polne bolesti ordinacije

Test na polne bolesti uz pomoć mobilnog telefona!

19/11/2010

testiranje-na-polne-bolesti-preko-mobilnog-telefona Grupa naučnika iz Velike Britanije upravo usavršava novi test na polno prenosive bolesti koji će biti jeftin i dostupan svima. Naime, svaka osoba će moći da se testira sama, uz pomoć svog mobilnog telefona.

Testiranje će biti moguće zahvaljujući specijalnom kompjuterskom čipu. Kada čip dođe u dodir sa pljuvačkom ili mokraćom osobe i nakon toga ga priključite na vaš mobilni telefon radi analize, moći ćete da dobijete informaciju da li imate neku od polnih bolesti kao što su gonoreja, hlamidija i herpes. Rezultat testa će se pojaviti na ekranu mobilnog telefona kroz nekoliko minuta. Softver će imati mogućnost nadogradnje, tako da na osnovu pozitivnih rezultata testa osobi da preporuke za lečenje, kao i uput ka najbližem lekaru.

Ovaj projekat se vodi pod imenom eSTI² (što je skraćenica od”eletronic Self-Testing Instruments for STIs” odnosno na srpskom: Elektronsko Samostalno Testiranje na Infekcije koje se prenose polnim odnosom), a cela ideja je pod okriljem konzorcijuma bolnica u Velikoj Britaniji, zahvaljujući poklonu od 4 miliona funti (što je oko 6.4 miliona dolara) od strane Saveta za Medicinsko Istraživanje, kao i Saveza za Kliničko Istraživanje Velike Britanije.

Prema rečima glavnog naučnika Tarika Sadika, profesora na londonskom Univerzitetu, cilj ovog testa je da se ljudima ne ostavi mogućnost izgovora zašto se ne testiraju.

“Danas, ako želite da se testirate na neku od polnih infekcija, uzorak se šalje u laboratoriju i rezultati stižu za nekoliko dana” izjavio je za štampu. “Zamislite koliko biste više bili raspoloženi za testiranje ako biste mogli da se testirate sami, bez posete laboratoriji i da odmah saznate rezultat, koji vam omogućava da već nakon nekoliko minuta kontaktirate doktora ili posetite apoteku i obavestite ih da vam je potrebna terapija.”

Ovaj test je takođe usmeren na omladinu koja danas prati najnovija dostignuća tehnike, ali su sa druge strane previše stidljivi ili lenji da bi se testirali. Tarik kaže da je u planu da se ovaj test distribuira u velikim količinama i svuda, jer je jeftin: postoji nada da će se testovi distribuirati u apotekama, supermarketima, pa i u mašinama u kojima se prodaje roba u noćnim klubovima putem ubacivanja novčića za svega 0.8 dolara, kako prenosi Gardijan.

Ova tehnologija je jako blizu da postane realnost, dodao je Tarik.

Izvor PcMag

Leave a Comment

Previous post:

Next post: