polne bolesti ordinacije

Pegazis

Lek Pegazis (Pegasys) je vrsta terapije interferonom – supstancom koja se pokazala kao efektna u borbi protiv Hepatitisa C. Koristi se sam ili u kombinaciji sa Kopegusom (Copegus – Ribavirin, USP) kod odraslih sa kompenzovanom bolesti jetre koji prethodno nisu lečeni interferonom alfa.

Lečenje Hepatitisa Pegazisom daje rezultate kroz 24 do 48 nedelja (u zavisnosti od tipa virusa Hepatitisa C).

Nekoliko godina ranije, bilo je neophodno primati interferon 3 puta nedeljno. Ali, od tada, istraživači su pronašli nešto bolje. Vezivanjem supstance po imenu polietilen glikol (PEG) za interferon alfa-2a, napravili su novi interferon koji duže traje u čovekovom organizmu i proizveli Pegazis: lek koji se dobija jednom nedeljno. Sada je Pegazis lek ove vrste koji se najčešće prepisuje obolelima od hepatitisa C!

Desetine hiljada pacijenata sa hepatitisom C su lečeni Pegazisom širom sveta, i naučne studije o korišćenju Pegazisa traju i danas.

Neželjeni efekti

Neželjeni efekti su uobičajeni tokom lečenja Hepatitisa C, i uzimanje u obzir mogućnosti da može doći do njih je bitan korak. Donošenje odluke da se počne sa lečenjem, uključuje upoređivanje poboljšanja i rizika koje process lečenja može doneti u život pacijenta, nasuprot potencijalnih mogućnosti ako se osoba ne leči. Neke od mogućih posledica ako se hepatitis C ne leči su:

  • Fibroza: ožiljci na jetri
  • Ciroza: opasno oštećenje jetre koje može dovesti do prestanka rada jetre

U nastavku su neki od najčešćih neželjenih efekata koji se povezuju sa terapijom pegazisom i ribavirinom:

Simptomi nalik gripu, uključujući groznicu, drhtavicu i bolove u mišićima

  • Vrtoglavicu
  • Nadražen stomak, gađenje/povraćanje
  • Glavobolja
  • Razdražljivost
  • Gubitak apetita
  • Teškoće u kontrolisanju nivoa šećera u krvi (što može dovesti do dijabetesa)
  • Reakcije na koži (osip, suva koža ili svrab, privremeni gubitak kose, ili crvenilo i otok na mestu infekcije)
  • Probleme sa spavanjem

Mogući ozbiljniji neželjeni efekti, o kojima vaš doktor može da razgovara sa vama, uključuju probleme sa mentalnim zdravljem kao što su depresija, problemi sa krvlju, infekcije, problemi sa plućima, očima, imunim sistemom, tiroidnom žlezdom, jetrom i srcem. U slučaju da dođe do njih, vaš lekar može odlučiti da promeni doze lekova koje dobijate ili da prekine terapiju.

Najčešći neželjeni efekti koji se javljaju prilikom lečenja interferonom su simptomi nalik na grip(povišena temperature, drhtavica, bolovi u mišićima, bolovi u zglobovima i glavobolja) na koje se može uticati. Takođe, mnogo pacijenata je iskusilo da nakon što se terapija Hepatitisa C zaustavi, neželjeni efekti iščeznu tokom vremena.

Za sva pitanja koja imate vezana za terapiju Pegazisom ili Kopegusom (Ribavirin, USP), obratite se vašem lekaru, koji vam je prepisao terapiju.

S obzirom da su iskustva svake osobe sa lekovima Pegazis i Kopegus različita, razgovarajte sa svojim lekarom o neželjenim efektima. Vaš doktor će vam pomoći da razumete šta možete očekivati tokom različitih faza lečenja, a takođe će znati i da vas posavetuje šta da učinite ako do neželjenih efekata dođe.

Ponekad jednostavne navike – kao što je unošenje dosta vode u vaš organizam tokom dana, kao i planiranje vremena kada ćete primiti injekciju – može pomoći nekim pacijentima da se osećaju bolje. Uvek trebate da razgovarate sa vašim lekarom o tome kako se osećate – čak i kada mislite da neki simptom nije ozbiljan i da nije povezan sa Hepatitisom C ili vašom terapijom.

Izvor: Pegasys.com

{ 5 comments… read them below or add one }

Atos April 25, 2017 at 5:20 am

Izinite da vas pitam, oko hepatitis C. Ja ga imam vech 4 godine ali sam poceo sa terapijom Pegazis & Ribavirin .Zaci pitanje je evo sad se ne drogiram vishe heroinom ,jesam u program Buprenorfin uzimam ih kao terapija.Ali sada inace sam vech na 12 -toj Inekcije imam genotip 3 tako da za genotip 3 znater da je lecenje 6 meseci tako dami ostaju josh 11 inekcija .E sad u zadnje poceo sam okolo 6-7 inekcije po malo da uzimam amfetamin … i sada svremena na vreme uzimam ga josh sta mislite molim vas da mi kazite znam da ostetuje i amfetamin isto … ali hochu da znam jel che biti uspeshno ljechenje ova iako milis da ne uzimam vishe , shta milite moze da se javi neki problem ??? cekam vash odgovor … Hvala unaprjed

Reply

zermina dedakovic March 26, 2017 at 9:08 am

pozdrav moj muz boluje od hronicnog hepatitisa c godinu dana smo na biljnim preparatima i pazimo na hranu …sredili smo alt i ast ali ima jos virus u jetri jako to da rijesimo.. .jos on pije fenobarbiton i tegretol i nas dpktor kaze da mora promijenit terapiju da bi ga poceo lijeciti terapijom viekirax exsiviriera ribavirin…

Reply

Izotop September 22, 2015 at 5:33 pm

Da li je u redu da me moj infektiolog zadrzava do godinu dana na pracenju moga stanja iako sam nosioc c hronicni virusni,stim da me je stavio na kontrolu kod njega svaka dva meseca sa nalazima ast,alt…I tek posle godinu dana ce me dati pred komisiju koja ce mozda da mi odobri lecenje??? Sa li je to u redu?

Reply

Igor Vasiljevic November 16, 2014 at 6:58 pm

Gde mogu da se informisem iliti zatrazim pomoc oko lecenja tim lekom”Pegazis” jer sam pozitivan na HCV-C.
Molim Vas da mi odgovorite u sto kracem roku jer zaista ne zelim da dodje do ciroze jetre ili pogorsa stanje.

Unapred zahvalan
Igor Vasiljevic

Reply

drbojic November 20, 2014 at 1:09 pm

javite su u Kliniku za Infektivne bolesti

Leave a Comment