polne bolesti ordinacije

Mali procenat žena i devojaka primio HPV vakcinu

05/12/2010

testiranje-na-polne-bolesti-preko-mobilnog-telefona Svega jedna trećina devojaka i mladih žena koje su se odlučile da prime vakcinu protiv HPV virusa je primilo sve tri zahtevane doze, što dovodi do zaključka da je mnogo tinejdžerki nezaštićeno ili nedovoljno zaštićeno od vrsta HPV virusa koje su povezane sa rakom grlića materice. Ovi rezultati će biti prezentovani na godišenjem okupljanju Američkog Društva za Istraživanje Kancera u Filadelfiji.

HPV vakcina štiti devojke protiv tipova HPV virusa koji su najveći uzročnici raka grlića materice. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje da ovu vakcinu za sve devojke uzrasta od 11 do 26 godina. Do sada su dve vakcine licencirane od strane FDA i preporučene od strane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti: Cervariks i Gardasil. Vakcina Gardasil takođe štiti od od vrsta HPV virusa koji uzrokuju većinu polnih bradavica. Obe vakcine podrazumevaju primanje tri doze kako bi se postigla maksimalna zaštita organizma.

Jedan od istraživača koja je sprovodila ovu studiju, Ketlin Trejsi, dr. nauka i asistent profesora na epidemiologiji i javnom zdravlju Univerziteta Škole medicine Merilend u Baltimoru kaže da je bila iznenađena veoma niskim procentom devojaka koje su primile sve tri doze vakcine.

“Ponovni odlazak kod doktora je očigledno prepreka, a činjenica da je u ovom slučaju kod doktora neophodno otići tri puta kako bi se primile sve tri neophodne doze vakcine, je očigledno još veća prepreka.”

U novoj studiji koja je uključila više od 9,600 adolescentkinja i mladih žena, u periodu između Avgusta 2006 i Avgusta 2010, ustanovljeno je da je 27.3% započelo proces vakcinacije. Od tog broja, nešto malo više od 39% je primilo prvu dozu, 30.1% je primilo dve doze, a 30.78% je primilo sve tri doze, pokazuje studija. Ovo znači da je od ukupnog broja sve tri doze vakcine primila otprilike jedna dvanaestina devojaka!

U grupi devojaka koje nisu kompletirale vakcinu do kraja, primećeno je da je najviše devojaka mlađih od 18 godina, kao i crnkinja svih uzrasta.

“Osamnaestogodišnjakinje su najverovatnije negde između kuće i univerziteta, i ovo je prvi put da mama ili tata nisu tu da im kažu da ne trebaju da zaborave da ponovo odu kod doktora i prime vakcinu,” izjavila je Ketlin za WebMD.

Kontroverza oko HPV vakcine

Takođe, postoji i doza kontroverze koja je povezana sa ovom vakcinom, koja bi takođe mogla da igra važnu ulogu u niskom procentu uzimanja i kompletiranja vakcine.

“HPV nije tip bolesti kao što su grip, varičele ili zauške, i roditeljima se nije dopalo što im je rečeno da je vakcinisanje obavezno.” dodala je ona. “Većina roditelja ne želi da razmišlja o devetogodišnjakinjama kao o seksualnim bićima. S druge strane, vakcina je licencirana za upotrebu i kod tako mladih devojčica.

U povezanom izveštaju, Sara E. Golust, dr. nauka, asistent profesora u odseka za zdravstvenu politiku i upravljanje na Univerzitetu Minesota u Mineapolisu, zajedno sa kolegama je utvrdila da su ljudi bili manje voljni da podrže zakone koji nalažu vakcinisanje mladih devojaka i devojčica kada su uvideli da postoji politička i medicinska kontroverza u vezi sa tim zakonima. Ovi zaključci nalaze se u Novembarskom izdanju žurnala Health Affairs.

“Svesni smo da su se na temu vakcine protiv HPV-a vodile žestoke debate u Američkim medijima, a u njima su učestvovali eksperti iz zdravstva, eksperti za javno zdravlje, političari, i ostali koji su ispoljili neslaganje po pitanju treba li HPV vakcinu zahtevati za devojčice, te je naša studija pokazala da je izloženost ovim kontroverzama dovela do veće obazrivosti stanovništva kada je reč o podržavanju zakona koji zahtevaju vakcinisanje,” napisala je dr. Sara u svom i-mejlu.

Izvor: WebMD

Leave a Comment

Previous post:

Next post: