polne bolesti ordinacije

Hepatitis B

Hepatitis B je ozbiljna infekcija jetre, koju uzrokuje HBV virus.

 1. Hepatitis B
 2. Hepatitis B Simptomi
 3. Hepatitis B Lečenje
 4. Vakcina protiv hepatitisa B

  Hepatitis B

  Hepatitis B spada u kategoriju bolesti koje uzrokuju zapaljenje jetre. Može biti akutni, koji traje manje od 6 meseci i nakon tog perioda prolazi, ili hronični hepatitis B, koji traje duže od 6 meseci.

  Hepatitis B je uzrokovan jednom od vrsta virusa Hepatitisa, kojih ima puno, a procene su da je više od 3% svetske populacije zaraženo bar jednom od vrsta, većina bez svesnog znanja o tome. Virus može biti miran u organizmu decenijama, bez ikakvih vidljivih fizičkih simptoma.

  Hepatitis spada u polne infekcije, iako se često stavlja u kategoriju polne bolesti (polno prenosive bolesti), s obzirom da se često prenosi polnim odnosom.

  Prenošenje hepatitisa B

  Tragovi virusa kod inficiranih od hepatitisa B su pronađeni u pljuvačkoj, spermi, izmetu, i naravno u krvi. Ipak, ova bolest se ne može preneti kašljanjem, kao ni kijanjem.

  • Vaginalni seksualni odnos, kao i analni seksualni odnos su dokazani načini za prenošenje ovog virusa. Postoje sumnje da se hepatitis B može preneti i putem oralnog seksa, ali za sada ne postoje pouzdani dokazi. Teoretski, rizik postoji. Takođe, ova bolest se može preneti putem oro-seksualnog odnosa, tj. putem nadraživanja partnerovog anusa jezikom. Ovakva vrsta seksualne stimulacije je češća kod homoseksualnih parova.
  • Korišćenje istih igala (u rizičnu grupu spadaju korisnici opojnih droga, osobe koje su primale transfuziju krvi pre 1994. godine, osobe na kontinuiranoj dijalizi, osobe sa tetovažom i drugim vidovima ulepšavanja tela)
  • Rođenjem i dojenjem novoređenčeta, ukoliko je majka zaražena.

  Kod odraslih koji se zaraze virusom, telo će u više od 85% slučajeva uspeti da proizvede odgovarajuća antitela za borbu protiv virusa i da se odbrani. Ovaj procenat je nešto niži za mlađe osobe i opada sa godinama.

  Hepatitis B Simptomi

  Simptomi hepatitisa B se razlikuju u zavisnosti od toga da li se radi o akutnom ili hroničnom obliku Hepatitisa B. Skoro sve bebe i deca, kao i 50% odraslih koji su tek dobili infekciju nemaju nikakvih simptoma.

  Simptomi obično počinju 6 nedelja do 6 meseci nakon izloženosti virusu (u proseku 2 meseca). Dužina bolesti varira; Većina ljudi se oporavi kroz tri nedelje.

  Kod odraslih, rani simptomi (simptomi akutnog hepatitisa) su:

  • loše zdravlje (osećate se loše, ali ne dovoljno da biste mogli da tvrdite da ste bolesni)
  • gubitak apetita
  • muka (gađenje)
  • iscrpljenost
  • povraćanje
  • bolovi u mišićima
  • abdominalni grčevi (bolovi u stomaku ili sa strane)
  • blaga groznica (viša temperatura sa drhtavicom)
  • tamnožuti urin ili braon boja urina
  • bleda ili beličasta boja stolice
  • žutica (žutilo beonjača ili kože)

  Osoba koja ima hepatitis B može pokazati sve ili samo neke od kore navedenih simptoma. Kod više od 90% beba, 50% dece, i 5% odraslih sa akutnim hepatitisom B će se razviti hronični, odnosno dugotrajna infekcija. Ukoliko ova polna bolest pređe u hroničan oblik, jetra počinje da pati od stalnih upala, što ako se ne leči, može da dovede do ciroze jetre ili raka jetre. Uglavnom se bolest može držati pod kontrolom, ali se u jako malom procentu slučajeva dešava i fatalan ishod.

  Hepatitis B Lečenje

  Infekcija bilo kojom vrstom hepatitisa se može utvrditi testom krvi. Ako su rezultati testa na Hepatitis B pozitivni, vaš doktor će identifikovati tip virusa i propisati vam odgovarajuću terapiju. Ponekad se zahteva biopsija jetre kako bi se ustanovilo koliko je opasan stepen bolesti.

  Za oporavak i čišćenje organizma od akutne forme Hepatitisa B je pre svega potrebno mnogo odmaranja i mnogo unete tečnosti.

  Ukoliko imate hronični hepatitis B, vaš doktor će vam takođe prepisati odgovarajuću terapiju. Uz malo sreće, kombinovani napori medicine protiv hepatitisa B će uroditi plodom, čišćenjem organizma od virusa ili pak velikim usporavanjem delovanja virusa u vašem organizmu.

  Vakcina protiv hepatitisa B

  Vakcina protiv hepatitisa B se od kraja 2005-e godine redovno daje novorođenim bebama i deci uzrasta 12 godina (šesti razred osnovne škole). Takođe, ova vakcina se daje i rizičnim grupama: hemofiličari, bolesnici na dijalizi, seksualni partneri pozitivnih na Hepatitis B, štićenici ustanova socijalne zaštite, intravenski narkomani, insulin zavisnih bolesnika od šećerne bolesti, novorođenčad majki pozitivnih na hepatitis B (drugačiji režim vakcinisanja od ostalih beba).

  { 32 comments… read them below or add one }

  Kristina July 3, 2017 at 7:55 am

  Zanima me da li moze vakcina protiv hepatitisa b naskoditi coveku koji vec ima hepatitis a da to nije znao,hvala na odgovoru.

  Reply

  dusko April 26, 2017 at 5:44 pm

  postovanje imao sam akutni hep b zatim antitela u zastitnom titru da bi evo posle skoro 3 godine od prelezane infekcije nalaz na hbsag bio pozitivan i to 3,38pa vas molim da mi kazete sta se to desava i kako je moguce uprkos antitelima da je hbs ag opet pozitivan posle skoro 3 godine a nisam imao tezih bolesti i sl zdravo se hranim nepijem nepusim i zaista sam u soku i recite mi dali opet mogu da mi se povecaju transaminaze kao pre 3 godine sa ovim nalazom spostovanjem dusan

  Reply

  emi April 6, 2017 at 7:37 pm

  alt mi je povisen 81 dali postoji da imam hepatitis b ili c nemam nikakve siptome stoje navedeno za ovu polest

  Reply

  pozetivan March 9, 2017 at 11:43 pm

  poz.molim za odgovor ako neko zana da mi odgovori. imam hepatitis b acuta vec 9mjeseci nikakvu terapiju mi moj infetolog nije dao samo tablete za jetru, prvi nalazi jetre su mi bili znatno uvecani a leukociti su mi bili 43 sad su normalni 7,72 a prvi nalaz PCR je 1185622 i posle 6mjeseci je taj isti nalaz PCR 12520 pa bi zamolio ako neko moze dalje dame posavetuje sta da radim dalje unaprijed zahvalan.poz.

  Reply

  merita January 15, 2017 at 8:37 am

  Zdrav0 ja sam uradila rezultate za hep b I izasli su p0zetinve da ja imam taj b0les I neznam sta znaci t0 ali su rekli da mije puno stara taj virus dali su mi 0ndak slimak da vidim jetru sve je 0k bila sam 0pet da vidim jel imam u krv hep b 0ni su rekli da je dobr0 nemas nista u krv nisam na ljek0ve nisam imala nikakve nikad simt0mi m0lim vas ak0 nek0 zna da mi da 0dg0v0r znaci rekli su da ja imam hep b je stara isla sam 0pet nemam nista u krv dali su mi slimanje za jetru sve je 0k

  Reply

  Sanja December 27, 2016 at 2:46 pm

  Pozdrav.imam pitanje otkrila sam hepat B u trudnoci 2008 god.osjecam se za sada dobro nista nisam to lijecila.zanima me dali je ta bolest izljeciva.molim vas daj te mi savjete i naj bolje upute lijecenju.jako se plasim u zadnje vrijeme.molim vas pomozite mi.hvala

  Reply

  Oki November 18, 2016 at 6:33 pm

  POMOZITE MI LJUDI!!! Moja cerkica koja ima godinu i 8 meseci je popila sok iz case iz koje je pila osoba koja je zarazena hepatitisom B. Sta sada da radim, da li postoji mogucnost da ce i ona biti zarazena?

  Reply

  Mihael December 16, 2016 at 1:06 pm

  Postovani/a, ovisi o tome dal je hepetitis kod osobe bio akutan ili kronican, obracam vam se jer sam napravio isto,pio sam poslje osobe koja ima hepatitis , kako sam povrsno znao infromacije o osobi isao sam na testiranje, ovaj oblik koji je osoba imala nije bio prenosiv tim putem, rezultat je bio negativan,medjutim nakon toga imao sam razne druge mogucnosti da dobijem isti danas je doktor rekao da je u pitanju hepatitis ali mi nece reci nista do zavrsetka svih provjera ,po pitanju kog je oblika, svakako ne brinite ja imam simptome vec 4 mjeseca nije kronicni stadij i nije prelazan, ukoliko i jeste u vasem slucaju odmah reagirati je bitno 99 posto tih slucajeva dodje do izljecenja cak prirodnim putem, savjet je da svakako uradite testove da biste bili sigurni al mislim da nema razloga za paniku, jos nesto jako bitno kupite cerkici kozije mlijeko. Pozdrav.

  dusko November 8, 2016 at 11:01 pm

  dobro vece zanima me zasto nesmem da udem dobrovoljni davalac krvi kada sam potpuno izlecio akutni hepatitis b i imam antitetala a kazu nemoze i nece da mi kazu zbog cega pa sam u nedoumici zasto pa vas molim za odgovor hvala

  Reply

  polnebolesti November 15, 2016 at 11:28 am

  Dobar dan Dusko, zvanična je preporuka da osobe koje su ikada bile pozitivne na hepatitis B ne doniraju krv, organe ili spermu, jer postoji rizik za primaoca.

  Otprilike 90% odraslih se oporave of hepatita B za nekoliko meseci, za to vreme se njihov organizam očisti od virusa i izgradi se imunitet za ceo život. Nikada više neće postojati opasnost da dobijete hepatitis B, ali ipak test krvi će uvek pokazivati da ste preležali hepatitis B i službe za transfuziju krvi neće prihvatiti vašu krv. Razlog je što postoji veoma mala mogućnost da su rezultati testa lažno pozitivni na imunitet tj. postoji veoma mala mogućnost da je osoba i dalje inficirana virusom. Iako su šanse za to veoma male, zavodi za transfuziju nigde u svetu neće prihvatiti krv osoba koje su preležale hepatitis B, jer ne žele da primaoce izlažu i najmanjem riziku.

  Možete o tome pročitati i ovde:
  http://www.hepatitiscentral.com/hcv/hbv/hepatitis-b-basics/

  Kajajaj October 26, 2016 at 6:42 pm

  Kolike su sanse da se osoba zarazi ako je vakcinisana?

  Reply

  goran December 13, 2015 at 10:09 am

  imam hepatitis b virus i redovno se kontrolisem ali mi nikada nisu dali nikakve lekove zasto

  Reply

  stankovic September 24, 2016 at 9:38 am

  Negde u ovom tekstu ili drugde sam procitao da lekari ako nema simptoma hepatitisa b samo prate bolest iako je u pitanju hronicni oblik, medjutim da kazem da je moj otac imao hronicni sa simptomima, fibrozu 3 (stepen pred cirozu) i da se posle 17,18 godina potpuno izlecio, ciscenjima jetre(gorka so, crveni grejpfrut i maslinovo ulje, pre toga ciscenje creva i bubrega travama) , detoksikacijom, travama i drugacijeg dejstva i prirodnim preparatima, a to je trajalo oko 2 godine kod “alternativnih” lekara uz stalna poboljsanja stanja, proslo je stanje uvecane jetre, fizicki smptomi, nestao je virus(ima ga u koncentraciji koja se smatra normalnom, nije nosioc) i na kraju nestala je fibroza.
  U kombinaciji svega, setih se koristio je i zaper aparat. Rec je o Bioscentru u Novom Sadu. Zelim da kazem iako pretpostavljam nemas simptome(jer oni u tom slucaju mozda nisu vidljivi) , mozda kad bi kada bi se izlecio od hepatitisa b , to poboljsalo tvoje zdravlje.

  minor November 6, 2015 at 4:51 pm

  Ја сам прележао хеп б пре 3 године. Осећао сам се данима уморно, исцрпљено, нисам имао апетита и било ми је мука, само ми се спавало. Онда се појавила тамна мокраћа и сетла столица… Имао сам трансаминазе ненормално високе, једне око 4000, друге око 3500, јетра је радила 59%. Било је баш катастрофа. После 17 дана у болници трансам. су пале на око 500, па су ме на једвите јаде и уз моје свакодневно досађивње пустили кући. У почетку сам примао инфузије, после сам пио доста течност, у просеку по 2 флаше од 1.5 л воде, храна само кувана или печена без имало масноће и врло мало или нимало соли. Козје млеко, сурутка, млади сир, свакодневно. То је све почело почетком августа. На првој контроли 20. септ. сам био позитиван на вирус хеп б, а на следећој контроли око 25. окт. негативан. И затим на последњој контроли у фебруару поново негативан са створеним антителима. Надам се да ћу овим писањем некоме мало олакшати и поручујем- не губите наду, са вером у Бога.

  Reply

  gv October 29, 2015 at 9:02 am

  zdr jas sum od makedonija jas i mojata sopruga sme pozitivni toa se pokazuva na labaratoriski ispituvanja no na eho nese gleda nisto se e uredno sto ponatamu

  Reply

  malo pače September 8, 2015 at 2:40 pm

  ovde se ne pise vec duze vreme a meni je potrebna pomoc. Imam odojce sa izolovanim anti-HBc At i anti-HCV At . Molim za savet i pomoc .Kako se ophoditi sa bebom i sta sa ostalom decom u kuci

  Reply

  drbojic November 28, 2015 at 11:03 am

  treba da se konsultujete sa infektologom

  Irena August 7, 2015 at 7:16 pm

  Stigli su mi rezultati na hepatitis b. Pise ovako hbs ag negativno anti hbs negativno i anti hbc negativno. Sta to znaci da li to znaci da imam virus i da li mogu da ga prenesem svi rezultati krvne slike su mi u ref vrednostima

  Reply

  drbojic September 2, 2015 at 2:22 pm

  ako piše da je negativno, znači da nema infekcije

  nakije June 14, 2015 at 9:40 pm

  kako mogu da se lecim od hepatit (B) DAL VOPSTO POSTOJI NEKI LEK HV

  Reply

  drbojic September 2, 2015 at 2:21 pm

  obratite se infektologu

  Marina May 9, 2015 at 4:39 pm

  Ako je nekome Hbs ag negativan sedam nedelja nakon rizicnog odnosa da li to znaci da je osoba nema hepatitis B ili treba da ponovi testiranje posle nekog vremena?

  Reply

  leonora April 17, 2015 at 9:24 pm

  poz 5 godina sam sa hepatit (b) ali nemogu da svatim zasto nema lek za to ili ima pa nedaju tcnu tarapiju neznam gde dase obratim vise uvek mi samo krf uzimaju inista vise a nedajumi nikakvu nadu svaki dan mislim o moj bolesti pa sam vec izgubila i andu za zivot ako ima neki lek ja bi htela dami pomazete hv

  Reply

  ermin December 23, 2014 at 1:38 pm

  Molim nekog za odgovor jer sam jako zabrinut i bojim se molim nekog da mi odgovori..

  Reply

  anja December 27, 2014 at 1:08 pm

  Ermine,
  Posto vidim da niko ne odgovara, evo, ja cu pokusati da ti pomognem. Ne znam koji si test radio, mada pretpostavljam da je ELISA test, jer se on najcesce koristi, onda bi posle tri meseca opet trebao da ponovis testiranje, jer moze da se desi da organizam nije stvorio dovoljnu kolicinu antitela koja bi mogla da se detektuju testom. Ako si ti uradi test posle mesec dana, onda sacekaj jos dva meseca otprilike i ponovi test da bi bio siguran. Postoji i PCR metoda i ona detektuje sam virus, a ne antitela protiv virusa, tako da je ovim testom moguce dokazati prisustvo virusa i posle samo dve nedelje, ali ti testovi su prilicno skupi mislim, i ne rade se rutinski, osim mozda u nekim boljim privatnim laboratorijama. Nemoj donositi preuranjene zakljucke, nego sacekaj rezultate testa. Nadam se da sam ti pomogla.

  Choda February 12, 2016 at 8:00 am

  PSR je vise od 150€, koliko se secam…

  ermin December 23, 2014 at 1:36 pm

  Imao sam odnose nezaštićen za koju sam posumnjao da ima ili da je preležala bolest hepatitisa b nakon mesec od prvog odnosauradio sam test krvi i negativan je nalaz bio dali je potrebno opet uraditi analizu

  Reply

  drbojic December 29, 2014 at 12:02 pm

  Testovi na virusne bolesti se rade 6-8 nedelje od rizičnog odnosa. Ponovite test

  ljilja December 12, 2014 at 5:27 pm

  Ako radijm u zdravstvenoj ustanovi, tacnije u laboratoriji, moram li se vakcinisati imam 65 godina. Hvala.

  Reply

  drbojic December 29, 2014 at 12:02 pm

  tako je po zakonu

  Dusko Tomic October 16, 2014 at 3:14 pm

  Imam pitanje : SGOT i SGPT su mi sasvim normalni , tako da mi je ljekar rekao da nema potreba da radim test za hepatitis , da li je to mjerilo ?!Hvala

  Reply

  drbojic December 29, 2014 at 12:03 pm

  nije, u ranoj fazi bolesti nogu biti niske vrednosti enzima

  Leave a Comment