polne bolesti ordinacije

Trihomonijaza

Trihomonijaza je polno prenosiva bolest, koju uzrokuje mali organizam po imenu trihomonas vaginalis (trichomonas vaginalis). Najčešće su ovom bolešću pogođene žene, iako i muškarci mogu postati zaraženi i preneti infekciju na svoje partnere putem seksualnog kontakta.

 1. Trihomonas
 2. Trihomonas prenošenje
 3. Trihomonijaza
 4. Simptomi trihomonijaze
 5. Lečenje trihomonijaze

  Trihomonas

  Trihomonas iliti trichomonas vaginalis spada u protozoe, grupu mikroba, koji su slični bakterijama. Može da inficira genitalno područje, tj. vaginu i uretru kod žena, odnosno i vaginu i prostatu kod muškaraca. Infekcija se obično ne širi dalje kroz ljudsko telo i zato nije opasna koliko su to neke druge polno prenosive bolesti.

  Trihomonas prenošenje

  Trihomonas je polno prenosiva infekcija. Neseksualno prenošenje je veoma retko s obzirom da je T. vaginalis infekcija generalno ograničena na urogenitalni trakt. Jedino poznato prenošenje trihomonasa koje nije seksualnim putem, je sa majke na dete tokom porođaja. Približno 5% devojčica koje rađaju inficirane majke, je dobilo ovu infekciju.

  Iako može da preživi u muškom genitalnom traktu, ne može dugo, najviše nekoliko dana ili nedelja, dok u vagini može da bude prisutna i da preživi godinama i otkrivena je kod starijih žena koje nisu imale seks decenijama.

  Pojedinci bez simptoma su važni u procesu prenošenja trihomonijaze i imaju ulogu stelt faktora (“nevidljivih” prenosioca bolesti). Više od 70% muškaraca koji su seksualni partneri inficiranih žena, takođe ima trihomonijazu. Inkubacioni period pre nego što se pojave simptomi trihomonijaze, traje od 4-28 dana, kod približno 50% inficiranih žena.

  Mnoge studije pokazuju da lečenje muškaraca koji su partneri devojaka i žena koje imaju trihomonijazu, poboljšava i procenat izlečenja i smanjuje broj slučajeva u kojima se infekcija vraća. Savetuje se dakle da i seksualni partneri pacijenata koji imaju trihomonijazu budu lečeni.

  Potvrđena je prisutnost živih T. vaginalis organizama u uzorcima urina i semena, čak i nakon izloženosti vazduhu od nekoliko sati. Iako organizmi mogu da prežive satima na mokrim pešikirim i odeći inficiranih žena, ne postoje dovoljno dobro dokumentovani slučajevi koji potvrđuju prenošenje ovim načinom.

  Trihomonijaza

  Trihomonijaza (infekcija trihomonasom) je izlečiva polna bolest, koja se najčešće javlja kod mladih, seksualno aktivnih žena. Procenjenih 7.4 miliona novih slučajeva se događaju svake godine i kod žena i kod muškaraca.

  Kako se postavlja dijagnoza trihomonijaze?

  Da bi dijagnostikovao trihomonijazu, doktor mora uraditi fizičko ispitivanje i test u laboratoriji. Laboratorijski testovi se rade na uzorku tečnosti iz vagine ili uretre, u kojoj se ispituje prisustvo parazita koji uzrokuje ovu bolest – trihomonasa. Prisustvo parazita je teže ustanoviti kod muškaraca nego kod žena.

  Prevencija

  Da biste smanjili rizik od infekcije:

  • Koristite kondome pravilno, svaki put kada imate polni odnos.
  • Ograničite broj seksualnih partnera, i ne menjajte partnere tek tako.
  • Apstinencija (uzdržavanje od seksa), ili ograničite polne odnose na jednog, zdravog partnera.
  • Ako mislite da ste inficirani, izbegavajte seksualne odnose i posetite doktora.

  Simptomi trihomonijaze

  Muškarci obično nemaju simptome i obično ne znaju da su inficirani sve dok njihovoj partnerki ne zatreba lečenje. Ali kada se simptomi pojave, to su:

  • Iritacija unutar penisa
  • Blaga nadraženost
  • Blago peckanje posle mokrenja ili ejakulacije (izbacivanje semena na kraju polnog odnosa)

  Mnoštvo žena nemaju znake ili simptome infekcije. Simptomi kod žena uključuju:

  • Zelenkasto-žuti, penasti vaginalni sekret snažnog mirisa
  • Bol pri mokrenju
  • Svrab u vagini i nadraženost vagine
  • Nelagoda tokom seksualnog odnosa
  • Bol u donjem stomaku (retko)

  Simptomi se kod žena obično pojavljuju nakon 5 do 28 dana od izloženosti infekciji.

  Lečenje trihomonijaze

  Obično se oboleloj ženi zarad lečenja prepisuje metronidazol (Flagyl), koji se uzima oralno. Pre početka uzimanja ovog leka, potrebno je proveriti da li je žena trudna, jer lek može naškoditi bebi. Ukoliko se ispostavi da je u pitanju trudnica, koriste se preparati sa lokalnim dejstvom npr. klotrimazol (canesten, kanesten).

  Uporedo sa lečenjem žene, potrebno je da se leči i njen partner kako bi se sprečilo vraćanje infekcije i dalje širenje bolesti. Dodatno, osobe koje su lečene od trihomonasa trebaju da izbegavaju seks sve dok i njihovi partneri ne završe sa lečenjem i dok znaci infekcije nestanu u potpunosti. Potrebno je ispoštovati terapiju do kraja i uzeti sve antibiotike, čak i ako se osećate bolje.

  Šta ako se ne lečite od trihomonasa?

  Trihomonas kod trudnica može izazvati prerano pucanje membrana koje štite bebu i prevremeni porođaj. Zapaljenje u genitalnom području koje uzrokuje trihomonas, može takođe kod žena povećati rizik od dobijanja HIV infekcije kod žena, ukoliko bude izložena HIV virusu. Trihomonijaza kod žene koja je takođe zaražena sa HIV virusom, može povećati šanse od prenošenja HIV infekcije na seksualnog partnera.

  Bilo kakvi genitalni simptomi, kao što su sekret ili peckanje pri mokrenju, ili neuobičajena rana ili osip, mogu da budu signal da privremeno prekinete sa seksualnim odnosima i da odmah posetite doktora. Ako vam doktor saopšti da imate trihomonijazu ili bilo koju drugu polno prenosivu bolest, i prepiše vam odgovarajuću terapiju, trebate da o tome obavestite sve svoje skorašnje seksualne partnere, tako da imaju na umu da trebaju da posete doktora i dobiju odgovarajuću terapiju.

  Kod muškaraca, nelečena trihomonijaza može uzrokovati smanjenje pokretljivosti i kvaliteta sperme uopšte, i povećati rizik od neplodnosti. Muškarci sa trihomonijazom, takođe imaju visok rizik od dobijanja i prenošenja HIV-a, i može biti verovatnije da dobiju infekcije koje uzrokuju upalu uretre i prostate.

  { 53 comments… read them below or add one }

  Zabrinuta July 29, 2017 at 1:09 am

  Pozdrav. Dobila sam trihomonijazu, i moj muz i ja smo poceli sa lecenjem. Interesuje me posto mi je prvi i jedini partner kako sam mogla to da dobijem? Da li je jedina mogucnost da je imao odnose sa drugom osobom i da sam to dobila?? Unapred zahvalna.

  Reply

  stefana June 4, 2017 at 8:44 pm

  molim vas za odgovor
  imam 14 godina,pre mesec dana,mozda manje,tokom voznje bicikla osetila sam bol,i u unutrasnjosti vagine,kad sam dosla kuci,na rublju mi je bio sekret svetlo crvene boje,Majka mi je rekla da sam izgubila nevinost,i citala sam da je moguce da se nevinost ovako izgubi,medjutim uvek kad idem do wc/a i kad se brisem toalet papirom,prstom dodirnem vaginu pojavljuje se sekret svetlo crvene boje,nakon brisanja sekreta nema,inace ovako stalno imam beli sekret na rublju i bas ga ima,zasto uvek kad prstom dodirnem vaginu nastaje ovo,i postoji li mogucnost da je ovo neka neizleciva polna bolest koja utice na plodnost?

  Reply

  polnebolesti June 7, 2017 at 9:32 am

  Crvenkasti sekret može imati različite uzroke: ovulacija, zapaljenje male karlice, polne infekcije, ciste…Ako niste imali polne odnose, onda svakako nisu polne infekcije. Najbolje je da posetite ginekologa.

  Tina May 7, 2017 at 2:31 pm

  Pozdrav. Ja imam 14 godina i osecam svrab i peckanje i pojacan sekret, jutros je bio i zuckaste boje. I to traje vec nekoliko dana. Da li je to infekcija ili? Nevina sam, i ne znam sta bi mogao biti uzrok.

  Reply

  polnebolesti May 10, 2017 at 8:35 am

  Svrab i peckanje svakako mogu da budu znaci infekcije. Obzirom da ste nevini svakako nije rec o trihomonasu. Posetite lekara.

  pomoc March 14, 2017 at 3:32 pm

  Da li ima neko od muskaraca da se dugo pati sa trichomonasom 🙁 Tri mjeseca imam iscjedak a bris mi pokazuje da imam trichomonas vaginalis. Pio sam razlicite lijekove tipa metrozola, azomex, orvagyl medjutim smiri se dva tri dana osjetim da je malo bolje i iscjedak je jos tu nakon toga 🙁 Obisao sam skoro sve klinike svi me upucuju na metronidozol medjutim meni ocito ne djeluje.. Pls pomoc

  Reply

  milos February 16, 2016 at 11:43 pm

  postovani, od pre seksualnih odnosa imam crvenilo na glansu ,lepljenje kozice, neprijatan osecaj pri erekciji, ponekad peckanje pri mokrenju. Penis kao da se smanjio. Simptome ublazavam Dove hidratantnom kremom, smanjuje trenje i tim iritaciju

  Reply

  Jelena December 16, 2015 at 9:13 am

  Póz.imam problem pre mesec dana imala sam kiretazu pos dva dana izaslo mi crvenilo svrab bol bolime i donji stómak ponekad doktorka mi uzimala bris i rekla da je u pitanju ova bakterija il bolest il staje vec trichomonas sta je uzrok tome od cega se dobija to a dala mi od lekova orvagil tablete i vaginalete mast sinoderm n sam koristila povuklo se na par dana i opet je póco svrab i crvenilo zbog cega

  Reply

  mica December 8, 2015 at 8:15 pm

  partner ima simptome, isao je kod dermatologa dao mu je neku kremu i meni prepisao metronidazol bez ikakvog pregleda, da li da ipak odem na pregled, nisam sigurna da bih trebalo da ih koristim, nemam nikvih simptoma, takodje ni partneru nisu odradjene nikakve analize.

  Reply

  Danijela July 21, 2015 at 11:27 pm

  Šta ako je u pitanju nevina osoba?Imam 14 godina i par dana unazad je počelo svrabom, sad se pretvorilo u peckanje na svaki dodir i tokom mokrenja, a u pitanju je gust žuto-beli sekret. I da li je moguće da to ima neke veze sa menstruacijom, pošto je taj svrab počeo 3-4 dana pre predviđenog početka ciklusa. Ciklus i dalje kasni, ali to je normalno, zar ne? Šta mislite o ovome?

  Reply

  Irina January 11, 2017 at 8:07 pm

  Do infekcije moze doci upotrebom zajednickog rublja, ubrusa, posteljine i u nehigijenskim uslovima zivota.

  silvija January 2, 2015 at 5:06 pm

  Imam problem. Pre dve godine sam imala prvi put odnos sa muzem, posle mesec ipo dana poceo je nagli bol pri mokernju, i peckanje. Nakon sto sam napustila muza imala sam drugog partnera, imali smo odnose bez zastite. I sad imam uvecan sekret i jak svrab. Ginegolog mi je prepisao ciprocinal i vaginalete, ali bije mi pomogloo… mogu li dobiti vas savet??

  Reply

  marijana November 29, 2014 at 2:22 pm

  Posle provere sekreta, ginekolog mi je rekao da imam trihomonas , prepisao mi je lekove orvagil , pila sam ih tri dana u 8 ujutru i 8 uvece. Danas sam se uspavala i popila tek u 13h. Da li sam prekinula terapiju, i kad da popijem sledecu tabletu u 01h ili u 20h ? Unapred zahvalna na odgovoru.

  Reply

  Sanja November 20, 2014 at 8:58 am

  Poštovani,
  Stigao mi je nalaz pa-pa testa u kojem stoji da imam trihomonas v. Dr.koji mi je izdao nalaz mi je usput propisao i terapiju metronidazol tab.2-0-3 za mene i partnera., metronidazol vag.1 dnevno x10, i kanesten mast.
  Sve ok ,al imam jednog partnera već 10god. (ujedno i jedinog u mom životu ),a isto tako nemam sumnju da on “švrlja”,a čitam da se skoro pa jedino seks.putem prenosi.
  Budući da ne posjećujem hotele,bazene, ne koristim tuđe peškire, možete li mi objasnit koja još mogućnost dobivanja ovog parazita postoji.Da napomenem joj da je nemam simptome ovoga smrdljivog iscjetka, svrabeža….

  Reply

  dejan October 26, 2014 at 9:06 pm

  Vec duze vreme imam neko peckanje u unutar gkavica,sta li to moze biti?Zna da me pecka posle svrsavanja i odnosa mokrenja iz cista mira tako me samo zasvrbi ito je to,bas se pitam sta li je to,jer to nekako bas godinama nosim u sebi.Dl nije to neka infekcija penisa samog ili sta li je to?Nemam nekih drugih problema u vezi toga uopste,sve ostalo je sasvim uredu,kontrolisem redovno stolicu mokracu,sve je u redu.

  Reply

  drbojic November 5, 2014 at 12:36 pm

  šta je tačno u pitanju može reći lekar posle pregleda

  Leki October 4, 2014 at 1:17 am

  Poštovani, volela bih da čujem vaše mišljenje. Već godinu dana imam problem sa infekcijom trihomonas i po prvi put da imam takvih problema (bar da znam). Prvi simptomi pojavili su se posle mora (neopsiv svrab i otok). Na svoju ruku sam koristila kanesten vaginalete, i to je ublažilo simptome, ali infekcija nije mogla tek tako da prođe. Nakon toga (posle 2 meseca) posetila sam ginekologa i analizom je utvrđena 5. grupa VS. Tu počinju muke. Partner i ja smo koristili orvažil tablete zaredom 3 puta (dakle 3 terapije u roku od nekoliko meseci, jer je rezultat uvek bio pozitivan). Pridržavali smo se svih saveta (nismo imali odnose tih prvih nekoliko meseci). Doktor je kombinovao različite vaginalete (makmiror, orvažil, kanesten, lomeksin) i nakon svega sam navukla i kandidu od silnih antibiotika. Od juna ove godine smo napravili pauzu sa terapijom (iako nisam bila izlečena), tada su analize pokazale 6. grupu VS. Radila sam 2 puta analize “onih” 5 briseva i taj nalaz je oba puta bio sterilan i negativan (u maju, i karjem septembra). Dakle, i sad u septembru, ja i dalje imam trihomonas kako su pokazale analize i sledeće nedelje idem ponovo da mi prepišu terapiju. Šta biste mi savetovali? Postoji li neki prirodni način uz terapiju kako bismo se rešili infekcije ili neka druga kombinacija lekova koja bi mogla biti delotvornija u mom slučaju. Hvala unapred na savetima, i izvinjavam se na iscrpnom tekstu.

  Reply

  goga81 August 23, 2014 at 8:09 pm

  Poštovani,u 14 nedelji trudnoće sam i uradila sam kompletnu laboratoriju i u mokraći su mi našli bakteriju trihomonas vaginalis,da li je to opasno.

  Reply

  nina August 12, 2014 at 11:16 pm

  Ja imam problem. Vec par meseci imam neprijatan miris vaginalnog sekreta,koji se oseca i kad se istusiram. Sekret je gust,bele ili zute boje. Ne boli me nista,nemam peckanja ali se oseca i preko garderobe. Koristila sam poliginax,kad koristim smanji se neprijatan miris,al se opet vrati posle par dana. Sta da radim,i sta to moze biti?

  Reply

  drbojic September 2, 2014 at 3:00 pm

  najbolje bi bilo da posetite ginekologa

  savka July 5, 2014 at 5:50 pm

  imam problem vec godinama sa svarbom,obisla sam sve ginekoloske ambulante dala preko 3000 e za analize i preglede,svaki put je navodno kandida,pijem lekove,antibiotike,mazem masti i nista,mesecima vec nemam peckanje pri mokrenju,ali imam bolne seksualne odnose,u predelu velike usne stidnice,svrab nepodnosljiv,po principu sto vise ceses vise svrbi,nakon cesanja se pojavljuju mali plikovi kao ujed od komarca,,i ponekad se jave neki otoci u predelu stidnog brezuljka,kao da su podkozne bubuljice,kao masno tkivo i boli,to se retko javlja,inace pred menstrualni cikulus svrab je jaci i intenzivniji,dok treje menstrualni ciklus takodje,i nekoliko dana nakon ciklusa,kasnije povremeno svrbi.sta da radim? ocajna sam imam 27 godina i vec tri godine se borim sa problemom

  Reply

  valentina November 9, 2014 at 4:29 pm

  Da li ste rešili problem i ja imam isti i već duže vreme i još nisam uspela da ga rešim.

  petra June 11, 2014 at 1:08 am

  dijagnosticirane su mi trihomonijaza i kandida, ali bez ikakvog testiranja. ginekologinja mi je dala antibiotike i sve 5, proslo je i crvenilo i sve, ali me zanima moze li se trihomonijaza ikako dobiti nespolnim putem, jer sam imala samo jednog partnera, tako da se riskantno ponasanje iskljucuje. dostasam vremena provodila na bazenu i dijelim rucnik i spuzvu sa cimericom, a i simptomi su bili prisutni i prije prvog spolnog odnosa pa me zanima

  Reply

  drbojic June 18, 2014 at 1:54 pm

  trihomonas je parazit koji se prenosi polnim pute. Korišćenjem zajedničkih peškira i sunđera može se preneti.

  sonja May 27, 2014 at 11:29 am

  da li je moguce ultrazvukom na neki nacin posumljati na t.v.
  Imala sam neopisiv bol u desnom delu stomaka. Pregledali su me svi doktori i zakljucili da je zbog ovulacije. Ali od jutros imam imam povecan belicast sekret koji ima kiseli miris. Gonekolog me je pregledao ultraxvukom. Kazite mi sta da radim

  Reply

  drbojic June 18, 2014 at 1:48 pm

  bol i sekret mogu biti posledica ovulacije. polsušajte ginekologa.

  sonja May 27, 2014 at 11:19 am

  Da li se t.v. moze utvrditi ultrazvukom?

  Reply

  drbojic June 18, 2014 at 1:47 pm

  ne može

  meliha March 1, 2014 at 11:27 pm

  radila sam pa pa test i pronadjena mi je bakterija trihomonas vaginali,dat mi je terapija metronidazol tablete oralno kao i partneru i meni vaginalete medazol,,,medjutim mislim da se vratilo nakon mjesec ili mozda cak nije se izulijecilo do kraja,a pridrzavali smo se terapije i nismo imali odnose za vrijeme terapije,,zanima me da li mogu sad ponovo uzeti tu terapiju?

  Reply

  drbojic March 6, 2014 at 12:18 pm

  Pitanje je da li se sada radi o trihomonijazi, ili je u pitanju nešto drugo. Ipak prvo se posavetujte sa ordinirajućim lekarom.

  tijana petrovic April 27, 2013 at 3:18 pm

  Kondilomi su virus isto kao I HIV I kao sto HiV ne moze da se dobije preko wc solje tako ne mogu ni kondilomi,znaci jedin seksualnim putem ili preko krvi.moguce je da ti nemas sto ne znaci da neces da dobijes cim ti bude opao imunitet.kondilomi se ne lece,tj virus nikada ne nestaje iz organizma,samo moze da se zaleci trenutno,jedino sto nisu toliko opasni kad su kontrolisani kao neke druge bolesti

  Reply

  jelena January 26, 2013 at 3:57 pm

  Imam pojacan sekret,neprijatnog mirisa..ali nemam peckanja pri mokrenju niti svrab,a ni bol…pre godinu dana sam imala trihomonas,sa istim ovim simptomima. Posle zavrsene terapije,miris je nestao,ali sekret je u istoj kolicini. Zasto?

  Reply

  drbojic March 6, 2014 at 12:21 pm

  Uzroci pojačane sekrecije mogu biti različiti. Sekret ne daje samo trihomonijaza, već i razne druge infekcije.

  AFRODITA March 28, 2012 at 11:00 am

  Da li imam trihomonijazu,ako mi je ima decko,a ako sam ja nevina(probali sex,bez kondoma,ali himen nije probijen…)?Kako da utvrdim?Koliko je to opasno po mene?

  Reply

  vanja February 15, 2012 at 12:33 am

  Mojoj cerki od 9 godina je u urinu nadjen tihomonas vaginalis,doktorica je mislila da je greska u labaratoriji i ponavljali smo jos dva puta nala i opet je bilo.inace ona vec ima godinu dana ima problema sa mokracnim kanalima i prije toga je bila na terapiji inekcijama i tabletama zbog krvi u mokraci i eserihije.Taman kad je zavrsila sa tom terapijom tri vrste lijekova posle 20 garamicina ubrzo joj je nadjen taj trihomonas.Svuda sam trazila i to djeca nemaju ali eto otkud to njoj.

  Reply

  Jaco February 4, 2012 at 2:00 am

  Zelio bih da dodam još jednu činjenicu koju nisam mogao pronaći ni na jednom sajtu. Naime, prije dvije godine sam imao t.v. koji se u veoma brzom roku iskomplikovao u smislu da je došlo do upale mokraćnog kanala, prostate te desnog testisa (nabreknuo je 10 x od uobičajene veličine). Progres je bio nevjerovatan praćen temperaturom, strašnim bolovima, peckanjem i iscjetkom. Dok nije ustanovljena definitivna dijagnoza liječen sam antibioticima (oralno i injekcije) te je po uspostavi dijagnoze Metrodinazol uključen.
  Želim istaći da je terapija uspjela, ali nije bilo jednostavno.
  Sada radim speriogram kako bih prekontrolisao sve, iako su nalazi urina i urino kulture bili uredni. Što je sigurno, sigurno je.

  Reply

  Dina October 16, 2011 at 8:18 pm

  Tamo lijepo pise kako i cime se zene mogu izlijeciti ali sta partneru preporuciti? Da li i on moze koristiti METRONIDAZOL?

  Hvala 🙂

  Reply

  Aleksandar January 31, 2012 at 9:31 pm

  Da moze metronidazol (orvagil) da koristi i partner. Najbolje nek se javi svom lekaru pa ce mu on prepisati ako mislis da treba….

  vedrana October 15, 2011 at 1:44 pm

  Postovani,vec duze vreme imam svrab u predelu vaginalnog otvora tj, na kozi pored ozvora samo na jednom mjestu.Nema ninakvih promena na kozi,sekret mi je malo povacan ali nije strasno.Pa sta mislite sta bi to moglo biti

  Reply

  Stoimenka Georgieva April 3, 2011 at 11:30 am

  Здравеите аз имам тази инфекция от 4 години.Пила съм фладжил и още какво ли не и мяма подобрение.Искам да попитам възможнолие от инфекцията да ми се запушва бартоловидната жлеза и докато не пробие само и изтече гноита умирм от болки.И още мяма ли друго лечение .Благодаря ви предварително.

  Reply

  milan April 1, 2011 at 12:34 am

  Postovani,
  molim vas da mi pojasnite kako je moguce da moja verenica ima kondilome a ja nemam,
  obzirom da sam se dva puta pregledao,testirao i strucno mi je potvrdjeno da nemam nikakve simptome gore navedene bolesti.
  Ona mi uporno tvrdi da je to “od peskira ili klozetske solje” da li je to moguce?
  Unapred zahvalan za ovu informaciju
  Sa duznim postovanjem svim citaocima

  Reply

  Ika March 16, 2011 at 2:27 am

  Poštovani, imam 63 god. oženjen sam ali zbog diabetesa, (ED!) od kojeg bolujem, retko prilazim supruzi. (želja je ostala ista kao u tridesetim! Da li ona oma mnekog sa strane, nije mi poznato. Nedavno sam prometio da uzima FRAGILE koj sam i ja jednom ranije (pre ženide) uzimao i znam šta se njima leči! Mislim da se sve četri tablete uzimaju istovremeno???
  E sad, pre izvesnog vremena, možda dva-tri meseca, spolovilo je počelo jako da zaudara-smrdi! To me asociralo na period moje prve infekcije. u vreme kada nisam bio oženjen. Drugih simtoma, osim tog smrada, nemam! Moje pitanje je: Da li TV. može da se dobije na neki drugi način osim seksualnim kontaktom? Unapred zahvaljujem na odgovoru i srdačan pozdrav

  Reply

  angela January 26, 2011 at 8:22 am

  Od vvera pocnav da koristam vaginaleti?No vo sabota treba da dobijam i dali smeam da gi koristami za vreme na menstruacija?Inku koristam vaginaleti na prirodna baza od aloe i propolis

  Reply

  malena December 1, 2010 at 2:55 pm

  malena
  imam neke cudne bradavice u predelu vagine a i pojacan sekret cudnog mirisa,sta to moze biti ,dali je opasno.
  dali mogu dobiti neku polnu bolest bez sexualnog odnosa ,nekim drugim putem ,odece ,vesa peskira ,

  Reply

  bilebile March 11, 2010 at 1:20 pm

  Prije godinu dana imala sam pojacan sekret i cudan miris i na pregled konstatovana je trihomonijaza.
  Leceni smo za Flagylom oralno i sve je bilo u redu.Prije mesec opet isto.E sada vec problem.Flagyl sam dobijala i prije dva meseci radi helikobakter pylori.Dali sada smem da ga ponovo uzimam. Dali je samo to lek za trihomonijaze.Imam samo jednog partera i imamo nezasticen odnos.Pomozite mi molim vas.Pozdrav i hvala

  Reply

  draga January 3, 2010 at 8:11 pm

  dali je moguce zaraziti se trihomonijzom u bazenu, tj Bizovackim toplicama

  Reply

  Kaca December 28, 2009 at 7:18 pm

  Bila sam kod ginekologa i rekao mi je da imam trihomonas.Prepisana mi je terapija (orvagil,oralno i vaginalete).Zanima me da li mogu da imam odnos za vreme terapije uz koriscenje prezervativa? Hvala

  Reply

  Darko March 1, 2010 at 11:34 pm

  Zavrsite terapiju i vi i vas partner (7 dana) i onda nakon pregleda mozete da produzite sa odnosima a dok ste inficirani apstinencija je pozeljna. Sedam dana i nije neki period koji je neizdrziv. Strpljen spasen

  Cveta December 23, 2009 at 12:02 pm

  koliko su sigurne sve te labarotorijske analize?
  ja sam se testirala i nemam t.v.
  da li je to 100 % sigurno?

  Reply

  jovan November 23, 2009 at 5:19 am

  Zivim sa partnerkom vec godinama u poslednji par mjeseci na glavicu mi je se pojavio kao mali lisaj. Povremeno osjecam da me u glavicu svremena na vreme pecka, sem toga nemam neki drugi siptom volio bih cuti vas savjet u vezi moga problema.Hvala

  Reply

  boba October 19, 2009 at 9:50 am

  Pre pet meseci su mi potvrdili trihomoniju, pet meseci redovno uzimam prepisanu terapiju, orvagil, oralno i vaginalete, nemam sexualne odnose, a trihomonija ne prolazi. Sta sad? Da menjam terapiju ili da menjam ginekologa?

  Reply

  jelena September 21, 2009 at 3:37 pm

  Posle provere sekreta, ginekolog mi je rekao da imam trihomonas v.,prepisao mi je triagil(za mene i partnera) i orvagil-vaginalete! Da li tokom lecenja smem da imam odnos? Hvala

  Reply

  Ika March 16, 2011 at 2:34 am

  Pa, lepo vam je čovek rekao da treba apstinirati dok se lečenje ne završi, i vi opet pitate po stoti put! Zaista nema smisla!

  Leave a Comment