polne bolesti ordinacije

Hlamidija

Hlamidija je poznata kao tiha polna bolest, jer se često dešava da simptomi izostanu, a posledice ako se ne leči su opasne.

 1. Hlamidija
 2. Hlamidija Prenošenje
 3. Hlamidija Simptomi
 4. Hlamidija U Trudnoći
 5. Test Na Hlamidiju
 6. Lečenje Hlamidije

Hlamidija

Reklo bi se da kod nas ova bolest drži jaku drugu poziciju, dok prvo mesto drže kondilomi, poznati i kao genitalne bradavice, dok npr. u Americi (gde godišnje oko 2.8 miliona ljudi oboli od hlamidije) hlamidija drži prvo mesto po broju obolelih. Statistike takođe kažu da je 1 od 10 seksualno aktivnih osoba, inficirana ovom bolešću.

Uzročnik Hlamidije je bakterija Chlamydia trachomatis.

Hlamidija prenošenje

Hlamidija se prenosi seksualnim kontaktom sa obolelom osobom, uključujući sam seksualni snošaj, analni seks i oralni seks. Prenošenje bakterije hlamidije se takođe može desiti putem vaginalnog porođaja sa inficirane na novorođenče. Kada se ne leči, hlamidija može trajno da ošteti polne organe i da dovede do steriliteta i kod žena i kod muškaraca. Takođe, hlamidija trachomatis je jedan od najčešćih uzročnika upale pluća kod novorođenčadi.

Svaka seksualno aktivna osoba može dobiti hlamidiju. Što je veći broj seksualnih partnera, veći je rizik od infekcije. Hlamidija i gonoreja imaju slične simptome, a mogu imati i slične komplikacije ako se ne leče, pa se hlamidija ponekad pogrešno dijagnostikuje kao gonoreja, i obrnuto. Ovo je loše, jer se lečenje ove dve polne bolesti razlikuje.

Hlamidija kod žene može inficirati cerviks i urinarni trakt, a takođe može da uzrokuje i zapaljenje karlice kada dospe u kanale materice (uterine tube). S obzirom da grlić materice kod tinejdžerki i mladih devojaka nije potpuno zreo, one su u posebnom riziku od infekcije, ako su seksualno aktivne.

Sa druge strane, hlamidija kod muškarca može da inficira urinarni trakt i epididimis (deo muškog genitalnog trakta koji sprovodi spermu od testisa do semevoda) a posledica mogu biti epididimitis (upala semevoda, tj. semenih kanalića), otekline ili zapaljenje testisa, kao i bolovi u testisima.

SVAKO ko je seksualno aktivan, treba da se testira najmanje jednom godišnje, s obzirom da simptomi hlamidije mogu da budu i neprimetni.

Hlamidija inkubacija

Inkubacioni period kod hlamidije traje od 1 do 3 nedelje.

Hlamidija simptomi

Dakle, možete se zapitati koji su to simptomi hlamidije. Ako praktikujete seks nezaštićeni kondomom, a niste u striktno monogamnoj vezi, možda već imate hlamidiju i treba da proverite ove najčešće simptome. Simptomi mogu da toliko blagi, skoro pa neprimetni, ali trebalo bi da se pokažu nakon jedne do tri nedelje nakon seksa sa zaraženom osobom, ako ste se zarazili.

Hlamidija kod Žena

Simptomi hlamidije kod žena

Nema simptoma u 70-80% slučajeva! (Jedna studija je utvrdila da čak 3% ispitanika koji bili u grupi mlađih odraslih između 18 i 35 godina ima nelečenu hlamidiju.) Ukoliko ima simptoma, to su:

 • Peckanje pri mokrenju tj. prilikom mokrenja.
 • Pojacan vaginalni sekret.
 • Bol u donjem delu leđa.
 • Neuobičajen bol prilikom seksa.
 • Vaginalno krvarenje izmedju ciklusa (menstruacija).

Hlamidija kod Muškaraca

Simptomi hlamidije kod muškaraca

Kao i kod žena, velik broj muškaraca koji su inficirani mogu proći bez simptoma. Procene koliko muškaraca koji imaju hlamidiju, nema simptome, kreću se od 25% do 50% što je velik procenat. Ukoliko simptomi ipak postoje, to su:

 • Peckanje pri mokrenju tj. peckanje prilikom mokrenja.
 • Sekrecija iz penisa (iscedak).
 • Upaljeni ili natečeni testisi, bolovi u testisima.
 • Ponekad neugodan svrab oko glavića na penisu.

Hlamidija u trudnoći

Hlamidija u trudnoći povećava šanse za infekciju vodenjaka (amniona) i plodove vode, što može da izazove prevremeno pucanje vodenjaka i prevremeni porodjaj, iako blagovremena terapija može da smanji rizik od ovih problema. Neke studije su povezale hlamidiju sa pobačajem, iako neke druge studije nisu našle takvu vezu.

Takođe, infekcija hlamidijom koja se ne leči, povećava rizik da organizam, ukoliko dođe u kontakt sa HIV virusom bude zaražen njime, a isto važi i za neke druge polne bolesti, kao što su npr. gonoreja i sifilis, ako ste bili izloženi njima. Takođe raste rizik od infekcije materice nakon porođaja.

Bitno je napomenuti, ako imate infekciju za vreme porođaja, postoji šansa da prenesete hlamidiju na svoju bebu. Ustvari, skoro 50% beba koje dođu na svet vaginalnim porođajem (i čak neke bebe rođene carskim rezom) će dobiti hlamidiju. Određen broj beba koje su dobile hlamidiju (između 25 i 50 posto) će razviti konjuktivitis (infekcija očiju), a između 5 i 20 procenata beba će dobiti upalu pluća nekoliko nedelja ili nekoliko meseci nakon rođenja.

Iako ove infekcije mogu biti veoma ozbiljne, bebe koje se blagovremeno leče antibioticima uglavnom prolaze dobro. Naravno, bolje je da se vi izlečite za vreme trudnoće i sprečite da se vaša beba uopšte zarazi.

Test Na Hlamidiju

Iako možda i sami možete da posumnjate da su u pitanju simptomi hlamidije, ova bolest može biti pravilno dijagnostikovana jedino od strane vašeg doktora, a to zahteva odgovarajući hlamidija test. Test na hlamidiju se radi u laboratoriji, a koristi se uzorak telesne tečnosti ili urina, kako bi se utvrdilo da li je bakterija hlamidija (Chlamydia trachomatis) prisutna.

Nekoliko tipova testova se koristi da bi se utvrdilo prisustvo hlamidije. Najviše testova se radi korišćenjem uzorka telesne tečnosti uzetog sa inficiranog dela tela.

NAAT testovi (Nucleic acid amplification tests).
Ovi testovi pronalaze genetski materijal bakterije hlamidije. To su najosetljiviji dostupni testovi. Ovo znači da su veoma precizni i da je veoma malo verovatno da dobijete lažno pozitivan rezultat testa. PCR testovi (Polymerase Chain Reaction) su primer NAAT testova. Ovaj hlamidija test se takođe može raditi i na uzorku mokraće.

Test uzorka DNK (DNA probe test)
Ovim testom se takodje pronalazi DNK hlamidije. Veoma su precizni, ali nisu toliko osetljivi kao NAAT testovi.

ELISA i EIA testovi (Enzyme-linked immunosorbent assay)
Jednostavan, brzi test, koji pronalazi antigene hlamidije (supstance koje aktiviraju imuni sistem za borbu protiv hlamidije).

DFA testovi (Direct fluorescent antibody test)
Brzi testovi koji takođe pronalaze antigene hlamidije. U ovu grupu spada i DIF test na hlamidiju.

Hlamidija kultura (chlamydia culture)
Kultura je specijalno izolovana posuda koja omogućava bakteriji hlamidije da se razvija. Ovaj test je skuplji i rezultati se čekaju duže nego kod drugih testova. Kultura se mora raditi u laboratoriji. Test hlamidija kulture se može raditi kada se sumnja da je dete seksualno zlostavljano ili kada terapija infekcije nije bila uspešna.

Ako vaš doktor posumnja na hlamidiju, možda će vam, čak i pre nego što rezultati testova budu gotovi, propisati odgovarajuću terapiju kako vam se stanje ne bi pogoršalo i kako ne biste vi sami nekoga zarazili.

Lečenje Hlamidije

Lečenje hlamidije je prilično jednostavno, jer je u pitanju polna bolest koja se može lečiti upotrebom antibiotika kao što je sumamed (zithromax) ili doksiciklin. Prilikom primanja terapije, obolela osoba mora privremeno prestati sa seksualnim odnosima, obzirom da je i dalje zarazna i da može zaraziti svog partnera ili partnere, koji onda opet mogu zaraziti nju.

Ne mogu se svi antibiotici koristiti za protiv hlamidije. Zato, ako je kupovina leka preko interneta jedna od opcija, preporučujemo vam da izaberete uglednu kompaniju i da se prethodno dobro raspitate i proverite da li se antibiotik koji kupujete uspešno primenjuje za lečenje hlamidije. Kada započnete propisanu terapiju, pratite uputstva doslovce i vodite računa da je sprovedete do kraja. Ni slučajno nemojte prekidati uzimanje lekova samo zato što su simptomi nestali, već budite dosledni i sprovedite terapiju do kraja, inače će se hlamidija vratiti.

{ 39 comments… read them below or add one }

Stefan June 5, 2017 at 3:33 pm

Da li moze hlamidija da se prenese na muskarca, a pritom da devojka nije obolela od te bolesti, samo smo imali seksualni odnos tokom njene menstruacije, bez kondoma.

Reply

polnebolesti June 7, 2017 at 9:26 am

Ne može.

Darko May 23, 2017 at 1:34 pm

Da li hlamidija moze da se dobije ako iz nekog razloga dugo niste odrzavali higijenu i ako u tom periodu nisam imao intimne odnose i da li moze da . napadne i creva

Reply

polnebolesti May 24, 2017 at 9:13 am

Ne može da se prenese bez intimnih odnosa. Neka nova istraživanja pokazuju da hlamidija inficira i crevni trakt većine životinja koje napada, pa postoji mogućnost da se ponekad ovo dešava i kod čoveka.

Ovo još uvek nije ispitano kod ljudi, ali bi moglo ponuditi odgovor na pitanje zašto se (iako retko) kod nekih hlamidija ponovo pojavi, čak i više godina nakon izlečenja.

Zvezdica May 7, 2017 at 3:01 pm

Otkriveno mi je da imam hlamidiju,rekli su mi da je to od pada imuniteta. Da li je moguce stvarno dobiti hlamidiju od pada imuniteta?

Reply

polnebolesti May 21, 2017 at 11:55 am

Hlamidija se prenosi seksualnim odnosom.

Ljubiša April 1, 2017 at 11:25 pm

Da li Hlamidija može da izaziva učestala noćna ustajanja,da li se može Hlamidija preneti preko bazena,hvala i pozzz.

Ljubiša Matović

Reply

polnebolesti May 21, 2017 at 12:03 pm

Ljubiša, hlamidija se ne može dobiti na bazenu. Jedan od simptoma hlamidije jeste potreba za češćim mokrenjem, ali ne mora da znači da je u pitanju hlamidija.

Teodora March 28, 2017 at 10:28 am

Da li se hlamidija lijeci amoksicilinom?

Reply

Marko March 26, 2017 at 3:16 pm

Postovani,
Nedavno je supruzi dijagnostikovana klamidija kao I hpv 31, sad verovatno I ja imam iste te bolesti, zanima me samo da li je moguce nekim bilo kojim testovima da se utvrdi ko je doneo te bolesti??

Reply

milica March 18, 2017 at 9:47 pm

test elisa iz krvi
hlamidija trahomatis IgM 0,8 refer.vrednost 0-1,10 Uml
hlamidija trahomatis IgG 9,2 refer.vrednost 0-22 Uml
pre 5 godina sam lecena od hlamidije,nakon toga uradila kontrolne briseve svake godine i bili su negativni,elisa metodom . da li nakon ovog testa iz krvi mogu biti mirna? da li sam sasvim izbacila hlamidiju ili ovaj rezultat govori da ipak postoji trag predjasnje infekcije,uzimajuci u obzir da rezultat igm i igg nije O , vec ima neku vrednost,doduse referentnu. Hvala

Reply

Milan March 18, 2017 at 4:02 pm

Pozdrav, video sam da je moguce imati hlamidiju a da su nalazi negativni. Ja sam se vec 2.put kontrolisao i nije pronadjena. Medjutim osim sto je bio problem na pocetku kao iscedak (trajao 2,3 dana i povukao se sam od sebe) ,sada se javlja kao smanjena kolicina sperme i nezadovoljavajuca cvrstina i zelja , koja traje vec duzi period. Mislio sam da ce se povuci ali i dalje nastavlja da se manifestuje,iako su svi nalazi polno prenosivih bolesti negativni. Simptomi koji su dodatno poceli da se javljaju jesu povecana potreba za snom i smanjena koncetracija…zvuci kao sitnica ali definitivno sam primetio promene… i sa vremena na vreme [svaki mesec-dva] bol grla koji traje po 2…3 dana i crvenilo na glavicu koji se javi bas tad .
Da li imate neki savet posto ne znam kako da resim ovaj problem koji vremenom postaje sve ozbiljniji?

Reply

Anonim February 16, 2017 at 12:12 pm

Postovani
Momak s kojim sam 3 godine u vezi je dijagnostikovan upalom testisa, uzrocnik klamidija. Radila sam nalaz brisa grlica materice , negativna sam na klamidiju. Zanima me posto infekcija moze da bude bez simptoma, da li je moguce da je zarazen bio prije par godina i sada mu se ispoljilo sa komplikacijama?
Hvala

Reply

Iva January 22, 2017 at 4:56 pm

Da li postoji mogućnost da ne budete zaraženi ako ako ste imali odnose sa zaraženom osobom?

Reply

polnebolesti February 13, 2017 at 11:43 am

Naravno da postoji mogućnost da niste inficirani. Takođe, ukoliko ste inficirani hlamidijom, velika je šansa (od 70% do 80%) da nećete imati nikakvih simptoma.

drita October 23, 2016 at 6:24 pm

postovana gospodo ja sam majka jedne zene koja je dijagnosticirana sa Clamidijom i posle uporebe lekova nema pobplsanja i sfrab ne prestaje narocito u genitalnim organima specijalista za kozne bplesti sumnjao je da je suga i prepisao lekove i sfrab okp stomaka je prestao a u genitalijama nema promena jako sam zabrinuta pa vas mlim da li suga moze da obuhvati i genitalije i kako se leciti
unapred mnogo zahvalna majka

Reply

polnebolesti February 13, 2017 at 11:51 am

Gospođo, šuga se javlja kod prepona ili zadnjice. Pregled je svakako obavezan. Vaša ćerka svakako može da pita lekara za savet i za dodatna pojašnjenja.

Nemanja September 27, 2016 at 7:01 am

Da li su peckanje pri mokrenju I krv u ejakulatu dovoljni simptomi da se sa sigurnoscu ustanovi prisustvo hlamidije ili su neophodni testovi? I da li postoji neka varijanta lecenja bez antibiotika? Molim vas za sto brzi odgovor

Reply

maciii April 6, 2016 at 11:58 pm

Radila sam test na hlamidiju i pozitivan je, ginekolog mi je prepisao antibiotike ( dovicin i jos jedan ne secam se koji ) medjutim sekret mi se ne smanjuje, da li mogu neki antibiotik na svoju ruku da uzmem i koji ? I kako da ga pijem ( koliko puta dnevno ) ?

Reply

Pedja April 4, 2016 at 4:40 pm

Ja i supruga smo se liječiti od hlamidije u junu 2015 i nalaz je posle bio negativan. Kod nje je neki dan vaginalnim brigom utvrđeno da je pozitivna na hlamidiju. Postoji li drugi nacin da se neko od nas zarazi pa da prenese na drugog osim sexualnim putem(odnosom)?

Reply

Daleko March 31, 2016 at 4:37 am

Vec mesec dana mi ginekolog neuspesno leci vaginalnu infekciju prvo fluconazolom i drugim antifungalnim lekovima, a zatim nakon nalaza brisa pozitivnog na eserihiju koli i enterokok, leci me petodnevnim kursom dva razlicita antibiotika, kako je ona rekla za gram pozitivne i gram negativne bakterije. Sve vreme mi tegobe postaju teze i rasirenije. Na ultrazvuku se vidi skupljanje tecnosti u Daglasovom dzepu, imam konstantne bolove u karlici, donjim ledjima, peckanje u vaginalnoj sluzokozi i peckanje pri mokrenju.
Doktorka kaze da imam pelvic inflamation desease, ali nije nam poznat uzrok. Trazila mi je test na hlamidiju, (test iz krvi na antigen), na cije rezultate cu cekati dve nedelje.
U medjuvremenu mi je dala da koristim oralne i vaginalne probiotike, min 15 dana pre nego sto pocne bilo kakav novi tretman, s obzirom da sam dobila ozbiljnu dijareju skoro nedelju dana vec.
Moje pitanje je, s obzirom da mi se cini da je doktorka nerada da narucuje dodatne testove, da li moji simptomi ostavljaju mogucnost i neke druge virusne ili bakterijske infekcije, za koje bih testove mogla da trazim u sopstvenoj reziji, dok cekam rezultate na hlamidiju. Iscrpljena sam od svega i ocajna da saznam konacnu dijagnozu.
Unapred sam zahvalna na odgovoru.

Reply

Sony March 23, 2016 at 10:48 am

Da li hlamidija moze da se prenese preko zajednickog pranja vesa(osoba koja ima sa osobom koja nema hlamidiju)

Reply

Veljko January 30, 2016 at 11:39 pm

Moja devojka ima ureaplazmu, i prepisali su joj sumamed tablete i kapsule, jel mogu i ja da krenem to da pijem sa njom, doktor joj je rekao da mi je 100% prenela. Da li ja sad ipak treba da se testiram, ili na svoju ruku da krenem da pijem.

Reply

drbojic February 5, 2016 at 11:47 am

Uvek je neophodno da se leče oba partnera.

lara December 7, 2015 at 11:23 pm

imam jake bolove u stomaku,peckanje,svrab i pojacan sekret.trazila sam od doktorice da mi odrade sve testove i test na klamidiju je bio pozitivan.meni je moj muz bio jedini partner i on se testiro a test je negativan.kako sam se mogla zaraziti?

Reply

drbojic February 5, 2016 at 11:49 am

Hlamidija se prenosi polnim putem

Samantha December 6, 2015 at 12:06 pm

Postovani, otkrivena mi je Klamidija, dobila sam doksicilin jedno pakovanje, popila, medjutim i dalje imam probleme sa pojacanim sekretom, peckanjem, bol prilikom odnosa. Da li smije da se ponovi terapija doksiciklinom ili sta treba da se radi?! Hvala

Reply

drbojic February 5, 2016 at 11:48 am

Najbolje da se javite lekaru, može pored hlamidija biti i drugih bakterija ili terapija nije bila dovoljna.

Sanja December 4, 2015 at 1:50 am

Postovani,
meni je potvrdjeno da imam klamidiju. Test koji sam radila je Hlamidija kultura. Sedam dana se cekalo da se hlamidija razvije. Istovremeno je moj partner uradio, ali njegov test je bio gotov za 8 sati i pokazao da on nema hlamidiju. Ja nisam imala polni kontakt sa nikim 9 godina (nesto sto mi on ne veruje). Tamo gde ja zivim radi se samo hlamidija kultura i lekarima nije poznat test koji je gotov za osam sati. On je uradio test u privatnoj klinici a ja u drzavnoj ustanovi. Molim Vas kazite mi da li je moguce da sam ja imala hlamidiju 9 godina i da se nije pojavio ni jedan simptom? I da li je moguce da se utvrdi tacno za osam sati da neko ima klamidiju?
Moji simptomi su bili malo krvarenje izmedju ciklusa, nista drugo.

Reply

Jovana November 8, 2015 at 9:12 pm

Postovani,
Da li se hlamidija moze dobiti jer se praktikovao analni sex i par puta nam je pukao kondom a mi nismo stavili drugi već nastavili bez zastite? Vec 3 godine sam sa partnerom i u strogo monogamnoj vezi, pa me zanima da li je moguce da je to uzrok sto smo dobili hlamidiju. Hvala unaprijed

Reply

ocajna November 3, 2015 at 4:59 pm

Postovani. Imam dugogodisnji problem. Pojavio se jos u trudnoci. Cim sam ostala trudna dobila sam kandidu i izlecila je. Otad imam pojacan sekret. Jos mi je i dete dobilo konjuktivitis po rodjenju. Posle 2 meseca je imalo blazi oblik bronhitisa i bio na inhalaciju. Sve je to hvala bogu dobro proslo sa njim. Ali mn nije. Doktorka me nije lecila u trudnoci od tog sekreta. Ja sam navikla misleci da je to ok. E skoro mi se enormno pojacao i bole me oba jajnika i imam cistitis. Bila do dokt prepisala mi dovicin i orvagil vaginalete i tablete. Terapiju sam ispila. Al sam odmah drugi dan po koriscenju vaginaleta dobila i to ranije nego sto treba. Pa sam prekinula koriscenje vaginaleta. Sad mi je proslo,od oralne th proso je samo cistitis,dok sekret i dalje zaudara i ima oblik zvakace gume. Tako se razvlaci. Zanima me posto sam kod doktorke zakazala za sl pon jer ove nedelje ne radi. Da li mogu sad nastaviti sa vaginaletama nedelju dana? I jel moguce da je hlamidija u pitanju jer nema bolje od th? Hvala unapred…

Reply

drbojic November 28, 2015 at 10:46 am

Teško je reći o čemu se tačno radi. Mora se uraditi detaljno ispitivanje uz ultazvuk male karlice.

Zabrinuta November 1, 2015 at 9:00 pm

IgG 45,39 a IgM 1,31 da li je to pozitivan ili negativan rezultat. Ako je pozitivan kako ga izleciti i koliko vremena je potrebno?

Reply

drbojic November 28, 2015 at 10:47 am

Nije jasno o kakvim analizama se radi

Milos October 29, 2015 at 2:33 pm

Otkirao sam put brisa oka da imam hlamidiju. Koliko od prilike traje lecenje?

Reply

drbojic November 4, 2015 at 5:06 pm

Zavisi koji se antibiotici prepišu.

Jonny December 11, 2015 at 2:35 pm

Postovani,

Ista je situacija I kod mene. Lijekovi su mi prepisani u terapiji sumamed azitromicin, svaku sedmicu po dvije odjednom da popijem, tako tri sedmice a onda 4 sedmicu kontrolu radim. Da li je dovoljno sam 2 tablete da popijem svakih sedam dana ili……?

Hvala

Nikola303 October 28, 2015 at 1:28 pm

Poštovani, da li Hlamidija može da izazove konjuktivitis ili neku drugu infekciju oka i da li postoji mogućnost da se prenese na bazenu, ako je u bazenu ima neka zaražena osoba?

Reply

drbojic November 4, 2015 at 5:06 pm

Hlamidija može da izazove konjuktivitis.

Leave a Comment