polne bolesti ordinacije

Muškarci, da li možete da prenosite kondilome iako ih nemate?

14/02/2017

Polne bradavice, kao što znate, uzrokuju pojedini tipovi HPV virusa. Kod žena, PAPA test može da detektuje promene na ćelijama grlića materice (ove promene su uzrokovane drugim tipovima HPV virusa, koji ne uzrokuju bradavaice, ali su povezani sa rakom grlića materice).  Ipak, ne postoji odobren test na HPV virus za muškarce, kao ni test koji se posebno koristi za utvrđivanje prisustva tipova HPV virusa koji uzrokuju polne bradavice. Umesto toga, bradavice su obično dijagnostikovane vizuelnim pregledom kod dermatovenerologa, kada su bradavice prisutne. Ponekad se koristi i lupa ili rastvor sirćeta za identifikovanje bradavica koje nisu vidljive golim okom. Ali ovakav test nije 100% pouzdan – ponekad se zdrava koža pogrešno oceni kao inficirana bradavicama.

Pojedini doktori insistiraju na uvođenju analnog Papa testa za gej i biseksualne muškarce, koji imaju veći rizik od dobijanja analnog kancera koji uzrokuju pojedini tipovi HPV virusa.

U analnom PAPA testu, u laboratoriji se ispituju ćelije koje su uzorkovane sa analnog otvora i traže se abnormalnosti.

hpv test kod muskaraca ne postoji za sada hpv test za muškarce ne postoji

 

Ne postoji terapija za HPV infekciju kod muškaraca kada simptomi nisu prisutni.

Tačno je da muškarci i žene mogu da budu prenosioci HPV virusa koji uzrokuje polne bradavice, iako nemaju simptome. Ipak, poseta dermatovenerologu uglavnom ima smisla ukoliko ste vi ili vaš partner primetili polne bradavice. Slažemo se da može biti frustrirajuća činjenica da ne postoji test koji može reći ljudima bez simptoma da li prenose virus. Ipak, setite se, iako neki ljudi smatraju da je sramota imati kondilome, a tačno je i da njihovo pojavljivanje i rast stvara osećaj nelagode i neprijatnosti, vrste HPV virusa koje uzrokuju polne bradavice ni na koji drugi način ne utiču negativno na zdravlje osobe. Ovi tipovi HPV virusa nisu isti kao tipovi HPV virusa koje su povezane sa pre-kanceroznim izraslinama i rakom grlića materice. Ukoliko se bradavice pojave, postoji nekoliko različitih tretmana kojima se mogu ukloniti izrasline.

Prenošenje HPV virusa se još uvek ispituje, i postoji nekoliko empirijskih studija. Jedna studija je utvrdila da će 60% osoba čiji su partneri imali kondilome, takođe razviti genitalne bradavice, dok studije koje su bazirane na simulacijama i matematičkim modelima procenjuju da je stopa prenošenja 40% do 60% nakon jednog seksualnog odnosa sa osobom koja ima polne bradvice. Generalno, studije o prenosivosti HPV virusa je teško sprovesti i interpretirati: HPV je teško dijagnostikovati kod muškaraca i može biti prisutan bez simptoma tokom dužeg vremenskog perioda, tako da može biti teško reći ko je inficiran polnim bradavicama a ko nije. Kondomi mogu smanjiti rizik od prenošenja, ali su manje efikasni u odbrani od HPV virusa u poređenju sa odbranom od drugih polno prenosivih infekcija, obzirom da virus može biti prisutan i na genitalnim delovima koje kondom ne pokriva.

Uprkos teškoći utvrđivanja prisutnosti HPV virusa, postoje dobre vesti. Dve vakcine su dostupne sa svrhom zaštite od tipova HPV virusa koji uzrokuju i polne bradavice, kao i od drugih tipova HPV virusa, koji uzrokuju rak grlića materice. Jedna od vakcina, Gardasil, štiti od četiri najčešća tipa HPV virusa i odobrena je i za muški i za ženski pol, uzrast od 9 do 26 godina. Druga vakcina, Cervariks, je odobrena za devojčice i devojke uzrasta od 10 do 25 godina i štiti od dva najčešća tipa HPV virusa. Možete popričati sa vašim lekarom o tome da li su ove vakcine odgovarajuće i za vas.

Ukoliko nemate simptoma, ali ipak imate pitanja, možete da konsultujete vašeg dermatovenerologa. Iako je HPV virus prilično česta infekcija, dobro je znati koje mere predostrožnosti možete preduzeti da biste se zaštitili.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: