polne bolesti ordinacije

Upala bubrega

Pijelonefritis ili upala bubrega, je ozbiljna bakterijska infekcija bubrega koja može biti akutna ili hronična.

  1. Upala bubrega
  2. Simptomi upale bubrega
  3. Lečenje bubrega

Upala bubrega

Jedna od najčešćih bolesti bubrega, akutni pijelonefritis je iznenadna upala bubrega, koju uzrokuje bakterija. Pre svega je pogođena crevna oblast i bubrežna karlica ili nešto ređe bubrežne tubule.

Hronični pijelonefritis je trajno zapaljenje bubrega koje može ostaviti ožiljak na bubrezima i može voditi do hroničnog oštećenja bubrega. Ova bolest bubrega je najčešća kod pacijenata koji imaju predispozicije da im se vrati akutni pijelonefritis.

Uzroci upale bubrega

U ubedljivo najvećem broju slučajeva, upalu bubrega izaziva bakterija koja dolazi spolja i putuje kroz urinarni sistem kroz uretru do bešike, i na kraju iz bešike do bubrega. U tom slučaju je poznata kao rastuća infekcija. Ovo može objasniti zašto žene, čija uretra je kraća i bliže analnom otvoru, potencijalno izvoru bakterija, imaju četiru puta više zastupljenu infekciju bubrega nego muškarci.

Postoji i verovanje od strane doktora da se, ponekad, u mnogo ređem broju slučajeva, bakterijska infekcija koja izaziva pijelonefritis može razviti i u drugom delu tela, a zatim putem krvi doći i do bubrega.

Protok mokraće u suprotnom smeru, tj. unazad, je poznat kao refluks i može biti uzrokovan anatomskim defektom ili opstrukcijama. U prvom slučaju, umesto čvrstog kapka koji razdvaja bešiku i ureter, postoji široki otvor. Za vreme mokrenja dolazi do kontrakcija bešike, pa urin umesto u jednom smeru, teče u oba smera, ka spolja – kroz uretru i ka unutra kroz uretere (mokraćne kanale koji spajaju bešiku sa bubrezima). Ovaj defekt nije lako ispraviti, a oni koji ga imaju, su izloženi čestim infekcijama.

Opstrukcije koje uzrokuje refluks kod žena, su obično u formi suženja, ili ožiljka na tkivu, nastale od infekcije ili upale uretre. Kod mladih ljudi, ovakva suženja se javljaju ređe i obično su posledica polno prenosivih infekcija. Kod starijih ljudi, prostata je često odgovorna za prepreke koje ometaju pravilan tok urina.
Refluks može biti uzrokovan stavljanjem katetera ili instrumenata, kao što su cistoskopi zarad dijagnoze ili lečenja. Stavljanje bilo kog stranog tela u oblast gde postoji opstrukcija, nosi mnogo rizika od infekcije koja će biti još teža za lečenje.

Simptomi upale bubrega

Bez obzira na uzrok, simptomi akutnog bakterijskog pijelonefritisa su obično isti. Prvi simptomi su obično drhtaji, prožimanje drhtavice kroz celo telo, uz pratnju visoke temperature i bola zglobovima i mišićima, uključujući i bol u bokovima. Moguće je da simptomi uopšte ne skrenu pažnju na bubrege.

Nastala situacija može biti posebno zbunjujuća za decu, kada visoka temperatura može iznenada doneti mentalnu blokadu ili promenu mentalnog stanja, ili kod starijih, gde visoka temperatura može rezultirati zbunjenošću, ili infekcija može biti maskirana bolovima.

Mogu se javiti iritirajući simptomi: (bol koji peče tokom mokrenja, potreba za neodloložnim mokrenjem, ili učestalo mokrenje).

Kod akutnih infekcija, simptomi se razvijaju ubrzano, prvo se primećuje visoka temperatura, posle koje obično usledi promena boje mokraće, a zatim osetljivost u boku. Kako se upala bubrega razvija, javljaju se i bol, gubitak apetita, glavobolja i svi standardni znaci infekcije se razvijaju. Ovakva vrsta bola u bubregu se razlikuje od grčeva u stomaku, kao posledica kamena u bubregu, po tome što su kontinualni i ne javljaju se u talasima, ostaju u jednoj tački i pogoršavaju se ukoliko se osoba kreće.

Pacijenti sa hroničnim pijelonefritisom mogu imati akutne infekcije, pri čemu ponekad nema simptoma, ili simptomi mogu biti tako blagi da prođu neprimećeni. Ovo sa sobom nosi rizik da zapaljenje može napredovati polako i neprimećeno tokom mnogo godina, sve dok ne dođe do propadanja koje uzrokuje prestanak rada bubrega. Zato, hipertenzija (visoki krvni pritisak) ili anemija ili simptomi koji su povezani sa insuficijencijom bubrega, mogu biti prvi indikatori nevolje. Nažalost, kad se to desi, možda je već došlo do nepovratne štete.

Dijagnoza

Vaš fizijatar će uzeti medicinsku istoriju, uraditi fizički pregled, i preporučiti testove među kojima će verovatno biti analiza krvi i kultura krvi, analiza urina, urinokultura i verovatno ultrazvučna studija bubrega.

Lečenje bubrega

Terapija antibioticima koja će se prepisati zavisi od konkretnog mikroorganizma kojim je telo inficirano, koji se utvrđuje urinokulturom. U slučaju kada mikroorganizam ne može biti identifikovan, lečenje bubrega se obično sastoji od širokog spektra antibiotika. Simptomi mogu nestati posle nekoliko dana lečenja antibioticima. Iako urin postaje sterilan u roku od 48 sati do 72 sata od početka terapije, takva terapija traje 21 dan.

Pacijentima sa opasnim infekcijama ili faktorima komplikacije može biti potrebna hospitalizacija, makar na počeku lečenja. Kod nekih pacijenata, može biti neophodna hirurška operacija da bi se uklonile smetnje ili ispravile anatomske anomalije.

Terapija koja sledi posle operacije, uključuje uziimanje urinokulture tokom nekoliko nedelja posle završetka uzimanja lekova, kako bi se eliminisala mogućnost opstajanja infekcije.

Pacijenti koji su u visokom riziku od vraćanja infekcije urinarnog trakta i bubrega, kao što su oni koji duže koriste Folijev kateter, zahtevaju dugoročnu terapiju posle operacije.

Šta pitati doktora u vezi upale bubrega?

  • Šta je uzrok zapaljenja i infekcije?
  • Postoji li anatomski defekt ili opstrukcija, prepreka?
  • Može li taj defekt biti ispravljen?
  • Da li se prepisuje upotreba antibiotika?
  • Šta može biti urađeno da se minimizuje dalja infekcija?
  • Da li je hirurška operacija jedna od mogućnosti?
  • Postoji li rizik od eventualnog prestanka rada bubrega?

Prevencija

U nekim slučajevima, upala bubrega može biti sprečena pravovremenim prepoznavanjem i lečenjem manjih urinarnih infekcija koje, ako se ne leče, mogu uznapredovati u ovo, mnogo opasnije stanje.

Izvor: Health Central

{ 72 comments… read them below or add one }

didi September 23, 2015 at 9:27 pm

imam bolove sa leve strane u predelu bubrega i boli me najvise kada hodam, sta je to?

Reply

drbojic October 1, 2015 at 2:59 pm

Ne može se reći bez detaljnog pregleda i nekih analiza. Morate se javiti lekaru.

sale May 29, 2015 at 12:57 pm

imam bolove u donjem djelu ledja samo kad sijedim, kad lezim ne,. doktor mi je dao terapiju misleci da su ledja.ne pomaze, dali da trazim drugu terapiju ili su u pitanju bubrezi, sumnjam.odg.

Reply

drbojic June 9, 2015 at 1:42 pm

Morate uraditi detaljnije analize

Milos May 22, 2015 at 1:53 pm

Imam 16 godina imam bol u bokovima sa obe strane, jel je to moguce od gaziranih sokova?

Reply

sana May 21, 2015 at 10:54 pm

Imam dve ciste u bubregu, isla sam na sva ispitivanja, rekli su mu da su to neke ciste kao maldez i da se nece ukloniti,da se ne mogu inficirati i prosiriti.. dobila sam dve kutije nekih tableta,nisam tacno sigurna kako se zovu (ciprociklan) ili tako nestoo.. Bolovi su jos uvek tu. Sta raditi?

Reply

drbojic October 1, 2015 at 3:00 pm

Ukoliko i dalje imate probleme morate se javiti lekaru koji vas prati.

vita April 27, 2015 at 4:16 pm

imam bol u ledjima po celoj sirini u pravcu puka.a sada me boli i stomak. napred u istom nivou kao i ledja. kad lezim nemam bolove a kad sedin pocinje bol. tada ustanem i pocnem da hodam i bol se smanji. interesujeme da li su bubrezi ili je kicma u pitanju. unapred hvala

Reply

drbojic June 9, 2015 at 1:42 pm

Mora se uraditi UZ pregled bubrega

Kole April 18, 2015 at 12:06 am

Boli me sa desnu stranu bubrega i mi se povraca jednostavno mi se gadi smeta mi kad uziam i ispustam vazduh neznam sta je do sada nisam imao problemi sa bubrezima boli me gorni i dolni del od bubrega jel je vospalenije ili sta je to neznam.Pozzdrav

Reply

drbojic April 22, 2015 at 4:15 pm

javite se internisti

drbojic April 22, 2015 at 4:16 pm

najbolje da se javite nefrologu

vojo January 2, 2015 at 10:02 pm

imam bolove na desnoj strain I kocenje desne noge cesto,i mokraca je neprijatnog mirisa pa me zanima sta je u pitanju

Reply

crnokosa November 28, 2014 at 10:54 pm

Imam upalu besike,sta da radim? hitan odg??????????Hvala

Reply

drbojic December 13, 2014 at 11:06 am

javite se lekaru

Viktor October 1, 2014 at 8:28 am

Postovanje.Lutajuci po internetu naisao sam na vas problem pa me zanima dali ste resili to sa bubrezima?Ja imam 2 kamena u levom bubregu i 2 zaglavljena kamena u desnom ureteru.Nemam bolove sa desne strane al zato imam uzasne sa leve svaki dan.Meni takodje doktor kaze da nezna sta me boli levo jer polozaj kamenja nemoze da izaziva bolove.A ja svaki dan pijem po 2-3 leka za bolova.Hvala na pomoci

Reply

drbojic October 8, 2014 at 1:13 pm

Morate se javiti nefrologom ili urologom. Buburežne kolike spadaju među najjače bolove.

dina January 16, 2014 at 6:25 pm

Bole me bubrezi često imam upalumokraćni kanala.povećan sekret

Reply

drbojic October 8, 2014 at 1:12 pm

Mora de se vidi da li se radi o upali mokraćnog kanla ili su zahvaćeni bešika i bubrezi. javite se lekaru

Nina January 15, 2014 at 1:05 pm

Idalje me bole bubrezi sta da radim….Primila sam 15 injekcija i nista..Pijem cajeve,jedem brusnicu ,ali ne prestaje da bolii… Sta da radim…

Reply

Nina January 8, 2014 at 12:24 am

I mene bole bubrezi ….Ne znam sta da popijem protiv bolova ..Ako neko moze da mi kaze za neki lek protiv bolova u bubrezima bila bih mu veoma zahvalna…….:)
:)

Reply

duda July 1, 2014 at 10:40 am

svako jutro kasikicu maslinovog ulja i sto vise tecnosti cista voda tako 10 dana pa ce te mi se javiti to je moje iskusenje

chekooo December 6, 2013 at 1:45 am

Zdravo narode!Prije 5 mjeseci sam bio kod urologa zbog peckanja i doktor je otkrio da imam kamen 12mm ili su to vise kamencica zajedno pa ne zna dal je jedan velik ili vise malih,al ja sam krenuo na trening kamp u njemackoj i popio sam cajeve iz leskovca i evo 5 mjeseci nisam imao sve do sad nikakvih bolova i prije 3 dana osjetim ponekad bol na desnoj strani stomaka izvise kuka a kamen je bio na lijevoj strani,zelio bih znat dal je moguce da nisam imao simptoma 5 mjeseci a da je kamen jos uvjek bio tu?
Dal neko zna neki prirodni recept za izbacivanje i topljenje kamena?
HVALA UNAPRIJED!
Molim vas da mi odg.

Reply

Ruzica November 29, 2013 at 11:05 am

Ja imam 29 godina, imam bolove u bokovima ali samo kada sam u lezecem polozaju, prilikom okretanja osecam ostar bol. Ovaj bol osecam vec godinu dana. Ne osecam nikakav bol ili peckanje pri mokrenju. Zelela bih da napomenem da sam fizicki aktiivna 2-3 puta nedeljno. Mene zanima da li su upitanju bubrezi? unapred zahvalana.

Reply

drbojic October 8, 2014 at 1:14 pm

trebalo bi da se uardi ultazvučnu pregleg trbuha i male karlice.

Nite November 20, 2013 at 7:35 pm

Zdravo upalu bibrega sam imao prije par mjeseci primjetio sam da mi je Urin crven

Reply

Milica November 6, 2013 at 5:57 pm

Zdravo, imam nepodnosljiv bol, bubrezi me jako bole, muci me neki tmurni bol a onda me svakih 3-4 min jako fisne, imam ucetalo mokrenje i malo me boli dok mokrim, znate li sta je u pitanju? Please help!

Reply

drbojic October 8, 2014 at 1:15 pm

Zbog jakih bolova morate se javiti lekaru

Mirjana October 31, 2013 at 11:24 am

Postovani, molila bih Vas, da mi ako mozete sto pre odgovorite na par pitanja, jer sam jako zbunjena i zabrinuta. Imam 29 god, ali s obzirom da uglavnom svuda na ovu temu pisu za rani decji uzrast, moli bih Vas da mi posvetite par minuta. Pre 3-4 god. sam prvi put otkrila da imam esherihiju.coli u urinu (mozda sam je imala i ranije a nisam znala). Nisam primetila nikakve simptome, samo sam slucajnom kontrolom to otkrila. Od tada se stalno borim sa tom bakterijom, ona se izgubi pa se pojavi i sve tako. Cak sam jednom imala i klebsiela sp.Zbog nje sam malo teze ostala u drugom stanju, jednom sam cak imala i spontani. Ali, hvala Bogu, pre dve god.iznela sam uspesno jednu trudnocu i rodila zdravu devojcicu. Medjutim pre mesec dana pocela sam da osecam neke bolove na desnoj strani ispod rebra, koji se neodredjeno sirio u celom desnom abdomenu. Ponekad je bio prisutan i tup bol na desnoj strani kicme. I po nekad se pojavljivala kao neka prosirena vena napred, to se osecalo samo pri dodiru, pretpostavljam da je to mozda mokracni kanal.Pre par dana sam bila kod urologa on mi je rekao da imam neki oziljak na desnom bubregu, i da je to verovatno zato sto sam bila bolesljiva kao mala. Nije puno pricao, niti mi je dao izvestaj(to inace nijednom pacijentu ne daje), samo je rekao da uradim urinokulturu i da donesem analizu pa ce onda da mi prepise terapiju. Interesuje me koliko je to ozbiljno oboljenje, da li je moguce izlecenje, ako nije, da li to moze da se pogorsa? Da li to smanjuje funkciju bubrega i da li ce to jednog dana dovesti do potpunog gasenja funkcije tog bubrega? Jos me interesuje da li ja mogu sa tom dijagnozom da opet planiram trudnocu, da li ce to pogorsati te nalaze na bubregu? I da li je potrebno da vodim racuna o nekoj ishrani, ili da mozda pijem sto vise tecnosti?

Reply

anabela September 19, 2012 at 10:00 am

ee i mene nesto bole bubrezi ma sve me boli i kosti kao da mi je 100 a ne 30god a imala sam pritisak tokom trudnoce pa i posle onda sam prestala da pijem tablete jer imam i nemam pritisak vise ne znam ni sta da radim ….ako neko ima isti problem neka pise malo mozak da mi rastereti.pozzz

Reply

Brane June 3, 2012 at 10:58 am

zdravo,odakle poceti… ovako,bol u pocetku (pre 3 god ) sam osecao samo pri jakim tresajima ili vibracijama nista toliko znacajno za pocetak mog prilicno sada velikog problema, radio sam 2 god. na buldozeru i vremenom su mi te vibracije postale nepodnosljive pri samom radu,bol se povecavao i bio je fiksan u donjem delu ledja na desnoj strani. odlazio sam kod lekara,radili su ultrazvuk tada pre 2 god,bilo je sve ok. posto se bol konstantno povecavao,ne radim vise na toj masini ali me i dalje boli,skoro konstantno samo vise kada su neke vibracije u pitanju,bio sam pre 6 meseci na mag. rez. snimao lumbalni deo L5/S1 uglavnom ok,nista znacajno. ne znam sta da radim,sa mokrenjem nema problema,cini mi se da mi organizam normalno funkcionise,a bol se poceo siriti i na drugu bocnu stranu ali na desnoj strani je sada skoro konstantan,ako bi blago rukom pritisnuo na bocnu stranu na ivicu rebara dolazi do veceg bola.mislio sam da je to zbog slabe fizicke aktivnosti pa sam se malo aktivirao,dosao sam do zakljucka da vise ne mogu ni da trcim od tog bola koji posle 10 min trcanja postaje nepodnosljiv tako da sam kao fizicki sada ogranicen zbog toga. ne znam da li moze to da boli od upale misica,posto se cesto znojim i tako se osusi na meni.radim takav posao da nema klime a vruce je u kabini. sada planiram opet da idem na kontrolu bubrega,taj bol mi je poceo uticati na psihu pa sam ne raspolozen i ne komunikativan. toliko iz prve ruke… pozdrav

Reply

Mina May 16, 2013 at 3:10 pm

pregledajte žuč.Sličan problem sam imala, prošla mnogo lekara i analiza i na kraju operacija kamena u žuči.Bol nenormalan, baš kao što ste opisali,prvo malo a posle se povećava, nadut stomak, ali i posle neke hrane: mlečnih proizvoda, masnih stvari-pečenje, čvarci, slanina…bol se takodje povećavao.Ako imate i te simptome, posavetujte se sa hirurgom i uradite UZ abdomena…
Pozdrav, nadam se da ćete ubrzo uspostaviti pravu dijagnozu i izlečiti se.

Ana Rakić April 9, 2012 at 12:55 pm

da li je neko koristio sirup RENIMIN od gozaki natural-a kakva su iskustva, da li pomaze?
Unapred hvala

Reply

nikolina March 29, 2012 at 4:46 pm

ja vev godinu dana imam bolove u stomaku ispod rebara sa leve strane,tvrdu stolicu gasove ,nadutost obisla sam sve lekare od snimanja creva do mr,sada su me pocele boleti prepone niko nezna sta je molim vas dali neko ima iste simptome ,pomozite ,hvala poz!

Reply

mirsada May 15, 2012 at 9:06 pm

Draga Nikolina,ja imam iste simptome s tim sto imam dijareju i tvrdu stolici naizmjenicno.I bolest se zove IBS(irritable bowel sindrom) na engleskom a ja mislim na nasem da se zove iritabilni sindrom crijeva,pa mozda da porazgovaras sa svojim doktorom o tome,a inace se bolest tesko dijagnosticira.Puno srece ti zelim…

biljana March 20, 2012 at 8:34 am

sme li se koristiti garamicin u slucaju da funkcija bubrega nije uredu ? postoji li rizik od nagomilavanja bakra u organizmu

Reply

Ilic Kristina March 1, 2012 at 5:56 pm

Imam bolove 4 god. na desnoj donjoj strani ledja koji kako se povecava spusta se na desni bok. Goginu dana su mi lecili kicmu terapijama laserom i ultrazvukom, iako su 2 snimka magnetne rezonance bila perfektna(nista nije nadjeno). Pijem lekove protiv bolova na svakih 24-48 sati vec cetvrtu godinu. Rezultati krvi i mokrace uglavnom uredni. Pre 3 meseca sam imala abnormalne bolove, zavrsila u urgentnom, da bi oni kao otkrili na ultrazvuku da imam kamen i pesak u desnom bubregu, dobila infuziju tu noc i to je to. Ja i dalje imam bolove iste, na istom mestu, na rengenu se ne vidi kamen a ni pesak. Jedan urinolog tvrdi da imam suzenje kanala iz tog bubrega i uvecan malo bubreg a drugi tvrdi da nema nicega. Pre nekoliko dana je doslo i do krvarenja i bolova pri mokrenju, dobila sam isti dan antibiotike, krvarenje je sutra dan prestalo . Danas je doktor tvrdio da nemam nikakvih problema sa bubrezima. I da ne zna sta me boli. Ja nisam izbacila nikakav kamen a ni pesak koji su oni nasli na ultrazvuku. I dalje pijem lekove protiv bolova skoro svaki dan i zanima me da li postoji jos neko sa istim ili slicnim simptomima posto ja ne znam vise ni sta da radim ni kog doktora da obidjem. Unapred hvala !!!

Reply

Aida March 19, 2012 at 3:26 pm

Ja imam iste simptome, liječim se skoro dvije godine, kad god me zaboli u urinu se nađe leukocita i to kazu da je od upale.Evo vec tri dana ne mogu da izdrzim, bolovi se protezu sa obe strane kuka i mokraca me pece.I meni su rekli da je od kicme i isla dvaput na terapije.Ali nisam radila nativni snimak RTG abdomena i szutra idem doktoru da ga azmolim da i to snimim.Kako mi rekose ne vide se svi kamenci na uzv abdomena.Mene boli i ispod rebara pa me cak ponekad i u plećku udara.Poslije operacije slijepog crijeva imala sam osjećaj 10 dana kako da mokrim.Ja sam sve snimila,uzv abdomena, ginekoloski,kolonoskopiju,gastroskopiju, nalaz krvi ali jedino mi nalaz urina pokaze upalu i daju mi antibiotike i to je to.Ja iskreno sumnjam na kamenac jer ne bi me tako cesto boljelo ali ko zna, javim sutra poslije snimka.

Sava April 1, 2012 at 11:53 pm

Ista svar je kod mene, samo sto mi je snimanje zakazano za 25. apr
Nezgodan bol, kao veliki zub boli. Zaboli me kad se prehladim uglavnom ili kad budem na promaji duze vreme ili na vetru. Mokraca mi je u redu, u krvi imam samo malo uvecanu sedimentaciju i to je to.. takodje pijem lekove protiv bolova..

GORAN January 18, 2012 at 6:20 pm

pozdrav ,imam problem sa bubrezima ,bol ide bocno i spusta se na testise vadio sam nalaze krvi mokrace sve je u redu bio na snimanje sve ok ,a bol zna da dodje kad mi je hladno kad podignem nesto teze, vadio nalaze spermograma ok,mislio sam da je varikocela bio na skener snimanje kicme ZAKLJUCAK (na nivou l5\s1 posteriomeularna protruzija diska koja je u kontaktu sa duralnom vrecom)aman pomagaj te unapred HVALA NAJLEPSA

Reply

damir February 13, 2012 at 6:40 pm

i ja imam isti problem,mene tako isto boli vec mesec dana,da li si ti nesto uradio…dali si dobio neku terapiju-ako mozes odgovori mi

sebila December 25, 2011 at 8:02 am

Ja nemam nista od navedenih simptoma,ali kada ustanem imam bol u predjelu bubrega i u jutro me to drzi dok ne izvrsim nuzdu!Pa me zanima zasto i sta je uzrok-posljedica tome!

Reply

Gordana November 25, 2011 at 4:11 pm

Posle prehlade povišen mi je sekret i osetim jak bol u predelu desnog bubrega, s obzirom da idem u utorak kod ginekologa šta je potrebno još od nalaza da uradim? Hvala

Reply

Marko November 23, 2011 at 10:16 pm

Pre 3godine,poceo sam cesto da pijem vode…Pijem oko 4-5litra vode,dnevno…I leti i preko zime…Uradio sam analizu,za secer ustanovilo se da nisam dijabeticar.Ali u zadnjih 8godina…Cesto me boli leva strana do bubrega,imam osecaj kao da je u pitanju (Nadbubrezna Zlezda).
Radio sam ultrazvuk,celog stomaka,na prvom pregledu su mi rekli da levi bubreg,ima defekt ali da nema nikakve opasnosti.Ali ja i dalje imam bolove,pa vas molim…Da mi odgovorite da li treba jos nesto da se uradi od analize???
Molim vas odgovorite…

Reply

Marko November 23, 2011 at 10:22 pm

Zaboravio sam da kazem,da imam 18 godina…Da cesto mokrim,i preko noci…Imam cesto gasove u stomaku,ponekad mi se desava da mi pritisak bude….140* sa 110*…Pa vas molim da li je to normalno za moje godine???

goran November 19, 2011 at 5:35 pm

imam problema s bubrezima svakodnevno me bole a vadio sam komplet nalaze to jes urina krvi biohemija ,nalazi su dobri pa me interesuje vas savjet sto dalje da radim jer imam jake bolove unapred hvala…

Reply

poliklinikamedikom November 21, 2011 at 11:42 am

Bolovi u predelu bubrega ne moraju uvek da budu znak oboljenja bubrega ,narocito ako su vam uredni biohemiski nalazi.Iz Vaseg pitanja ne vidim koliko imate godina i da li radite sedanteran posao,pa bih Vam s toga preporucila da uradite ultrazvucni pregled bubrega i Rtg snimak lumbalnog dela kicme u cilju razjasnjenja Vasih navedenih tegoba.
Dr Lana Cirkovic
Poliklinika Medikom

Natasa November 16, 2011 at 12:14 am

Utrudnoci mi se pojavio visok krvni pritisak rodila sam sina sa 1800gr. tezine.Tada su mi ustanovili da se poviseni krvni pritisak javlja zbog povisena proteinurije. Dali je to opasno i dali se moze izleciti?

Reply

poliklinikamedikom November 21, 2011 at 11:50 am

Navodite da poviseni krvni pritisak vezujete za trudnocu i porodjaj pri cemu ste imali poremecaj bubrezne funkcije koja se manifestovala pojavom proteinurije.Iz Vaseg pitanja ne vidim koliki je bio Vas krvni pritisak pre trudnoce,kolika je bila maksimalna vrednost u toku trudnoce i porodjaja,a kakav je sada po obavljenom porodjaju?Molim Vas da mi na ova dodatna pitanja odgovorite kako bih mogla da Vam pomognem.
Prim Dr Katica Kujundzic,sub.spec. kardiolog
Poliklinika Medikom

vesna October 17, 2011 at 3:07 pm

Imam dete od 9 godina, decaka, danas smo dosli iz bolnice. Pre nedelju dana operisano mu je slepo crevo,operacija je prosla dobro ali temperatura je slabo padala.Na pocetku je imao i 40, Pregledao ga je bolnicki pedijatar, uradjen ultra zvuk, i receno mi je da ima upalu desnog bubrega.On je sada dobro, U bolnici je primao Longacef, pa posle par dana Garamicin i Amikacin.Temperatura je pala i sada nastavljamo terapiju sa Pancefom.Interesuje me da li je moguce da do dupale bubrega dodje usled upale slepog creva? U pitanju je bubreg na desnoj strani gde je bilo i slepo crevo.
Hvala, zabrinuta mama

Reply

Marija September 23, 2011 at 12:23 am

Ja sam pre nekoliko meseci bila na ultrazvuk i otkrila sam da imam 3 bubrega od rodjenja..Da li je to opasno,i sta treba da radim?hvala unapred na odgovoru

Reply

sladjana September 15, 2011 at 6:19 pm

Postovani!Da li upala bubrega utice na seksualni odnos?Unapred hvala!

Reply

vesna August 31, 2011 at 4:19 pm

Poštovani!Trudna sam već 5i pol mjeseci.Od početka trudnoće imam povišene eritrocite u mokraći
35-40,leukocite 25-30.Tada mi je ginekologica prepisala Neuroxim i poslala na urinokulturu.Na nalazu
su mi našli bakteriju BHS.I dobila sam duplu dozu amoksicilina 500mg.Sada sam slučajno vadila urin
i ponovo imam povećane eritrocite i leukocite.Bila sam na UZV bubrega.Lijevi bubreg mi je u granicama normale,a desni bubreg neoštre kortikomedularne granice i naglašenih čašica što je znak upalnih promjena.Bila sam kod doktorice i nije mi ništa prepisala kaže da je to u trudnoći normalno jer
beba pritišće bubreg i da se ništa ne brinem.Zanima me Vaše mišljenje?Unaprijed hvala na odgovoru.

Reply

Marko June 14, 2011 at 4:08 pm

Primetio sam da u poslednje vreme ako sam kuci cesce od 8 do 10 puta moram da uriniram, nemam prekide u mokrenju, ponekad je mlaz nesto slabiji pa me interesuje da li ima potrebe da se obratim lekaru. Ne desava se to toliko cesto, ali dovoljno toliko da sam poceo da primecujem. Interesuje me jos da li svi navedeni simptomi moraju da se pojavljuju da bi se radilo o nekoj vrsti bolesti-infekcije, ili je samo ovaj simptom sto sam naveo dovoljno da se zapitam. Hvala unapred na odgovoru

Reply

Milkica April 1, 2011 at 10:38 am

ja sam pre osam meseci bila na ultrazvuku da pregledam bubrege prvi snimak je pokazao da imam pocetni stadijum otkazivanja desnog bubrega. posle petnest dana sam otisla ponovo na ultrazvuk a pritom sam bila cetri litre tecnosti i nije bilo nicega sto ukazuje da imam pocetak otkazivanja . i to je tako ostalo medjutim ja sad imam bolove u donjem delu kicme oticem boli me kad i sedim i lezim…. obratila sam se lekaru ona je na to rekla da mi je od kicme! imam 28 god i neznam sta da radim?

Reply

dario March 23, 2011 at 3:48 pm

postovani pisem iz skoplja a moje je pitanje vezano za moju majku koja kako nam je doktor rekao da ima upalu bubrega ona je imala visok pritisak tako da nam je doktor rekao da je to zbog upale bubrega,npravili smo laboratoriju urea-serum 11,5 i kreatin 155 molim vas koliko je to opasno i dali moze doci do dialize i dali treba da pije lekove za upalu jer doktor nam nije prepisao nikakav lek osim lekove za pritisak!hvala!pozdrav!nadam se da cu dobiti odgovr od vas jer do sada nisamuspeo preko neta da dobijem nikakav odgovor1jos jednom hvala!

Reply

maca March 18, 2011 at 6:23 pm

molim vas odgovor,
imam bolove u donjem dijelu leđa i kukovima,radila sam nalaz mokraće i nije uredan
sad pijem antibiotike,ali imam slabo željezo.
zanima me da li upala utječe na anemiju?
hvala.

Reply

Marina October 15, 2011 at 12:12 am

Moj otac ima anemiju jedino sto ne valja jesu bubrezi posle silnih snimanja, ima kamen u bubregu, povecan mu je kreatinin 117, sedimentacija je 65, Hemoglobin 90,eritrociti 2.9.U nalazu mokrace ima 2-3er, dosta bakerija i leukocita.Da li bubreg moze biti uzrocnik anemije, nije isao kod lekara i kada mu je pozlilo otisai je tako da je anemija ko zna od kad prisuta..
Hvala na odgovoru

tanja miskovic February 11, 2011 at 3:30 pm

Da li hronicni pijelonefritis mozoze da bude uzrok smrti pacijenta da dodam da je pacijent imao hipertenziju

Reply

bosko February 7, 2011 at 10:42 am

sta treba najvise koristiti dabi prestali bolovi imam upalu bubrega a nisam u mogucnosti otici doktoru

Reply

Jelena January 16, 2011 at 10:46 pm

Ova stranica puno znaci, pogotovu sto mozemo da vidimo koji su simptomi i vidimo ima li potrebe da se javimo lekaru.

Reply

djulse December 3, 2010 at 11:23 am

veliki pozdrav,ja sam imala hronicnu upalu desnog bubrega prije 8 god sad imam 31 god jos uvjek imam problema dali postoji mogucnost da bi mi bubreg prestao radit?unaprijed hvala.

Reply

nataša May 24, 2010 at 7:23 pm

moja ćerka ima E.COLi,borimo se protiv nje antibioticima.zadnji koji pije je pancef.nema temperaturu nikakve bolove.urađen joj je ultra zvuk-nalaz uredan.njen pedijatar preporučuje nefrološki pregled,koji treba da uradimo sledećeg meseca.negde sam pročitala da rad bubrega ima uticaja na oči.da li je to istina?njoj je dijagnoza pareza VI očnog živca.vid joj je odličan,ali joj levo oko kada prati neki predmet npr.vrh olovke šeta.to se vremenom popravilo.vodili smo je na MRI glave-nalaz uredan.a onda od pre neki dan primetili smo da joj i desno oko šeta.ona je krupno dete ima 5 god.visoka je preko 120 cm i ima 40 kg.da li je uzročnik svemu njena težina ili nešto drugo.pazimo šta joj dajemo da jede,izbegavamo slatkiše,kupovne sokove,beli hleb…kao dete ona je vesela i spretna(naučila je da odlično vozi bicikl bez pomoćnih točkića)molim vas pokušate da mi objasnite šta se dešava sa mojim detetom…svakih 15 dana idemo kod njenog pedijatra.ona je zbunjena verovatno nije imala takav slučaj,ali je odlična i puno nam pomaže.pozdrav!marijina mama

Reply

Suzana April 17, 2010 at 6:50 pm

Imam 42 godine,dobila sam digagnozu od specijaliste da imam upalu bubrega.Pre 20 dana od kad sam primila poslednju od 7 longacef injekcija.Tek mi je sad doneta dijagnoza upale bubrega ,pre su mislili da je u pitanju neka bakterija ili virus zbog simptota:temeratura preko 38,drhtavica celog tela i bolova u zglobovima.Sad me jos boli desni predeo oko bubrega i karlice,a sto je najgore Fe mi je 1,8, a pre 20 dana je bio 3,6 a uzimala sam neke ampule i kapi od koprive.Sta da radim?Gde mi ode krv?

Reply

tool March 28, 2010 at 5:53 pm

Хвала за занимљив блог

Reply

zvonko March 3, 2010 at 6:45 pm

Da li od velike promaje moze zaboleti bubreg,i sta onda

Reply

Fuad January 19, 2010 at 8:23 pm

Pozdrav. Ovako, imam jedan problem koji traje već godinama. Imam 22 godine, i prije 10 godina sam operisao nespušteni testis. Operacija je prošla uredno, ali tijekom buđenja su se počeli javljati problemi. Dobio sam spazam tijela, tako da sam završio na respiratoru. Probudio sam se tek nakon 8 sati. Poslije sam vršio pretrage i ispostavilo se da imam mitohondrijalnu miopatiju. Ali sada sam ponovo trebao na operaciju zbog drugog nespuštenog testisa. Naime prije 4 mjeseca nespušteni testis mi je počeo oticati, i počeli su mi bolovi u donjem dijelu stomaka i nogama. Imao sam visoku temperaturu i trzanje mišića i neke vene na nogama su mi nabrekle. To je trajalo negdje do prije mjeces dana, mada mi je temperatura prije prestala. Ali sada imam velike bolove u bokovima i žarenje u području bubrega, a testis je i dalje nateknut i u tom području osjećam žarenje. Urinokultura je pokazala da imam dosta bakterija. Radio sam i tumor markere koji su bili negativni. Koristio sam antibiotike esbesul. Terapija je trajala 7 dana i nije imala nekog učinka. Urolozi izbjegavaju operaciju, zbog mog već navedenog problema. I ja više ne znam šta da radim, da li je uzrok ovim infekcijama testis ili nešto drugo!? Pa bih volio da mi Vi kažete da li je moguće odstranit ovaj testis sa lokalnom anestezijom i da mi preporučite šta bi najbolje bilo uraditi u ovoj mojoj situaciji, jer infekcija ne prestaje evo već 4 mjeseca. Hvala unaprijed

Reply

Mira January 13, 2010 at 5:10 pm

Postovani,
imala sam jaku upalu mokracnih kanala i nalaz urina je pokazao da su bjelancevine pozitivne, tj(++),mnostvo eritrocita,leuk. i bakt. Doktor mi je propisao injekcije garamicina od 160ml u trajanju od 7 dana, medjutim mene upala jos nije prosla. Prisutni su mi svi simptomi upale bubrega sem povisene temperature, ali urolog je uradio pregled i njemu se to cinilo ok, mada nije bio siguran. Moracu uraditi i ultrazvuk, ali me interesuje i Vase misljenje.
Naime,vec duze vrijeme imam probleme sa ucestalim mokrenjem, peckanjem, preznojavanjem, bolovima u donjem dijelu ledja, i redovno sam odlazila kod raznih ljekara ali oni su me skoro svi proglasili hipohondrom, sve dok nije dosla ova strasna upala.

Unaprijed hvala.

Reply

Jelena October 24, 2009 at 5:28 pm

Imam skoro sve navedene simptome,osim visoke temperature(bol u bokovima,neprestalno mokrenje…).Vadila sam analize iz urinokulture,ali rezultati ne pokazuju nista iako ja mislim drugacije.Jos uvjek ne mogu sve da utvrde jer pijem neke antibiotike i ne znam sta da radi.Da li mislite da imam upalu bubrega?

Reply

radmila October 18, 2009 at 8:11 am

pre pet meseci odstranjen mi je bubreg (tumor, maligni ili u kapsuli) osecam dosta solidno. kontrola posle tri meseca dobro je . mene brine creatinin koji je na granici 115.23. interesuje me koliko je to opasno i sta uopste znaci creatinin za bubreg . hvala

Reply

Stojan Đorđević September 15, 2009 at 4:57 pm

Da li je za lečenje situacija starije osobe od 75 godina, koja ima ureju 10.4 i kreatinin 155? A ta osoba nije imala upalne ili neke slične procese, već je stanje ustanovljeno prilikom godišnje kontrole zdravstvenog stanja. Inače, ona više od 16 godina leči povišeni krvni pritisak.

Reply

Vladimir Bursac February 26, 2014 at 2:58 am

Pre nekoliko dana sam dobio peckanje i tupi bol u predelu desnog kuka i sad je sve jaci bol kad mirujem.Dok se krecem radim nesto ne toliko al cim sednem ili legnem bolovi su strasno jaki.Sad neznam dali to ima veze sa bubrezima.Jedino da kazem imao sam problema sa zuci odnosno imam mulja imali to veze sa ovim mojim?

Leave a Comment