polne bolesti ordinacije

Gonoreja

Gonoreja (Triper, Kapavac) je veoma česta bakterijska polna infekcija. Ako se ne shvati ozbiljno, može imati za posledicu sterilitet.

 1. Gonoreja
 2. Gonoreja Prenošenje
 3. Gonoreja Simptomi
 4. Dijagnoza
 5. Lečenje Gonoreje

  Gonoreja

  Ponekad se gonoreja pogrešno dijagnostikuje kao hlamidija, zbog sličnih simptoma. Uzrokuje je bakterija gonokoka, tj. Neisseria gonorrhoeae koja živi u polnim organima, uključujući i uretru i reproduktivni trakt i kod muškarca i kod žene.

  Statistike

  Gonoreja ima jako velik procenat novih infekcija. U Americi statistike beleže skoro million novih infekcija ovom bolešću svake godine. Najviše su pogođeni mlađi odrasli i tinejdžeri, zbog povećanog promiskuiteta, tj. čestog menjanja seksualnih partnera.

  Gonoreja prenošenje

  Kao i većina polnih bolesti i polnih infekcija, prenosi se putem seksualnog kontakta, tj. polnog odnosa. U obzir dolazi kontakt sa penisom, vaginom, anusom (analnim otvorom), pa čak i ustima i grlom. Vrlo lako se prenosi od jedne osobe drugoj, što je razlog zašto triper ima tako visok procenat novozaraženih. Nažalost, nove varijacije bakterije koja izaziva triper postaju teže za lečenje, budući da se adaptiraju i postaju imune na antibiotike.

  Gonoreja Simptomi

  Simptomi gonoreje su generalno blagi ili skoro neprimetni. Kada postoje simptomi, oni se obično javljaju između 5 i 30 dana nakon odnosa sa zaraženom osobom i malo se razlikuju kod mušaraca i kod žene. S obzirom da bakterija tripera prebiva u seksualnim organima i u grlu, ovo su glavna mesta na kojima se javljaju simptomi gonoreje tj. tripera.

  Triper simptomi kod muškaraca su:

  • Osećaj pečenja prilikom mokrenja.
  • Žućkasti sekret, iscedak, tečnost iz penisa.
  • Bolni ili otečeni testisi.
  • Bol u grlu.

  Triper simptomi kod žena su:

  • Osećaj pečenja prilikom uriniranja, mokrenja.
  • Žućkasti sekret ili iscedak iz vagine.
  • Krvarenje vagine.
  • Bolna velika nužda.

  U području anusa, gonoreja kod muškaraca ima iste simptome kao i kod žena:

  • Svrab i osećaj pečenja
  • Žućkasti sekret.
  • Krvarenje.

  Dijagnoza

  Dijagnozu bolesti triper može postaviti doktor u javnoj zdravstvenoj ustanovi ili od strane vašeg porodičnog lekara. Prvo, doktor će sa vama diskutovati da li su kod vas zastupljeni simptomi gonoreje i moguće situacije kada je moglo doći do zaraze. Postoje tri metode uz pomoć kojih se može raditi test na triper, tj. koje utvrđuju prisustvo bakterije gonokoka ili kako se stručno nazivaju Neisseria gonorrhoeae. Oni uključuju uzimanje kulture, bojenje po Gramu i ELISA testiranje.

  Uzimanje Kulture

  Kultura sekreta iz inficiranog područja je najčešći način za testiranje pacijenata bilo da imaju ili nemaju simptome. Pamučnim brisom se skuplja dovoljna količina uzorka za kulturu. Uzorak se inkubira do dva dana, čime se bakteriji daje dovoljno vremena za razmnožavanje, kako bi se precizno identifikovala. Ovaj test je 100% precizan.

  Bojenje po Gramu

  Test bojenjem po Gramu, Metoda bojenja po Gramu ili jednostavno bojenje po Gramu je preciznije da se dijagnostikuje gonoreja kod muškaraca nego kod žena. Za ovaj test, neophodno je uzeti malo gnoja iz inficirane oblasti, staviti na slajd, obojiti ga specijalnom bojom i ispitati pod mikroskopom kako bi se proverilo prisustvo gonokoka. Prednost ovog testa je da se rezultati mogu dobiti veoma brzo. S obzirom da se zahteva da doktor ili tehničar bude u stanju da prepozna i precizno identifikuje bakteriju, gledanjem ispod mikroskopa, ovo testiranje je 70% tačno. S obzirom na to, jedna od ostalih metoda će se verovatno koristiti da se potvrdi dijagnoza koja je postavljena ovim testom.

  ELISA test

  ELISA testiranje (enzyme-linked immunosorbent assay), važi za veoma brz i osteljiv test kada je u pitanju gonoreja (kapavac). Mnogo je osetljiviji od Gramovog testa i prikladniji je za izvedbu od uzimanja kulture, koji zahteva transport i skladištenje uzoraka.

  Kada pacijent sumnja da je bio izložen bolesti triper, ili ako su prisutni simptomi tripera, on ili ona može posetiti svog lekara ili se obratiti bilo kojoj specijalizovanoj ustanovi za pomoć. Muškarci koji imaju komplikaciju mogu biti poslati kod urologa. Žene mogu konsultovati i ginekologa ukoliko bude potrebno. Postoje i doktori za infektivne bolesti, koje uključuju polno prenosive bolesti.

  Lečenje gonoreje

  Lečenje gonoreje je uglavnom prilično jednostavno. Nakon testiranja, vaš doktor će vam prepisati antibiotik koji će nakon izvesnog vremena učiniti da se organizam očisti od infekcije. Gonoreja je ranijih godina lakše lečena nego sada, s obzirom da je bakterija počela da se prilagođava i postala otpornija na dejstvo određenih antibiotika. Pre nego počnete da uzimate lekove, pažljivo pročitajte uputstvo i ispratite ga do kraja i u potpunosti precizno.

  Imajte u vidu da kada jednom preležite triper, to ne znači da ste ga jednom zauvek preležali. Triper možete lako dobiti ponovo ako dođete u kontakt sa zaraženom osobom, a drugi put lečenje tripera je teže nego prvi put.

  Zašto je lečenje gonoreje obavezno?

  Ako se ne leči, kod žene se može razviti bolest upale karlice, koju ima više od jednog miliona Amerikanki danas, iako ne znaju da je imaju i iako nemaju nikakve simptome. Opet pričamo o Amerikanci zato što za njih imamo statistike, a za nas nemamo. Ukoliko simptomi postoje, to su bol u stomaku i temperatura sa drhtavicom (groznica). Ukoliko se ne leči, ova bolest može oštetiti kanale materice (uterine tube), a posledica može da bude sterilitet.

  Kod muškaraca, gonoreja može izazvati epididimis. Ovo je bolna bolest, usled koje testisi otiču, a posledica može da bude sterilnost, tj. neplodnost.

  Izvor: Answers

  { 45 comments… read them below or add one }

  Djole March 8, 2017 at 10:53 am

  Postovani, zanima me da li je moguce preko testa urinokulture otkriti bilo kakav vid polnih bolesti,konkretno u ovom slucaju gonoreje. Nedavno sam radio test urinokulture i rezultati su bili u redu. Dakle,zanima me da li preko klasicnog testa urinokulture moze da se otkrije da li je osoba zarazena nekim vidom polno prenosivih bolesti.
  Hvala

  Reply

  Milena December 10, 2016 at 11:01 pm

  Postovani, radila sam vaginalno cervikalni bris, da li je to dovoljno da se utvrdi postojanost gonoreje koju ako imam, onda je imam od pre dve godine zbog nezasticenog vaginalnog i oralnog seksa?

  Reply

  Sofer December 7, 2016 at 11:04 am

  Dobar dan. Interesuju me imao sam nezasticen odnos sa curom pre 15 dana pa sam opet imao pre 4 dana ali sad mi se desava neko peckanje u mokracnom kanalu i jednom sam imao jedno sekundarno peckanje u kanalu koje je bas zabolelo. A primetio sam ujutru kao tackica bijela kap iz kanala kad stegnem penis pre bih rekao da je kao sperma. Interesuje me jesuli to simptomi tripera. Molim za odgovor.

  Reply

  Marija December 2, 2016 at 7:36 am

  Dečko me je prošle nedjelje okrivio da imam gonoreju, ja odnos sam imala samo sa njim. Uradila sam i pregled kod ginekologa, gde je uzeo i vaginalni i cervikalni bris, i po rezultatima nemam gonoreju, čak mi je nalaz idealan. A dečko tvrdi da ima, jer je imao zeleni iscedak. On je tek sad radio bris. Pa da li postoji mogućnost da ima neku drugu bolest, koja se manifestira isto.

  Reply

  stefan November 11, 2016 at 4:08 pm

  Postovanje,
  sto se tice gonoreje u grlu, da li ona uvek mora pokazati u toku prvih mesec dana nakon oralnog odnosa ili moze ostati skrivena? Na koji nacin se vrsi testiranje?
  Hvala

  Reply

  nikola November 6, 2016 at 8:51 pm

  Postovani, Imao sam nezasticeni odnos ,nakon dan dva gnoj,peckanje,svrab,pa i bol pri mokrenju ,doktorka mi je dala uput i antibiotik. Ja kod urologa nisam otisao antibiotike Sam popio i svi simptomi su prestali. Pre godinu i po dana radjena mi je cirkumcizija usled apsolutne fimoze,koja je postojala i preodnosa. Glans je i dan danas ostao isti kao I tada,sa vise pigmentnih razlika sitnih erozija i koza je pomalo ispucala,sitni nabori…doktor mi je tada rekao da je to normalno stanje nakon fimoze. kada sam ga pitao da li treba da mazem neke kreme ili masti odgovorio je ne sad I ponovio da nista ne brinem. Poslusao sam ga,ali sada me hvata panika da ne daj Boze imam kancer,tako da sam otisao kod izababranog koji mi je dao uput,medjutim kada sam otisao tamo doktor(drugi, ne koji je radio operaciju) me je maltene napao,I rekao da je to normalno i da ce to tako ostati, bez da malo dublje pogleda,opipa,I rekao je da imam hiper ne znam sta,nisam upamtio.kada sam ga pitao da li mozda da se uradi biopsija,samo se nasmejao… Jos da dodam da pri sredini glansa sa desne strane postoji deo koji je osetljiv na dodir,a kad ga malo stisnem zaboli.U erekciji nije bolna na stisak,niti je osetljivo Boja toga je crvena,mozda cak I normalna boja glansa,ali ne znam… E sad,da li gonoreja ili hlamidija koje nisu izlecene mogu da imaju taj simptom?mene sve vise pocinje da hvata panika,a para za privatne ordinacije nemam….molim vas za bilo kakav odgovor

  Reply

  Djordje October 1, 2016 at 12:19 pm

  imam problema sa mokracom,izlazi samo zuto zadnjoh 10 dana,kad izadje opet me tera da vrsim nuzdu,dali znate o cemu je rec molim odma za odgovor?

  Reply

  polnebolesti November 4, 2016 at 9:00 am

  Pozdrav Đorđe, normalna boja urina je svakako u žutom spektru, a u zavisnosti od količine vode koju pijete može biti svetlija ili tamnija. Ukoliko imate osećaj neispražnjenosti bešike (potreba da opet mokrite odmah nakon nužde) može biti da je reč o urinarnoj infekciji, ali može biti da je reč i o nečem drugom. Najbolje je da je posetite lekara.

  Dalibor September 27, 2016 at 10:31 am

  sta znaci kad pise u nalazu gonorea nije izolovana

  Reply

  polnebolesti November 4, 2016 at 9:03 am

  Znači da nalaz pokazuje da nemate gonoreju.

  Aleksandar August 25, 2016 at 10:41 am

  Da li je moguće da se simptomi pojave 50dana nakon odnosa, konkretno samo zuti iscedak? Ili je možda u pitanju neka urinarna infekcija. Molim za odgovor. Unapred zahvalan.

  Reply

  polnebolesti November 4, 2016 at 9:25 am

  Uglavnom se simptomi polnih infekcija pojavljuju ranije, ali kod nekih polnih infekcija mogu i znatno kasnije. Žuti iscedak svakako može biti simptom urinarne infekcije. Obzirom na vreme poslednjeg polnog odnosa, to je mnogo verovatnije. Posetite lekara.

  Dalibor Bilic July 27, 2016 at 9:34 am

  Dobar dan ovako imam vec 3 do 4dana problem sa penisom pecka me neznam na kraju dali je iz nutra ili iz vana i nema nikakvih promjena na njemu stalno ga gledam nista sve je u redu samo sto me pece nisam zaista siguran stl je u pitanju

  Reply

  Nixon July 21, 2016 at 9:30 am

  Prica je sledeća. Bio sam sa sumnjivom djevojkom, nisam imao kondom pa nisam penetrirao u nju nego sam je zadovoljavao rukom. Nakon toga sam istom tom rukom masturbirao. Kakve su šanse za prenos bilo koje bolesti. Razlog yašto to pitam je jak bol u prostati 3-4 dana nakon te seanse.
  Ostavljam veliku mogućnost da sam se prehladio.

  Reply

  Mahir June 6, 2016 at 7:47 pm

  Imam 25 god .Imao Sam odnos sa djevojkom sa zastitom sutradan otisao Sam u WC i poceo malu nuzdu. I odjednom kako se priblizavala mokraca pri izlasku osjetio Sam prejaki bol na ( GLAVICU) kao da cu poceti igle da pisam. Bol je u pocetku ne podnosljiv.posle je 20% OK Bol se oseca 5 min.. u cemu je Rec.. hvala

  Reply

  zoca August 27, 2016 at 1:26 pm

  sto ti bre niko nije odgovorio??? imam istu muku ;/

  Milanaa April 24, 2016 at 10:38 am

  Pozdrav…imam bele točkice na intimnom djelu tamo dolje…jel opasno?

  Reply

  Nikola February 18, 2016 at 1:37 pm

  Molim za odogovor. Imam 26 godina. U poslednjih nedelju dana boja sperme mi se promenila. Uocio sam da je zuta izrazito. Posle par dana je bila bela, pa opet zuta. Sta to znaci? Da li ima razloga za strah? Nikada mi sperma nije menjala boju. Imao sam zasticeni polni odnos sa devojkom koja je malo prokrvarila pre mesec i po dana. Prilikom mokrenja nemam nikakvih smetnji, nema peckanja, sve je normalno.

  Reply

  nemanja February 15, 2016 at 12:52 am

  Imam povremeni svrab u predelu glavica i nista vise da li moze biti gonoreja ili ne

  Reply

  Milos February 7, 2016 at 12:43 am

  Vec par jutara primecujem zutu gustu tecnost iz penisa koja izlazi prilikom pritiska prstima i osecsm blag miris? Molim vas ako imte odgovor ili terapiju.

  Reply

  drbojic May 24, 2016 at 5:01 pm

  Trebalo bi da se javite lekaru

  laza January 31, 2016 at 9:34 pm

  Jednom u dva meseca mi se desi da me boli prilikom mokrenja i da izbacujem belu tecnost.To traje par sati i posle je sve okej.Da li neko zna o cemu se radi??Hvala

  Reply

  drbojic February 5, 2016 at 11:46 am

  Teško je reći o čemu se radi. Treba proveriti na polno prenosive bolesti

  Nikola January 29, 2016 at 3:36 pm

  Odmah nakon odnosa su mi se pojavile crvene tackice na glavicu,da li neko zna o cemu je rec?Ne svrbi i ne pecka

  Reply

  drbojic February 5, 2016 at 11:45 am

  Ponekad se normalno posle odnosa javi blago crvenilo koje spontano prođe. Ukoliko traje, ne prolazi, javite se lekaru

  Aleksa January 27, 2016 at 4:42 am

  Ako nisam imao odnose ni sa kim jako dam mlad i imao sam samo jednu devojku imam sve ove simptome ali oni odu prodju pa se ponovo vrate. Kako ja mogu biti zarazen? Niko mi u porodici to nije bolovao niti drug ama bas niko ovo traje vec neko vreme stvarno ne znam sta mi se desava

  Reply

  drbojic February 5, 2016 at 11:43 am

  Upalne procese u genitalnoj regiji izazivaju i brojne druge bakterije koje se ne prenose polnim putem

  Zoran January 26, 2016 at 2:32 am

  Moze pomoc vec duze vreme na penisu imam bubuljice u boji koze skoro na celom penisu. Svrab veliki.

  Reply

  drbojic February 5, 2016 at 11:43 am

  To mora da vidi lekar, mora se znati o čemu se radi

  Alex December 23, 2015 at 3:54 pm

  Kako je moguce da sam dobio triper a da nisam imao odnose godinu dana

  Reply

  drbojic December 24, 2015 at 5:39 pm

  kako znate da je triper?

  Vucica December 18, 2015 at 12:53 pm

  nemam simptome gonoreje mada moj partner je dobio od mene imali smo analni sex dal moze da se da neki lek za gonoreju anusa? tacnije sto da cinim? strah me kod ljekara otici

  Reply

  drbojic December 24, 2015 at 5:41 pm

  Kako je mogao dobiti od vas ako nemate gonoreju. Javite se lekaru.

  Denis123321 December 10, 2015 at 11:53 am

  Pozzz…
  Prije 10-tak dana na tijelu penisa mi se pojavila kvržica crvenkaste boje…. koja prilikom dodira boli …. dali možda znate o čemu je riječ

  Reply

  aida December 2, 2015 at 10:52 pm

  pitanje bi bilo sta bi moglo bit nikakvi siptoma nema sem poslije orgazma normalnog izasla je mala sukrvica iz penisa i nista poslije toga nikakve boli molim vas savjet i misljenje hvala

  Reply

  Andjela October 6, 2015 at 3:23 pm

  Da li je moguce da devojka decku posle prvog sexa prenese triper, iako je do tad bila nevina i nikad nikog oralno zadovoljavala?

  Reply

  drbojic December 24, 2015 at 5:43 pm

  Triper je iskjljučivo polno prensiva bolest. Ako nije bilo odnosa ranije ne može se ni preneti.

  Remi September 4, 2015 at 9:07 pm

  Dali je moguce otkriti ovu zarazu kod zene ,pomocu nalaza “Papa Test” ili se mora raditi poseban nalaz. Hvala.

  Reply

  drbojic September 7, 2015 at 12:48 pm

  mora se raditi poseban test.

  Denis August 25, 2015 at 1:55 pm

  Zdravo dobio sam crvenilo i otok na glavicu ne svrbi me i nemam poteskoca prilikom uriniranja dali mi mozete reci o cemu je problem

  Reply

  drbojic September 7, 2015 at 12:49 pm

  Verovatno se radi o upali. Potrebno je lečenje.

  Dusan July 28, 2015 at 4:47 am

  S obzirom da nemam osiguranje, a skoro pa sam 100% siguran na ovo oboljenje, mogu li dobiti od Vas predlog za terapiju? Vidim da se antibiotik Dovicin uglavnom koristi
  Koliko dugo i u kojoj koncentraciji? Hvala

  Reply

  drbojic August 4, 2015 at 3:57 pm

  ne mogu se davati preporuke za lečenje na ovaj način

  Miki July 15, 2015 at 7:54 pm

  Po svim simptomima rekao bih da sam se zarazio triperom. Nisam imao odnose ni sa kim osim sa devojkom sa kojom sam u vezi dve godine,a prilicno sam siguran da ni ona nije imala odnose ni sa kim osim sa mnom. Da li je moguce dobiti triper preko tudjeg kupaceg? Pre dve nedelje sam pozajmio kupaci od drugara i od onda je sve pocelo.

  Reply

  drbojic July 17, 2015 at 2:20 pm

  Gonok se prenosi polnim putem.

  Leave a Comment