polne bolesti ordinacije

Kondilomi

Kondilomi su visoko zarazna polno prenosiva bolest, koju uzrokuju određeni tipovi HPV virusa. S obzirom na to da su veoma rasprostranjeni i da je teško kontrolisati njihovo prenošenje, potrebno je znati kako im se suprotstaviti.

 1. Kondilomi
 2. Kondilomi Simptomi
 3. HPV Testiranje
 4. Kondilomi u Trudnoći
 5. Lečenje Kondiloma

  Kondilomi

  Kondilomi (Polne bradavice, Genitalne bradavice) su bolest koju uzrokuje HPV virus, tj. Humani Papilloma Virus. HPV virus je uzročnik raka grlića materice kod žene i odmah po otkrivanju virusa treba početi lečenje. Sam hpv virus ima više od 100 varijacija i ne izaziva svaka varijacija polne bradavice, ali najrasprostranjenije vrste uglavnom izazivaju. Svega 4 vrste virusa izazivaju rak grlića materice, a više od 30 prouzrukuju pojavu genitalnih bradavica.

  Prenošenje kondiloma

  Humani Papiloma Virus (HPV) se najčešće prenosi putem polnog odnosa, bilo da je u pitanju regularan seks, bilo da je oralni ili analni seks. Međutim kondilomi se prenose i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.

  Polne bradavice je jako lako dobiti čak iako koristite kondom za zaštitu. Skoro je nemoguće biti bezbedan od ove bolesti, s obzirom da vaš partner može biti prenosnik virusa, čak i ako na sebi nema vidljivih simptoma. Dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom ili kontakt preko telesnih tečnosti prilikom seksa da biste se zarazili. Ovo je razlog zašto je ova bolest postala svetska epidemija.

  Statistike

  Ova bolest jako brzo postaje polno prenosiva bolest broj 1 u svetu po broju zaraženih. U skladu sa statistikama koje daju američki centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), najmanje 20 miliona ljudi u Americi je zaraženo sa HPV virusom. Najrasprostranjenije vrste HPV virusa imaju za posledicu ili kondilome ili opasnost od raka grlića materice. Procene su da je oko 80% seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom ovog virusa.

  U Hrvatskoj se procenjuje da je ovim virusom biva inficirano 60% seksualno aktivnih žena, od toga najviše uzrasta između 20 i 24 godine, dok kod žena starijih od 40 godina broj inficiranih opada.

  U Srbiji za sada nažalost nemamo pouzdane statistike, ali je za očekivati da ne odstupamo previše od ovih zemalja.

  Kondilomi Simptomi

  Simptomi kondiloma su uglavnom male roze tačkice ili narasli plikovi ili jedan plik (šiljasti kondilomi), koji izgledaju kao male bradavice. Mogu izgledati i kao crvene, roze i bele fleke na koži u genitalnom predelu i to su tzv. ravni kondilomi, koji su u ravni koži i ispoljavaju se promenom boje tkiva.

  Simptomi hpv infekcije mogu izostati dosta dugo, ponekad i godinama, ali u većini slučajeva ćete u naredna tri meseca nakon seksualnog kontakta sa obolelom osobom primetiti simptome.

  Kondilome se obično razvijaju iz HPV virusa onda kada je organizam najslabiji, kao kada ste bolesni ili kada spavate nedovoljno i nekvalitetno. Zdrava ishrana i trening su vrlo važni faktori u sprečavanju pojavljivanja kondiloma.

  Simptomi kada je HPV infekcija prisutna su dakle obično primetniji kod muškaraca nego kod žena, budući da su bradavice vidljivije na penisu i oko korena penisa, nego li u okolini vagine. Žene mogu da prođu bez vidljivijih simptoma, ali ako se zaraze, postoji povećana mogućnost za rak grlića materice, budući da je zaraženost HPV virusom neophodan preduslov za ovu bolest.

  I kod muškaraca i kod žena javljaju se u okolini anusa (analnog otvora).

  Simptomi kondiloma kod muškarca

  Muškarci su često samo prenosioci, a kada se simptomi pojave, javljaju se kao bradavice na penisu, odnosno osip na penisu, crvene, roze tačke i tačkice oko baze (korena) penisa, na kožici, glaviću i u okolini, kao i unutar analnog otvora (anusa).

  Simptomi kondiloma kod žene

  Kod žena su simptomi isti kao kod muškaraca, samo se javljaju mnogo češće. Polne Bradavice se kod žena mogu pronaći u vidu tačkica i plikova spolja, u predelu vagine, kao i u unutrašnjosti vagine, unutar usmina (malih i velikih usana). Mali plikovi se mogu pojaviti i dublje unutar vagine, zbog čega je PAPA test (Papanikolau test), neophodan za žene svih uzrasta kako bi se izbegle moguće komplikacije, koje mogu nastati ako se bolest ne leči adekvatno.

  HPV Testiranje

  Izvor: WebMD

  Doktor obično može da dijagnostikuje vidljive polne bradavice, nakon uvida u vaš medicinski karton (vaša medicinska istorija) i fizičkog pregleda. Ali ne uzrokuju kondilome sve HPV infekcije. Ako nemate nikakve vidljive polne bradavice ili druge simptome, možda će vašem doktoru biti teže da postavi dijagnozu. Može vam postaviti sledeća pitanja:

  • Da li mislite da ste bili izloženi HPV virusu ili nekoj drugoj polno prenosivoj bolesti? Kako znate za to? Da li vam je vaš seksualni partner to rekao?
  • Koji su vaši simptomi? Ako imate vaginalni sekret ili sekret iz penisa, važno je da primetite i zapamtite miris ili boju.
  • Koju vrstu kontracepcije koristite? Da li koristite kondom da se zaštitite od polnih bolesti?
  • Da li ste imali polne bolesti u prošlosti? Kako ste ih lečili?
  • Da li ste radili papa test i kakav je bio rezultat (za žene)?

  HPV Testiranje Za žene

  Nakon uvida u vaš karton, imaćete ginekološki pregled, koji obično uključuje PAPA test.

  Papa testom se skenira vaš grlić materice (cerviks), čime se proverava ima li promena, tj. abnormalnosti na ćelijama. Rezultat Papa testa MOŽE potvrditi prisustvo HPV virusa, čak iako nema vidljivih bradavica.

  Žene starije od 30 godina mogu da obave HPV test u isto vreme kada rade i PAPA test. HPV testiranje skenira uzorak tkiva u potrazi za genetskom informacijom (DNK) virusa. Ženama koje su mlađe od 30 godina preporučuje se da rade HPV testiranje samo ako rezultati prethodno uradjenog PAPA testa to zahtevaju.

  Ako se testiranjem utvrdi postojanje promena na grliću materice (koje mogu biti posledica Hpv infekcije), doktor vam može preporučiti odgovarajuću terapiju.

  HPV Testiranje Za muškarce

  Takođe nakon pregleda kartona, imaćete fizički pregled kako bi se utvrdilo postojanje polnih bradavica.

  Ne postoji HPV testiranje za muškarce. Iako nema formalnih uputstava, neki eksperti veruju da muškarci koji su primali analni seks trebaju da rutinski rade s vremena na vreme analni PAPA test, pogotovo ako imaju i HIV virus.

  Za oba pola

  Ako su kondilomi prisutni, dijagnoza obično može biti postavljena bez daljih testiranja.

  Kada vaš doktor utvrdi promene na tkivu, ali ne može sa sigurnošću da donese dijagnozu, možda će vam doktor predložiti da se uradi biopsija tkiva koje ima promene. Tipizacija HPV virusa, tj. testiranje zarad utvrđivanja koji je tip HPV virusa u pitanju nije korisno za donošenje dijagnoze i ovaj test se ne radi rutinski.

  Kondilomi u trudnoći

  Izvor: hpv emedtv

  U većini slučajeva, polne bradavice neće uticati na trudnoću. Vaš lekar će možda trebati da vas nadgleda češće i da vam preporuči odgovarajuću terapiju ako bude potrebna. Ako imate polne bradavice i ostanete u drugom stanju, odmah recite vašem lekaru, jer postoji rizik od prenošenja HPV virusa (koji izaziva kondilome) na vaše novorođenče za vreme vaginalnog porođaja.

  Kako kondilomi utiču na trudnoću?

  Svaka buduća majka je prirodno zabrinuta u vezi bilo čega što može da naškodi njenoj bebi. To ni ovde nije izuzetak. Na svu sreću, kondilomi u većini slučajeva ne uzrokuju probleme ni za bebu ni za majku za vreme trudnoće.
  Ovde ćemo se fokusirati na

  • Posledice prethodnih javljanja polnih bradavica
  • Potencijalne posledice kondiloma na majku
  • Potencijalne posledice kondiloma za vreme trudnoće na nerođenu bebu

  Prethodna javljanja kondiloma i trudnoća

  Ako ste imali kondilome u prošlosti i stanje vam se sredilo (bilo da su nestale vremenom ili kao posledica tretmana), malo je verovatno da će se vratiti za vreme trudnoće. Vi ipak trebate da obavestite vašeg lekara koji prati trudnoću ako ste imali polne bradavice u prošlosti.

  Kondilomi u trudnoći: Kakve su posledice na majku?

  Ne postoje istraživanja koja bi pokazala da razvijanje kondiloma za vreme trudnoće povećava rizik da se desi pobačaj, prevremeni porođaj, preeklampsija ili neka druga komplikacija. Kod žena kod kojih su dijagnostikovani kondilomi u trudnoći, njihov lekar će pažljivo pratiti situaciju, iako možda neće preporučiti lečenje, s obzirom na činjenicu da se kondilomi posle lečenja u trudnoći mogu vratiti brže nego inače. Međutim, obično počnu da nestaju sami neposredno nakon porođaja. Ako terapija bude preporučena, nekoliko različitih opcija su moguće.

  U nekim slučajevima, polne bradavice mogu uzrokovati probleme za vreme trudnoće. Npr. polne bradavice mogu postati veće i prokrvariti. Rast kondiloma može otežati mokrenje. Ako su kondilomi u vagini, mogu da učine vaginu manje elastičnom ili da blokiraju porodjajni kanal. Ako dođe do toga, porođaj carskim rezom možda postane neophodan. Ipak, postojanje kondiloma nije jedini razlog zašto se radi carski rez.

  Naučnici nisu sigurni zašto polne bradavice postaju veće u trudnoći. Hormoni ili promene (oslabljenje) imunog sistema možda igraju bitnu ulogu.

  Kondilomi u trudnoći: posledice na dete?

  Polne bradavice su kao što smo na početku rekli uzrokovane HPV virusom. Za ženu koja ima kondilome prilikom porođaja, postoji veoma mali rizik da prenese HPV virus na bebu tokom vaginalnog porođaja. Svom srećom, čak i ako se HPV prenese, ogromna većina beba nema nikakvih posledica.

  U retkim slučajevima, kod bebe koja je izložena kondilomima, mogu da se razviju bradavice u grlu (laringealni papilomi, juvenilna papilomatoza, papilomi larinksa). Iako retko, ovo je potencijalno veoma opasno po život bebe, jer joj onemogućava disanje i zahteva česte laserske tretmane kako bi beba mogla nesmetano da diše. Ovakve bradavice se mogu formirati kod deteta i do 5 godina nakon rođenja.

  Zbog malog rizika da se virus prenese vaginalnim porođajem, kao i zbog povećanog rizika od hirurškog zahvata, carski rez se obično preporučuje samo trudnicama koje imaju komplikovan slučaj kondiloma.

  Lečenje Kondiloma

  Lečenje kondiloma, pod kojim se zapravo podrazumeva uklanjanje kondiloma se radi dosta uspešno, ali ne postoji lek koji će zauvek odstraniti HPV virus iz organizma. U većini slučajeva, organizam se vremenom sam očisti od virusa. Iako se virus koji izaziva kondilome ne može ukloniti, osim ako se organizam sam vremenom izbori sa njim, samo skidanje kondiloma je prilično jednostavno i postoji nekoliko metoda:

  Postoji relativno nova vakcina pod imenom Gardasil koja je u Srbiji u upotrebi od polovine 2007 godine. Vakcina pomaže u prevenciji 4 vrste HPV virusa koji su potencijalni prouzrokovači raka grlića materice (cerviksa). Od ove 4 vrste virusa, 2 vrste virusa izazivaju 70% raka grlića materice, a sa preostale 2 ukupno 90% slučajeva. Namenjen je za devojčice i devojke uzrasta od 9 do 26 godina. Vakcina ima za svrhu imunizaciju od kondiloma i raka, ali lekari upozoravaju da vakcina nije dovoljna, već da devojke i dalje treba da barem jednom u godinu dana rade Papanikolau test.

  U međuvremenu ova akcija je dobila i konkurenta, vakcinu Cervarix koja ima sličnu namenu, ali je namenjen ženama od 10 do 45 godina.

  U svakom slučaju, ako, npr. vodite aktivan seksualni život i svesni ste koliko su kondilomi rasprostranjeni, ima smisla da razmišljate o vakcinisanju. Obavezno se prethodno obratite vašem lekaru za savet.

  { 1151 comments… read them below or add one }

  Kenan April 9, 2016 at 12:46 am

  Pozdrav,imam pitanje u vezi HPV virusa,naime zarazio sam se i izasli su mi kondilomi koje sam uspesno odklonio pre 6 meseci,i od tad mi se nisu vracali.Sada me zanima koliko cu ja dugo biti prenosioc tog virusa,to jest posle koliko ce biti bezbedno da opet imam seksualni odnos? Hvala unapred.

  Reply

  drbojic April 13, 2016 at 11:46 am

  Ukoliko nema novih bradavica znači da se virus ne razmnožava. Koliko će tako biti niko vam ne može reći.

  Nemanja Jankovic April 7, 2016 at 12:09 am

  Postovani,nakon sto sam oralno zadovoljio devojku,na sluznici obraza mi s nedelju dana nako toga pojavila mala crvena kvrzica,koja je ispod ravni koze.Ta kvrzica me ne boli.Zani me koja je mogucnost da se kondilomi prenesu oralnim seksom, i da li je moguce da se nastane na sluznici obraza.
  Evo slike content://media/external/file/123096

  Reply

  drbojic April 13, 2016 at 11:47 am

  HPV virus može inficirati i oralnu sluznicu. Šta se kod vas pojavilo teško je reći,. Javite se lekaru.

  dejan April 3, 2016 at 1:07 am

  Mojot bratuced imase kondilomi. Praven e operacija vo januari 2016. Dobi infekcija bidejki mu kazale ranata da ja mie samo so voda i caj. Pri operacijata mu e izvaden prtenot na anusot. Ima problem ne mu se otvara anusot dovolno za da odi vo golema nuzda. Na pocetokot po operacijata vo poveke navrati na 3-4 dena se vrakal vo privatnata bolnica sistina (kade sto bila praena operacijata) za da go cistat od izmet. Go zaspivale i mu go vadele izmetot so prsti, prvo so najmaliot itn…posledniot pat mu rekle da ne odi veke tamu, a dodeka bil zaspien go isekle pak od ranata nakaj rbetot navodno za da mozel da odi vo wc. Po operacijata ne mu dale nikakvi lekarstva – antibiotik i slicno po sto dobil i infekcija. So sto da se lekuva? Kako da go rasiri anusot za da odi vo wc? Dali ima nekakva medicinska naprava kako vestacki prsten i slicno sto ke moze da mu se stavi vo anusot za da odi vo wc? Blagodaram

  Reply

  dejan March 22, 2016 at 11:48 am

  saznaao sam da moja partnerka ima kondilome?? sta ja da radim sada??

  Reply

  drbojic April 13, 2016 at 11:48 am

  Ukoliko imate sumnje otiđite na pregled.

  Šišmiš January 27, 2016 at 2:21 pm

  Kondilome sam imala 2 godine, tu i tamo su se povlacili i stalno se vracali. Sto se tice mog iskustva sve sam yivo probala, papiloma krema je nedelotvorna, bas mi ni jedan kondilom nije otklonila niti umanjila, cak su se povecali. Svasta sam ja tako koristila i na kraju probala Ehinacea tablete, njih ima svuda, popila njih a uz njih sam koristila Propolis kremu i Aloe vera gel (Zelenu kremu, tako je valjda zovu), sve sam to istrosila i skinula kondilome, kad nisam zaplakala kad sam ih se otarasila. Moja topla preporuka, volela bih da je meni neko ovo rekao.

  Reply

  Nikola December 3, 2015 at 10:50 pm

  Da li je moguce imati kondilome i ako nikada u zivotu nismo imali seksualni odnos?

  Reply

  Sloba February 6, 2016 at 10:57 pm

  Da, moguce je…

  Ja ih imam, tj. inficirao sam se najverovatnije pri rukovanju sa nekim ili nakon koriscenja javnog wc-a … I to u trenutku izuzetno slabog imuniteta, mnogo stresa, nervoze, jako malo spavanja (po 3-4h nakon 20-ak h, svaki dan), losa ishrana…

  Selvija November 29, 2015 at 2:13 pm

  Dobar dan, pre par meseci sam primetila pojavu nalik mrtvom tkivu na mestu gde sam bila secena prilikom porodjaja, mislila sam da je samo mrtvi deo koze ostao kao posledica konaca,kada se pre mesec dana prosirio I poceo pojavljivati I na dr strani spoljasnjosti oko vagine obratila sam se ginekologu,ispostavilo se da su kondilomi. Prepisao mi je kremu 5% ,u 7-om sam mesecu trudnoce I plasim se kako ce to uticati na porodjaj I koliko uopste traje terapija. Jer do sada ne vidim bilo kakvu promenu, osim da boli jos vise. I da li mogu da zarazim supruga? Unapred hvala.

  Reply

  drbojic April 13, 2016 at 11:48 am

  Najbolje da sa ginekologom razgovarate.

  Alejna November 29, 2015 at 12:10 am

  Imala sam analni odnos, zadnji put prije 5 mjeseci i prije 2 mjeseca mi se na liniji u sredini pojavilo nesto kao bradavica ali vise lici na bubuljicu bijela je i jos se nije povuklo a nije toliko ublizini anusa da li je to neki znak infekcija ?

  Reply

  Max November 28, 2015 at 12:31 pm

  Meni se pojavila samo jedna izraslina pred dva meseca.Bila je sitna,medjutim sad se povecala.Nisam u stanju da idem kod doktora.Sta da radim?

  Reply

  Alexandra November 11, 2015 at 11:10 am

  Postovani,
  Imam pojacan vaginalni sekret vec nekih nedelju dana, na venerinom bregu mi se pojavilo nesto sto lici na bradavicu, a ni sam lekar ne moze da proceni sta je, ja sumnjam da he hpv pa ne znam da li mogu bradavice i tu da se pojavljuju ili samo oko anusa i genitalija?
  Hvala unapred.

  Reply

  drbojic November 28, 2015 at 11:04 am

  Bradavice se mogu pojaviti na celoj anogenitalnoj sluznici.

  Knigh October 27, 2015 at 12:45 pm

  Posle koliko vremena nakon infekcije muškarac može da
  prenosi istu?

  Reply

  emlo October 25, 2015 at 7:15 pm

  pozdrav pojavile su mi se sitne bubuljice unutar anusa i lijecio sam to dermatolog mi je rekao da je to od znoja ali nikako da prodje u potpunosto sad su se pojavile i sitne bradavice oko anusa pa molim da mi nekao pomogne kako da se toga rjesim hvala

  Reply

  drbojic November 4, 2015 at 5:09 pm

  Bradavice se moraju ukloniti, javite se lekaru.

  Milica October 17, 2015 at 2:48 am

  Na sluzokozi velikih usana skoro pa na rubu tj,prelazu ka kozi imam malu promenu koja se ne vidi golim okom,ali se na dodir pipa kao cvoric,tvrdo je i na dodir pobeli pa po ozgledu podseca na komedone kod beba. u kozi je,i ne znam sta bi moglo biti

  Reply

  drbojic November 4, 2015 at 5:08 pm

  morate na pregled, teško da se ovako može reći o čemu se radi.

  Ana October 15, 2015 at 2:15 pm

  Poštovani,
  uradila sam testiranje na HPV i dobila sam rezultat da imam tip 52. Znam da je jedan od opasnijih tipova virusa koji može da izazove rak grlića materice.
  Da li bi mogli da mi objasnite kako da nastavim svoju seksualnu aktivnost sa ovim saznanjem i koje metode mogu da pomognu u rešavanju ovog tipa virusa?

  Hvala unapred,
  Ana

  Reply

  drbojic November 4, 2015 at 5:10 pm

  Morate redovno da idete na ginekološke preglede. Ukoliko nemate nikakvih promena živite normalno.

  Milos October 6, 2015 at 2:16 pm

  Postovani,

  Iako nisam imao sexualni odnos duze od mesec dana, primetio sam nekoliko tackica ispod glavica sa zadnje strane. Navodno, osoba je zdrava, jer sa je pitao to vec (a zastitu smo koristili). Znam da je moguce preneti i pored toga, ali me zanima da li je moguce preneti virus na neki drugi nacin sem sexualnim kontaktom? Hvala.

  Reply

  Marijana October 5, 2015 at 2:59 pm

  Postovani Dr. Bojicu, pre nekoliko nedelja sam ustanovila da imam kondilome. Doktor mi je zakazao pregled tek za 21.10. Ne bih zelela da odugovlacim s tim, pa bih Vas zamolila za savet. Mozete li molim Vas da mi preporucite neku kremu ili lek koji ce mi pomoci pri otklanjanju? Hvala unapred!

  Reply

  drbojic November 4, 2015 at 5:11 pm

  Samo ne može ništa. Treba prvo lekar da vidi o čemu se tačno radi i da odredi terapiju.

  Vlada October 4, 2015 at 12:36 am

  Poštovani,

  U poslednje dve nedelje su mi se pojavili urinarni problemi:
  - izraženo peckanje u urinarnom kanalu i na vrhu penisa prilikom uriniranja, a i na spoljašnje pritiskanje prstima čitavom dužinom urinarnog kanala sa donje strane penisa,
  - ponekad sluzavi sekret na vrhu penisa na izlasku iz urinarnog kanala koji se proširi unutar kožice koja pokriva glavić penisa kada nije u erekciji.

  Uradio sam detaljne laboratorijske nalaze:

  - Urin:
  * biohemijski pregled – izgled zamućen, proteini 1, ostalo u granicama,
  * mikroskopski pregled – izraženi eritrociti 0-1, leukociti 25-30.

  - Ejakulat: Nisu iskultivisane bakterije ni gljivice.

  - 5 briseva uretre:
  * U osnovnom pregledu iskultivisana je staphylococcus haemolyticus!!!!,
  * U pregledu na Neisseria gonorreae piše da nije iskultivisana, ali su viđeni polimorfonukleari u manjem broju i Gram pozitivne koke u većem broju,
  * Pregeld na prisustvo Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum je uredan,
  * Kultura na gljivce uredna,
  * DIF testom nije nađena Chlamydia trachomatis,
  * DIF-HSV 2 uredan.

  Na osnovu antibiograma za staphylococcus haemolyticus prepisana mi je terapija jedna kutija tableta (deset komada, na 12 sati po jedna, to znači 5 dana) Citeral (ciprofloksacin).

  Moje pitanje je da li je ova stafilokoka mogući i jedini uzročnik mojih ovakvih simptoma, da li su i “polimorfonukleari u manjem broju i Gram pozitivne koke u većem broju” mogući uzročnici mojih simptoma i da li je tu potrebana neka dodatna terapija, da li povećani proteini u urinu imaju veze takođe ili bilo šta drugo iz ovih nalaza? Takođe, da li je potrebno izvršiti još neke dodatne nalaze?

  Unapred puno zahvalan.

  Reply

  drbojic November 4, 2015 at 3:30 pm

  Najbolje da porazgovarate sa lekrom koji vas leči

  Anonimus September 21, 2015 at 12:33 pm

  hi znaci ovako imam kondilome ali nemogu nikako da ih ostranim ima li nekoj ideju nesto probano kako da ih otstranim probao sam sa lekarom hirurshki zafat laserski ali opet izadze neko neka mi odovore molim vas hvala

  Reply

  drbojic October 1, 2015 at 3:07 pm

  Ponekad treba biti uporan u lečenju kondiloma.

  sasa September 19, 2015 at 8:14 pm

  pre nekog vremena primetio sam na penisu nekoliko kondiloma iako nisam imao seks nekih 3 nedelja….lutajuci po netu otkrio sam da sircanje obloge spaljuju kondilome (ako su spoljasni) receno i ucinjeno, za dva sata drzanja tri su bukvalno otpala i ostale su male ranice koje su ubrzo zarasle…pitanje se odnosi na to posto ih vise nemam ima li neki antibiotik koji bi pomogao organizmu u borbi protiv toga hvala .

  Reply

  drbojic October 1, 2015 at 3:05 pm

  antibiotici ne deluju na virusne infekcije.

  sasa September 19, 2015 at 8:13 pm

  pre nekog vremena primetio sam na penisu nekoliko kondiloma iako nisam imao seks nekih 3 nedelja….lutajuci po netu otkrio sam da sircanje obloge spaljuju kondilome (ako su spoljasni) receno i ucinjeno za dva sata drzanja tri su bukvalno otpala i ostale su male ranice koje su ubrzo zarasle…pitanje se odnosi na to posto ih vise nemam ima li neki antibiotik koji bi pomogao organizmu u borbi protiv toga hvala

  Reply

  Stefana September 18, 2015 at 2:12 pm

  Ako imam odnos sa deckom koji ima kondilome, jel to mora da znaci da ce mi ih preneti, ili samo postoji mogucnost?
  Molim Vas da odgovorite, hvala!

  Reply

  drbojic October 1, 2015 at 3:05 pm

  Postiji mogućnost da se prenesu.

  jocicca September 17, 2015 at 5:19 pm

  Ja sam imala kondilome i uradila intervenciju sa kojom su mi skinuli to pa me zanima sad dalje sta da radim da se ne povrate?i da li virus moze biti izlecen i kako? Unapeed hvala

  Reply

  danijel September 16, 2015 at 3:45 pm

  Pozdrav,nikad nisam imao seksualni odnos,imam 16 godina i pojavile su mi se tackice ispod glavica uz duz ,jako me to brine pa ako moze neko da odgovori sta je.Hvala unapred

  Reply

  Aleks September 3, 2015 at 5:24 pm

  Poštovani doktore,

  Imam 18 godina, nikada nisam imala seksualni odnos, a evo ima par dana od kako sam primetila promene, u vidu svraba. I danas pogledam, i na usnama imam neke ravne rozobele tačkice, aa u unutrašnjosti bele izrasline. Da li je to opasno?

  Reply

  drbojic September 7, 2015 at 12:47 pm

  normalno se na genitalnoj sluznici nalazi veliki broj žlezda. Ukoliko postoji promena koja ranija nije postojala javite se lekaru.

  Saki August 28, 2015 at 4:30 am

  Da li se kondilomi pojavljuju u vaginalnom otvoru,gde su jedva vidljivi,i gde je jos moguce njihovo pojavljivanje? jer ih imam u vaginalnom otvoru i uocila sam ih skoro,i imam jedan kondilom koji je na unutrasnjoj usnici vagine,pa me isto zanima,da li je moguce lecenje nekim melemom,posto sam procitala na internetu da je moguce lecenje potpuno prirodnim melemom,i citala sam komentare,veoma su pozitivni..Molim vas odgovorite mi.

  Reply

  drbojic September 7, 2015 at 12:46 pm

  Kondilomi se mogu javiti bilo gde na genitalnoj sluznici. Savetujem da promene prvo pogleda lekar.

  Jaca August 15, 2015 at 5:21 pm

  Postovani ja imam na spoljasnoj kozi bradavice izgledaju kao da su ispod koze i dosta su tvrde i okrugle su , najvise ih imam po gornjem delu sake , a imam ih dosta i u unutrasnjem delu butina i tu su u ravni koze , bezbojne , da li je to HPV ?. . Najvise mi se pojavljuju kada se oznojim , kao da iz znoja izlaze , Hvala

  Reply

  drbojic September 2, 2015 at 12:47 pm

  treba videti kakve su to promene, teško je ovako reći o čemu se radi

  Jale.xXx August 8, 2015 at 2:00 pm

  Doktore da li znate sta je ovo na kozici i da li je opasno http://www4.slikomat.com/13/0808/hfu-201508.jpg

  Reply

  mimoza July 10, 2015 at 8:56 am

  ja sam imala jednu kondilomu, otisla sam u dzordza vasingtona i tamo mi spaljuju vec tri meseca, tecnim azotom, sad se sire, svrbe i pece, haos…
  ne znam sta da radim…da li da nastavim sa tim tecnim azotom….ili je bilo bolje da sam otisla i uradila privatno laserom, kupila neku kremu i mazala
  ovo je sad haos, pece svrbi, vise ne znam sta svrbi….sve mi se upalilo, mazem penaten…..i ne pomaze…
  sta da radim???? pomozite

  Reply

  drbojic July 21, 2015 at 3:12 pm

  poteoje i savremenije metode od tečnog azota

  roki July 4, 2015 at 2:48 pm

  Postovani dr bojicu ja imam 17 godina i nisam imao spolni kontakt a imam te bjele tockice kako je to moguce i kako se leci unapred hvala

  Reply

  drbojic September 2, 2015 at 12:48 pm

  vi ste u rastu i verovatno da su u pitanju žlezdice na kožici ponog organa. Ukoliko bude bilo kakvih promena javite se lekaru

  goran June 30, 2015 at 11:17 pm

  zanima me sta da radim primetio sam vrlo sitne 4-5 tockaste bradavice po opisu kondilomi su ..stvarno molim za odgovor …osim da idem na doktora

  Reply

  drbojic July 21, 2015 at 2:22 pm

  jedino što možete je da se javite lekaru

  Milan June 25, 2015 at 2:18 pm

  Doktore da li su ovo kondilomi i moram li kod lekara na intervenciju? http://imgur.com/a/Wj5iN

  Reply

  Crna Goelra June 23, 2015 at 11:39 am

  Dobar dan interesuje me nesto? Moj partner ima oko korijena penisa izrasline sitne u vidu visecih malih bradavica, ne svrbe ni nista ali se sire, da li mi mozete reci o cemu se radi jer bas smo zabrinuti….hvala unaprijed.

  Reply

  drbojic July 21, 2015 at 2:23 pm

  teško se može raći o čemu se radi samo na osnovu opisa

  Dule June 22, 2015 at 6:11 pm

  Postovanje. Imam problem jer mi se veoma cesto pojavljuju jako sitne crvene tackice na glansu. Redovno odrzavam higijenu, ali… Najcesce se pojavljuju za vreme i posle odnosa ili bilo kakvog fizickog nadrazaja. Odlazio sam kod urologa i propisao mi je mast Didermal. ona mi pomaze i tackice se povuku, ali vec posle par dana se vrate. Uvek koristim kondom i ne upraznjavam analni i oralni sex. I jos mi se ponekad cini da mi se kozica po obodu glansa guli, kao da su plihovi u pitanju, ali mali. Molim vas za savet.

  Reply

  drbojic July 21, 2015 at 2:25 pm

  moguće je da je u pitanju upala ili iritacija kožice, treba promeniti terapiju

  Jeca June 22, 2015 at 1:20 am

  Postovani, jako sam zabrinuta. U skroz gornjem delu, gde se piski, pa iznad, znaci na pocetku vagine, sa leve strane na pocetku usmine se pojavio kao mali viseci mladez. to nije sluzokoza vec deo koze gde rastu dlacice. i mng me je strah, tu cak vise i ne prelazim brijacem. Mozete li mi reci sta to moze da bude i nije valjda kondilom?

  Reply

  drbojic July 21, 2015 at 2:23 pm

  o čemu se radi može raći samo lekar posle pregleda

  ana June 20, 2015 at 9:49 pm

  Da li se kondilome javljaju kao vise tih bradavica ili moze samo jedna? Meni se pojavili nesto nalik plihu. Partner nije imao kondilome

  Reply

  drbojic July 21, 2015 at 2:24 pm

  može biti jedna bradavica , ali mogu se javiti i u velikom broju

  sesals June 16, 2015 at 2:51 am

  Imao sam kondilome i izlecio sam ih i vise nemam ni jednu bradavicu, da li i ako nemam bradavice mogu preneti partnerki virus i ako mogu koje su sanse?

  Reply

  MISA June 14, 2015 at 12:07 am

  Poštovni,vec duti period imam kescu na analnom otvori i sam koren kesice je zadebljao,dosta me boli i pece.Da li se rdi o kondilomu ili o hemoroidu

  Reply

  Dragana June 8, 2015 at 10:55 pm

  Javile su mi se na predelu genitalne regije kao sitni beli plikovi nagomilani, a na predelu analnogotvora kao tri bradivice. Beli plihovi pucaju i dolazi kao do krvarenja, nekada se javlja svraba nekadakao da ihne osetim. Da li neko moze da mi kaze sta mi se tacno desava?

  Reply

  drbojic June 12, 2015 at 11:27 am

  morate se javiti lekaru, mora neko stručan da vidi o čemu se radi

  bruno May 26, 2015 at 11:46 pm

  Postovani.. imam oko analnog otvora velike nakupine kondiloma.. osjecaj je kao da je koza samo ponekad zasvrbe, i otezavaju vodenje higijene.. oko njih je nekoliko manjih a imam jednu skupinicu na prepuciju, pojedince na tijelu penisa i barem jednog vidljivog na ulazu u uretru.. mislim da sam ih pokupio od zene za vrijeme njene trudnoce.. kako sam poprilicno napadnut od strane tih kondiloma a jos nisam isao kod doktora sto mi je plan ovih dana.. pitao bih sljedece.. kada se odredi tip hpv virusa, koju mi je varijantu otklanjanja najpogodnije za izabrati ako uopce mogu da biram.. jer ja sam konobar, jedini zaposleni u familiji i morao bih prehodati oporavak.. to je i glavno pitanje.. u kakvom je tijelo stanju nakon uklanjanja i mogu li se obavljati svakodnevne obaveze?

  Reply

  drbojic June 12, 2015 at 11:30 am

  Nemojte odugovlačiti sa odlaskom kod lekara, jer se promene neće povući same. Kakav tip intervencije treba da se uradi odlučiće doktor

  Nemanja May 23, 2015 at 1:18 pm

  Postovanje,imam kondilome od 2009 godine,nalaze se oko korena penisa u vidu sitnih bradavica,nisu mi do sada pravili neki veliki problem.Medjutim ono sto me brine je to sto sam u zadnjih par meseci primetio pojavu jos par veoma sitnih bradavica u predelu samog glavica.Zanima me da li mi vi preporucujete neku ozbiljniju intervenciju,ili mozda postoje neki biljni preparatiu u vidu krema ili slicno koje mi mozete preporuciti?Unapred zahvalan.

  Reply

  Maja May 22, 2015 at 7:40 pm

  Postovani,bila sam na ginekoloskom pregledu gde mi je receno da imam siljaste kondilome,sve ostalo,da kazem na izgled je u redu,bar je tako ginekolog rekao,radjen mi je i papa test,jos uvek cekam rezultat. Mene zanima da li ako imam kondilome imam i promene na grlicu msterice,da li je to u praksi uvek tako,ili moze da bude sve ok bez obzira na kondilom

  Reply

  drbojic June 12, 2015 at 11:30 am

  Ne mora da znači da imate promene na grliću, to se utvrdi pri pregledu

  Marija May 22, 2015 at 6:54 pm

  Postovanje, htela sam da vas pitam na usnama mi izlayi kao bela kozica, jako svrbi i ljusti se, i sad kao da su krenule ranice, sta bi to moglo da budee ?

  Reply

  drbojic June 12, 2015 at 11:31 am

  Javite se lekaru, teško je reći o čemu se radi

  Dean May 16, 2015 at 7:03 pm

  postovani doktore. Na mosnjama imam kao nekakve male pristice bijele boje, ali ne mogu se istisnuti. Nema ih puno, i nisu bolni. Dali je to opasno i sto to moze biti. Hvala

  Reply

  drbojic May 20, 2015 at 2:46 pm

  nemojte ništa istiskivati. o čemu se radi teško je reći, neko stručan mora to da vidi

  sasa May 11, 2015 at 12:50 pm

  da li postoji neka krema ili nesto tako koja moze da se kupi u apoteci? u pitanju su polne bradavice. hvala

  Reply

  drbojic May 20, 2015 at 2:42 pm

  postoje preparati za lokalnu upotrebu, ali se koriste prema savetu lekara nikako na svoju ruku

  Nikola May 11, 2015 at 9:24 am

  imam jedno pitanje, imao sam odnos sa devojkom za koju sam cuo da ima kondilone ja ih nisam video svojim ocima pre mesec ipo dana.. a ja sam se posle tog odnosa oprao sapunom. pa me sad zanima da li je moguce da sam ja zarazen ako ona uopste i ima.. a nasao sam stalnog partnera i vrlo mi je stalo do nje i ne bih da se njoj nesto desi . unapred hvala

  Reply

  drbojic May 20, 2015 at 2:44 pm

  teško pitanje. Pitanje je da li ta osoba uopšte ima kodilome. Kontakt sa osobom koja ima kondilome ne znači automatski da će se preneti i na drugu osobu, govorimo da samo postoji mogućnost. Redovno se pregledajte i ukoliko nešto primetite javite se lekaru

  Nikola May 9, 2015 at 10:19 am

  Nemam vidljivih bradavica niti simptoma…Ali tri partnerke u poslednjih dve godine imale su problem sa kondilomima i isle na otklanjanje… Kom lekaru da se obratim za pregled?

  Reply

  drbojic May 12, 2015 at 4:16 pm

  možete dermatovenerologu

  Srđan May 8, 2015 at 4:44 pm

  Poštovani doktore Bojić,

  zanima me da li se HPV može preneti putem vode, na primer kupanjem u bazenu? Redovno idem na bazen, ali imam kondilom pa ne bih da prenesem drugima.
  Takođe me zanima koja je najefikasnija zaštita kojom bi se smanjila ili u potpunosti uklonila mogućnost da partnerki prenesem HPV i samim tim kondilome, posle uklanjanja.

  Hvala unapred.

  Reply

  drbojic May 12, 2015 at 4:15 pm

  Kondilomi se prenose direktnim kontaktom, sa kože na kožu. Kupanjem u bazenu postoji mala šansa da se mogu naći virusne partikule u vodi. Najbolje bi bilo da bradavice uklonite, tako ćete najbolje sačuvati i sebe i partnerku.

  marko May 13, 2015 at 2:35 am

  http://m.imgur.com/2986VYs
  dali je to kondilom?

  josip May 7, 2015 at 8:09 pm

  Pozdrav, imam 19 godina i prije 2 do 3 mjeseca dobio sam neku bijelu flekicu ajmo rec, promjene nikakve, nisam mazao nikako jer sam mislio da ce proc, ne boli na dodir niti pece niti ista samo eto da mogu vidjet sta je i da li bi trebao ici na pregled il kakvu kremu da koristim bio bih vam zahvalan na odgovoru. Hvala.
  http://imgur.com/JGx6d1h
  http://imgur.com/HGB5jRo

  Reply

  Marina May 4, 2015 at 7:36 pm

  Poštovani! Imam na vulvi condilom na straznjoj komisuri. Doktorica opce prakse mi je dala uputnicu za bolnicu da ga uklone. Prijedlog doktora koji je danas dezuran u bolnici je da ga ostavim. Zanima me Vaše mišljenje. Da li je opasno pri porodu? Radi se o trudnoći 35 tj.

  Reply

  drbojic May 6, 2015 at 11:57 am

  Ukoliko se radi o kondilomu porebno ga je ukloniti, jer se može uvećavati i širiti. Potražite i drugo mišljenje.

  sasa May 4, 2015 at 1:12 am

  Postovanje,interesuje me da li se hpv virus moze preneti na partnera i nakon uklanjanja vidljivih bradavica sa penisa,tj ukoliko ih neki vremenski period nema na njemu?Unapred hvala

  Reply

  drbojic May 6, 2015 at 11:56 am

  smatra se da se virus prenosi ukoliko postoje vidljive bradavice, jer je to znak infekcije. Teorijski je moguće preneti i posle intervencije, jer postoji mogućnost da u koži i dalje postoji virus.

  Leave a Comment