polne bolesti ordinacije

Manje od tri doze HPV vakcine može biti efikasno?

09/01/2012

Studija sugeriše da i samo jedna ili dve doze mogu sprečiti rak grlića materice koji je povezan sa HPV infekcijom

hpv vakcina doziranje

Jedna ili dve doze vakcine koja sprečava rak grlića materice mogu biti podjednako efikasne kao i tri doze, pokazuje nova studija urađena u Nacionalnom Institutu za Kancer u Americi. Ipak, istraživači naglašavaju da je potrebno još naknadnih istraživanja koja bi potvrdila ove nalaze.

Ako se ova istraživanja potvrde, mogla bi da imaju veliki uticaj na siromašne regione, kao što su Afrika i Centralna Amerika, gde je rak grlića materice najrašireniji. Takođe, može biti od pomoći u SAD, gde samo jedna od tri tinejdžerke koje počnu sa vakcinacijom prime sve tri preporučene doze vakcine protiv HPV.

Vakcina protiv HPV tipova 16 i 18 (koja je bila predmet istraživanja ove studije) sprečava infekciju sa ova dva tipa HPV virusa, koji uzrokuju najveći broj kancera grlića materice.

Kako sada stvari stoje, preporuka je da tri doze HPV vakcine budu primljene tokom šest meseci. Uzrast u kome je moguće primiti vakcinu je između 9 i 25 godina.

HPV Vakcina: Manje je više?

Ova studija nacionalnog Instituta za Kancer u Americi, je prva koja ispituje zaštitu od HPV virusa kod žena koje su primile manje od preporučene tri doze vakcine, ali to nije bila svrha ovog istraživanja, kaže epidemiolog Ejmi Krejmer Dr medicinskih nauka.

Žene uključene u ovo istraživanje su trebale da dobiju sve tri doze vakcine. Ali, oko 20% od 7,466 uključenih nije bila u mogućnosti da primi sve tri doze, zbog trudnoće ili nekog drugog razloga. Četiri godine nakon vakcinacije, Krejmer i njene kolege su ispitale procenat HPV infekcija kod žena koje su primile jednu, dve ili tri doze vakcine. Utvrđen je sličan nivo zaštite od HPV virusa tipa 16 i 18 u sve tri grupe.

Efikasnost vakcine, sa jednom ili dve doze, je izgledala prilično slično, kao i u slučaju kada su primljene sve tri doze,” izjavila je dr Krejmer, ali je dodala da je neophodno da prođe još najmanje jedna decenija, kako bi se utvrdilo da li će žene koje su primile manje od sve tri doze ostati potpuno zaštićene, kao što je slučaj sa onima koje su primile sve tri doze HPV vakcine.

Tri doze su i dalje preporuka

Do tada, malo je verovatno da će se preporuka za tri doze promeniti jer je potreban visok nivo dokaza da bi se ova preporuka promenila.

I ginekolog Dženifer Vu, zapošljena u Lenoks Hil bolnicu u Nju Jork Sitiju, kaže da će tek nakon što protekne deset godina koje je potvrditi ovo istraživanje, moći da mirne savesti svojim pacijentima da manje od tri preporučene doze.

Žene iz Kostarike koje su učestvovale na ovoj studiji su sve bile starosne dobi od 18 do 25 godina u vreme sprovođenja studije. Dr Vu kaže da nije sigurno da li bi i mlađe devojke i devojčice (od onih koje su učestvovale u studiji) podjednako dobro odreagovale na manje od tri doze.

Studija je objavljena onlajn i pojavila se u izdanju petoktobarskom broju Žurnala koji objavljuje Američki Nacionalni Institut za Kancer.

Ovi zaključci su svakako veoma zanimljivi, ali poruka je još uvek da su neophodne tri doze vakcine za najbolju moguću zaštitu,” kaže ona.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: