polne bolesti ordinacije

Kondilomi

Kondilomi su visoko zarazna polno prenosiva bolest, koju uzrokuju određeni tipovi HPV virusa. S obzirom na to da su veoma rasprostranjeni i da je teško kontrolisati njihovo prenošenje, potrebno je znati kako im se suprotstaviti.

 1. Kondilomi
 2. Kondilomi Simptomi
 3. HPV Testiranje
 4. Kondilomi u Trudnoći
 5. Lečenje Kondiloma

  Kondilomi

  Kondilomi (Polne bradavice, Genitalne bradavice) su bolest koju uzrokuje HPV virus, tj. Humani Papilloma Virus. HPV virus je uzročnik raka grlića materice kod žene i odmah po otkrivanju virusa treba početi lečenje. Sam hpv virus ima više od 100 varijacija i ne izaziva svaka varijacija polne bradavice, ali najrasprostranjenije vrste uglavnom izazivaju. Svega 4 vrste virusa izazivaju rak grlića materice, a više od 30 prouzrukuju pojavu genitalnih bradavica.

  Prenošenje kondiloma

  Humani Papiloma Virus (HPV) se najčešće prenosi putem polnog odnosa, bilo da je u pitanju regularan seks, bilo da je oralni ili analni seks. Međutim kondilomi se prenose i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.

  Polne bradavice je jako lako dobiti čak iako koristite kondom za zaštitu. Skoro je nemoguće biti bezbedan od ove bolesti, s obzirom da vaš partner može biti prenosnik virusa, čak i ako na sebi nema vidljivih simptoma. Dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom ili kontakt preko telesnih tečnosti prilikom seksa da biste se zarazili. Ovo je razlog zašto je ova bolest postala svetska epidemija.

  Statistike

  Ova bolest jako brzo postaje polno prenosiva bolest broj 1 u svetu po broju zaraženih. U skladu sa statistikama koje daju američki centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), najmanje 20 miliona ljudi u Americi je zaraženo sa HPV virusom. Najrasprostranjenije vrste HPV virusa imaju za posledicu ili kondilome ili opasnost od raka grlića materice. Procene su da je oko 80% seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom ovog virusa.

  U Hrvatskoj se procenjuje da je ovim virusom biva inficirano 60% seksualno aktivnih žena, od toga najviše uzrasta između 20 i 24 godine, dok kod žena starijih od 40 godina broj inficiranih opada.

  U Srbiji za sada nažalost nemamo pouzdane statistike, ali je za očekivati da ne odstupamo previše od ovih zemalja.

  Kondilomi Simptomi

  Simptomi kondiloma su uglavnom male roze tačkice ili narasli plikovi ili jedan plik (šiljasti kondilomi), koji izgledaju kao male bradavice. Mogu izgledati i kao crvene, roze i bele fleke na koži u genitalnom predelu i to su tzv. ravni kondilomi, koji su u ravni koži i ispoljavaju se promenom boje tkiva.

  Simptomi hpv infekcije mogu izostati dosta dugo, ponekad i godinama, ali u većini slučajeva ćete u naredna tri meseca nakon seksualnog kontakta sa obolelom osobom primetiti simptome.

  Kondilome se obično razvijaju iz HPV virusa onda kada je organizam najslabiji, kao kada ste bolesni ili kada spavate nedovoljno i nekvalitetno. Zdrava ishrana i trening su vrlo važni faktori u sprečavanju pojavljivanja kondiloma.

  Simptomi kada je HPV infekcija prisutna su dakle obično primetniji kod muškaraca nego kod žena, budući da su bradavice vidljivije na penisu i oko korena penisa, nego li u okolini vagine. Žene mogu da prođu bez vidljivijih simptoma, ali ako se zaraze, postoji povećana mogućnost za rak grlića materice, budući da je zaraženost HPV virusom neophodan preduslov za ovu bolest.

  I kod muškaraca i kod žena javljaju se u okolini anusa (analnog otvora).

  Simptomi kondiloma kod muškarca

  Muškarci su često samo prenosioci, a kada se simptomi pojave, javljaju se kao bradavice na penisu, odnosno osip na penisu, crvene, roze tačke i tačkice oko baze (korena) penisa, na kožici, glaviću i u okolini, kao i unutar analnog otvora (anusa).

  Simptomi kondiloma kod žene

  Kod žena su simptomi isti kao kod muškaraca, samo se javljaju mnogo češće. Polne Bradavice se kod žena mogu pronaći u vidu tačkica i plikova spolja, u predelu vagine, kao i u unutrašnjosti vagine, unutar usmina (malih i velikih usana). Mali plikovi se mogu pojaviti i dublje unutar vagine, zbog čega je PAPA test (Papanikolau test), neophodan za žene svih uzrasta kako bi se izbegle moguće komplikacije, koje mogu nastati ako se bolest ne leči adekvatno.

  HPV Testiranje

  Izvor: WebMD

  Doktor obično može da dijagnostikuje vidljive polne bradavice, nakon uvida u vaš medicinski karton (vaša medicinska istorija) i fizičkog pregleda. Ali ne uzrokuju kondilome sve HPV infekcije. Ako nemate nikakve vidljive polne bradavice ili druge simptome, možda će vašem doktoru biti teže da postavi dijagnozu. Može vam postaviti sledeća pitanja:

  • Da li mislite da ste bili izloženi HPV virusu ili nekoj drugoj polno prenosivoj bolesti? Kako znate za to? Da li vam je vaš seksualni partner to rekao?
  • Koji su vaši simptomi? Ako imate vaginalni sekret ili sekret iz penisa, važno je da primetite i zapamtite miris ili boju.
  • Koju vrstu kontracepcije koristite? Da li koristite kondom da se zaštitite od polnih bolesti?
  • Da li ste imali polne bolesti u prošlosti? Kako ste ih lečili?
  • Da li ste radili papa test i kakav je bio rezultat (za žene)?

  HPV Testiranje Za žene

  Nakon uvida u vaš karton, imaćete ginekološki pregled, koji obično uključuje PAPA test.

  Papa testom se skenira vaš grlić materice (cerviks), čime se proverava ima li promena, tj. abnormalnosti na ćelijama. Rezultat Papa testa MOŽE potvrditi prisustvo HPV virusa, čak iako nema vidljivih bradavica.

  Žene starije od 30 godina mogu da obave HPV test u isto vreme kada rade i PAPA test. HPV testiranje skenira uzorak tkiva u potrazi za genetskom informacijom (DNK) virusa. Ženama koje su mlađe od 30 godina preporučuje se da rade HPV testiranje samo ako rezultati prethodno uradjenog PAPA testa to zahtevaju.

  Ako se testiranjem utvrdi postojanje promena na grliću materice (koje mogu biti posledica Hpv infekcije), doktor vam može preporučiti odgovarajuću terapiju.

  HPV Testiranje Za muškarce

  Takođe nakon pregleda kartona, imaćete fizički pregled kako bi se utvrdilo postojanje polnih bradavica.

  Ne postoji HPV testiranje za muškarce. Iako nema formalnih uputstava, neki eksperti veruju da muškarci koji su primali analni seks trebaju da rutinski rade s vremena na vreme analni PAPA test, pogotovo ako imaju i HIV virus.

  Za oba pola

  Ako su kondilomi prisutni, dijagnoza obično može biti postavljena bez daljih testiranja.

  Kada vaš doktor utvrdi promene na tkivu, ali ne može sa sigurnošću da donese dijagnozu, možda će vam doktor predložiti da se uradi biopsija tkiva koje ima promene. Tipizacija HPV virusa, tj. testiranje zarad utvrđivanja koji je tip HPV virusa u pitanju nije korisno za donošenje dijagnoze i ovaj test se ne radi rutinski.

  Kondilomi u trudnoći

  Izvor: hpv emedtv

  U većini slučajeva, polne bradavice neće uticati na trudnoću. Vaš lekar će možda trebati da vas nadgleda češće i da vam preporuči odgovarajuću terapiju ako bude potrebna. Ako imate polne bradavice i ostanete u drugom stanju, odmah recite vašem lekaru, jer postoji rizik od prenošenja HPV virusa (koji izaziva kondilome) na vaše novorođenče za vreme vaginalnog porođaja.

  Kako kondilomi utiču na trudnoću?

  Svaka buduća majka je prirodno zabrinuta u vezi bilo čega što može da naškodi njenoj bebi. To ni ovde nije izuzetak. Na svu sreću, kondilomi u većini slučajeva ne uzrokuju probleme ni za bebu ni za majku za vreme trudnoće.
  Ovde ćemo se fokusirati na

  • Posledice prethodnih javljanja polnih bradavica
  • Potencijalne posledice kondiloma na majku
  • Potencijalne posledice kondiloma za vreme trudnoće na nerođenu bebu

  Prethodna javljanja kondiloma i trudnoća

  Ako ste imali kondilome u prošlosti i stanje vam se sredilo (bilo da su nestale vremenom ili kao posledica tretmana), malo je verovatno da će se vratiti za vreme trudnoće. Vi ipak trebate da obavestite vašeg lekara koji prati trudnoću ako ste imali polne bradavice u prošlosti.

  Kondilomi u trudnoći: Kakve su posledice na majku?

  Ne postoje istraživanja koja bi pokazala da razvijanje kondiloma za vreme trudnoće povećava rizik da se desi pobačaj, prevremeni porođaj, preeklampsija ili neka druga komplikacija. Kod žena kod kojih su dijagnostikovani kondilomi u trudnoći, njihov lekar će pažljivo pratiti situaciju, iako možda neće preporučiti lečenje, s obzirom na činjenicu da se kondilomi posle lečenja u trudnoći mogu vratiti brže nego inače. Međutim, obično počnu da nestaju sami neposredno nakon porođaja. Ako terapija bude preporučena, nekoliko različitih opcija su moguće.

  U nekim slučajevima, polne bradavice mogu uzrokovati probleme za vreme trudnoće. Npr. polne bradavice mogu postati veće i prokrvariti. Rast kondiloma može otežati mokrenje. Ako su kondilomi u vagini, mogu da učine vaginu manje elastičnom ili da blokiraju porodjajni kanal. Ako dođe do toga, porođaj carskim rezom možda postane neophodan. Ipak, postojanje kondiloma nije jedini razlog zašto se radi carski rez.

  Naučnici nisu sigurni zašto polne bradavice postaju veće u trudnoći. Hormoni ili promene (oslabljenje) imunog sistema možda igraju bitnu ulogu.

  Kondilomi u trudnoći: posledice na dete?

  Polne bradavice su kao što smo na početku rekli uzrokovane HPV virusom. Za ženu koja ima kondilome prilikom porođaja, postoji veoma mali rizik da prenese HPV virus na bebu tokom vaginalnog porođaja. Svom srećom, čak i ako se HPV prenese, ogromna većina beba nema nikakvih posledica.

  U retkim slučajevima, kod bebe koja je izložena kondilomima, mogu da se razviju bradavice u grlu (laringealni papilomi, juvenilna papilomatoza, papilomi larinksa). Iako retko, ovo je potencijalno veoma opasno po život bebe, jer joj onemogućava disanje i zahteva česte laserske tretmane kako bi beba mogla nesmetano da diše. Ovakve bradavice se mogu formirati kod deteta i do 5 godina nakon rođenja.

  Zbog malog rizika da se virus prenese vaginalnim porođajem, kao i zbog povećanog rizika od hirurškog zahvata, carski rez se obično preporučuje samo trudnicama koje imaju komplikovan slučaj kondiloma.

  Lečenje Kondiloma

  Lečenje kondiloma, pod kojim se zapravo podrazumeva uklanjanje kondiloma se radi dosta uspešno, ali ne postoji lek koji će zauvek odstraniti HPV virus iz organizma. U većini slučajeva, organizam se vremenom sam očisti od virusa. Iako se virus koji izaziva kondilome ne može ukloniti, osim ako se organizam sam vremenom izbori sa njim, samo skidanje kondiloma je prilično jednostavno i postoji nekoliko metoda:

  Postoji relativno nova vakcina pod imenom Gardasil koja je u Srbiji u upotrebi od polovine 2007 godine. Vakcina pomaže u prevenciji 4 vrste HPV virusa koji su potencijalni prouzrokovači raka grlića materice (cerviksa). Od ove 4 vrste virusa, 2 vrste virusa izazivaju 70% raka grlića materice, a sa preostale 2 ukupno 90% slučajeva. Namenjen je za devojčice i devojke uzrasta od 9 do 26 godina. Vakcina ima za svrhu imunizaciju od kondiloma i raka, ali lekari upozoravaju da vakcina nije dovoljna, već da devojke i dalje treba da barem jednom u godinu dana rade Papanikolau test.

  U međuvremenu ova akcija je dobila i konkurenta, vakcinu Cervarix koja ima sličnu namenu, ali je namenjen ženama od 10 do 45 godina.

  U svakom slučaju, ako, npr. vodite aktivan seksualni život i svesni ste koliko su kondilomi rasprostranjeni, ima smisla da razmišljate o vakcinisanju. Obavezno se prethodno obratite vašem lekaru za savet.

  { 923 comments… read them below or add one }

  Kole March 17, 2014 at 8:15 pm

  1. Da li je moguce da mi se kondilomi pojave samo na penisu, ne i u ustima, ukoliko sam sa zarazenom osobom imao i oralni i vaginalni seks?
  2. Da li se kondilomi prenose samo kad se dodje u kontakt sa njima ili je dovoljno da je osoba zarazena virusom, a da kondiloma nema?
  3. Da li mogu da se zarazim ako rukom dodirnem kondilom druge osobe?
  4. Da li moze devojka da se zarazi ako joj sperma dodje u kontakt sa licem ili rukom?
  5. Da li mogu da izazovem kondilome na anusu ili u ustima ako sam dodirnuo kondilome na penisu, pa potom dodirnuo anus ili usta?

  Reply

  boki March 16, 2014 at 8:42 pm

  Doktore,imam neke kao neke male bradaice u dbu glavica,sa unutrasnje strane precnika mozda milimetar,bele su boje.Zanima me sta je to,da li je kondilom i na koji nacin se to resava?Kod kog lekara bi trebao da se obratim to da sredim?

  Reply

  drbojic March 18, 2014 at 1:55 pm

  Obratite se dermatologu. na osnovu pregleda odlučiće se šta treba da se radi

  Studentkinja March 9, 2014 at 4:46 pm

  Da li je moguće kondilome dobiti na drugi način osim seksualnim putem? Dijagnostikovani su mi kondilomi, ali moj dečko tvrdi da mi on nije preneo, već da sam ih dobila na neki drugi način. I koji je period inkubacije kondiloma u slučaju veoma slabog imunog sistema? Hvala vam.

  Reply

  drbojic March 18, 2014 at 1:56 pm

  Polne bradavice se prenose polnim putem. Neko može da bude prenosilac iako nema promene. Inkubacija je od 3 nedelje do više godina.

  Bojana March 8, 2014 at 7:01 pm

  Koliko se krece cena uklanjanja kondiloma? I da li je bolno?

  Reply

  drbojic March 18, 2014 at 1:57 pm

  Cena se određuje na osnovu metode uklanjanja, veličine kondiloma i raširenosti. Intervencija se radi u lokalnoj ili opštoj anesteziji

  katja March 8, 2014 at 1:03 am

  Imam kondilome na grlicu i nigde vise, ko zna koliko dugo jer ih niko nije primetio, samim tim,sad vec i mozake koje uskoro uklanjam… ono sto mene zanima je_ da s obzirom da sam u braku pet godina i imam dete , nisam menjala partnere a verujem da ni suprug nije, kako se to kod njega ne primecuje , i kako resiti problem ako on u sebi nosi hpv virus, da li to znaci da ce mi on to konstantno vracati? ja sa imunitetom ne stojim bas najbolje.
  Hvala

  Reply

  drbojic March 18, 2014 at 2:03 pm

  Morate redovno da idete na kontrole i da slušate šta vam ginekolog predlaže. On nema bradavica i zdrav je.

  Anja March 7, 2014 at 1:28 pm

  postoji li rizik da postojanje hpv virusa u organizmu izazove još neku bolest?

  Reply

  drbojic March 18, 2014 at 2:00 pm

  HPV izaziva infekciju kože i sluznica

  sandrs March 7, 2014 at 12:02 am

  Već sam jednom imala kondilome i skidali su mi ih hiruskim putem i bilo je užasno oporavljala sam se mjesec dana.Sad sam primijetila tri i doktor predlaže da ih odstrani.Postoji li ikakav preparat da se koristi posto mi se ne prolazi opet kroz svo to bolno iskustvo

  Reply

  drbojic March 18, 2014 at 1:58 pm

  Poslušaje vašeg lekara. najefikasnije je ukloniti promene. Ne postoji lokalni preparat koji je dovoljno efikasan.

  Jelena March 6, 2014 at 12:28 am

  Imala sam unutrasnje kondilome pre godinu dana i skinula sam ih radiotalasima. Posle toga PAPA test mi se vratio iz III grupe u II ali od kako sam ih skinula jos uvek imam problema sa sekretom koji je neprijatnog mirisa i promenljive boje. Ne znam vise sta da radim, razne vaginalete i lekove sam koristila ali ne pomaze. Ocajna sam ne znam vise sta da radim.

  Reply

  drbojic March 18, 2014 at 2:00 pm

  Ipak morate da razgovarate sa ginekologom. Kondilomi i sekret su različite stvari.

  mala March 5, 2014 at 10:12 pm

  Imam kondilome a moj decko ne. Da li oralnim seksom mogu da mu prenesem ako sam ja “prenosilac” tog virusa?
  Hvala

  Reply

  drbojic March 18, 2014 at 1:58 pm

  Postoji mogućnost.

  Miki March 5, 2014 at 9:40 pm

  Pregledom kod ginekologa je utvrđeno da imam par kondiloma koji se tek razvijaju. Tek sam stupila u seksualne odnose sa dečkom, nisam imala drugih partnera pre njega. On tvrdi da mi nije preneo,već da sam ih dobila na neki drugi način. Interesuje me koliko je to moguće i koliko vremena treba kondilomoma da se pojave od trenutka infekcije uz slab imuni sistem? Hvala na odgovoru.

  Reply

  drbojic March 18, 2014 at 2:01 pm

  Polne bradavice se prenose polnim kontaktom. Inkubacija je 3 nedelje do više godina.

  jaca March 3, 2014 at 4:12 pm

  Pojavile su mi se bradavice po imtimnom delu,oko vagine.Povremeno imam neprijatan svrab.
  Molim vas pomozite mi da li su kondilomi?

  Reply

  drbojic March 4, 2014 at 11:54 am

  O čemu se radi može se reći tek posle pregleda.

  Pomoc March 3, 2014 at 1:06 am

  Doktore, imao sam kondilome na anusu, hiruski su mi ih odstranili, sa devojkom spavam vec dve godine, do sada nisam spavao sa njom bez kondoma, da li cu ikada moci da spavam sa devojkom bez kondoma a da joj ne prenesem kondilome?

  Reply

  drbojic March 4, 2014 at 11:55 am

  Ukoliko nemate kondilome smatra se da ih ne možete preneti.

  mili March 2, 2014 at 12:47 pm

  pre 4 godine sam imala kondilome koje sam laserski skinula ali su mi se ponovo pojavili pre sest meseci oko destetak kom koje sam opet laserskim putem skinula , posto sam se pomirila sa bivsim deckom i planiramo decu, kolika je mogucnost da mu prenosem virus i dali ce ovaj virus biti opasan ako ostanem u drugo stanju
  U napred hvala

  Reply

  drbojic March 4, 2014 at 11:56 am

  Dokle god imate kondilome postoji mogućnost da ih prenesete. Morate redovno da idete na ginekološke preglede.

  Petar March 2, 2014 at 4:35 am

  Pozdrav i jedno konkretno pitanje na koje prosto nemam odgovor, obzirom da je doktorka moje devojke izrazito naznačila da je jedini način dobijanja HPV infekcije seksualni odnos.

  Izvinjavam se unapred na opširnosti ali smatram da je potrebno da iznesem sve potrebne podatke.
  Devojka i ja smo jedno drugom prvi partneri u životu, a pre toga nije bilo čak ni naznaka (petinga ili sličnih stvari) koje bi dovele u kontakt mene ili nju sa polnim organima drugih osoba. E sad ovako, pre 2 meseca, nakon prvog odlaska devojke kod ginekologa, rečeno joj je da odradi par standardnih testova pri čemu je ustanovljeno da ima Candidu, ali da će je zalečiti jednostavnim putem, i nakon prve terapije uopšte nije imala poteškoća (poput svraba) dok za mene nisam dobio nikakva uputstva ni od svog lekara. Usput joj je zakazana i koloskopija i još jedan pregled za koji ne znam tačan naziv, a koje je obavila pre 4 dana (i to joj je bila druga poseta ginekologu nakon obavljene terapije za Candidu) prilikom čega joj je doktorka ustanovila da postoji HPV infekcija (ali ne kondilomi), koja je po njenim rečima kao što sam napomenuo isključivo prenosiva i moguća seksualnim putem, i da “mora” da ode na testiranja za odredjenje tipa HPV-a i još dodatne polno prenosive bolesti. Obzirom da je novac trenutni problem jer te stvari koštaju oko 10 hiljada dinara – imam konkretno pitanje, da li je uopšte moguće da smo ona ili ja HPV dobili na neki drugi način osim seksualnim putem, obzirom da smo kao što sam rekao stopostotno jedan drugom prvi partneri i da li je moguće da je u pitanju greška ili način propagiranja privatne klinike na kojoj mora da se odradi pregled? Ja drugo objašnjenje nemam. Pozdrav i hvala Vam unapred!

  Reply

  drbojic March 4, 2014 at 4:36 pm

  Uvek možete proveriti na drugom mestu postavljenu dijagnozu. HPV virus izaziva infekcije kože i sluznica. Mogu biti u vidu kondiloma ili određenih displastičnih promena. Sve što nije jasno morate razjasniti sa ordinirajućim lekarom.

  CACA February 27, 2014 at 12:19 pm

  Da li kondilomi mogu biti uzrocnici da Papa test bude III ??
  Izvestaj papa testa:Na preparatima vidi se dosta leukocita,celije skoro svih slojeva skvamoznog epitela cija su jedra lako uvecana,grublje hromatinske gradje i tamnija.
  Hvala na odgovoru

  Reply

  drbojic March 6, 2014 at 12:27 pm

  u izveštuju se vidi da postoji zapaljenje, ali ne i koje vrste. Morate sa ginekologom da raščistite dilemu.

  Maja February 26, 2014 at 6:04 pm

  Zdravo, zanima me koliko dugo HPV virus moze da se zadrzi u telu muskarca, ako je on prenosilac?

  Reply

  drbojic March 6, 2014 at 12:25 pm

  HPV moe da se nalazi u koži i više godina.

  mogli February 24, 2014 at 6:59 pm

  Imam kondilome i trebam da ih skinem za koji dan,prepostavljam da je i moj decko zarazen njima,ali nema apsolutno nikakve psitome,pa me interesuje da li bi smeli imati odnos posle mog uklanjanja a da on ne poseti lekara? Da li ce mi se vratiti?

  Reply

  drbojic March 6, 2014 at 12:24 pm

  ukoliko vaš partrer nema kodilome on se smatra zdravim. Posle intervencije možete nastaviti sa normalnim životom

  silo17 February 22, 2014 at 10:33 pm

  imam uzasan svrab u predelu prepuna ii nekad na anusuu ,nekada mi se pojave tackice na glavicuu da li se radi o kondilomama i kome da se obratim?? pomozite

  Reply

  drbojic March 6, 2014 at 12:23 pm

  obratite se dermatovenerologu

  zahra February 21, 2014 at 1:55 am

  Da li je moguc odnos ukoliko kondilomi postoje? Koliko je to opasno?

  Reply

  drbojic March 6, 2014 at 12:24 pm

  odnos je moguć, ali postoji velika mogućnos da partneru prenesete kondilome.

  Anja February 20, 2014 at 1:46 pm

  Dobar dan! Zanima me da li samo niskorizični HPV virusi mogu izazvati pojavljivanje kondiloma? Ili to mogu i visokorizični? I zanima me da li postoje samo 2 vrste kondiloma, ravni i šiljasti? Hvala unaprijed

  Reply

  drbojic March 6, 2014 at 12:22 pm

  i niskorizični i visokorizični tipovi izazivaju kondilome.

  mina February 18, 2014 at 6:45 pm

  Može li se nakon odstranjivanja kondilöma ili bilo koje viruse infekcije, opet virus pojaviti, a da se ne upražnjava seksualni odnos??

  Reply

  drbojic March 6, 2014 at 12:22 pm

  Moguće je

  Ja February 16, 2014 at 9:39 am

  Doktore, da li spoljasnje kondilome seksom mogu prenet u unutrasnjost?

  Reply

  drbojic February 19, 2014 at 2:13 pm

  Postoje kondilomi koji se mogu naći samo na koži ili samo na sluznicama. Često se javlja i mešovita infekcija.

  marko February 11, 2014 at 12:26 am

  Imam problem sa kondilomima vec duzi vremenski period..5,6 puta sam ih skidao tecnim azotom ali to nije pomoglo jer se svaki put posle mjesec dana ponovo vrate…koji je Vas savjet,da probam sa nekom novom metodom ili da nastavim sa skidanjem azotom i da cekam da prodje?

  Reply

  drbojic February 13, 2014 at 2:18 pm

  tečnim azotom se najčešće skine površni sloj , dok dublji delovi ostanu i iz njih se ponovo razvije bradavica. Efikasnija je intervencija radiotalasima jer se ukloni cela bradavica.

  Pacijent February 10, 2014 at 2:26 pm

  Zdravo,Imao sam kondilome pre odprilike 8 godina i bio sam na tretman za smrzavanje,i od tada se nisu vise pojavile,medjutim posle neko vreme me zvala bivsa devojka i rekla mi je ,da je morala na operaciju jer je dobila neku infekciju na materici,I evo sad posle tolikih godina pre neko vreme jedna cura s kojom sam bio u intimnim odnosima,mi je rekla isto,da ima neku infekciju i da mora na operaciju.Pa me zanima zar je moguce posle toliko godina od kako sam uklonio kondilome,da i dalje mogu da prenesem virus drugima ????

  Reply

  drbojic February 13, 2014 at 2:16 pm

  kao prvo, HPV infekcija je veoma raširena i ne znači da su vaše ranije partnerke dobile infekciju od vas. Smatra se da ukoliko nema promena na koži i sluznicama ne može se preneti virusna infekicja.

  Mile January 21, 2014 at 6:03 pm

  Pre 5-6 godina imao sam kondilome koje sam tretirao azotom i u par navrata sam ih se oslobodio. Nestali su ali sam i dalje imao virus kojim sam zarazio bivsu devojku, a i sadasnju. Obe su se izlecile laserom… Nisam siguran da li jos uvek imam virus. Verujem da se moj imuni sistem odbranio, ali nisam siguran. Sa sadasnjom devojkom, buducom zenom koristim zastitu duzi niz godina. Interesuje me sta sad kada bi hteo decu…

  Reply

  drbojic February 10, 2014 at 1:21 pm

  Decu možete imati bez problema. Kondilomi ne utiču na plodnost.

  Stefan January 19, 2014 at 3:33 pm

  Imam problem sa kondilomima vec neko vreme. Pre par dana sam primetio da su nekoliko bradavica pocrnele pa me interesuje zasto?

  Reply

  drbojic February 10, 2014 at 1:22 pm

  Potamnele su jer su zadebljele.

  Ana January 11, 2014 at 1:37 pm

  Pomozite mi. Uradila sam papa test 28.12.2013. god. i rezultati su bili odlicni. Medjutim, vec 5.1.2014. god sam primetila sitne izrasline na vaginalnom ulazu. Otisla sam kod lekara i on je ustanovio da imam kondilome. Da li je moguce da ih papa test nije otkrio? Inace, nikada ranije nisam imala kondilome. Hvala unapred.

  Reply

  drbojic February 13, 2014 at 2:19 pm

  papa test nije za detekciju kondiloma.

  Leave a Comment