polne bolesti ordinacije

Zašto je neophodno imati bezbedan analni seks?

08/02/2013

Bez obzira da li ste muško ili žensko, ako makar i ponekad imate analni seks, morate da budete sigurni da je to bezbedan analni seks. Iako analni seks sa sobom ne nosi rizik od trudnoće, ne smete zaboraviti da postoji rizik od infekcije ili bolesti. Prema istraživanju koje je sproveo Odsek za Javno zdravlje Nju Jorka početkom 2013. čini se da je mnogo mladih devojaka nesvesno tih rizika.

Gej muškarce bombarduju porukama o važnosti praktikovanja sigurnog analnog seksa, ali nisu samo oni u opasnosti. Veliki broj heteroseksualnih parova takođe praktikuje analni seks i stoga se izlažu istim opasnostima – u nedostatku osnovnog seksualnog obrazovanja koje bi ih upozorilo da je neophodno koristiti kondome kako za rektalnu, tako i za vaginalnu penetraciju.

slika-uz-tekst-o-bezbednom-analnom-seksu

Obratite pažnju.

Činjenica je da nezaštićeni analni seksualni odnos dovodi osobu u rizik od brojnih polnih bolesti koje se prenose analno, uključujući:

1. HIV
2. gonoreja
3. rektalna hlamidija
4. HPV/analni kancer odnosno kondilomi
5. sifilis

Rizik od ovih bolesti je, zapravo, često značajno veći prilikom nezaštićenog analnog seksa, nego prilikom nezaštićenog vaginalnog seksa. Razlog za ovo leži u činjenici da je tkivo rektuma mnogo osetljivije i podložnije povredama, što može povećati rizik za oba partnera. Rektumu takođe manjkaju neki od prirodnih zaštitinih faktora koje poseduje vagina, kao što je npr. vlaženje.

Zbog visokog rizika od polnih bolesti povezanog sa nezaštićenim analnim seksom, veoma je važno za svakoga ko ima analni seks, da uvek ima bezbedan analni seks, kao i da porazgovara sa lekarom o testiranju na polne bolesti koje se prenose analnim seksom. Iako bezbedan analni seks ne može u potpunosti eliminisati rizik od dobijanja polnih infekcija prenosivih analnim putem, može značajno doprineti smanjenju rizika.

Bezbedan analni seks znači korišćenje kondoma od lateksa, poliuretana, orpoliizoprena, kao i lubrikanata koji su kompatibilni sa ovim kondomima – svaki put kada imate analni seks. Takođe je važno da koristite rukavice koje pokrivaju prste kada prstima ulazite u partnerkin (odnosno partnerov) rektum.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: