polne bolesti ordinacije

Mladi i polne infekcije – najčešće zablude – I deo

13/05/2011

mladi-i-polne-infekcije-najcesce-zablude Da li postoji mogućnost da dobijete polnu infekciju prilikom samo jednog seksualnog odnosa sa nekom osobom? Da li ste čuli da određene polne bolesti možete dobiti ako koristite istu WC šolju kao i osoba koja je inficirana? Da li seksualni odnos u kadi (u toploj kupki) štiti od polnih bolesti?

Na ova i mnoga druga pitanja odgovara stručnjak iz ove oblasti, direktor divizije za Prevenciju Polno Prenosivih Bolesti, Centra za Kontrolu Bolesti (CDC) Gejl Bolan, sa ciljem demistifikovanja najčešćih zabluda u vezi polno prenosivih infekcija. Takođe, ovde možete da pročitate i nekoliko veoma važnih saveta za tinejdžere koji pomažu u zaštiti od polnih infekcija tokom svakog seksualnog odnosa.

Zabluda 1Samo promiskuitetni i loši ljudi dobijaju polne infekcije

Ne. Svi imaju prilično ujednačene šanse da dobiju polnu infekciju. Svako ko ima seksualne odnose, a ne koristi kondome pravilno i uvek, je u riziku da dobije neku od polnih infekcija. Čak i ako koristite kondome možete dobiti neke od polnih infekcija. I ne postoji način kojim možete znati ko ima neku od polnih infekcija, a ko ne. Jedini pregled stručnom lekaru i/ili testiranje mogu biti siguran pokazatelj da li neko ima polnu infekciju.

Zabluda 2Samo odrasli dobijaju polne bolesti

Istina je upravo suprotna. Mladi, pogotovo mlade devojke su u većem riziku od dobijanja polno prenosivih infekcija, a upravo one mogu najviše da izgube, jer upravo njih tek čekaju godine u kojima trebaju da dobiju decu i da se ostvare kao majke. Postoje zapravo biološki faktori koji su razlog zašto su mladi, posebno mlade žene i višem riziku od dobijanja polnih infekcija, koje u nekim slučajevima mogu za posledicu imati sterilitet i ostale ozbiljne probleme u gornjem reproduktivnom traktu (kod devojaka).

Zabluda 3Polne infekcije se ne mogu dobiti kao posledica oralnog ili analnog seksa

Greška. Mnogo mladih devojaka misli da se kao posledica ovakvih seksualnih odnosa ne mogu dobiti polne bolesti. Ali istina je da ako ste u kontaktu sa bilo kakvom vrstom telesnih tečnosti vašeg partnera postoji mogućnost da možete dobiti neku od polnih infekcija, a možete biti i prenosioci.

Koža unutar usta ili rektuma (analnog otvora) nije toliko otporna kao koža na ostalim delovima tela i mnogo je prijemčivija za infekcije. Znamo da je procenat inficiranih polnim infekcijama putem oralnog ili analnog seksa isto toliko visok, kao i broj inficiranih putem standardnog seksualnog odnosa (vaginalnog).

Zabluda 4Polne bolesti možete dobiti ako sedite na istoj WC šolji kao i osoba koja ima polnu bolest

Ovo je još jedna zabluda za koju mnogi još uvek smatraju da je istina. Ali – nije. Generalno, organizmi koji prenose polne bolesti i infekcije nisu u stanju da opstanu izvan ljudskog organizma dugo. Ne verujemo da toaletna daska pruža zaštitu virusima i bakterijama – tako da kada sednete možete da dobijete ovakvu infekciju.

Zabluda 5Ako ste samo jedanput imali seks sa inficiranom osobom – ne možete dobiti polnu infekciju

Ako ste imali jedan seksualni odnos sa osobom koja ima hlamidiju ili gonoreju ili sifilis, šanse da ste se inficirali su oko 30%.To je prilično visok procenat. Posledice, posebno za mlade devojke, su veoma bitne tako da je važno da svako razume da je i jedan jedini seksualni odnos dovoljan za prenošenje polne bolesti.

(Nastaviće se…)

Leave a Comment

Previous post:

Next post: