polne bolesti ordinacije

Mikoplazma

Mikoplazma je veoma česta polno prenosiva bolest ili urinarna infekcija uzrokovana mikrorganizmima koji imaju osobine bakterija i nastanjuju se u uretri ili reproduktivnom sistemu. Izvor: std about.

 1. Mikoplazma
 2. Mikoplazma simptomi
 3. Test na mikoplazmu
 4. Lečenje mikoplazme

  Mikoplazma

  Ako niste čuli za mikoplazmu, znajte da niste sami. Čak i neki doktori nisu previše upoznati sa mikoplazmom. Mikoplazma je zapravo grupa bakterija koja uključuje više od 70 različitih vrsta. Mycoplasma hominis, mycoplasma pneumoniae, mycoplasma genitalium i ureaplasma ureticulum, su samo neke čije je prisustvo u čovekom organizmu utvrđeno, a za koje je sa sigurnošću utvrđeno da izazivaju bolesti i infekcije kod čoveka.

  Mikoplazma hominis

  Mikoplazma hominis je vrsta mikoplazme koja je najčešće (u odnosu na ostale mikoplazme) uključena u polne infekcije kod žena. Takođe može uzrokovati infekcije novorođenčadi i infekcije van genitalija, pogotovo kod osoba sa smanjenim imunitetom.

  Mikoplazma hominis se, kao i ureaplazma, često nalazi u vagini i može da uzrokuje infekcije muškog i ženskog genitalnog trakta.

  Mikoplazma Genitalium

  Studija koja je objavljena u junu 2007. pokazuje da infekcija koju uzrokuje bakterija Mycoplasma genitalium izgleda da je nadmašila gonoreju po broju obolelih, tako da je sada postala treća najzastupljenija polna bolest među mladima u SADu. Među adolescentima koji su učestvovali u zdravstvenoj studiji širom Amerike, 4.2% je bilo inficirano hlamidijom, 2.3% sa trihomonasom, 1% sa mikoplazmom i 0.4% gonorejom.

  Mikoplazma genitalium bi mogla da bude polno prenosiva bakterija, koja je, pored hlamidije, glavni uzročnik nespecifičnog uretritisa (bilo koji uretritis koji ne izaziva bakterija gonoreje) kod muškaraca. Kod žena, često se pronalazi u savezu sa bakterijskom vaginozom; Infekcije mikoplazmom, se takođe povezuju sa cervicitisom. Većina infekcija mikoplazmom genitalium su asimptomatične (bez simptoma) i doktori još nisu odlučili da li ima smisla da se svi testiraju na infekciju.

  Mikoplazma simptomi

  Prisustvo mikoplazme obično nema simptoma. Ali vremenom, usled povećanja njihovog broja i/ili oslabljenja imunog sistema, ona može da izazove određene infekcije.

  Mikoplazma genitalium, iako je relativno poznat mikroorganizam, je tek od skoro detaljnije upoznat, s obzirom da je češće povezan sa drugim dijagnozama nego testiran sam. Naučnici, ipak, počinju da mu poklanjaju veću pažnju, koju i zaslužuje kao mikrob koji izaziva polno prenosive bolesti, a njegovi simptomi su slični simptomima ostalih bakterijskih polnih bolesti.

  Simptomi mikoplazme kod žena

  • Većina slučajeva nema simptome
  • Vaginalni svrab (svrab u vagini)
  • Peckanje prilikom mokrenja
  • Bol za vreme seksa
  • Mikoplazma infekcija se takođe povezuje sa bakterijskom vaginozom

  Simptomi mikoplazme kod muškaraca

  • najveći broj slučajeva nema nikakve simptome
  • sekreti iz uretre (penisa)
  • peckanje pri mokrenju
  • bol i otoci zglobova (artritis)
  • Mikoplazma je najčešći uzrok nehlamidijalnog negonokoknog uretritisa kod muškaraca.

  Test na mikoplazmu

  Postoje tri metode koje se najčešće koriste kada je u pitanju mikoplazma testiranje, a to su:

  • PCR test
  • Bojenje DNK
  • Izolacija kulture

  Preporučeno je da se koristi kombinacija ovih metoda kako bi se utvrdilo da li je uzorak čist ili sadrži mikoplazmu, s obzirom da vrste mikoplazme za koje se ne može uzgajati kultura u epruveti (npr. mycoplasma genitalium), mogu biti detektovane, uz pomoć bojenja DNK i PCR metode.

  Lečenje mikoplazme

  Mikoplazma genitalium se obično leči kao nespecifični uretritis ili bakterijska vaginoza, s obzirom da je direktnu dijagnozu infekcije bakterijom veoma teško postaviti. U oba slučaja, infekcija se leči antibioticima, a i partner se mora lečiti istovremeno.

  Vodič za lečenje CDC za 2006-u, iznosi tvrdnju da je Azitromicin efikasniji protiv mikoplazme od ostalih antibiotika koji se obično koriste za lečenje uretritisa. Druga istraživanja sugerišu da su višednevne doze efikasnije od jedne doze. Desetodnevno lečenje moksifloksacinom (moxifloxacin), može biti dobra opcija za one čije telo ne reaguje na azitromicin zbog otpornosti na antibiotike.

  Kada je u pitanju mycoplasma hominis, izvesni antibiotici, kao što su tetraciklin i eritromicin se često koriste za lečenje infekcije.

  Moguće posledice mikoplazme ako se ne leči

  Mikoplazma genitalium se povezuje sa zapaljenjima male karlice kod žena. Takođe je povezana sa endometritisom (infekcija zapaljenja sluzokože materice) i prevremenim porođajem. S obzirom na to, dugoročne posledice infekcije mikoplazmom izgledaju slične posledicama gonoreje i hlamidije. Ovo nije iznenađujuće, s obzirom da su im rani simptomi takođe veoma slični.

  Prevencija

  Iako studije nisu konačne, vrlo je verovatno da i u ovom slučaju konstantna upotreba kondoma značajno smanjuje rizik od infekcije mikoplazme. Jedina, s tim u vezi urađena studija do danas je utvrdila da je konstantna upotreba kondoma prepolovila rizik od infekcije, u odnosu na osobe koje nikada nisu koristile kondom.

  Čak iako se na kraju ispostavi da kondomi nisu potpuno efikasni u sprečavanju mikoplazme, njihovo korišćenje je i dalja odlična ideja, jer pružaju efikasnu zaštitu od drugih veoma raširenih polnih bolesti, kao što su gonoreja i hlamidija.

  { 85 comments… read them below or add one }

  Maja March 23, 2017 at 6:18 pm

  Da li moze neko da ima mikroplazmu i ureaplazmu ,a da to uopste ne zna?Koliko dugo moze da ih ima do prvih simptoma?Da li mogu da se dobiju na drugi nacin osim polnim putem?

  Reply

  Natasa February 21, 2017 at 2:40 pm

  Dobar Dan ja imam dete sa daonow sindrom zatim da ja ostanem u drugom stanju menu doktorka rekla da moram da uradim mikoplazmu ja to nisam radila nekad I neznam zasto we radi to hvala unapred.

  Reply

  Hanna August 19, 2016 at 6:53 pm

  Uvazeni,
  Tacno godinu dana mucim muku sa vaginalnom infekcijom, hlamidija i mikoplazma su mi pozitivne. Da li je moguce da mi to ovoliko dugo traje? Imam jak bol prilikom odnosa.
  Hvala!

  Reply

  Rozalia May 10, 2016 at 5:24 pm

  Zanima me dali je moguce da ja imam ura plazmu i miko plazmu a partner da je nema!? Hvala unapred.

  Reply

  polnebolesti May 11, 2016 at 11:46 am

  Moguće je da su njegovi testovi negativni. Ipak, praksa je da se partneri leče istovremeno. Konsultujte vašeg lekara.

  Natalija February 5, 2016 at 10:37 am

  Postovani,

  Radila sam analize i pokazale su da imam mikoplazmu i ureaplazmu. Doktor mi je dao antibiotik i vaginalete. Zanima me, kada zavrsim terapiju posle kod vremenskog perioda treba ponovo da radim analize?
  Unapred hvala na odgovoru.

  Reply

  drbojic May 24, 2016 at 4:51 pm

  da, potrebno je uraditi kontrolne briseve.

  Tamara December 19, 2015 at 12:42 pm

  Imam troje dece i radila sam vaginalni bris koji je pokazao da imam Clue celije.moja doktorka mi rekla da uradim test na mikroplazmu ureaplazmu i klamidiju posto sumnja da mozda imam nesto od toga.sad mene zanima kako sam ja to mogla da dobijem kad 10 godina imam stalnog partnera i imam bebu od 16 meseci? Citala sam da se tesko ostaje trudan ako imas nesto od toga i ako imam od ranije da li sam mogla da prenesem na bebu?

  Reply

  drbojic May 24, 2016 at 4:56 pm

  Clue ćelije se pojavljuju kod vaginoze. Vaginoza je stanje koje se javlja kada postoji neravnoteža u bakterijskoj vaginalnoj flori. Može biti bez simptoma, a kod nekih žena se javlja svrab, bol i pojačan vaginalni sekret. Vaginoza se ne prenosi sa nekog drugog. Nema uticaja na bebu.

  Majce October 17, 2015 at 12:44 am

  Poštovani, zanima me da li se mikoplazma i ureaplazma vracaju posle izlecenja? . .I sta da radim imala sam odnos sa deckom dok je trajala tterapija? Hvala unapred

  Reply

  drbojic November 4, 2015 at 3:20 pm

  Uvek je potrebno da se leče oba partnera. Potrebno je da se ponove analize.

  vikica October 16, 2015 at 9:26 pm

  pocituvani, molim za sovet bila sum kaj ginekolog i mi pokazala infekcija mikoplazma esirea koli i kandida. Dali e lesno lecliva ova infekcija i sto treba da se pie za bobrzo da se iskorne, blagodaram

  Reply

  drbojic November 4, 2015 at 3:21 pm

  Lekar koji vas je pregledao treba da prepiše terapiju

  Mirjana October 3, 2015 at 6:12 am

  Postovani, koristila sam Macmiror pre dva meseca, medjutim dobila sam iste simptome ponovo i isti izgled i neprijatan miris sekreta. Zanima me da li se isti lek koristi u USA, posto cu ovde biti duze vreme, naravno poseta doktoru ce biti obavljena. Hvala unapred.

  Reply

  zena August 17, 2015 at 8:23 pm

  Postovani, radila sam prije 2 god.briseve, nije bila izolovana ureaplasma spp. Sada sam ponovo radila brojeve,i izolovana je ureaplasma spp. Sa istim sam partnerom 4 god. Ono što me interesuje je da li je moguće da je on tada imao.bakteriju a da je ja nisam dobila? Pozdrav

  Reply

  drbojic September 2, 2015 at 12:41 pm

  Ponovite analize i neka koriste drugi test za izolaciju, neki put se mogu dobiti i lažno pozitivni nalazi.

  Leo June 25, 2015 at 6:05 pm

  Zanima me da li je moguce preko krvi,ili nekim drugim putem (osim brisa uretre) otkriti postojanje mikoplazme, kao i hlamidije i ureoplazme?Sobzirom da sam ja uradio briseve na koje sam bio negativan, a posto imam odredjene simptome urolog mi je rekao da verovatno imam nesto od pomenutih bakterija, samo da mi nalazi nisu uradjeni na strucan nacin. hvala unapred

  Reply

  drbojic September 2, 2015 at 12:29 pm

  U krvi se mogu otkriti antitela na ove bakterije ali one ne znače da je trenutno aktivna infekcija. Pored ovih bakterija postoje i druge bakterije koje mogu dati upalu mokraćnog kanala.

  Marija May 29, 2015 at 8:53 am

  Poštovani
  Molim Vas, objasnite mi kako dolazi do infekcije micoplasmom. Doktorica mi nije dala odgovor na to pitanje.

  Reply

  drbojic June 9, 2015 at 1:38 pm

  Mikoplazma se prenosi polnim putem

  ivana December 10, 2014 at 1:58 pm

  Dobar dan.
  Imam pitanje. Pozitivna mi je mikoplazna,bakterijska vaginoza, streptococus agalactiae. Za mikoplazmu mi je dat dovicin, za strep.agal. visiren, a za vaginozu-orvagil vaginalete.
  moje pitanje je, Ste treba partner da pije, i da li ja treba jos nesto da pijem,
  Unapred Vam hvala

  Reply

  drbojic June 9, 2015 at 1:41 pm

  Kada postoji infekcija mikoplazmom potrebno je da se oba partnera leče

  Tamara September 7, 2014 at 3:07 pm

  da li mogu ostanem u drugom stanju iako imam mikoplazmu…

  poydrav

  Reply

  drbojic June 9, 2015 at 1:39 pm

  Postoji mogućnost

  crnokosa August 16, 2014 at 10:14 pm

  Identifikovane su mi i Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum;
  Imam 18 god.,devojka sam..
  Simptomi su mi pojačan žuckasti sekret jako neprijatnog mirisa
  Od svog ginekologa sam dobila Hemomicin, to na kratko prestane, pa su mi nakon menzisa simptomi isti.
  Zanima me da li je i kod ostalih devojaka ovako??! Muka mi je više od tih bakterija, nikako da ih se rešim. 🙁

  Reply

  drbojic June 9, 2015 at 1:39 pm

  Ukoliko treju tegobe potrebno je duže lečenje

  drbojic June 9, 2015 at 1:40 pm

  Ukoliko traju tegobe potrebno je duže lečenje

  amira May 26, 2014 at 11:29 am

  pozz zovem se Anida . prije par dana otkrili su mi mycoplasama pozitivan (2-gr ++) ureoplasama urealyticum pozitivan, u drugom sam stamju pocetak trudnoce 6 tijedna dok mi je dao zinaapp 2 puta na dan molim vas savijet i kako i koliko je opasna ova bakterija

  Reply

  drbojic September 2, 2014 at 3:06 pm

  treba lečiti infekciju, mogu da prave komplikacije u trudnoći

  pcelica February 27, 2014 at 3:41 am

  Pre mesec dana sam lezala u bolnici, zbog jake upale jajnika, besike i mokracnih kanala. Na vaginalnom brisu mi je ustanovljeno da imam enterococus fecalis, G+ koke, G+ bacile, leukocite i epitelne celije. Mikrobioloski nalaz na chlamydia trachomatis, micoplasma hominis i ureaplasma urealyticum je negativan. Interesuje me koliko moze biti opasna ta enterococus bakterija, da li utice na plodnost i koliko se leci? Da li postoji opasnost i po mog partnera (nismo koristili zastitu i naglasavam zbog prirode te bakterije da nismo imali analni odnos nikada), i kod njega se pre par dana pojavio problem, prilikom erekcije zabolelo ga je u predelu mosnica i vec 5 dana uz svako mokrenje ide mu i krv! Da li to moze biti uzrok enterococus? MOLIM HITNO ZA POMOC, (bar savet, objasnjenje, jer nasi doktori nisu nesto posveceni) i da CEKAMO REZULTATE :'(

  Reply

  drbojic March 6, 2014 at 12:10 pm

  Enterococcus je bakterija koja se normalno nalazi u završnom delu debelog creva kod svih i lako se prenosi na okolnu kožu. Može izazvati upale sluznica i kože. Postoje antibiotici kojima se leči infekcija. Ukoliko vaš partner ima takve tegobe trebalo bi da poseti lekara.

  Margarita January 28, 2014 at 4:39 pm

  Molim vas za savet.Moja dijagnoza ginekoloskog brisa je : Ureaplasma urealytica.Molim vas za savet lecenja ,jer terapija koja mi je moj doctor dao nije uspesna ( antibiotic sumamed ).Inace javljam se iz Makedonije.
  unapred Hvala,pozdrav

  Reply

  drbojic March 6, 2014 at 12:11 pm

  Svejedno, morate da se posavetujete sa lekarom.

  sandra December 21, 2013 at 12:06 am

  Nakon porodjaja su mi nadjene u brisu grlica mikoplazma hom.i ureaplazma, koje su osjetljive samo na antibioike koje kao dojilja ne smijem da pijem. Koristila sam bijeli luk i na jednom nalazu nije bilo mikoplazme, da bi se na sledećem opet pojavila,iako smo muz i ja imali samo jedan zasticeni odnos. Kako je to moguce,koji su jos moguci uzroci? Posto jos dojim bebu – 7 mjeseci, interesuje me koliko hitno moram da se lijecim,ne prekida mi se dojenje. Hvala

  Reply

  tinna January 28, 2013 at 3:47 am

  Moj partner ima mikoplasmu i ureaplasmu..i pije kao terapiju hemomcin. Da li oralnim sexom moze da zarazi i mene?

  Reply

  Anci September 14, 2012 at 4:01 pm

  Zdravo svima,vec 4 godine pokusavam da dobijem bebu,ali nikako ne mogu da ostanem u drugom stanju.radila sam testove na sve pa i na mikroplazmu i uspostavilo se da je pozitivna!Moj muz je radio isto sve preglede i sve je u redu!Da li je moguce i sa tom bakterijom ostati u drugom stanju?Hvala

  Reply

  drbojic March 6, 2014 at 12:13 pm

  Trebalo bi da se lečite. Ovakve infekcije mogu da komplikuju začeće i trudnoću.

  koliko se cuvas ,toliko te nesto zeza July 17, 2012 at 6:48 pm

  Zabrinuta sam jer mi je andjena mikoplazma i ureoplazma.Terapiju imam.Biću uporna u lečenju!Zanima me ovako:kada nalaz bude negativan,da li postoji mogućnost recidiva?Imam još jedno pitanje:Da li imaju ove bakterije veze sa zadahom iz usta?hvala,očekujem brz odgovor.

  Reply

  čuvam se a ipet problem July 16, 2012 at 4:41 pm

  Ustanovljena mi je mikoplazma i ureoplazma.Nije mi bas prijatno i preslišavam se kako sam to mogla zaraditi.Bila sam kod lekara i dobila terapiju,biću uporna.Zanima me kada se partner i ja izlečimo do negativnog nalaza ,da li postoji mogućnost recidiva?hvala.

  Reply

  zoraya_bg May 27, 2012 at 3:17 pm

  Postovani,
  molim za odgovor, problem je sledeci:
  u vaginalnom brisu izolovani peptostreptokokus, anaerobni gram negativni bacili i mycoplasma, doktorka mi je naravno dala terapiju i na kontrolnom brisu 6 dana nakon zavrsetka terapije nista nije pronadjeno..posle 6 meseci u brisu nadjeni enterococcus u malom broju, peptostreptococus i prevotella a kontrola na mycoplasmu tad nije radjena s tim sto je doktorka prokomentarisala da je verovatno i ona ponovo prisutna..
  dala mi je terapiju i kontrola ce biti uradjena ali mene interesuje problem koji izaziva mycoplasma ako je prisutna dugo u organizmu a verovatno godinama, tj koje su komplikacije moguce i u takvom slucaju koliko traje lecenje i da li je moguce u potpunosti..
  moram da napomenem da sam promenila dr ciji sam pacijent bila 15 god i koja me je ubedjivala da je sve u redu, ponekad mi davala vaginalete a bris nikad nije uradila, za papa test je tvrdila da je ‘2. grupa, ali..’a ustanovljeno je kod druge dr da je 3.a grupa..
  jako sam zabrinuta, moguce je da moja infekcija traje vise od 15god tj ko zna koliko dugo jer ja imam iste simptome u tom celom periodu koji sam navela. Molim za odgovor, unapred hvala

  Reply

  ena April 23, 2012 at 4:32 pm

  U trecem sam mesecu trudnoce, vec 4 meseca pokusavam izleciti mikoplazmu ali je bezuspesno. pila sam razne antiniotike posle kojih mi je opet pozitivna mikoplazma. Trenutno pijem CLARITHOMYCIN, moj doktor kaze da to ne skodi u trudnoci. da li je to tacno ? ocajna sam strahujem za plod, i posledice koje se mogu desiti ukoliko ovo ne izlecim. imam jake bolove u stomaku,i obilan sekret. lecimo se oboje,i prestali smo s odnosima dok se ovo ne izleci . molim vas na odgovor, mnogo sam zabrinuta.

  Reply

  smilja April 20, 2012 at 9:33 pm

  ja sam radila briseve na klamidiju mikoplazmu ureaplazmu i negativni su a muzu je na klamidiju negativno a na mikoplazmu i ureaplazmu pozitivno 1ooo ccu/ml i dobio je terapiju da mije 7 dana po 2 kapsule dnevno doksiciklin 100mg da li i ja moram piti te tablete a preko cervikalnog brisa imam eserihia koli bakterije u velikom broju i pila sam palitrex tablete dali sad da vadim opet briseve ili da dam urin na kontrolu da proverim za eserihiju? a muz ima 60 pokretnih i vec 2 g nemozemo imati decu neznam vise kome i gde da se obratim svi samo uzimaju pare i lazu …hvala za odgovor i pozzz…

  Reply

  Ellly March 30, 2012 at 12:25 am

  Koliko dugo se leci hlamidija? Cula sam da mora 21 dan. Meni dovicin 10 dana nije pomogao, a ni Hemomicin 5 dana. Sta se pokazalo kao najbolja terapija za hlamidiju?Molim odgovor.Vec sam ocajna jer je imam preko godinu dana.

  Reply

  goca May 29, 2012 at 6:26 pm

  Slucajno sam procitala tvoj komentar, ja sam imala hlamidiju i jako je dosadna i uporna, meni je pored svih antibiotika, puno pomogao caj od kukuruzne svile, ima ga u prodavnici zdrave hrane……trebalo bi da ga pijes 30 dana po 1,5ldnevno (ti i partner) ako mozes i vise super ……mozes i da ga ohladis….naravno bez secera ….puno uspeha…..

  Ivana February 10, 2012 at 11:41 pm

  U V mesecu sam trudnoce, a mikoplazma je otkrivena kad sam ostala u drugom stanju. Cula sam da je to jako uporno i da bris mora 3 puta zaredom da bude negativan da bismo bili sigurni da smo izleceni. Vec 2 puta smo i muz i ja pili antibiotike, ali rezultat je i dalje pozitivan. Dr mi je rekao da se ne kljukam vise antibioticima, a da mikoplazma nece uticati ni na trudnocu ni na porodjaj. Ono sto mene najvise brine je da li mogu bebi preneti infekciju prilikom normalnog porodjaja i da li je razlog sto se ne mogu osloboditi mikoplazme taj sto su antibiotici dozvoljeni trudnicama preslabi odnosno neadekvatni? Unapred hvala

  Reply

  Zoka October 31, 2013 at 7:26 pm

  Postovana,
  imam problem sa mikoplasmom i ureaplasmom a u cetvrtoj sam nedelji trudnoce. Procitala sam tvoja iskustva , meni doktori pricaju svako za sebe razlicitu pricu. Da li mozes da mi kazes tvoje iskustvo da li ove bakterije ostecuju plod, ili ne?

  zdravko February 10, 2012 at 3:59 pm

  sta sve utice sem antibiotika na smanjenje ureaplazme,da li seks sa zastitom smeta .da li i to utice na urea plazmu,mirrko plazma je negativna

  Reply

  Deni January 19, 2012 at 7:35 pm

  Moj muz je nedavno uradio bakteriske nalaze mikroplazme i ureaplazme i pokazali su da je pozitivan. Ja sam se prepala pretpostavljam da i ja imam bakterije pijemo tablete evo vec pet dana ,dali je potrebno posle nekog odredjenog vremena opet vadit nalaze ili nema potrebe kad se popije po kutija antibiotika. Dali nam to nesto skodi jer mi nemamo djece evo vec tri godine smo u braku i koliko to dugo postoji kod nas dali postoji za to neka predpostavka .HVALA:

  Reply

  Maja December 15, 2011 at 4:48 pm

  Ja sam od mog ginekologa tražila da uradim test na mikoplazmu, ureplazmu i hlamidiju, ali je on to odbio jer kaže, jednom kad zatrudniš, ove analize ćeš svakako raditi, sad ti to ne treba. Po njemu izgleda samo trudna žena ima prava da zna da li možda u sebi ima ove bakterije. Da li ja imam prava da zahtevam ove analize od svog državnog doktora i da li on ima prava da to odbije da uradi?

  Reply

  Bakica87 May 23, 2012 at 6:19 pm

  Naravno, svaki doktor bi te analize trebalo da ti preporuci pre nego sto uopste planiras da zatrudnis, jer ako imas neku bakteriju to moze dovesti do spontanog pobacaja, preveremenog porodjaja ili deformiteta ploda (u slucaju ako se bakterija dosta namnozila i do steriliteta- privremenog, dok se ne izlecite partner ti), tako da obavezno uradi te analize i srecno.
  P.S. Ja sam imala spontani zbog ureaplazme, zato ti ovo i kazem
  pozzz

  sladja December 8, 2011 at 5:57 pm

  Molim vas za odgovor: Već treći put nalaz pokazuje da imam ureaplazmu urealyticum 10 na 4, prethodne terapije su mi bile eritromicinom i još nekim vaginaletama. Do sada je nalaz na mycoplazu bio negativan,a sada ne piše ništa u toj rubrici,samo je oznaceno da je testirano. Ne piše ni negat. ni pozit.Pa sam zbunjena,da li je imam ili ne? Plaši me ureaplazma. Postoji li još neki način lečenja,npr. neki čaj uz terapiju koju mi prepiše ginekolog? Hvala vam unapred!

  Reply

  poliklinika labomedica December 9, 2011 at 10:15 am

  Potrebno je potražiti savet i konsultaciju u ustanovi u kojoj ste radili analize, ureaplasma se uglavnom leči antibioticima. Mogu se koristiti idrugi preparati koji pomažu očuvanju avginalne flore i pojavu candide.

  dr bojic December 9, 2011 at 2:50 pm

  Ureaplazma se leči antibioticima, koju vam prepiše lekar. Čajem se ne može rešiti.

  David November 21, 2011 at 7:41 pm

  U januaru sam imala mikro plazmu,urea plazmu i hlamidiju,lijecila i na ponovnom pregledu sve bilo ok. Prije dvije nedelje sam ponovo otisla na pregled i sad imam mikro i urea plazmu koju naravno lijecim,moj suprug je takodje otisao na pregled jer se prosli put lijecio sa mojim ljekovima i njegov test je negativan,kako je moguce da ja imam bakterije a on ne,imam samo jednog partnera vec 8 god,nikada nesjedam da tudje wc solje . Da li je moguce zastiti se od ovih bakterija i izlijeciti ih do kraja,kako bris pokaze na kontroli koju uradim negativno pa se poslije 8 mjeseci opet pojave a partner je cist?

  Reply

  poliklinikalabomedica November 30, 2011 at 2:31 pm

  Poštovana, ovaj tip polnih bolest se može preneti na više načina, sama etiologija ovih bakterija ih svrstava u posebnu grupu, nazivaju se i bakterije-virusi, zbog načina na koji zaraze domaćina i na koji način ispoljavaju simtome. Infekcija se uspešno leči, ali je moguće i njeno recidiviranje, to sve zavisi od imunog sistema, blagovremenog pocetka lečenja i od terapije. Kod muškaraca se infekcija hlamidijom manifestuje vrlo blagim simptomima (iscedak svetle boje, neobičan osećaj u mokraćnoj cevi ili u donjem delu trbuha) koji su slabo izrazeni i nejasni, pa najčešće prolaze neprimećeni ili se zanemaruju, dok se kod 50% muskaraca bolest razvija bez bilo kakvih simptoma. Zenski genitalni tarkt je samom gradjom podložniji ifekcijama, takodje je jedan od bitnih faktora i imuni sistem.

  predrag January 22, 2011 at 1:16 am

  Da li se jos nekim putem moze preneti mikoplazma i kojim? Da li je moguce preko WC solje ili kade?

  Reply

  poliklinika labomedica December 7, 2011 at 9:47 am

  Mycoplasma se može dobiti polnim putem, ali se takođe prenosi predmetima koji su zaraženim intimnim telesnim sekretima . Može se preneti i u saunama, bazenima, solarijumima i svuda gde higijenski uslovi nisu zadovoljavajući.

  jelena June 21, 2010 at 10:19 am

  Pronasli su mi nalazom da imam mikoplazmu haninis i ureaplazmu, moj doktor je na odmoru a treba mi terapija pa sam sama po nalazima videla da je senzitiv na tetraciklin. Kupila sam Amracin i trba da pocnem da pijem ali nisam siguna da li je dovoljno na 8 sati ili na 6 a negde sam procitala da se pije 10 dana po jedna.

  Reply

  zoe June 18, 2010 at 8:48 pm

  Postovani,
  odradila sam papa test, rezultat je II grupa,ali je on pokazao da neki zapaljenski proces postoji.Odradila sam i bakterioloski nalaz vagine i cerviksa i patogene klice nisu nadjene.Pre papa testa su mi odradili i sekret ali su rezultat izgubili!!! No dobro,smatram da je ovaj bakt.nalaz bitniji. Ja vec par godina imam pojacan sekret,a partnera ne menjam(zapravo to mi je jedini), prethodni rezultati sekreta:IIIg,lecila se poliyginaxom,macmirorom,neo-penotranom. Moje pitanje je: da li taj negativan bakt.nalaz iskljucuje i prisustvo miko i ureaplazme i hlamidije? Ili se za njih rade dodatne,posebne analize? Komentar moje doktorke je:uzmi macmiror!
  Hvala !

  Reply

  MARIJANA June 15, 2010 at 2:07 am

  JA SAM RADILA SLEDECE ANALIZE:BRIS VAGINE I CERVIKSA -REZULTAT:IZOLOVAN ENTEROCOCCUS FAECALIS.GLJIVE NISU IZOLOVANE.,BRIS CERVIKSA:REZULTAT-MIKOPLAZMA POZITIVNA U TITRU>10 000CFU/ML I UREAZA TESTOM IDENTIFIKOVANA UREAPLAZMA UREALUTICUM, I RADILA SAM TEST NA ENDOCERVIKALNI BRIS ZBOG HLAMIDIJE I ON JE POKAZAO DA JE POZITIVAN, DA IMAM HLAMIDIJU(10) , JA BIH VAS ZAMOLILA DA MI KAZETE DA LI SU TO LOSI REZULTATI I MOZE LI DA SE IZLECI? UNAPRED HVALA

  Reply

  Milica June 5, 2010 at 12:15 am

  Postovana/Postovani,

  U cervikalnom brisu mi je pronadjena Mycoplasma hominis u broju vecem od 10.000 CCU u ml.
  Nalazi za Ureaplasmu i chlamidiy su negativni.

  Imam dugogodisnjeg stalnog partnera i ranije nisam imala problem. On je skoro imao uretritis, problem pri uriniranju i nakon posete urologu pio je dovicin 10 dana i Hemomicin. Nakon toga su prestali problemi. On je negativan na ureaplasmu, chlamidiu i mycoplasmu.

  Koliko je opasna ta kolicina mycoplasme i da li treba preuzeti druge mere pored toga sto pijem doksiciklin 100mg?

  Koji je najpouzdaniji nacin utvrdjivanja, da li sam bris ili druge metode? Da li bi trebalo uraditi test i na mycoplasmu genitalium i koja je razlika izmedju ove dve vrste bakterija – mycoplasma hominis i mycoplasma genitalium? Da li postojanje jedne moze potvrditi i postojanje druge?

  Koji su nacini da se ta bakterija nadje u tolikom broju u organizmu, osim seksualnog odnosa?
  Da li mogu neke vrste higijenskih ulozaka, kupki ili nesto drugo uticati na pojavu mycoplasme?

  Da li to moze izazvati sterilitet ili neke druge probleme i kod zene i kod muskarca?

  Hvala na Vasem vremenu,

  Srdacan pozdrav,

  Reply

  branka May 7, 2010 at 8:41 pm

  Radila sam test i bila pozitivna na mikoplazmu i ureoplazmu. Partner i ja smo koristili dovicin, ja 10 a on 5 dana i ponovo uradili test koji je bio negativan i kod mene i kod njega. Da li postoji mogucnost da opet budemo pozitivni nakon nekog perioda?

  Reply

  jelena September 4, 2015 at 6:13 pm

  Postoji, ako naredna tri testiranja u razmaku po dva meseca pokažu negativan rezultat možeš biti mirna. Posle je dovoljno testiranje jednom godišnje .

  askovic danijela April 29, 2010 at 9:15 am

  Dali je mouce da jedan partner ima mikroplazme,a drugi ne!Nalazi su bili uredni u novembru kod obadvoje!

  Reply

  Amparo May 14, 2010 at 8:58 am

  Kolika je vjerojatnost zaraze mikoplazmom hominis nakon spolnog odnosa s partnerom kod kojeg je već izolirana? Da li je za zarazu dovoljan samo jedan spolni odnos s zaraženim partnerom?

  bojana djudjic April 25, 2010 at 12:04 am

  prije tri mj mi je cervikalnim brisom utvrdjena clamydija, ureaplasma i mycoplasma. lijecili smo se i muz i ja doxiciklinom i usput jos nekim cajevima (kazu da treba svim mogucim sredstvima pokusati). na poslednjoj kontroli mi je utvrdjeno da je clamydija nestala a mYcoplasma i ureaplasma su jos tu. DA LI JE MOGUCE DA SE CLAMYDIJA PRIVREMENO PRIKRIJE I DA JE TEST NE PREPOZNA, JER SAM CULA DA ONA ZNA DA SE VRATI? HVALA

  Reply

  polnebolesti April 26, 2010 at 12:51 pm

  Hlamidija se može vratiti samo usled ponovnog seksualnog odnosa sa osobom koja ima hlamidiju. Dakle povedite računa da vi i vaš suprug apstinirate od seksa dok se i on ne izleči od hlamidije.

  tiki March 17, 2010 at 10:11 pm

  Niste pomenuli dovicin koji je meni prepisan za lecenje mikoplazme. Da li je i on pogodan za sanaciju pomenute?

  Reply

  polnebolesti April 21, 2010 at 9:00 am

  Da, i dovicin, tj. doksiciklin se koristi za lečenje mikoplazme.

  vory v zakone March 1, 2010 at 7:33 pm

  da li je moguce prenosenje mycoplasmu pneumoniae oralnim seksom,odnosno sa pluca na rep pasmenika testisa?

  Reply

  polnebolesti April 21, 2010 at 9:09 am

  Mikoplazma pneumoniae se prenosi u kontaktu sa pljuvačkom inficirane osobe (npr. poljupcima), kao i udisanjem respirarnih kapljica, koje inficirana osoba izbacuje kašljanjem. Ona ne spada u polne infekcije.

  Biljana February 28, 2010 at 9:53 pm

  Po pregleda brisa ustanovljeno je da imam mikoplazmu,ureaplazmu i klamidiju.Uzimali smo oboje antibiotike ali nismo apstinirali u seksualnim odnosima.Znaci da naglasim imam samo muza za partnera,imam dete,a li i jedan problem.Moj muz ne zeli uopste da koristi prezervativ,pa i posle terapije posle oko 2 meseca,ponovo osecam neke promene.Kako mi mozete pomoci,molim vas za odgovor.Prije godinu dana imala sam i neku vrstu trihomonijaze,ali mislim da je to u redu sada.Kako da ubedim muza da koristi prezervativ,a da se ne ljuti??/ Pomoc molim.

  Reply

  vory v zakone February 23, 2010 at 7:32 pm

  Da li je moguce dobiti mycoplasmu pneumoniae oralnim seksom???

  Reply

  polnebolesti April 21, 2010 at 9:09 am

  Ne, ali putem poljupca je moguće.

  dzela February 14, 2010 at 11:00 pm

  Na Papanikolau testu mi je utvrdjeno da imam IIIa grupu i da je to rizicno. Test na mikoplazmu mi je negativan, ali mi je doktorka preporucila Macmiror vaginalete koje sam koristila tacno po njenoj preporuci, medjutim nisam isla ponovo na Papanikolau test jer sam u medjuvremenu operisala bruh, ali mi se ponovo pojavio svrab kog ne mogu da se resim. Zanima me da li je moguce da partner nesto prenosi i da li je potrebno njegovo lecenje?

  Reply

  polnebolesti April 21, 2010 at 9:27 am

  Možda bi i partner mogao da dobije neki preparat. Posetite ginekologa i ponovo uradite PAPA test kad budete mogli.

  zoki January 29, 2010 at 10:15 pm

  zanima me dali je moguce prenosenje mikroplazme od osobe koja je imala kondlome ili je mozda u pitanju neki drugi faktor?

  Reply

  polnebolesti February 2, 2010 at 12:13 pm

  Mikoplazma nema nikakve veze sa HPV virusom koji izaziva kondilome. U slučaju da je ta osoba imala i mikoplazmu, a ne samo kondilome, onda je mogla i vas da inficira mikoplazmom.

  MARINA December 1, 2009 at 7:52 pm

  VAGINALNIM BRISOM JE UTVRDJENO DA IMAM POZITIVNE REZULTATE NA MIKOLOPLASMI HOMINIS,UREAPLASI INA PRISUSTVO CHLAMYDIAE TRACHOMATIS PA ME INTERESUJE DA LI MOGU NORMALNIM PUTEM DA OSTANEM U DRUGOM STANJU?

  Reply

  Ivana January 26, 2010 at 12:38 pm

  I ja imam micoplasmu i ureaplasmu, pijem dosta antibiotika, to su uporne bakterije, i ako se ne lece mogu da zapuse jajovode, sto dovodi do steriliteta. Moras se ozbiljno leciti, i bice sve u redu! Ne zavrsavaju se uvek sterilitetom. Bitno je da se na vreme otkriju….Ja sam mnogo uplasena zbog njih.

  polnebolesti February 2, 2010 at 12:17 pm

  Bitno je izlečite ove infekcije, i da se ne opterećujete dodatno psihički.
  Možete da ostanete u drugom stanju, dok god se ne dokaže suprotno, što važi za svaku ženu. Prema tome, lečite infekcije i nemojte brinuti preterano. Ukoliko se ne lečite, onda stvarate razlog za brigu.

  beata slosarek November 30, 2009 at 11:39 pm

  pisem iz nemacke od maja imam jednu bolest koja se zove interstitial cystitis, kod ove bolesti moram vrlo cesto u toalet i imam uvek bolove u krvi sam pozitivno mikoplasma moze li ova bolest da dode od mikoplasme ili nekakve druge bakterije jel ovde u nemackoj doktori kazu da ova bolest nema veze sa bakterijama.unapred hvala

  Reply

  polnebolesti February 2, 2010 at 12:14 pm

  Mikoplazma zaista nema nikakve veze sa cistitisom.

  tanja markovic August 29, 2009 at 9:17 pm

  Htela sam da pitam kolike su mogucnosti da se potpuno izleci miko plazma i urea plazma i da li je to moguce da se izleci pomocu antibiotika koje prepisuje ginekolog.dosad su radjena dva brisa i u prvom je bila miko plazma a u drugom samo urea plazma,da li je moguce da se miko plazma prikrije na neko vreme pa da se ponovo povrati posle i koliko je to ozbiljno.

  Reply

  drbojic November 26, 2009 at 2:02 pm

  Infekcije mikoplazmom i ureaplazmom su izlečive. Na dermatovenerologu je da odredi dužinu i shemu terapije.

  Leave a Comment