polne bolesti ordinacije

Lasersko uklanjanje kondiloma

Lasersko uklanjanje kondiloma kao metoda se može uspešno koristiti za uništavanje kondiloma.

 1. Lasersko uklanjanje kondiloma
 2. Zašto laser?
 3. Rizici
 4. Imati na umu

Lasersko uklanjanje kondiloma

Laserska hirurgija koja za cilj ima uklanjanje polnih bradavica, može se uspešno izvesti u odgovarajućoj ustanovi (bila to poliklinika, specijalizovana ordinacija ili bolnica). Po potrebi, (u zavisnosti od broja i raširenosti kondiloma), koristi se lokalna ili opšta anestezija.
Kod žena, abnormalne promene na cerviksu, uzrokovane od strane HPV virusa, se tretiraju drugačije od kondiloma, koje takođe uzrokuju drugi tipovi HPV virusa. Vaš doktor vam može preporučiti izvesne hirurške metode, među ostalima i lasersku hirurgiju.
Posle obavljene operacije
U zavisnosti od lokacije i broja uklonjenih bradavica varira i vreme oporavka. Potpuno zalečenje rane nastupa kroz 2-4 nedelje od operacije..
Pacijenti se obavezno moraju obratiti doktoru, ako posle operacije iskuse:

 • Krvarenje koje traje duže od sedmice
 • Groznicu
 • Jake bolove
 • Pojava sekreta lošeg mirisa i neuobičajene žućkaste boje iz rane (koji može biti pokazatelj infekcije)

Treba naglasiti da je izbegavenje seksualnih odnosa neophodno, sve dok se rana ne zaleči u potpunosti.

Zašto laser?

Lasersko uklanjanje kondiloma se radi kad:

 • Lečenje medicinskim preparatima omane, a neophodno je ukloniti kondilome.
 • Kondilomi su veoma rašireni, tj. pokrivaju veću površinu.
 • Kondilomi zahtevaju uklanjanje tokom trudnoće. Vaš doktor, koji prati vašu trudnoću, će vam naglasiti ukoliko kondilomi budu zahtevali otklanjanje u toku trudnoće.

Efikasnost uklanjanja kondiloma laserom

Statistike i analize uspešnosti, pokazuju da uklanjanje kondiloma laserom ima efekta kod 50% pacijenata koji se odluče za ovu metodu. Ali kondilomi se mogu vratiti nakon operacije.
Smatra se da lasersko uklanjanje kondiloma spada u sigurne metoda skidanja kondiloma u trudnoći.

Rizici

Operacija skidanja kondiloma laserom može prouzrokovati:

 • Bol, stvaranje otoka ili svrab
 • Sekreciju iz vagine ili penisa
 • Osetljivost na dodir u regiji koja je operisana
 • Odbacivanje mrtvog tkiva
 • Uriniranje u širokom, raspršenom mlazu, nakon operacije kondiloma u uretri. Ožiljci na penisu su mogući neželjeni efekat, koji može dovesti do problema sa erekcijom ili mokrenjem.
 • Ostajanje ožiljaka

Imati na umu

Često se praktikuje nakon što su ostali metodi omanuli. Laserska hirurgija je skuplja od drugih metoda.
Postoji zabrinutost da terapija laserom možda može povećati rizik od vraćanja kondiloma, uništavanjem lokalnog imuno sistema, što dozvoljava neaktivnom virusu da postane aktivan.

Ova vrsta tretmana zahteva specijalizovani trening i opremu. Jedan broj stručnjaka veruje da od veštine upravljanja laserom, zavisi i rezultat operacije. Ljudi koji razmatraju lasersku operaciju kao opciju, bi trebalo da se raspitaju o iskustvu spec. doktora koji će realizovati operaciju, kao i o uspešnosti.
Bradavice koje je teško tretirati treba srediti kombinovanjem još nekog metoda sa laserom, kao npr. fluorouracil. Polne bradavice se mogu tretirati sa fluorouracilom pre ili posle izvođenja operacije laserom.

 • Upotrebljen pre operacije, fluorouracil smanjuje veličinu i broj bradavica koje treba skinuti.
 • Posle operacije, upotreba fluorouracila može smanjiti verovatnoću vraćanja kondiloma.

Prednost laserske hirurgije je u tome što susedno tkivo, kao i tkiva u dubljim slojevima ostaju neoštećena operacijom.

Uklanjanje kondiloma bilo kojom metodom ne uklanja humani papilloma virus koji ih uzrokuje. Ovaj virus (HPV virus) ostaje u organizmu u neaktivnom stanju nakon što su kondilomi uklonjeni. Osoba i posle operacije može da širi infekciju. Kondomi mogu da smanje rizik od prenošenja infekcije, ali ne i da ga otklone u potpunosti.
Prednosti i efikasnost ovog metoda za uklanjanje kondiloma, moraju da se uporede sa ostalim metodama, a treba uzeti u obzir i moguće nus efekte, kao i cenu. Konsultujte doktora pre nego što donesete odluku koji metod za skidanje kondiloma ćete izabrati.

{ 59 comments… read them below or add one }

Nebitnoo January 13, 2017 at 9:52 am

Pozdrav..Zanima me jedno..Pre dva i po meseca sam uklanjala kondilome elektrokauterizacijom..uspesno..Zanima me kad mogu da imam odnos bez kondoma jer partner i ja zelimo da imamo bebu? Da li cu mu preneti virus ako nemam kondilome?Unapred zahvalna

Reply

Sarita September 5, 2016 at 3:43 pm

Da li mozemo da imamo seksualni odnos normalno posle skidanja kondiloma..?

Reply

marko January 30, 2016 at 1:41 pm

uklanjao sam kondilome radio talasima al su mi ostali oziljci koji lice na bubuljice radio sam i neki tretman da vidim da nisu opet kondilomi i sve je bilo u redu.jel postoji nacin da se ti ozilci/bubulice otklone laserom ili radio talasom unapred hvala

Reply

drbojic February 5, 2016 at 1:30 pm

Vremenom će tragovi intervencije izbledeti.

fara September 15, 2015 at 1:34 pm

Nisam seksualno aktivna gotovo tri godine a vec dva mjeseca imam male bubuljice na velikim usnicama i ginekolog je utvrdio da su kondilomi.
Lecim ih wartec lijekom iako cini mi se da nije nesto uspjesno.
Mene zanima od ceka sam ja dobila kondilome .Od prije su bili tu, ali su sad izasli na povrsini.
Ili nisu kondilomi, mozda?
Hvala ako dobijem odgovor .

Reply

drbojic February 5, 2016 at 1:30 pm

Da li su ili nisu kondilomi to utvrđuje lekar. Kako ste ih dobili to niko ne zna.

Enver August 24, 2015 at 8:38 pm

Samo za tacnu informaciju. Nisu sve bradavice kondilomi (hpv) mojoj zeni je ginekolog skidao laserski kondilome a ja sam hirurskim putem, ali kod mene je radjena analiza bradavice i pokazalo je da nije kondilom (hpv) nego samo neka promena koze bez ikakvog virusa!

Reply

anastasija July 2, 2015 at 12:58 am

Da li je moguce da devojka ne moze zatrudneti ako ima kondinome ? molim vas hitno mi odgovorite jako sam zabri
nuta. Hvala 😀

Reply

drbojic July 21, 2015 at 3:14 pm

Zavisi. Kondilomi ne utiči na plodnost, ali ukoliko su krupni i zatvaraju cerviks mogu onemogućiti prolazak sperme

Matea June 27, 2012 at 10:34 pm

Idem sutra na pregled kod doktora,da mi zakaze lasersku operaciju skidanja kondiloma.Mama ide sa mnom jer sam maloljetna ali ona ne zna da sam ja to dobila polnim putem vec joj je zenski ginekolog rekao da se to moze dobiti ako higijena nije bas nesto,i sad kad ja odem kod doktora da li ce on reci da sam ja dobila polnim putem i da li ga ja mogu zamoliti da ne kaze kako sam ih dobila,da li smije tako nesto da precuti? Molim vas brz odgovor!Unaprijed hvala!

Reply

lela April 21, 2012 at 11:52 pm

Zdravo ,pre neki dan mi je doktor reko da imam kondilome i da radim hpv tipizaciju i da ce laserski da mi ih skloni .A mene zanima jer boli kad se uklanjaju i kakve ste vi imali simptome jer ja imam unutrasnje kondilome,spolja nemam ali me boli stomak,svrbi,pece,pa me zanima kakvi su kod vas simptomi?

Reply

malena April 20, 2012 at 5:59 pm

isla sam na intervenciju skidanja kondiloma pre 10 dana. intervencija nije nista bolela, ali me sada te rane bas peku i bole (dok mokrim pogotovo). dobila sam samo neki sprej, ali nista ne pomaze. ajde mi preporucite neku kremu za brze zarastanje tih ranica, ne mogu vise da podnesem jako je neprijatno i bolno povremeno? a idem na kontrolu za 20 dana.. molim vas odgovorite mi..hvala

Reply

drbojic July 21, 2015 at 3:15 pm

Morate se javiti lekaru koji je radio intervenciju

student April 9, 2012 at 7:28 pm

koliko kosta skidanje kondiloma ?

Reply

mil March 5, 2012 at 12:23 pm

da li kondilomi uvek izazivaju ranicu na grlicu materice i da li je svaka izaziva rak grlica i da li se i tada moze reagovati na vreme?

Reply

d March 12, 2012 at 10:43 am

podjes kod doktora i on ce ti swe rec ali sa naoruzaj strpljenjm jer ce ti trebat.

Danijela February 10, 2012 at 12:47 pm

Postovani, na skorasnjem pregledu doktorka mi je ustanovila da imam kondilome. Znam samo da postoji lasersko uklanjanje u lokalnoj ili totalnoj anesteziji. Koja je klinika specijalizovana za uklanjanje kondiloma?
Hvala unapred!

Reply

dragana February 23, 2012 at 11:55 am

Danijela idi sto pre na ulanjanje kondiloma. ja sam sacekala 3 meseca i oni su se prosirili u cerviks. u ponedeljak sam u frontu uradila intervenciju 12000 din kosta, u totalnoj anesteziji, posle 2h te pustaju kuci

sanja January 30, 2012 at 9:41 pm

Postovani,
zakazala sam ginekoloski pregled jer sumnjam da imam kondilome.
Moze li mi neko reci da li ginekolog to uopste moze da vidi?
Iskreno se nadam da moze jer sam u dr. zemlji i poprilicno cu platiti ginekoloski pregled pa se bojim da ce to propasti ako ginekolog ne moze da vidi:).
Molim vas za pomoc sto pre jer za par dana idem na pomenuti pregled.

Hvala unapred!
Sanja

Reply

Saki January 10, 2012 at 12:59 pm

Zanima me da li je bolje ukloniti kondilome laserski putem ili radio talasima, sta bi mi vi preporucili i gde je najbolje da odem? Pozdrav

Reply

ivan December 29, 2011 at 1:34 pm

uklanjao sam kondilome elektro spaljivanjem i ostao mi je oziljak i neke grudvice unutra.Doktor je rekao da mazem za contractubexom ali nista se ne desava.Imate nel
ki predlog?

Reply

nevera December 28, 2011 at 8:39 pm

zeljela bih da znam da li rane na maternici imaju kakve veze sa bradavicama?

Reply

Medikom December 30, 2011 at 7:25 pm

“Ranice” na materici kako se najcesce nazivaju promene na grlicu materice su najcesce kao i polne bradavice-kondilomi posledica infekcije HPV virusima. Vrlo je bitno tretirati i leciti promenu na grlicu,jer ona moze prerasti u karcinom grlica materice.

Aleksandra December 23, 2011 at 4:42 pm

Postovani, htela bih da pitam da li je uklanjanje kondiloma jedino moguce putem laserom ? Ja sam upravo radila operaciju spaljivanje kondiloma laserom, doktor je pregledao i mog supruga i rekao mu je da je njegov polni organ zarazen na jednoj strani . Isto tako, rekao je da je operacija laserom kod muskaraca mnogo bolna i da je potrebna TOTALNA anestezija. Moje pitanje je da li je to zaista tako bolno kod muskaraca , da li je potrebna totalna anestezija ili cika doca hoce da uzme jos par hiljada vise od standardne cene..(inace jako skupo kosta za jedan obican tretman)… Postoji li neka krema koja moze da spreci sirenje ili pak da izleci kondilome koji su u pocetnom stadijumu?

Hvala unapred !!!
Srdacan pozdrav !

Reply

dr bojic December 24, 2011 at 10:26 am

Kodnilomi se kod muškarca mogu uklanjati radiotalasima. Bradavice se uklanjanju u potpunosti. Radi se u lokalnoj anesteziji. Oporavak je brz. Ne postoji krema koja može da spreči širenje ili da dovede do izlečenja.

sanja January 15, 2012 at 12:58 am

Da li smem na lasersko ukljanjanje kondiloma ako sam u 3 mj trudnoce.Moj mi ginekolog preporucio da rodim na carski rez ali ja bi radije prirodno.I koliko kosta lasersko ukljanjanje u markama 😀

uros December 17, 2011 at 11:51 pm

moja devojka je isla na uklanjanje laserom i doktorka joj je rekla da je to najnaivniji oblik kondiloma i da ona garantuje da se ne mogu vratiti. zahvat je kostao 14 hiljada i hteo bih da Vam postavim dva pitanja-
da li je sigurno da se ne mogu vratiti?
da li je istina da zahvat kosta dosta manje, jer mi je dosta ljudi reklo da kosta oko 6 hiljada?

Reply

dr bojic December 24, 2011 at 10:27 am

Uvek postoji mogućnost ponovnog javljanja kondiloma.

Katarina December 14, 2011 at 2:13 pm

Danas mi je doktorka dijagnostikovala kondilome i zakazala lasersko uklanjanje. Interesuje me da li se oni dobijaju samo polnim putem ili postoji drugi nacini zaraze? Hvala

Reply

dr bojic December 15, 2011 at 3:22 pm

Dobijaju se polnim putem.

:(( October 31, 2011 at 2:20 pm

zakazala sam skidanje kondiloma laserskim putem za par dana, ali sumnjam da sam trudna… Zanima me da li smijem raditi tu intervenciju, s obzirom na eventualnu trudnocu???

Reply

dr bojic December 15, 2011 at 3:22 pm

Morate se dogovoriti sa ginekologom.

Srecko October 17, 2011 at 1:01 pm

Imam jedno naivno pitanje…. Da li se kondilomi dobijaju samo sexualnim putem ili postoji mogucnost da se to drugacije objasni….???

Reply

sania September 20, 2011 at 8:17 pm

Da li neko zna posle laserskog tretmana kondiloma, kako se stavljaju te obloge od tantum rose? i da li treba mazati garamicin i pantenol ta prva dva dana kad se stavlja tantum rosa? dobila sam na papiru napisano, al sve u kratkim crtama pa bas ne razumem… unapred hvala

Reply

Iwana June 24, 2011 at 7:31 pm

Ja sam wec za tri nedelje dwa puta uklanjala kondilome laserom, ali opet mi se wratili.. Doktorka mi je preporucila Wartec kremu…kupila sam je i widecu da li ce mi pomoci…swe sam radila kod priwatnice…6000 je bilo spaljiwanje, radi se sa anestezijom, tako da ne boli mnogo…

Reply

milena March 24, 2011 at 10:18 pm

da li je neko isao na uklanjanje ranica grlica materice…laserski….dali je bolno,koliko traje uklanjanje i dali ima krvi…..jako se plasim

Reply

Iwana June 24, 2011 at 7:08 pm

Jesam ja, radi se sa anestezijom tako da boli samo malo…

Natasa March 24, 2011 at 1:40 pm

koliko traje oporavak posle operacije? da li je potrebno neko vreme da se provede u bolnici mozemo odmah kuci posle toga?

Reply

jaca March 4, 2011 at 11:34 am

da li je bolje uklanjanje laserom ili nozicem …i sta je pouzdanije i daje vecu verovatnocu da se kondilomi nece vratiti…hvala unapred

Reply

znatizeljna February 15, 2011 at 3:27 pm

koliko dugo od uklanjanja kondiloma laserom necu moci da imam odnose?

Reply

rosal February 25, 2011 at 12:05 pm

Zavisi, koliko si ih imala. Inace, sama ces vidjeti ali ja ti iz iskustva kazem da ne treba da imas odnose dok ti ranice potpuno ne zarastu, kada ih vise ne budes razlikovala

ivan June 22, 2010 at 8:40 pm

Mnogo su dosadni i naporni.Dobio sam ih pre godinu dana,i do sada su se tri puta vracale.Skidao sam ih spaljivanjem i mogu vam reci da je vrlo neprijatno cak i bolno.Lecenje traje sporo i uvek postoji mogucnost ponovnog pojavljivanja.Trenutno mazem sa nekom tecnoscu koja sprecava dalje sirenje kondiloma.Nadam se da je ovoga puta uspesno.Pozdrav svima i zelim vam da se nikada vise ne pojave ove male napasti.

Reply

Teodora June 17, 2010 at 1:33 am

Pojavile su mi se neke flekice na preponam,malo tamnije od boje moje koze,sta je to?

Reply

Teodora June 17, 2010 at 1:21 am

Aleksandra,i ja sam danas bila kod ginekologa,rekla mi je da imam male,sitne kondilome,mnogo sam se uplasila:( Ne znam kako je najbolje ukloniti ih?

Reply

aleksandra June 16, 2010 at 10:57 am

pre par dana mi je ginekolog otkrio par sitnih kondiloma,mnogo sam se uplasila…da li mi neko moze reci da li boli spaljivanje…i da li postoje neki veci rizici…hvala vam unapred…

Reply

Sanja June 19, 2010 at 4:42 pm

Aleksandra, ja sam pre nesto manje od mesec dana uklanjala kondilome, laserskim putem i sve je proslo super, nisam imala nikakve bolove nakon toga, moraces samo da stavljas neke obloge i mazes kremom narednih 15-ak dana, barem je tako bilo u mom slucaju, verovatno zavisi i od mesta gde se nalaze. I naravno da prodje neki period od mesec dana bez odnosa.

Springf June 22, 2010 at 12:27 pm

Ja sam pre par dana isla i mogu ti reci…samo ovo..skakala sam po onom stolu..uzas,uzas uzas..evo treci dan mazem po 5 puta herpigen kremu,imam otok,peckanje..ali doktorka kaze da je to normalno..Pijem Viusil vitaminski preparat u kesicama…za podizanje imuniteta..sto je i najbitnije..ali kesica kosta oko 100din a preporuka 2puta dnevno,mesec dana pa ti vidi..ali on je bas za odbranu organizma od virusa…Znam samo da ih moramo otklanjati dok ih ima jer su rizik za rak grlica materice..znaci kako god da si ih dobila nije vazno,ali ih uklanjati moras i podici imunitet i ne izlagati se stresu..Pozz Springf

Salih March 30, 2010 at 7:01 pm

Veliki pozdrav!
Molio bih one ili nekoga ko ima iskustva sa skidanjem odnosno lecenja kodiloma,da mi kaze,koliko kosta to skidanje(operacija) kod privatnih ordinacija.Konkretno kod mene je u pitanju preponska brazda,desno i sastoje se u vidu grozda sa nekih desetak bradavica,od 2mm pa do 5mm velicine.Hvala.

Reply

Ruza May 16, 2010 at 1:46 pm

Pre 6 dana sam uklonila kondilome radio talasima, nije bilo bolno vise bi rekla neprijatno peckanje i evo sad me vec prosao otok i super se osecam, nemam nikakvih problema prilikom mokrenja (peckanje, svrab, bol)…Cena vise nego pristojna 5000 dinara

su January 26, 2010 at 4:22 pm

majo,ja sam uklonila kondilome radiotalasima i doktor mi je rekao da mesec dana ne smem da imam nikakve odnose,a da posle sledece menstruacije dodjem na kontrolu.Tek posle kontrole mogu da imam odnose obavezno sa kondomom.

Reply

maja January 22, 2010 at 9:04 pm

Koliko dugo se ne smeju imati odnosi nakon skidanja kondiloma laserom?

Reply

Iwana June 24, 2011 at 7:34 pm

Mesec dana… 🙂

vasko January 15, 2010 at 5:46 pm

slusajte da vam ja nesto kazem jas pred edna godina se operirav od kondiloni vo ohrid makedonija isto i moja zena ali nema lek za ovi prokleti kondilomi ako sakate da gi nemate morate prekinuti sa oralnim seksom i sekogas koristite kondom idete da gi otstranite na laserom. znaci od otstranuvanjeto nesme oral i mora kondom ako hocete da gi nemate

Reply

Jelena Pancic December 21, 2009 at 11:19 am

Poštovani doktore,

molim Vas da mi opišete kako se uklanjaju kondilomi laserom. Da li je to bolna metoda, da li ima krvi, i koliko dugo traje oporavak.

Unapred zahvalna Jelena
Pozdrav

Reply

Iwana June 24, 2011 at 7:34 pm

Boli samo malo, jer se radi sa anestezijom…ja sam ih spaljiwala wec dwa puta..

MAKI December 1, 2009 at 10:05 pm

IMAM VECI BROJ KONDILOMA I ZAKAZALA SAM UKLANJANJE ZA PAR DANA. PARTNER I JA NISMO KORISTILI KONDOM KAO ZASTITU, ALI ON NE OSECE NIKAKVE PROMENE NA P.ORGANU PA ME INTERESUJE DA LI JE NEOPHODNO DA I ON URADI PREGLED KOG UROLOGA I UKOLIKO IH SAMO JA UKLONIM, A ON NE, DA LI CU IH JA PONOVO DOBITI.
NJEGA INERESUJE KOJOM METODOM JE NAJBOLJE ZA MUSKARCE DA IH UKLONE?
KOLIKO DUGO NAKON MOG UKLANJANJA KONDILOMA NE TREBA DA IMAMO ODNOS?
HVALA

Reply

Ana October 29, 2009 at 3:24 pm

Postovani,
Proverom kod doktora utvrdjeno mi je da imam kondilome koji su rasprostranjeni od usmina do grlica materice,
doktorka mi je zakazala lasersko uklanjanje kondilona i kiretazu grlica materice pa me brine da li su obe metode neophodne s’obzirom da sam ovde citala da se mogu ukloniti sa samo jednom metodom.
Molim Vas ako moze mala pomoc oko razresenja dileme?!
Hvala unapred

Reply

Alexa October 19, 2009 at 4:44 am

Kog doktora u bolnici da trazim za kondilome??

Reply

polnebolesti August 5, 2009 at 9:09 pm

Namenjeno posetiocu koji se predstavlja kao DR (drimani)

Poštovani doktore,

hvala vam na delu vašeg komentara koji je konstruktivan. Ovaj sajt je stilom pisanja prilagodjen običnim ljudima, a ne doktorima. Imajte u vidu da mi samo upućujemo ljude koji imaju problem da posete lekara, MI IH NE LEČIMO. Na dnu svake stranice lepo piše:

Sajt je isključivo informativnog tipa. Pre nego što donesete bilo koju odluku, obratite se doktoru.

Mi u svakom slučaju pokušavamo da napišemo što je moguće bolje tekstove, a nudimo opciju da vi budete taj koji će objavljivati tekstove, kao i da vašim pregledom date dodatnu notu ozbiljnosti tekstovima koje mi sakupljamo za ljude kojima je to potrebno. Zauzvrat, ispod svakog teksta koji objavite i/ili pregledate, biće vaše ime, prezime i ordinacija.

Eto, ako imate dobru nameru, i mi smo spremni da uzvratimo dobrim.

Takođe, bili bismo zahvalni da se predstavite i ostavite korektan e-mejl.

Pozdrav, s poštovanjem.

Reply

Leave a Comment