polne bolesti ordinacije

HPV i rak?

10/05/2016

Na koji način visoko-rizični tipovi HPV virusa mogu izazvati rak (karcinom)?

Kao što verovatno znate, određeni tipovi HPV virusa se prenose putem seksualnog odnosa, neki od njih uzrokuju polne bradavice, a neki (visoko-rizični) mogu dovesti do pojave karcinoma grlića materice ili ređe do karcinoma usta i ždrela.

Hpv virus inficira ćelije epitela, koje pokrivaju površinu tela i unutrašnjih organa, telesne šupljine, izvodne kanale…Ove ćelije koje su organizovane u slojevima, pokrivaju dakle kožu, grlo, genitalnu regiju, kao i analni otvor.

hpv-tipovi-uzrocnici-karcinoma-grlica

Kao što se može videti hpv tipovi 16 i 18 su najčešći uzročnici raka grlića materice

Jednom kada HPV virus uđe u ćeliju epitela, virus počinje da proizvodi svoje proteine. Dva proteina koje proizvodi visoko-rizični HPV (E6 i E7) ometaju ćelijske funkcije zadužene za sprečavanje preteranog rasta ćelije, pomažući ćeliji da raste nekontrolisano i da izbegne ćelijsku smrt.

Često se dešava da ove ćelije budu prepoznate od imunog sistema i eliminisane.
Ipak, ponekad se dešava da ove ćelije ne budu uništene i kao rezultat, infekcija HPV virusom opstaje. Dok inficirane ćelije nastavljaju da rastu, mogu se razviti mutacije u ćelijskim genima koje još više stimulišu abnormalni ćelijski rast, što dovodi do formiranja oblasti prekancerogenih ćelija i, na kraju, karcinoma.
Postoji još faktora koji mogu povećati rizik da će infekcija visoko-rizičnim tipom HPV virusa opstati i na kraju razviti karcinom. Neki od tih faktora su:

  • Pušenje ili žvakanje duvana (povećava rizik od  karcinoma usta i ždrela – orofaringealni karcinom)
  • Oslabljeni imuni sistem
  • Mnogo dece (povećava rizik od raka grlića materice)
  • Dugotrajna upotreba oralnih kontraceptivnih sredstava (povećava rizik od raka grlića materice)
  • Loša oralna higijena (povećava rizik od karcinoma usta i ždrela – orofaringealni karcinom)
  • Hronična zapaljenja (crvenilo, otoci , bol i-ili osećaj vreline u određenoj telesnoj regiji)

Naučnici veruju da može proći od 10 do 30 godina do početne infekcije visoko-rizičnim tipom HPV virusa do razvijanja tumora. Ipak , čak i kada se na cerviksu (grliću materice) primete opasan razvoj abnormalnih ćelija (ovo se naziva cervikalna intraepitelna neoplazija 3 ili CIN 3), to ne znači da će uvek kranji rezultat biti rak. Obično do raka dolazi u nešto manje od 50% slučajeva.

Izvor: http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-fact-sheet

Leave a Comment

Previous post:

Next post: