polne bolesti ordinacije

Hlamidija

Hlamidija je poznata kao tiha polna bolest, jer se često dešava da simptomi izostanu, a posledice ako se ne leči su opasne.

 1. Hlamidija
 2. Hlamidija Prenošenje
 3. Hlamidija Simptomi
 4. Hlamidija U Trudnoći
 5. Test Na Hlamidiju
 6. Lečenje Hlamidije

Hlamidija

Reklo bi se da kod nas ova bolest drži jaku drugu poziciju, dok prvo mesto drže kondilomi, poznati i kao genitalne bradavice, dok npr. u Americi (gde godišnje oko 2.8 miliona ljudi oboli od hlamidije) hlamidija drži prvo mesto po broju obolelih. Statistike takođe kažu da je 1 od 10 seksualno aktivnih osoba, inficirana ovom bolešću.

Uzročnik Hlamidije je bakterija Chlamydia trachomatis.

Hlamidija prenošenje

Hlamidija se prenosi seksualnim kontaktom sa obolelom osobom, uključujući sam seksualni snošaj, analni seks i oralni seks. Prenošenje bakterije hlamidije se takođe može desiti putem vaginalnog porođaja sa inficirane na novorođenče. Kada se ne leči, hlamidija može trajno da ošteti polne organe i da dovede do steriliteta i kod žena i kod muškaraca. Takođe, hlamidija trachomatis je jedan od najčešćih uzročnika upale pluća kod novorođenčadi.

Svaka seksualno aktivna osoba može dobiti hlamidiju. Što je veći broj seksualnih partnera, veći je rizik od infekcije. Hlamidija i gonoreja imaju slične simptome, a mogu imati i slične komplikacije ako se ne leče, pa se hlamidija ponekad pogrešno dijagnostikuje kao gonoreja, i obrnuto. Ovo je loše, jer se lečenje ove dve polne bolesti razlikuje.

Hlamidija kod žene može inficirati cerviks i urinarni trakt, a takođe može da uzrokuje i zapaljenje karlice kada dospe u kanale materice (uterine tube). S obzirom da grlić materice kod tinejdžerki i mladih devojaka nije potpuno zreo, one su u posebnom riziku od infekcije, ako su seksualno aktivne.

Sa druge strane, hlamidija kod muškarca može da inficira urinarni trakt i epididimis (deo muškog genitalnog trakta koji sprovodi spermu od testisa do semevoda) a posledica mogu biti epididimitis (upala semevoda, tj. semenih kanalića), otekline ili zapaljenje testisa, kao i bolovi u testisima.

SVAKO ko je seksualno aktivan, treba da se testira najmanje jednom godišnje, s obzirom da simptomi hlamidije mogu da budu i neprimetni.

Hlamidija inkubacija

Inkubacioni period kod hlamidije traje od 1 do 3 nedelje.

Hlamidija simptomi

Dakle, možete se zapitati koji su to simptomi hlamidije. Ako praktikujete seks nezaštićeni kondomom, a niste u striktno monogamnoj vezi, možda već imate hlamidiju i treba da proverite ove najčešće simptome. Simptomi mogu da toliko blagi, skoro pa neprimetni, ali trebalo bi da se pokažu nakon jedne do tri nedelje nakon seksa sa zaraženom osobom, ako ste se zarazili.

Hlamidija kod Žena

Simptomi hlamidije kod žena

Nema simptoma u 70-80% slučajeva! (Jedna studija je utvrdila da čak 3% ispitanika koji bili u grupi mlađih odraslih između 18 i 35 godina ima nelečenu hlamidiju.) Ukoliko ima simptoma, to su:

 • Peckanje pri mokrenju tj. prilikom mokrenja.
 • Pojacan vaginalni sekret.
 • Bol u donjem delu leđa.
 • Neuobičajen bol prilikom seksa.
 • Vaginalno krvarenje izmedju ciklusa (menstruacija).

Hlamidija kod Muškaraca

Simptomi hlamidije kod muškaraca

Kao i kod žena, velik broj muškaraca koji su inficirani mogu proći bez simptoma. Procene koliko muškaraca koji imaju hlamidiju, nema simptome, kreću se od 25% do 50% što je velik procenat. Ukoliko simptomi ipak postoje, to su:

 • Peckanje pri mokrenju tj. peckanje prilikom mokrenja.
 • Sekrecija iz penisa (iscedak).
 • Upaljeni ili natečeni testisi, bolovi u testisima.
 • Ponekad neugodan svrab oko glavića na penisu.

Hlamidija u trudnoći

Hlamidija u trudnoći povećava šanse za infekciju vodenjaka (amniona) i plodove vode, što može da izazove prevremeno pucanje vodenjaka i prevremeni porodjaj, iako blagovremena terapija može da smanji rizik od ovih problema. Neke studije su povezale hlamidiju sa pobačajem, iako neke druge studije nisu našle takvu vezu.

Takođe, infekcija hlamidijom koja se ne leči, povećava rizik da organizam, ukoliko dođe u kontakt sa HIV virusom bude zaražen njime, a isto važi i za neke druge polne bolesti, kao što su npr. gonoreja i sifilis, ako ste bili izloženi njima. Takođe raste rizik od infekcije materice nakon porođaja.

Bitno je napomenuti, ako imate infekciju za vreme porođaja, postoji šansa da prenesete hlamidiju na svoju bebu. Ustvari, skoro 50% beba koje dođu na svet vaginalnim porođajem (i čak neke bebe rođene carskim rezom) će dobiti hlamidiju. Određen broj beba koje su dobile hlamidiju (između 25 i 50 posto) će razviti konjuktivitis (infekcija očiju), a između 5 i 20 procenata beba će dobiti upalu pluća nekoliko nedelja ili nekoliko meseci nakon rođenja.

Iako ove infekcije mogu biti veoma ozbiljne, bebe koje se blagovremeno leče antibioticima uglavnom prolaze dobro. Naravno, bolje je da se vi izlečite za vreme trudnoće i sprečite da se vaša beba uopšte zarazi.

Test Na Hlamidiju

Iako možda i sami možete da posumnjate da su u pitanju simptomi hlamidije, ova bolest može biti pravilno dijagnostikovana jedino od strane vašeg doktora, a to zahteva odgovarajući hlamidija test. Test na hlamidiju se radi u laboratoriji, a koristi se uzorak telesne tečnosti ili urina, kako bi se utvrdilo da li je bakterija hlamidija (Chlamydia trachomatis) prisutna.

Nekoliko tipova testova se koristi da bi se utvrdilo prisustvo hlamidije. Najviše testova se radi korišćenjem uzorka telesne tečnosti uzetog sa inficiranog dela tela.

NAAT testovi (Nucleic acid amplification tests).
Ovi testovi pronalaze genetski materijal bakterije hlamidije. To su najosetljiviji dostupni testovi. Ovo znači da su veoma precizni i da je veoma malo verovatno da dobijete lažno pozitivan rezultat testa. PCR testovi (Polymerase Chain Reaction) su primer NAAT testova. Ovaj hlamidija test se takođe može raditi i na uzorku mokraće.

Test uzorka DNK (DNA probe test)
Ovim testom se takodje pronalazi DNK hlamidije. Veoma su precizni, ali nisu toliko osetljivi kao NAAT testovi.

ELISA i EIA testovi (Enzyme-linked immunosorbent assay)
Jednostavan, brzi test, koji pronalazi antigene hlamidije (supstance koje aktiviraju imuni sistem za borbu protiv hlamidije).

DFA testovi (Direct fluorescent antibody test)
Brzi testovi koji takođe pronalaze antigene hlamidije. U ovu grupu spada i DIF test na hlamidiju.

Hlamidija kultura (chlamydia culture)
Kultura je specijalno izolovana posuda koja omogućava bakteriji hlamidije da se razvija. Ovaj test je skuplji i rezultati se čekaju duže nego kod drugih testova. Kultura se mora raditi u laboratoriji. Test hlamidija kulture se može raditi kada se sumnja da je dete seksualno zlostavljano ili kada terapija infekcije nije bila uspešna.

Ako vaš doktor posumnja na hlamidiju, možda će vam, čak i pre nego što rezultati testova budu gotovi, propisati odgovarajuću terapiju kako vam se stanje ne bi pogoršalo i kako ne biste vi sami nekoga zarazili.

Lečenje Hlamidije

Lečenje hlamidije je prilično jednostavno, jer je u pitanju polna bolest koja se može lečiti upotrebom antibiotika kao što je sumamed (zithromax) ili doksiciklin. Prilikom primanja terapije, obolela osoba mora privremeno prestati sa seksualnim odnosima, obzirom da je i dalje zarazna i da može zaraziti svog partnera ili partnere, koji onda opet mogu zaraziti nju.

Ne mogu se svi antibiotici koristiti za protiv hlamidije. Zato, ako je kupovina leka preko interneta jedna od opcija, preporučujemo vam da izaberete uglednu kompaniju i da se prethodno dobro raspitate i proverite da li se antibiotik koji kupujete uspešno primenjuje za lečenje hlamidije. Kada započnete propisanu terapiju, pratite uputstva doslovce i vodite računa da je sprovedete do kraja. Ni slučajno nemojte prekidati uzimanje lekova samo zato što su simptomi nestali, već budite dosledni i sprovedite terapiju do kraja, inače će se hlamidija vratiti.

{ 390 comments… read them below or add one }

sofija January 18, 2015 at 5:13 pm

Zaboravila sam da dodam da peckanje nije prisutno samo tokom mokrenja nego i ovako, i da imam spoljno crvenilo dole
molim za brz odgovor zaista sam zabrinuta

Reply

sofija January 18, 2015 at 4:58 pm

Imam blago peckanje spolja prilikom mokrenja, i malo povecan sekret, prvo se vama obracam, sta bi to moglo biti i kako da proverim sta je tj sprecim peckanje

Reply

drbojic January 22, 2015 at 3:02 pm

Verovatno je u pitanuu upala. O čemu se tačno radi može da kaže samo lekar posle pregleda.

nebitno January 16, 2015 at 5:17 pm

Da li je moguce da se hlamidija prenese preko pljuvacke?

Reply

Linnie January 13, 2015 at 3:14 am

Do you need unlimited articles for your site ?
I am sure you spend a lot of time posting content, but you can save it for other tasks,
just search in google: kelombur’s favorite
tool

Reply

pero January 9, 2015 at 2:30 pm

prvi put sam imao klamidiju 2008 pa sam pio sumamed 1g i ciproflohsacin dve nedelje,onda svake godine mi se ponavlja klamidija i stalno pijem antibiotike sve vise i vise.sada su mi opet otkrili klamidiju,dali su mi 15 dana doxy i 1 g sumamed ali nije mi pomoglo opet ujutru imam iscedak.moze li se izleciti ili je vec postalo hronicno;sta da urdim

Reply

drbojic January 22, 2015 at 2:59 pm

moraju se uraditi analize i na druge barkerije. Moguće da nije samo hlamidija u pitanju

Andrija January 8, 2015 at 2:56 am

Bio sam u vezi sa devojkom od marta 2013. godine. U oktobru mesecu mi je saopštila da ima hlamidiju i da je pocela da pije terapiju. Njena pretpostavka je da je od mene dobila. Ja se nazalost nisam testirao sve do septembra 2014. godine. Nalazi su bili negativni, nisam pio nikakvu terapiju ni pre ni posle vadjenja brisa. Da li je moguce da je hlamidija nestala iz organizma bez ikakvog lečenja? Ili je moguće da je nikada nisam ni imao?

Reply

drbojic January 22, 2015 at 2:58 pm

Moguće je niste ni imali infekciju. Ne obole uvek oba partnera

Katica December 9, 2014 at 6:35 pm

S jednim partnerom sam dve godine i par meseci, otkrila sam da imam hlamidiju. Da li je moguce da je imam od partnera s kojim sam bila pre svog momka, da je toliko dugo bakterija bila u meni? Jer nisam menjala partnere dve godine. Hvala unapred.

Reply

drbojic January 22, 2015 at 2:58 pm

Ponekad je teško dokazati hlamidiju, pogotovo ako su tegobe minimalne.

Veoma zabrinuti December 3, 2014 at 1:57 pm

Poštovani zanima me sledeće,
da li je moguće da i odrasla osoba dobije upalu pluća usled zaraze hlamidijom? Svugde nalazim podatak da samo bebe obolevaju.

Pozdrav.

Reply

Mirko Ilic December 2, 2014 at 9:15 am

Imam stalni svrab na penisu i anusu kao i pojavljivanje belicastog omotaca….na koje bolesti da se testiram?

Reply

drbojic January 22, 2015 at 2:55 pm

Dermatovenerolog pri pregledu će da proceni koje analze treba da se urade

Shone October 15, 2014 at 10:39 pm

da li moze neko da mi da objasnjenje imao sam bolove tokom mokrenja pre nedelju dana odprilike a onda me je to proslo,a onda isti dan cim me je prosao bol pri mokrenju na belom donjem vesu sam primetio zuckasto zelenu tacku koja se desila samo jedan dan, a od tada mi stalno izlazi sekret bele boje i imam bolove u uretrti testisi mi nisu povecani…a i boli me penis u erekciji do duse malo manje kako je bilo ali bol je i dalje tu… nisam siguran da li sam zarazen uretritisom ili je to triper,hlamidija ili gonoreja pa bih molio neko strucno objasnjenje dok ne odem kod doktora posto radim od jutra do mraka i nemam vremena…..HVALA U NAPRED..

Reply

drbojic January 22, 2015 at 2:54 pm

Verovatno se radi o upali mokraćnog kanala. Šta je tačno u pitanju može se reći tek kada se urade određene analize

sancez October 11, 2014 at 12:57 pm

Zanima me da li je moguce da imam hlamidiju ? Pijem YAZ tablete i vec vise od dva meseca konstantno imam bolove tokom seksualnog odnosa,odnosno skoro jedva mogu da izdrzim odnos i nakon toga imam blago krvarenje ?

Reply

drbojic January 22, 2015 at 2:53 pm

Potreban je ginekološki pregled. Tada će se uzeti i potrebne analize

Bojana October 5, 2014 at 4:33 pm

Dobar dan. Zanima me da li se hlamidija prenosi iskljucivo seksualnim putem? Kao I koliko vremena treba da prodje od zaraze do prvih simptoma?

Reply

drbojic January 22, 2015 at 2:52 pm

Hlamidija se prenosi polnim putem. Posle 5-7 dana se javljaju prvi simptomi

nikola September 17, 2014 at 10:09 pm

Postovani primetio sam da na vesu se pojavljuju zute fleke koje se pojavljuju os penisa malo me I svrbi ponekad cev penisa sve do testisa poneki put kad istisnem od korena pa do vrha penisa pojavljuje se ta zuckasta tecnost. Da li mozete da mi kazete u cemu je problem.
Hvala

Reply

drbojic September 30, 2014 at 3:11 pm

verovatno je upaljen mokraćni kanal. Javite se lekaru

Marijan August 7, 2014 at 2:23 am

Da li jedan partner moze imati hlamidiju kao nosilac, pritom zaraziti svog partnera, a ne osecati simptome?

Reply

drbojic September 2, 2014 at 3:21 pm

Kod nekih osoba hlamidija daje minimalne tegobe. Tako se može preneti na partnera

Deki June 30, 2014 at 9:31 am

Citam gore komentare, i neverujem. Zapitao sam se, imam li ja mozda ovu bolest?!?! Interesuje me, kome treba da se obratim nebi li uradio neke testove, samo nemojte reci svom lekaru, jer ga nemam. Kada bi otisao u vecu zdravstvenu ustanovu (bolnicu) kome bi trebalo da se obratim? Hvala na odgovoru unapred

Reply

dr stojan August 4, 2014 at 12:48 pm

Deki,sve sto je potrebno je uputiti se na salter za urologiju,zakazati pregled sa doktorom urologije. Najcesce sta se radi jeste bris uretre,spermogram (redje urin). Lecenje je uglavnom lekovima iz grupe tetraciklina.
Pozdrav!

posmatrac June 7, 2014 at 10:04 am

Molim vas,na koji način mogu biti siguran da slučajno nemam hlamidiju i na oku
Čitao sam sta su simptomi,ali ja inace imam alergiju na polen pa često imam crvenilo i svrab očiju..brine me samo nekada što imam kao neku belu tečnost nekeda,i.male kartice koje jako iritiraju oko..ali one odu..

Inace,imam hlamidiju i lečim se tabletama..zato je strah da sam preneo na oko veliki

Hvala na odgovoru

Reply

drbojic June 18, 2014 at 2:24 pm

morate se javiti očnom lekaru

dusan June 6, 2014 at 7:13 pm

postovani imam hepatitis b akutni otpusten sam sa klinike u ns gde sam lezao 17 dana ali moram da pijem lekove antivirusne a ustanovljeno mi je na testu da imam hlamidiju a doktor mi prepisao dovicin eritromicin i probiotik ali nesmem da ih pijem jos 15 dana kako nebi suzbili dejstvo antivirusnog leka pa sta da radim dali da pijem te lekove za hlamidu ili doksicilin i citromax

Reply

drbojic June 18, 2014 at 2:24 pm

poslušajte lekara koji vam je prepisao terapiju.

daver June 4, 2014 at 9:23 am

Preko testa su saznali da imam klamidiju imaosam lecenje sa Flexid od 500mg 28 dana pa smo ponavljali briseve bilo je negativno ali posle samo 2 nedelje pocelo curenje od penisa sta do sada nije bilo da vam kazem da nisam imao kantakta sa trecom osobom osim sa zenom i to bez prezervativa puno vas pozdravljam

Reply

drbojic June 18, 2014 at 2:34 pm

ne mora da znači da je u pitanju hladimidija. morate da vidie sa lekarom o čemu se tačno radi

MSN May 27, 2014 at 2:28 pm

Test na hlamidiju IgA 0.1 negativno je manje od 0.8 U/ml
IgG je 2.3, negativno je manje od 16 U/ml

rađeno iz krvi. Da li su ovi rezultati pouzdani? Da li to znači nemam, nisam niti imao hlamidiju?

Reply

drbojic June 18, 2014 at 2:26 pm

testovi iz krvi mogu da znače da niste bili u kontaktu sa hlamidijom. Trenutno na mora ništa da znači, jer je potrebno 2-3 nedelje da bi sintetisala antitela.

Marija May 26, 2014 at 8:17 pm

Imam 27 godina i od prve menstruacije do decembra sam imala redovan, bezbolan ciklus.. U novembru sam stupila u nezasticeni odnos sa momkom (pametnica, zar ne?). U decembru sam imala 2 obilne menstruacije, kako bih vam priblizila situaciju ukratko cu vam opisati scenu koja me je sokirala (dok sam u prodavnici odjece trazila haljinu, osjetila sam kako mi krv curi, sigurna u svoj extra large ulozak, nastavila sam da trazim ono sto mi treba.. Kako tok krv nije prestajao u narednih par sekundi, u jednom momentu sam se zaprepastila idejom da ipak koliko god suludo zvucalo, mokrim.. Nekako sam otisla do svlacionice, gdje su mi ulozak, donji ves i farmerice bile natopljene krvlju). Poslije druge menstruacije otisla sam kod doktora koji mi je dao uput za doktora na kopnu. Nakon usidrenja, odradila sam ultravaginalni ultrazvuk, PAPA test i jos nesto, za sta ne znam naziv. Nalazi su stigli i izmedju mojih divnih cista, koje su u potpunosti prekrile moje jajnike, sjajne upale mokracnih kanala, pozitivna sam bila i na ovu jako druzeljubivu bakteriju. A propo svega ovoga, desavalo mi se da iz vagine imam neki kafeni iscjedak, za koji sam ja mislila u pocetku da je blagi nagovjestaj menstruacije.. Pozitivna sam jos bila na 3 bakterije, koje su prema mom doktoru bezazlene u poredjenju sa ovom, pa mi je stoga i prepisana terapija.. Na moj nagovor i momak je otisao kod doktora gdje se nije testirao, vec su mu iz preventive dali terapiju.. Nakon ispijenih ljekova, bez naknadne kontrole, opet smo stupili u odnos… Sjutra idem na ponovno testiranje… Iz moje price se mozda ne moze nauciti nesto puno, ali moj savjet je, uceci iz svog primjera, da sexa ne moze hvaliti, kao ni zarazenih osoba.. Naravno da prilikom stupanja u seksualne odnose ne mozete traziti od nekog da vam donese nalaze, ali sebe zastiti na najbolji moguci nacin svakako trebate. Vrijeme koje sam potrosila razmisljajuci o mojim bakterijama, mogla sam upotrijebiti za nesto kreativnije. Kako za svaku boljku postoji lijek iz narodne medicine, postoji li i za ovu bakteriju? Koliko dugo morate da imate ovu bakteriju da bi poceo njen uticaj na sterilitet????

Reply

zabrinuta February 23, 2014 at 12:15 am

Poslednja 2-3 meseca imam pojacan sekret, i promenio je miris, sad je dosta jaci i malo neprijatniji. 2-3 puta mi se desilo da sam izmedju menstruacije imala krv, ali to je bukvalno bila kap. Otisla sam kod ginekologa i prepisala mi je vaginalete ali i dalje se nista nije promenilo, da li je moguce da je to hlamidija? Planiram da se testiram uskoro kad ugrabim vremena, a do tad bih da cujem necije misljenje.

Reply

drbojic March 6, 2014 at 12:05 pm

Trebalo bi da se testirate na polno prenosive bolesti. Takođe je bitan i hormonalni status. Treba da se dodatno posavetujete sa ginekologom.

xy February 14, 2014 at 8:50 pm

radila sam test na hlamidiju iz krvi. referentne vrednosti su 0-1.10 a moj rezultat je 0.53 (chlamidia trachom igm). da li to znaci da sam pozitivna ili negativna na hlamidiju?
havala unapred na odgovoru.

Reply

drbojic March 6, 2014 at 12:03 pm

Znači da ste negativni

Leave a Comment