infekcije.

  Dijagnoza

  Laboratorijska dijagnoza se radi uzimanjem kulture. Ureaplazme proizvode ureazu, uz pomoć koje razlažu tj. metabolišu ureu (sastojak mokraće kod sisara). Na ovaj način se može izdvojiti ureaplazma.

  Prevencija

  Apstinencija ili odgovarajuća barijera (npr. kondom) su vidovi zaštite.

  { 99 comments… read them below or add one }

  plavooka November 19, 2013 at 1:34 pm

  Zdravo svima…Zanimalo me je zna li neko moze li mikoplazma i ureoplazma da uticu na neredovan ciklus(prilicno neredovan, ustanovljeni su mi policisticni jajnici)?

  Reply

  DŽONTRA October 6, 2013 at 11:09 am

  Da li se moze dobiti na drugi nacin osim seksualnim putem?!

  Reply

  anja April 19, 2013 at 6:23 pm

  analize si mu sledece : ureplasma urealyticum pozitivan > 10 na 5… pa me zanima sta znaci to 10 na 5?

  Reply

  zabrinuta January 24, 2013 at 3:26 pm

  radila sam test na ureaplasma i pozitivan j.Ja i suprug pokusavamo vec 6meseci da napravimo bebu ali nam ne uspeva.A inace imamo sina koji ima 5 godina.Zeleli bi smo drugo dete.Interesuje me da li se ovo leci i da li postoji sansa da ostanem u drugom stanju iako sam pozitivna na ureaplasmu?

  Reply

  Zabrinuta July 14, 2012 at 3:34 pm

  Ja sam 12 nedelja trudnoce, i imam ureaplasmu, ispila sam 2 kutije do sada eritromicina, kada sam prvi put uradila bila je veca od 10 na 4 a sada posle dve kutije ispivene manja je od 10 na 4. Da li trebam nastaviti te tablete, jer su mi rekli u klinici da je to suvise malo!!!

  Reply

  mila May 30, 2012 at 5:29 pm

  Postovani radila sam ginikoloski pregled i otkrivena mi je ureoplasma ureayticum,doktor mi je prepisao eritromicin, a nalzim se u 15 -toj nedelji trudnoce. moje pitanje je dali sme da pijem ovaj lek. hvala vam unapred

  Reply

  dejana87 April 20, 2012 at 2:06 am

  Da vas posavetujem u vezi sa ovom ureaplazmom,posto sam zavrsila medicinsku skolu i znam dosta o tome, a i sama sam je imala tako da sam kroz sve to prosla.Ona se dobija iskljucivo seksusalnim putem tokom nezasticenog odnosa ,ukoliko je vi imate prenecete je vasem seksualnom partneru ukoliko niste koristili zastitu.Opasna je ako se nalazi u organizmu duzi period vremena ,znaci 5-6 godina jer tada dolazi do razmnozavanja i stvaranja uslova za druge bolesti kako polnog tako i imunog sistema.Ona je jedan od uzrocnika sterilteta,medjutim ako je na vreme otkrijete nije toliko opasna ,ja sam se izlecila nakon dve kutije tetraciklina,i nije se navracala .Ali znam dosta slucajeva gde se konstantno pojavljivala uprkos terapiji,to znaci da vam je imuni sistem veoma slab i da treba da poradite na ishrani bogatoj vitaminima ,i da izbegavate seksusalne odnose neko vreme,6 meseci najmanje.A simptoma kod zena mahom nema,osim pojacanog sekreta,dok su muskarci dosta osetljiviji i javlja se peckanje tokom mokrenja kao i svrab,ponekad i bol.

  Reply

  AFRODITA March 28, 2012 at 10:59 am

  Da li imam ureaplazmu,ako mi je ima decko,a ako sam ja nevina(probali sex,bez kondoma,ali himen nije probijen…)?Kako da utvrdim?Koliko je to opasno po mene?

  Reply

  Dovla March 16, 2012 at 10:08 am

  Postovanje,
  Zanimaju me par stvari u vezi ureaplazme, posto cak i na ovom sajtu, cujem i citam oprecna misljenja.
  Prvo, kolika je verovatnoca zaraziti se ureaplazmom, nekim drugim nacinom, osim seksualnim, tj. da li je realno moguce, ili su u pitanju vrlo male ili nikakve sanse?
  Drugo, da li postoji mogucnost, da osoba bude prenosilac zaraze, a da pri tome nalazi te iste osobe, budu negativni na ureaplazmu?
  Molio bih, ako je ikako moguce, konkretne odgovore.
  Hvala i pozdrav!

  Reply

  dragana March 15, 2012 at 6:07 pm

  imala sam dve operacije zbog gnojnog apsesa na levom jajniku,urea i miko plazma su mi na svakih 3/4 meseca pozitivne,poludecu vise,popijem terapiju sve je uredu i onda nakon tri meseca opet isto…sta da radim,unapred zahvalna

  Reply

  milos March 14, 2012 at 4:15 pm

  analize si mu sledece : ureplasma urealyticum pozitivan > 10 na 5… pa me zanima sta znaci to 10 na 5?

  Reply

  Worried March 11, 2012 at 10:18 pm

  Takodje,zanima me da li postoji I drugi nacin osim polnim odnosom da se dobije infekcija posto svuda pise drugacije I svi lekari kazu drugacije ili je to apsolutno jedan jedini nacin?!hvala

  Reply

  aca March 10, 2012 at 7:18 pm

  postovani radio sam pregled na chlamydia, ureplasma i microplasma i dosli su mi nalazi da sam pozitivan na chlamydua i ureplasma i zanima me dal je to moguce dobiti drugacijem putem osim polnim odnosom, posto pre nego sto sam imao polne odnose sa devojkom osecao neugodan bol ‘dole’ , a ostalih simptoma nisam imao sve dok nisam poceo da pijem antibiotike , sad se javlja svrab i ne znam zbog cega , i da li sam sigurno zarazio devojku ako sam imao ne zasticen sex sa njom ?? Molim da me uputite staa da radim el to jako ozbiljno ??

  Reply

  Leave a Comment