polne bolesti ordinacije

Sok od brusnice neefikasan protiv urinarnih infekcija?

26/12/2010

sok-od-brusnice Nova studija pokazuje da napitak od brusnice, za koji se nekada mislilo da pomaže onima koji imaju urinarne infekcije, zapravo nije efikasan. Nova studija će se biti objavljena 1. Januara 2011. u časopisu Clinical Infectious Diseases.

U svrhu ove studije, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Mičigen, praćena je ponašanje određenog broja devojaka uzrasta od 18 do 25 godina koje su imale pozitivan rezultat testiranja na urinarne infekcije. Formirane su dve grupe. U jednoj grupi “terapija” je bila konzumiranje 0.24 litra soka od brusnice dva puta dnevno, dok su devojke u drugoj grupi konzumirale placebo napitak, takođe misleći da piju sok od brusnice. Ovakva “terapija” je kod ispitanica primenjivana tokom narednih šest meseci ili do ponovnog javljanja infekcije, (sa “terapijom” se prekidalo ako se pre isteka 6 meseci ponovo javi infekcija). Iznenađujuće, učesnice koje su pile placebo imale su u toku 6 meseci 14% vraćanja infekcije, dok su one koje su pile sok od brusnice imale procenat vraćanja infekcije od čak 20%.

Autor studije, Betsi Foksmen, Ph.D. u Školi Javnog Zdravlja na Univerzitetu Mičigen u En Arboru, izjavila je u svojoj studiji “Mi smo pretpostavili da ćemo u grupi ispitanika koja je pila placebo imati procenat od 30% povraćaja infekcije. Postoji mogućnost da je nenamerno, greškom, došlo do situacije da placebo sok sadrži aktivne sastojke koji smanjuju rizik javljanja urinarne infekcije, s obzirom da su oba soka sadržala vitamin C. Još jedna mogućnost je da je protokol koji je diktirala studija doveo do toga da učesnici unose više tečnosti nego obično, što je dovelo do češće potrebe za mokrenjem i samim tim do manjeg razmnožavanja bakterije, što je kao rezultat imalo smanjenje simptoma urinarne infekcije.

U skladu sa analizama koje su sprovedene na bazi naučnih radova objavljenih u Novembru 2000., Dr. Foksmen je napisala: “Ako bi se usavršila vakcina koja bi sprečavala pojavu infekcije ili njena ponovna javljanja, ušteda bi bila ogromna, čak iako bi samo usavršavanje vakcine koštalo milijardu dolara.”

Eksperti za Zdravstveni sistem sa Univerziteta Mičigen su u svome časopisu Guidelines for Clinical Care, pokazali da pacijenti koji imaju problem sa urinarnim infekcija u Sjedinjenim Državama, godišnje naprave više od 7 miliona poseta lekaru, što je trošak za SAD od preko milijardu dolara. Tim za Infekcije urinarnog trakta sa Univerziteta Mičigen je vodio Stiven E. Gradvol, doktor Opšte Medicine.

Najveći broj urinarnih infekcija se javlja kod seksualno aktivnih žena, a rizik se uveća 3 do 5 puta kada se dijafragma koristi kao kontraceptivno sredstvo. Rizik se takođe blago povećava usled loše higijene posle seksualnog odnosa, kao i zbog upotrebe spermicida.

Naučnici sa univerziteta Mičigen takođe rade i na efikasnoj vakcini koja bi sprečila infekcije urinarnog trakta. Vakcina (koja je u razvoju) bi trebalo da alarmira imuni sistem organizma kako bi receptori brzo detektovali bakteriju i sprečili širenje infekcije. Kada se unese u organizam kroz nos, trebalo bi da dovede do imuno-odgovora sluzokože, koja se nalazi na prvoj liniji odbrane od patogenih organizama. Ovakva vakcina bi trebalo da pomogne telu da se odbrani od infekcije tamo gde do nje dođe.

{ 1 comment… read it below or add one }

Maki February 8, 2013 at 3:42 pm

Jeste, moguce da je tacno ako su infekcije izazvane necim drugim.
Najcesce je uzrok Eserihija za koju je dokazano da brusnica pomaze. I to nije ispitivano nikakvim placebo sirupima vec delovanjem na samu bakteriju. Bice da je ovo jos jedno od onih..Nemojte se leciti prirodno, uskoro cemo Vam prodati vakcinu!!!

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: