polne bolesti ordinacije

Gonoreja

Gonoreja (Triper, Kapavac) je veoma česta bakterijska polna infekcija. Ako se ne shvati ozbiljno, može imati za posledicu sterilitet.

 1. Gonoreja
 2. Gonoreja Prenošenje
 3. Gonoreja Simptomi
 4. Dijagnoza
 5. Lečenje Gonoreje

  Gonoreja

  Ponekad se gonoreja pogrešno dijagnostikuje kao hlamidija, zbog sličnih simptoma. Uzrokuje je bakterija gonokoka, tj. Neisseria gonorrhoeae koja živi u polnim organima, uključujući i uretru i reproduktivni trakt i kod muškarca i kod žene.

  Statistike

  Gonoreja ima jako velik procenat novih infekcija. U Americi statistike beleže skoro million novih infekcija ovom bolešću svake godine. Najviše su pogođeni mlađi odrasli i tinejdžeri, zbog povećanog promiskuiteta, tj. čestog menjanja seksualnih partnera.

  Gonoreja prenošenje

  Kao i većina polnih bolesti i polnih infekcija, prenosi se putem seksualnog kontakta, tj. polnog odnosa. U obzir dolazi kontakt sa penisom, vaginom, anusom (analnim otvorom), pa čak i ustima i grlom. Vrlo lako se prenosi od jedne osobe drugoj, što je razlog zašto triper ima tako visok procenat novozaraženih. Nažalost, nove varijacije bakterije koja izaziva triper postaju teže za lečenje, budući da se adaptiraju i postaju imune na antibiotike.

  Gonoreja Simptomi

  Simptomi gonoreje su generalno blagi ili skoro neprimetni. Kada postoje simptomi, oni se obično javljaju između 5 i 30 dana nakon odnosa sa zaraženom osobom i malo se razlikuju kod mušaraca i kod žene. S obzirom da bakterija tripera prebiva u seksualnim organima i u grlu, ovo su glavna mesta na kojima se javljaju simptomi gonoreje tj. tripera.

  Triper simptomi kod muškaraca su:

  • Osećaj pečenja prilikom mokrenja.
  • Žućkasti sekret, iscedak, tečnost iz penisa.
  • Bolni ili otečeni testisi.
  • Bol u grlu.

  Triper simptomi kod žena su:

  • Osećaj pečenja prilikom uriniranja, mokrenja.
  • Žućkasti sekret ili iscedak iz vagine.
  • Krvarenje vagine.
  • Bolna velika nužda.

  U području anusa, gonoreja kod muškaraca ima iste simptome kao i kod žena:

  • Svrab i osećaj pečenja
  • Žućkasti sekret.
  • Krvarenje.

  Dijagnoza

  Dijagnozu bolesti triper može postaviti doktor u javnoj zdravstvenoj ustanovi ili od strane vašeg porodičnog lekara. Prvo, doktor će sa vama diskutovati da li su kod vas zastupljeni simptomi gonoreje i moguće situacije kada je moglo doći do zaraze. Postoje tri metode uz pomoć kojih se može raditi test na triper, tj. koje utvrđuju prisustvo bakterije gonokoka ili kako se stručno nazivaju Neisseria gonorrhoeae. Oni uključuju uzimanje kulture, bojenje po Gramu i ELISA testiranje.

  Uzimanje Kulture

  Kultura sekreta iz inficiranog područja je najčešći način za testiranje pacijenata bilo da imaju ili nemaju simptome. Pamučnim brisom se skuplja dovoljna količina uzorka za kulturu. Uzorak se inkubira do dva dana, čime se bakteriji daje dovoljno vremena za razmnožavanje, kako bi se precizno identifikovala. Ovaj test je 100% precizan.

  Bojenje po Gramu

  Test bojenjem po Gramu, Metoda bojenja po Gramu ili jednostavno bojenje po Gramu je preciznije da se dijagnostikuje gonoreja kod muškaraca nego kod žena. Za ovaj test, neophodno je uzeti malo gnoja iz inficirane oblasti, staviti na slajd, obojiti ga specijalnom bojom i ispitati pod mikroskopom kako bi se proverilo prisustvo gonokoka. Prednost ovog testa je da se rezultati mogu dobiti veoma brzo. S obzirom da se zahteva da doktor ili tehničar bude u stanju da prepozna i precizno identifikuje bakteriju, gledanjem ispod mikroskopa, ovo testiranje je 70% tačno. S obzirom na to, jedna od ostalih metoda će se verovatno koristiti da se potvrdi dijagnoza koja je postavljena ovim testom.

  ELISA test

  ELISA testiranje (enzyme-linked immunosorbent assay), važi za veoma brz i osteljiv test kada je u pitanju gonoreja (kapavac). Mnogo je osetljiviji od Gramovog testa i prikladniji je za izvedbu od uzimanja kulture, koji zahteva transport i skladištenje uzoraka.

  Kada pacijent sumnja da je bio izložen bolesti triper, ili ako su prisutni simptomi tripera, on ili ona može posetiti svog lekara ili se obratiti bilo kojoj specijalizovanoj ustanovi za pomoć. Muškarci koji imaju komplikaciju mogu biti poslati kod urologa. Žene mogu konsultovati i ginekologa ukoliko bude potrebno. Postoje i doktori za infektivne bolesti, koje uključuju polno prenosive bolesti.

  Lečenje gonoreje

  Lečenje gonoreje je uglavnom prilično jednostavno. Nakon testiranja, vaš doktor će vam prepisati antibiotik koji će nakon izvesnog vremena učiniti da se organizam očisti od infekcije. Gonoreja je ranijih godina lakše lečena nego sada, s obzirom da je bakterija počela da se prilagođava i postala otpornija na dejstvo određenih antibiotika. Pre nego počnete da uzimate lekove, pažljivo pročitajte uputstvo i ispratite ga do kraja i u potpunosti precizno.

  Imajte u vidu da kada jednom preležite triper, to ne znači da ste ga jednom zauvek preležali. Triper možete lako dobiti ponovo ako dođete u kontakt sa zaraženom osobom, a drugi put lečenje tripera je teže nego prvi put.

  Zašto je lečenje gonoreje obavezno?

  Ako se ne leči, kod žene se može razviti bolest upale karlice, koju ima više od jednog miliona Amerikanki danas, iako ne znaju da je imaju i iako nemaju nikakve simptome. Opet pričamo o Amerikanci zato što za njih imamo statistike, a za nas nemamo. Ukoliko simptomi postoje, to su bol u stomaku i temperatura sa drhtavicom (groznica). Ukoliko se ne leči, ova bolest može oštetiti kanale materice (uterine tube), a posledica može da bude sterilitet.

  Kod muškaraca, gonoreja može izazvati epididimis. Ovo je bolna bolest, usled koje testisi otiču, a posledica može da bude sterilnost, tj. neplodnost.

  Izvor: Answers

  { 188 comments… read them below or add one }

  Andjela October 6, 2015 at 3:23 pm

  Da li je moguce da devojka decku posle prvog sexa prenese triper, iako je do tad bila nevina i nikad nikog oralno zadovoljavala?

  Reply

  Remi September 4, 2015 at 9:07 pm

  Dali je moguce otkriti ovu zarazu kod zene ,pomocu nalaza “Papa Test” ili se mora raditi poseban nalaz. Hvala.

  Reply

  drbojic September 7, 2015 at 12:48 pm

  mora se raditi poseban test.

  Denis August 25, 2015 at 1:55 pm

  Zdravo dobio sam crvenilo i otok na glavicu ne svrbi me i nemam poteskoca prilikom uriniranja dali mi mozete reci o cemu je problem

  Reply

  drbojic September 7, 2015 at 12:49 pm

  Verovatno se radi o upali. Potrebno je lečenje.

  Dusan July 28, 2015 at 4:47 am

  S obzirom da nemam osiguranje, a skoro pa sam 100% siguran na ovo oboljenje, mogu li dobiti od Vas predlog za terapiju? Vidim da se antibiotik Dovicin uglavnom koristi
  Koliko dugo i u kojoj koncentraciji? Hvala

  Reply

  drbojic August 4, 2015 at 3:57 pm

  ne mogu se davati preporuke za lečenje na ovaj način

  Miki July 15, 2015 at 7:54 pm

  Po svim simptomima rekao bih da sam se zarazio triperom. Nisam imao odnose ni sa kim osim sa devojkom sa kojom sam u vezi dve godine,a prilicno sam siguran da ni ona nije imala odnose ni sa kim osim sa mnom. Da li je moguce dobiti triper preko tudjeg kupaceg? Pre dve nedelje sam pozajmio kupaci od drugara i od onda je sve pocelo.

  Reply

  drbojic July 17, 2015 at 2:20 pm

  Gonok se prenosi polnim putem.

  Leave a Comment