polne bolesti ordinacije

Kondilomi

Kondilomi su visoko zarazna polno prenosiva bolest, koju uzrokuju određeni tipovi HPV virusa. S obzirom na to da su veoma rasprostranjeni i da je teško kontrolisati njihovo prenošenje, potrebno je znati kako im se suprotstaviti.

 1. Kondilomi
 2. Kondilomi Simptomi
 3. HPV Testiranje
 4. Kondilomi u Trudnoći
 5. Lečenje Kondiloma

  Kondilomi

  Kondilomi (Polne bradavice, Genitalne bradavice) su bolest koju uzrokuje HPV virus, tj. Humani Papilloma Virus. HPV virus je uzročnik raka grlića materice kod žene i odmah po otkrivanju virusa treba početi lečenje. Sam hpv virus ima više od 100 varijacija i ne izaziva svaka varijacija polne bradavice, ali najrasprostranjenije vrste uglavnom izazivaju. Svega 4 vrste virusa izazivaju rak grlića materice, a više od 30 prouzrukuju pojavu genitalnih bradavica.

  Prenošenje kondiloma

  Humani Papiloma Virus (HPV) se najčešće prenosi putem polnog odnosa, bilo da je u pitanju regularan seks, bilo da je oralni ili analni seks. Međutim kondilomi se prenose i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.

  Polne bradavice je jako lako dobiti čak iako koristite kondom za zaštitu. Skoro je nemoguće biti bezbedan od ove bolesti, s obzirom da vaš partner može biti prenosnik virusa, čak i ako na sebi nema vidljivih simptoma. Dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom ili kontakt preko telesnih tečnosti prilikom seksa da biste se zarazili. Ovo je razlog zašto je ova bolest postala svetska epidemija.

  Statistike

  Ova bolest jako brzo postaje polno prenosiva bolest broj 1 u svetu po broju zaraženih. U skladu sa statistikama koje daju američki centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), najmanje 20 miliona ljudi u Americi je zaraženo sa HPV virusom. Najrasprostranjenije vrste HPV virusa imaju za posledicu ili kondilome ili opasnost od raka grlića materice. Procene su da je oko 80% seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom ovog virusa.

  U Hrvatskoj se procenjuje da je ovim virusom biva inficirano 60% seksualno aktivnih žena, od toga najviše uzrasta između 20 i 24 godine, dok kod žena starijih od 40 godina broj inficiranih opada.

  U Srbiji za sada nažalost nemamo pouzdane statistike, ali je za očekivati da ne odstupamo previše od ovih zemalja.

  Kondilomi Simptomi

  Simptomi kondiloma su uglavnom male roze tačkice ili narasli plikovi ili jedan plik (šiljasti kondilomi), koji izgledaju kao male bradavice. Mogu izgledati i kao crvene, roze i bele fleke na koži u genitalnom predelu i to su tzv. ravni kondilomi, koji su u ravni koži i ispoljavaju se promenom boje tkiva.

  Simptomi hpv infekcije mogu izostati dosta dugo, ponekad i godinama, ali u većini slučajeva ćete u naredna tri meseca nakon seksualnog kontakta sa obolelom osobom primetiti simptome.

  Kondilome se obično razvijaju iz HPV virusa onda kada je organizam najslabiji, kao kada ste bolesni ili kada spavate nedovoljno i nekvalitetno. Zdrava ishrana i trening su vrlo važni faktori u sprečavanju pojavljivanja kondiloma.

  Simptomi kada je HPV infekcija prisutna su dakle obično primetniji kod muškaraca nego kod žena, budući da su bradavice vidljivije na penisu i oko korena penisa, nego li u okolini vagine. Žene mogu da prođu bez vidljivijih simptoma, ali ako se zaraze, postoji povećana mogućnost za rak grlića materice, budući da je zaraženost HPV virusom neophodan preduslov za ovu bolest.

  I kod muškaraca i kod žena javljaju se u okolini anusa (analnog otvora).

  Simptomi kondiloma kod muškarca

  Muškarci su često samo prenosioci, a kada se simptomi pojave, javljaju se kao bradavice na penisu, odnosno osip na penisu, crvene, roze tačke i tačkice oko baze (korena) penisa, na kožici, glaviću i u okolini, kao i unutar analnog otvora (anusa).

  Simptomi kondiloma kod žene

  Kod žena su simptomi isti kao kod muškaraca, samo se javljaju mnogo češće. Polne Bradavice se kod žena mogu pronaći u vidu tačkica i plikova spolja, u predelu vagine, kao i u unutrašnjosti vagine, unutar usmina (malih i velikih usana). Mali plikovi se mogu pojaviti i dublje unutar vagine, zbog čega je PAPA test (Papanikolau test), neophodan za žene svih uzrasta kako bi se izbegle moguće komplikacije, koje mogu nastati ako se bolest ne leči adekvatno.

  HPV Testiranje

  Izvor: WebMD

  Doktor obično može da dijagnostikuje vidljive polne bradavice, nakon uvida u vaš medicinski karton (vaša medicinska istorija) i fizičkog pregleda. Ali ne uzrokuju kondilome sve HPV infekcije. Ako nemate nikakve vidljive polne bradavice ili druge simptome, možda će vašem doktoru biti teže da postavi dijagnozu. Može vam postaviti sledeća pitanja:

  • Da li mislite da ste bili izloženi HPV virusu ili nekoj drugoj polno prenosivoj bolesti? Kako znate za to? Da li vam je vaš seksualni partner to rekao?
  • Koji su vaši simptomi? Ako imate vaginalni sekret ili sekret iz penisa, važno je da primetite i zapamtite miris ili boju.
  • Koju vrstu kontracepcije koristite? Da li koristite kondom da se zaštitite od polnih bolesti?
  • Da li ste imali polne bolesti u prošlosti? Kako ste ih lečili?
  • Da li ste radili papa test i kakav je bio rezultat (za žene)?

  HPV Testiranje Za žene

  Nakon uvida u vaš karton, imaćete ginekološki pregled, koji obično uključuje PAPA test.

  Papa testom se skenira vaš grlić materice (cerviks), čime se proverava ima li promena, tj. abnormalnosti na ćelijama. Rezultat Papa testa MOŽE potvrditi prisustvo HPV virusa, čak iako nema vidljivih bradavica.

  Žene starije od 30 godina mogu da obave HPV test u isto vreme kada rade i PAPA test. HPV testiranje skenira uzorak tkiva u potrazi za genetskom informacijom (DNK) virusa. Ženama koje su mlađe od 30 godina preporučuje se da rade HPV testiranje samo ako rezultati prethodno uradjenog PAPA testa to zahtevaju.

  Ako se testiranjem utvrdi postojanje promena na grliću materice (koje mogu biti posledica Hpv infekcije), doktor vam može preporučiti odgovarajuću terapiju.

  HPV Testiranje Za muškarce

  Takođe nakon pregleda kartona, imaćete fizički pregled kako bi se utvrdilo postojanje polnih bradavica.

  Ne postoji HPV testiranje za muškarce. Iako nema formalnih uputstava, neki eksperti veruju da muškarci koji su primali analni seks trebaju da rutinski rade s vremena na vreme analni PAPA test, pogotovo ako imaju i HIV virus.

  Za oba pola

  Ako su kondilomi prisutni, dijagnoza obično može biti postavljena bez daljih testiranja.

  Kada vaš doktor utvrdi promene na tkivu, ali ne može sa sigurnošću da donese dijagnozu, možda će vam doktor predložiti da se uradi biopsija tkiva koje ima promene. Tipizacija HPV virusa, tj. testiranje zarad utvrđivanja koji je tip HPV virusa u pitanju nije korisno za donošenje dijagnoze i ovaj test se ne radi rutinski.

  Kondilomi u trudnoći

  Izvor: hpv emedtv

  U većini slučajeva, polne bradavice neće uticati na trudnoću. Vaš lekar će možda trebati da vas nadgleda češće i da vam preporuči odgovarajuću terapiju ako bude potrebna. Ako imate polne bradavice i ostanete u drugom stanju, odmah recite vašem lekaru, jer postoji rizik od prenošenja HPV virusa (koji izaziva kondilome) na vaše novorođenče za vreme vaginalnog porođaja.

  Kako kondilomi utiču na trudnoću?

  Svaka buduća majka je prirodno zabrinuta u vezi bilo čega što može da naškodi njenoj bebi. To ni ovde nije izuzetak. Na svu sreću, kondilomi u većini slučajeva ne uzrokuju probleme ni za bebu ni za majku za vreme trudnoće.
  Ovde ćemo se fokusirati na

  • Posledice prethodnih javljanja polnih bradavica
  • Potencijalne posledice kondiloma na majku
  • Potencijalne posledice kondiloma za vreme trudnoće na nerođenu bebu

  Prethodna javljanja kondiloma i trudnoća

  Ako ste imali kondilome u prošlosti i stanje vam se sredilo (bilo da su nestale vremenom ili kao posledica tretmana), malo je verovatno da će se vratiti za vreme trudnoće. Vi ipak trebate da obavestite vašeg lekara koji prati trudnoću ako ste imali polne bradavice u prošlosti.

  Kondilomi u trudnoći: Kakve su posledice na majku?

  Ne postoje istraživanja koja bi pokazala da razvijanje kondiloma za vreme trudnoće povećava rizik da se desi pobačaj, prevremeni porođaj, preeklampsija ili neka druga komplikacija. Kod žena kod kojih su dijagnostikovani kondilomi u trudnoći, njihov lekar će pažljivo pratiti situaciju, iako možda neće preporučiti lečenje, s obzirom na činjenicu da se kondilomi posle lečenja u trudnoći mogu vratiti brže nego inače. Međutim, obično počnu da nestaju sami neposredno nakon porođaja. Ako terapija bude preporučena, nekoliko različitih opcija su moguće.

  U nekim slučajevima, polne bradavice mogu uzrokovati probleme za vreme trudnoće. Npr. polne bradavice mogu postati veće i prokrvariti. Rast kondiloma može otežati mokrenje. Ako su kondilomi u vagini, mogu da učine vaginu manje elastičnom ili da blokiraju porodjajni kanal. Ako dođe do toga, porođaj carskim rezom možda postane neophodan. Ipak, postojanje kondiloma nije jedini razlog zašto se radi carski rez.

  Naučnici nisu sigurni zašto polne bradavice postaju veće u trudnoći. Hormoni ili promene (oslabljenje) imunog sistema možda igraju bitnu ulogu.

  Kondilomi u trudnoći: posledice na dete?

  Polne bradavice su kao što smo na početku rekli uzrokovane HPV virusom. Za ženu koja ima kondilome prilikom porođaja, postoji veoma mali rizik da prenese HPV virus na bebu tokom vaginalnog porođaja. Svom srećom, čak i ako se HPV prenese, ogromna većina beba nema nikakvih posledica.

  U retkim slučajevima, kod bebe koja je izložena kondilomima, mogu da se razviju bradavice u grlu (laringealni papilomi, juvenilna papilomatoza, papilomi larinksa). Iako retko, ovo je potencijalno veoma opasno po život bebe, jer joj onemogućava disanje i zahteva česte laserske tretmane kako bi beba mogla nesmetano da diše. Ovakve bradavice se mogu formirati kod deteta i do 5 godina nakon rođenja.

  Zbog malog rizika da se virus prenese vaginalnim porođajem, kao i zbog povećanog rizika od hirurškog zahvata, carski rez se obično preporučuje samo trudnicama koje imaju komplikovan slučaj kondiloma.

  Lečenje Kondiloma

  Lečenje kondiloma, pod kojim se zapravo podrazumeva uklanjanje kondiloma se radi dosta uspešno, ali ne postoji lek koji će zauvek odstraniti HPV virus iz organizma. U većini slučajeva, organizam se vremenom sam očisti od virusa. Iako se virus koji izaziva kondilome ne može ukloniti, osim ako se organizam sam vremenom izbori sa njim, samo skidanje kondiloma je prilično jednostavno i postoji nekoliko metoda:

  Postoji relativno nova vakcina pod imenom Gardasil koja je u Srbiji u upotrebi od polovine 2007 godine. Vakcina pomaže u prevenciji 4 vrste HPV virusa koji su potencijalni prouzrokovači raka grlića materice (cerviksa). Od ove 4 vrste virusa, 2 vrste virusa izazivaju 70% raka grlića materice, a sa preostale 2 ukupno 90% slučajeva. Namenjen je za devojčice i devojke uzrasta od 9 do 26 godina. Vakcina ima za svrhu imunizaciju od kondiloma i raka, ali lekari upozoravaju da vakcina nije dovoljna, već da devojke i dalje treba da barem jednom u godinu dana rade Papanikolau test.

  U međuvremenu ova akcija je dobila i konkurenta, vakcinu Cervarix koja ima sličnu namenu, ali je namenjen ženama od 10 do 45 godina.

  U svakom slučaju, ako, npr. vodite aktivan seksualni život i svesni ste koliko su kondilomi rasprostranjeni, ima smisla da razmišljate o vakcinisanju. Obavezno se prethodno obratite vašem lekaru za savet.

  { 1058 comments… read them below or add one }

  ivan April 23, 2015 at 9:00 pm

  imam bradavice kod intimnog dela tacnije kod dlaka vec dve god pa je pocelo od skoro da me bole kada ih pipnem. dali je opasni za mene i moju zenu

  Reply

  Jovana April 20, 2015 at 6:35 pm

  Skidala sam kondilomi vaporizacija u Narodnom frontu pre cetiri dana imam otok malih stidnih usana pa me zanima da li mogu neke obloge da stavljam posto mi smetaju pri hodanje neprijatno mi je i ne mogu lepo da hodam stavljala sam rivanol rastvor obloge tri dana i koliko traje taj otok jel ima potrebe da strahujem ?

  Reply

  drbojic April 22, 2015 at 4:04 pm

  Normalno je da postoji otok na mestu intervencije, koji će se povući za nekoliko dana. Međutim, ukoliko je izražen, ne prolazi i imate bolove i druge tegobe javite se lekaru koji je radio intervenciju

  tdmijovic April 18, 2015 at 11:56 pm

  Mene doktore zanima kako uopste nastaju te proklete bradavice kondilomi ? citala sam da i ako se resimo tih kondiloma taj virus ostaje u organizmu i on se aktivira kad smo bolesni ili ako nam je imunitet slab ali ja sam ih skinula pre 5 godina i posle toga sam bila normalno bolesna ali nisu se pojavile,hvala bogu..da li cu imati problema u buduce i kad budem bila trudna, Hocu li imati posledica zbog nekadasnjih kondiloma ? Hvala

  Reply

  drbojic April 22, 2015 at 4:06 pm

  Bradavice su virusna infekcija koje se prenose kontaktom sa zaražene osonbe. Redovno se kontrolišite kod ginekologa.

  vix April 18, 2015 at 12:44 pm

  Postovani,
  Skoro dve godine nisam imala odnose, zadnja 4 meseca imam redovne odnose sa deckom i pre nedelju dana mi je dr utvrdila kondilome i otklonila sam ih laserom. Interesuje me kako sam se mogla zaraziti. sadasnji decko nema nikakve simptome ali je ranije upraznjavao seks bez kondoma?

  Reply

  drbojic April 22, 2015 at 4:07 pm

  HPV može više godina da bude u koži i sluznicama i da u jednom trenutku izazove infekciju

  milan April 16, 2015 at 2:46 pm

  moja partnerka ima crvenu bobuljicu na vrhu je bjela gnjojna tacka mala pa neznam sta je to malo mi lici na ovo sto sam otvorio nalazi se unutra na vagi ni na usni

  Reply

  Lara April 14, 2015 at 2:43 am

  Poštovani,
  Imam kondilome već 2mjeseca i liječim ih crnom tekućinom, ne znam točno naziv. Čini mi se da se polako povlače pa me zanima nakon koliko vremena mogu otići napraviti papa test i ostale testove na spolno prenosive bolesti? I da li je moguće da kondilome proširim rukama (npr.pri pranju i sl.)
  Unaprijed hvala na odgovoru!

  Reply

  nina April 11, 2015 at 12:29 pm

  Jedno pitanje doktore..moj partner je dobio kondilome I otisao na to laserskl spaljivanje..ja sam uradela prevled I papa test I nemam kondilome! Interesuje me koliko dugo netrebamo imati odnose da se ja nebi zarazila I dali poljupcem je to prenosivo? Hvala puno

  Reply

  ajlinzz April 10, 2015 at 7:12 pm

  Bila sam na pregledu juce kod ginekologa.I rekla mi je da imam kondilome,i da bi trebalo da mi skinu radiotalasima cim mi se zavrsi ciklus..Kako ce izgledati to,i da li ce se ukloniti potpuno?

  Reply

  voste1 January 17, 2015 at 9:14 am

  Ja imam samo jednu bijelu kao izraslina neka ne znam kako da objasnim kao pipak mali duzine mozda 1 mm..pa ne znam da li je to to ili nesto drugo?

  Reply

  drbojic January 22, 2015 at 3:05 pm

  može biti. Ipak neka pogleda stručno lice

  Bojana January 16, 2015 at 7:27 pm

  Molim za odgovor. Imam HPV, skinula sam ih pa su se ponovo pojavili kondilomi, sve vreme dok nisam saznala da ih imam i skinula ih imala sam problem sa besikom, tacnije ucestalo mokrenje, radila sam i UZ abdomena, urinokultura, test na hlamidiju ureo i mikoplazmu sve je negativnoi
  i uredu. Zanima me posto sam procitala da uretriitis moze da izazovu i virusi recimo herpes da li je moguce da je HPV uzrocnik mojih tegoba sa besikom?

  Reply

  drbojic January 22, 2015 at 3:06 pm

  Ukoliko prave opstrukciju mokračnog kanal mogu da prave probleme.

  Silvija January 16, 2015 at 3:19 pm

  Moj muz ima kondilome po polnom organu,tacnije po kozici,u pocetku je bila prisutna samo jedna,manja,koja je vremenom porasla,peklo ga je,svrbelo i pucala mu je kozica,obratio se apotekaru,koji mu je preporucio da maze daktanol mast deset dana,zatim triderm kremu jos deset dana,sto je i ucinio,vremenom mu je koza omeksala i na povrsinu su izbile brojne bradavice koje se do tada i nisu primecivale.Grozno je izgledalo,vremenom je svrab i peckanje prestalo,sada maze melem protiv virusnih bradavica,trenutno nemogu da se setim kako se zove,cesto je reklamiraju na televiziji.Maze se skoro tri meseca,malo mu je bolje,ali jos uvek nije dobro.Zamolila bih Vas da mi kazete koliko dugo moze da traje lecenje i da li je moguce da se zarazio preko wc solje koju zajedno koriste na poslu,a bio je zarazen i njegov kolega.Srdacan pozdrav!

  Reply

  drbojic January 22, 2015 at 3:07 pm

  Sam neće moći da se izleči. Treba da se obrati lekaru

  helena January 6, 2015 at 9:02 pm

  Imam jedno pitanje! Moj prvi decko je imao kondilome,ali sa njim sam koristila zastitu i na meni se nisu pojavili kondilomi. Kasnije sam zapocela vezu sa drugim deckom koji je nakon nekog vremena dobio kondilome. Da li sam mu ja prenela kondilome iako se na meni i dalje nije nista odrazilo?I ako ja mogu prenositi kondilome,a nemam ih,da li postoji mogucnost da se izlecim?PAPA test mi je isto dobar.

  Reply

  drbojic January 22, 2015 at 3:07 pm

  Verovatno je sadašnji dečko došao ranije u kontakt sa kodilomima.

  Buba January 5, 2015 at 1:48 am

  Da li je normalno da nakon 6 meseci od intervencije gde su mi laserski uklonjeni kondilomi, koji su zahvatili najvise ulaz u samu vaginu, donji deo ulaza, da i sada kada pokusam i krenem da vodim ljubav sa svojim partnerom tu gde je nekad bila ranica a sada je sve zaraslo opet pukne sluzokoza, pri svakom pokusaju? Citala sam bezbroj clanaka o ovome i po svemu sudeci posle pola godine ne bih smela da inam takve komplikacije? Molim Vas odgovorite mi sto pre, jako mi je tesko zbog toga, do te mere da sebe smatram nekom vrstom sexualnog invalida, jer nisam u mogucnosti da imam normalne sexualne odnose sa svojim partnerom. Puno hvala.

  Reply

  drbojic January 22, 2015 at 3:10 pm

  Kao posledica intervencije može neko vreme koža i sluznica da budu osetljivi, bolni i da pucaju. Potrebna je proveriti da nema bakterjske infekcije. Lokalno se koža i sluznica neguju neuralnim kremama

  Mladen January 3, 2015 at 1:34 pm

  uklonio sam kondilome pre mesec dana laserskim putem, ali juce sam imao sex i posle toga sam video da mi ide krv na penisu, sada me malo boli. Sta moze biti u pitanju?? Pozdrav

  Reply

  drbojic January 22, 2015 at 3:12 pm

  verovatno je povređena ranica. Obratite se lekaru koji je radio intervenciju

  DODA January 2, 2015 at 9:43 pm

  Jos me interesuje koliko maximalno moze da traje virus u organizmu jer ja vidljive kondilome uklanjam kuci wartnerom ili tecnim dusikom i dali se mogu siriti upotrebom kreme za depilaciju ?

  Reply

  drbojic January 22, 2015 at 3:13 pm

  sami ne možete da uklonite kondilome u celini

  DODA January 2, 2015 at 9:31 pm

  Postovani, imam kondilome vec gotovo godinu i pol skidao sam termokauterom, kodilox gelom, wartnerom tj tecnim dusikom i jos uvjek se javljaju jako su sitni neznam u cemu je problem dobrog sam zdravlja , zdravo se hranim neznam u cemu je problem zasto se konstantno vracaju jako su sitni pa ih je tesko i primjetiti. U pocetku su bili siljasti sad se javljaju kao pljosnati skroz uz kozu penisa ili okolice pa vas molim za strucno misljenje.

  Reply

  misha December 25, 2014 at 9:55 pm

  postovani posle terapije koju mi je odredila urolog,za kondilome rekla mi je da se mogu vratiti neke stare pakterije i virusi konkretno gonoreja koju sam imao pre tri god i ako sam prosao terapiju lecenja tada,primecujem simtome gonoreje pa sta bi ste mi predlozili kao terapiju? unapred zahvalan

  Reply

  drbojic December 29, 2014 at 11:56 am

  Terapija kondilona nema veze sa drugim polno prenosivim bolestima. Ukolko imate tegobe morate se javiti lekaru da bi vam prepisao terapiju

  Tamara December 21, 2014 at 9:53 am

  Doktore imam jedno pitanje… Kondilomi su mi se prvi put pojavili u aprilu, i od tada mi izlaze na svakih 20 dana. Svaki put sam isla privatno i skidala ih laserskim putem, samo sto ranica zaraste oni izadju opet i na istim mestima. Odnose sa deckom nisam imala od aprila kada sam ih prvi put skinula. Ne znam u cemu je problem i sto se odmah tako brzo vracaju. Sada sam za 8 decembar zakazala skidanje u Narodnom frontu radio talasima, i na uputstvu pise da se dodje obrijan. Zanima me kako da se obrijem kada znam da se kondilomi prenose brijacem… Zar ih necu tako jos vise rasiriti… Molim vas pomozite mi.

  Reply

  drbojic December 29, 2014 at 11:57 am

  Dlačite možete skratiti makazicama

  misha December 15, 2014 at 8:30 pm

  Postovani bio sam na pregled kod urologa i dermatologa jedan od razloga mi je pojava kondiloma,dobio sam terapiju i idem na skidanje.
  Kako da vodim licnu higijenu dalje a da ne dolazi do ostecenja od brijaca i ponovog pojavljivanja kondiloma?
  Unapred zahvalan.

  Reply

  drbojic December 29, 2014 at 11:54 am

  možete skraćivati dlačice

  milica December 12, 2014 at 8:47 pm

  pojavila mi kao plih, izraslina na ulazu u vaginu. ginekolog jos uvek ne moze sa sigurnoscu da mi kaze da li je kondilom ili ne. molim vas recite mi da li postoji drugi nacin da se ustanovi sta je. receno mi je da dodjem u februaru na pregled. i da li mogu unapred preduzeti neke mere. unapred zahvalna.

  Reply

  drbojic December 29, 2014 at 11:54 am

  Poslušajte vašeg ginekologa. Ne postoji pozdran test u ranoj fazi

  reuf December 10, 2014 at 9:17 pm

  Postovani dr. imam pitanje ….jel moguce icim drugim prenijet(dobit)ovu bolest……..pozz

  Reply

  drbojic December 29, 2014 at 11:53 am

  Prenosi se direktnim kontaktom

  Dd December 8, 2014 at 11:10 am

  Postovani, primetila sam bradavicu na spoljasnjoj strani leve butine, gde se granici sa zadnjicom i dr mi je sredio radiotalasnim uklanjanjem. Medjutim posle nedelju dana mi se opet pojavile na levoj stranji zadnjice i oko anala. Zanima me koji je uzrok i da li postoji jos neka dobra metoda ili neko sredstvo za uklanjanje posto mi je ovo jako skupo? Imam partnera vec 3 godine, on nije primetio nikakve promene na sebi. Da li je moguce da je i on zarazen? Iako nemam unutrasnjih kondiloma?

  Reply

  drbojic December 29, 2014 at 11:52 am

  Treba videti o čemu se radi, dali su zaista bradavice ili nešto drugo.

  ZORAN December 2, 2014 at 2:08 am

  Pozdrav postovani dr. hteo sam jedano brzo pitanje i odgovor…kako kondilomi uticu na nasu plodnost i da li postoji potpuno izlecenje ?…ii samo jos jedno, koliko mogu biti siguran da necu zaraziti partnerku ? a navodno sam se “izlecio”

  Reply

  drbojic December 13, 2014 at 11:00 am

  Kondilomi ne utiču na plodnost. Ne možete biti sigurni da ih nećete preneti na partnerku.

  Ksenija November 22, 2014 at 6:44 pm

  Uklonjeni su mi kondilomi pre mesec dana i od tada nemam vise problema, mada sam svesna da je virus i dalje u meni i je moguce da se opet pojave…Ono sto mene zanima je, da li mogu preneti kondilome svom novom decku koji ih za sigurno nema obicnim poljupcem? I da li ih on moze dobiti ako mi buze pruzao oral? Hvala unapred :)

  Reply

  drbojic December 13, 2014 at 11:01 am

  Sve je od nabrojanog moguće

  deadmau5 November 15, 2014 at 3:46 am

  Pozdrav.Imam izrasline oko penisa(u vidu plihova,mislim da su kodn) i to vec duze vreme,nekih 3-5 mes sigurno i nisam imao muda da odem kod doktora i moracu jer sam nasao stalnu partnerku.Mozete mi reci koliko traje otklanjane i koji je najbrzi nacin? Pozdrav

  Reply

  drbojic November 20, 2014 at 1:13 pm

  zavisi od broja promena i načina uklanjanja , u proseku intervencije traju manje od 30 minuta

  stanislavka October 24, 2014 at 10:36 am

  Imam pitanje, dečko je prije kojih godinu dana otkrio neke izrasline na koži i otišao je kod liječnika, pa k dermatologu i rekli su mu da ima Kondilome, i ja sam odmah nakon toga obavila papa test, no na meni nema nikakvih znakova zaraze, pa me zanima dali je to moguće ili je taj virus u meni?

  Reply

  drbojic November 5, 2014 at 12:40 pm

  papa testom se ne otkrijavu kondilomi. Potreban je pregled i kolposkopija

  Sasa October 9, 2014 at 6:12 pm

  takodje cu dodati prethodnom pitanju i cinjenicu da cesto brijam testise i penis od dlaka i da zato uvek pomislim da kaf rastu nove dlake da su to upravo mesta iz kojih treba da izadje nova dlaka…hvala na odgovoru…

  Reply

  Sasa October 9, 2014 at 6:09 pm

  Postovani doktore, pre nekoliko nedelje na korenu penisa i na testisima su mi samo malo izrazenije neka vrsta tackica beluznjavih koje samo podsecaju na bradavice ali su jedva i vidljive golim okom. Prvo sto sam pomislio i tako i deluju da su to mesta iz kojih izlaze dlake…oni su u potpuno u nivou koze nisu izasline ili tako nesto…da li to mogu biti kondilomi…?

  Reply

  drbojic November 5, 2014 at 12:41 pm

  teško je reći o čemu se radi a bez pregleda

  janchy October 9, 2014 at 5:01 pm

  poštovani,
  Pre 2 dana nakon uklanjanja stidnih dlačica , brijačem, primetila sam na velikoj polnoj usmini jedan mali roze plih. koji izgleda kao kad se izgorite pa nastane plih sa vodom. pokušala sam da ga istisnem misleći da nije urasla dlaka, ali nije pukao, mekan je na dodir i velik oko 2mm. namazala sam ga Kansen kremom, to sam imala jer mi pretekla nakon lečenje candide.
  TRudna sam, 10 nedelja, imam hematom.
  Imam jednog stalnog partnera, od samog početka odnosa. plašim se da nije kondilom, jer nikada nisam imala drugog partnera , a nije ni bio ni sa kim drugim pre mene. bar tako kaže.
  Čime bih to mogla da saniram ukoliko je kondilom, jer želim prirodni porođaj.
  Inace Odnose nemamo već 3 meseca, zbog trudnoće. unapred hvala.

  Reply

  janchy October 9, 2014 at 5:03 pm

  Da dodam da osećam povremeni svrab, koristim utrogestan vaginalno 2x 200mg, primam depo injekcije.

  drbojic November 5, 2014 at 12:47 pm

  najbolje bi bilo da se javite ginekologu.

  Nebojsa October 9, 2014 at 12:36 am

  Molio bih za jedan brzi odgovor. Pojavile su mi se pre oko pola godine promene na anusu i unutar njega. Posle pregleda kod hirurga proktora,saznao sam da imam kondilome. Zakazana mi je operacija za 13.10., sada u ponedeljak. Nakon toga sam se malo raspitivao,saznao da se pojavljuju kada oslabi imunitet,pa sam na preporuku poceo redovno da uzimam vitamine,povecao unos voca i kretanje. Ovih dana sam radio analize kao pripremu za operaciju,ali veceras nakon tusiranja pipanjem i vizuelno (ogledalom),primetim da vise nicega nema po anusu. Prstom sam ispitao unutrasnjost gde su se ranije mogli napipati kondilomi,ali sada ni tamo nema nicega!
  Cuo sam da postoji mogucnost da se pod dejstvom vitamina povuku. Ali sada ne znam sta da radim!? Operacija je u ponedeljak,a da odem na kontrolu kod doktora nemam vremena,jer se zakazuje po nedelju dana unapred. Da li da idem na operaciju? Ne bih da me bespotrebno seku,ako nema potrebe. Kako se postupa u tim situacijama?
  Puno vam hvala,
  Nebojsa

  Reply

  drbojic November 5, 2014 at 12:42 pm

  ipak otiđite kod doktora

  Zoran November 19, 2014 at 1:17 pm

  Cao Nebojsa. Jel mozes da mi kazes kod kog si doktora isao i gde? U kom gradu? Ja imam isti problem i plasim se raka debelog creva, :) realno sta drugo, ali doktor u Novom Sadu “nema vremena za takve stvari”, privatno mi je supo, al ako mora mora :) .
  Pa ako mozes ukratko da mi preneses tvoje utiske o lecenju i tvoje iskustvo.
  Hvala ti

  ana October 8, 2014 at 10:40 pm

  Da li bradavice mogu da bole?

  Reply

  drbojic November 5, 2014 at 12:41 pm

  uglavnom ne

  Bubanja October 7, 2014 at 10:02 pm

  Nemam nikakve simtome ali je nalaz pokazao da imam HPV vitus. Da li ssm isti virus I momku prenijela I ako se kondilomi nisu pojavili?

  Reply

  Davor October 4, 2014 at 12:53 pm

  Postovani, pre oko 6 meseci, nakon brijanja ziletom mi se oko penisa na podrucju izmedju testisa i obicne koze (oko cm od korena penisa) pojavile dve bobuljice koje se vuku vec neko vreme. Povremeno skoro nestanu ali se i vrate. Zanima me sta to moze da bude. Inace koza mi je mnogo osetljiva.

  Reply

  drbojic October 8, 2014 at 1:35 pm

  kada se pojave javite se dermatologu

  mala maca October 3, 2014 at 7:09 pm

  Postovani doktore,
  Primetila sam jedan mali izrastak (kao bradavica) u predelu klitorisa, da li bi to trebalo da znaci da su kondilomi? Unapred hvala

  Reply

  drbojic October 8, 2014 at 1:19 pm

  Može odgovoriti samo osoba koja vas pregleda

  dzoni October 1, 2014 at 11:18 pm

  Dobro vece..zanina me sledece..uklonio sam kondilom laserskim putem vise puta bio kod urologa medjutim vec 5 mjeseci imam tackice na glavicu nesto kao braon boja koje ne pucaju ne svrbe ne bole samo tako stoje..urolog mi je rekao da ne obracam paznju na to i da to nije nista..ali to jednostavno ne prolazi i zanima me sta bi moglo biti?hvala

  Reply

  drbojic October 8, 2014 at 1:20 pm

  O čemu se radi može reći samo doktor koji vas je pregledao

  jelena October 1, 2014 at 9:26 pm

  Radila sam PAPA nalaz i on je u redu, ali mi je ginekolog na kolposkopiji rekao da imam unutrasnje kondilome, da nisu veliki ali da su zahvatili vecu povrsinu. On mi je rekao da nema potrebe da ih uklanjam jos uvek jer nisu ostetili grlic i da za 6 meseci ponovo uradim kolposkopiju, jer postoji mogucnost da se organizam sam izbori sa virusom. Da li je to tacno i da li smem da cekam ili da preduzmem nesto, molim Vas za misljenje. Pozdrav

  Reply

  Bitno September 9, 2014 at 2:03 pm

  1) Postovani, pre oko 4 meseca, nakon brijanja ziletom mi se oko penisa pojavile polne bradavice, a od pre mesec dana su pocele sitne i na samom telu penisa. Najbitnije mi je da znam da li mogu praviti bebu u ovom stanju? Urolog mi je rekao da posto nemam na glavicu – mogu. Ali zelim jos jedno misljenje.

  2) Manje bitno je da vec godinu i po dana imam stalnu partnerku i da mi nije jasno kako sam ih zaradio, ali njen pregled kod ginekologa od pre 20 dana je savrsen iako smo imali odnos bez zastite pre toga.

  3) u isto vreme mi se pojavila i bradavica na stomaku i povratila se na glavi – Da li imaju veze jedna s drugom?

  4)Molim Vas za savet, jer zelim bebu sto pre

  Srdacan pozdrav

  Reply

  drbojic September 19, 2014 at 3:11 pm

  Plodnost nema nikakve veze sa kondilomima. Moguće da su se rasule brijanjem.U kontaktu sa virusnim bradavicama ste bili i pre više godina, i moguće je da su se tek sada pojavili. Trebalo bi da ih ukonite što pre, kako ih ne bi preneli partnerki. Bradavica na glavi nema veze sa kondilomima.

  Zabrinuta September 5, 2014 at 11:18 am

  Pozdrav. Primjetila sam prije nekoliko sedmica neke izrasline izmedju vaginalnog i analnog otvora. Bilo ih je par, koji su grubi na dodir. Posjetila sam ginekologa i utvrdio je da su u pitanju vaginalne bradavice. Iskrena da budem, nisam nista znala vezano za ovu temu, i sada pokusavam sto vise da se informisem. Sexualne odnose nemam, tako da mi je bilo malo nejasno kako sam se zarazila, jer procitala sam da se prenose sexualnim putem. Ginekolog mi je predlozio uz lokalnu anesteziju da mi ukloni bradavice skalpelom. I sada sam u razmisljanju da li da to uraidm, jer sam takodjer procitala, da je vaginalne bradavice vracaju. Pa me zanima kako da budem sigurna da sam se izlijecila, da ako bih imala sexualne odnose da ne strahujem da nekog ne zarazim. Hvala unaprijed

  Reply

  drbojic September 19, 2014 at 3:26 pm

  Poslušajte savet ginekologa. Potrebno je da se uklone. Mogu se širiti ukoliko se ne uklanjaju. Takođe, bradavce se neki put posle intervencije vrate. Potrebno ih je ponovo uklanjati.

  goran September 4, 2014 at 10:59 am

  Zanima me gde se moze kupiti podofilotoxin krema?
  Hvala

  Reply

  Jeca September 3, 2014 at 8:32 pm

  Dobar dan. Zanima me da li je moguce da se kondilomi pojave oko testisa kod muskarca,nigdje drugo. Izgledaju kao mali biljezi i ima ih oko 10ak? S obzirom da sam sa partnerom deset godina,i nijesam imala seksualni kontakt sa bilo kim sem sa njim,on takodje(bar tako tvrdi),da li je moguce dobiti kondilome na neki drugi nacin,pod uticajem nekih drugih faktora npr-upale jajnika? I da napomenem,ja nemam nista od simtoma,da li bih trebala da uradim papa test? Unaprijed hvala.

  Reply

  drbojic September 19, 2014 at 3:08 pm

  Mogu biti kondilomi, ali i ne. Mogu se javiti i druge promene koje liče na kondilome. Šta je u pitanju može se reći tek kada ga pregleda dermatolog.

  Milan July 3, 2014 at 2:39 pm

  Moji drug je skoro dobio te kondilome,mozda je glupo pitanje ali da li moze putem pozdrava da se prenesu ili boravljenjem u istoj prostoriji posto je to virus? pozdrav iz Subotice

  Reply

  drbojic August 26, 2014 at 2:47 pm

  kondilomi se prenose polnim kontaktom, ne rukovanjem ili boravkom u istoj prostoriji sa obolelom osobom

  ivan July 3, 2014 at 1:21 pm

  Imam jedno pitanje i molim za STRUCAN savet !
  Imam devojku koja ima bolest kondiloma. Juce smo kao pokusali da imamo sex,ali sam samo jednom stavio svoj polni organ (ne zasticen,bez kondoma) u njen ANALNI otvor.
  1.Da li je moguce da sam postao zarazen ?
  2. Da li mogu na neki nacin da se testiram,i gde,da bih se uverio u istinu ?
  3. Kako bi trebao da se lecim ako sam postao zarazen ?
  HVALA UNAPRED !

  Reply

  drbojic August 26, 2014 at 2:51 pm

  ne mogu da odgovorim na ovo pitanje. Obriši ga ako nije problem.

  St July 2, 2014 at 7:47 pm

  Ako se organizam sam očisti od virusa dali i kondilomi nestaju,i mogu li uopšte na nestanu bez lečenja?

  Reply

  drbojic August 26, 2014 at 2:46 pm

  mogu, doduše to se retko događa

  Tamara June 30, 2014 at 10:46 pm

  Doktore, da li kondilomi mogu da se prenesu npr.brijacem?

  Reply

  drbojic August 26, 2014 at 2:45 pm

  mogu

  Joda June 30, 2014 at 8:11 pm

  Postovanje,

  Mojoj devojci su se kondilomi pojavili pre otprilike 6, meseci. Ona je otisla na skidanje onim elektricitetom, ne znam kako se ta tehnika zove, cim ih je primetila, i uklonjeni su i nisu joj se pojavljivali od tada. Nakom par meseci(3, 4 meseca), od pojavljivanja kondiloma kod nje, pojavili su se i meni. Ja samo otisao na isti tretman, uklonjeni su ali su mi se na zalos evo pre par dana ponovo pojavili, znaci otprilike nakon mesec dana od uklanjanja. PITAM, zasto su se ponovo pojavili kod mene ako su uklonjeni, i da li ce se stalno pojavljivati? Zbog cega se vracaju? Vidim is vasih predhodnih odgovora drugima, da pisete da su osobe kojima su uklonjeni kondilomi, zdrave osobe. To mi nije jasno, jer znam se HPV ne moze izleciti.
  I da li se povratak kondiloma moze ocekivati uvek cak i nakon vise godina?
  HVALA UNAPRED NA ODGOVORU!

  Reply

  Maja June 28, 2014 at 11:48 am

  Zanima me da li znači da kada jednom dobijem HPV virus ne mogu da se nikad više izlečim?

  Reply

  drbojic August 26, 2014 at 2:45 pm

  Moguće je izlečenje

  jasmina June 27, 2014 at 6:18 pm

  dali mogu dobiti kondilome ako se kupam u bazenu s nekim ko je imao kondilome , mislim na mali bazen kucna varijanta a ne veliki javni bazen
  hvala unapred

  Reply

  drbojic August 26, 2014 at 2:44 pm

  postoji mala mogućnost

  Ivan June 20, 2014 at 2:00 am

  Na levoj nozi tacnije preponi nalazi mi se nesto sto lici na kondilom, da li je moguce da kondilom bude u tom delu?

  Reply

  drbojic August 26, 2014 at 2:44 pm

  mogu se javiti polne bradavice

  ly June 11, 2014 at 1:34 pm

  Da li moze da se ide na kupanje,dok imamo kondilome ?

  Reply

  drbojic June 18, 2014 at 1:47 pm

  ne u bazenu

  Leave a Comment