polne bolesti ordinacije

Trihomonas je možda prisutniji nego što se misli

25/11/2011

trihomonas testiranje
Nova studija je pokazala da je 8.7% testiranih žena imalo pozitivan rezultat testa na trihomonas.

Polno prenosiva infekcija poznata pod nazivom trihomonijaza, koju uzrokuje mikroorganizam trihomonas vaginalis je češća nego što veruju eksperti, posebno kod starijih žena, rezultati su nove studije.

Studija pokazuje da najveći rizik da dobiju infekciju imaju žene starije od 45 godina. “Prilikom svoje redovne godišnje posete lekaru, žene bi trebalo da zatraže testiranje na ovaj mikroorganizam”, izjavila je Šarlot Gejdos, profesorka medicine i ujedno specijalista za infektivne bolesti na Školi medicine Univerziteta Džon Hopkins.

Ona je izjavila da bi testiranje na trihomonas trebalo da bude rutinsko testiranje za sve seksualno aktivne žene, bez obzira na uzrast i dodala da bi svaka otkrivena infekcija trebalo da budu prijavljena institucijama za javno zdravlje, kao što je to slučaj sa gonorejom i hlamidijom.

Drugi ekspert koji je imao detaljan uvid u studiju, je ipak dao nešto umereniji zaključak: “ Slažem se da su potrebna opsežnija testiranja na trihomonas”, izjavio je Bredli Stoner, doktor medicine i ujedno profesor saradnik medicine i antropologije. “Ali,” dodao je “pre nego što svim ženama uputimo preporuku da se testiraju na trihomonas, potrebno je još podataka.”

Celokupnu studiju je finansirala Gen-Probe, jedna od vodećih svetskih kompanija za proizvodnju testova.

Ko dobija trihomonas?

Gejdos i njene kolege su sakupili i obradili uzorke od ukupno 7,593 testiranih žena iz 28 država u sklopu SAD. Testirane žene su bile uzrasta od 18 do 89 godina.

Sveukupno, 8.7% testiranih žena su utvrđene pozitivnim na trihomonas. Ranije studije su pokazivale procenat manji od 4%.

Procenat žena inficiranih trihomonasom je čak bio viši od procenta žena inficiranih hlamidijom ili gonorejom. Sveukupno 6.7% žena je utvrđeno pozitivnim na hlamidiju, a 1.7% na gonoreju.

Kada su istraživači razvrstali rezultate testiranja prema starosnoj dobi, utvrđeno je da u starosnoj grupi:

Od 50 do 60 godina: 13% testiranih je pozitivno na trihomonas.
Od 40 do 50 godina: 11.3% pozitivno.
Od 30 do 40 godina: 7.9% pozitivno.
Od 20 do 30 godina: 8.3% pozitivno.

Studija je pokazala da su Afroamerikanci ćešće inficirani od belaca, tj. čak 20.2% Afroamerikanaca je utvrđeno pozitivnim na infekciju i svega 5.7% belaca.

Za sada nemamo dostupan podatak o sprovedenim istraživanjima na ovu temu u Srbiji.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: