polne bolesti ordinacije

Krioterapija

Krioterapija je medicinski postupak koji ima mnogo primena, a uspešno se koristi i za uklanjanje kondiloma tečnim azotom.

Važne činjenice o postupku krioterapije:

 • Doktor nanosi tečni azot na polne bradavice i okolo njih. Koraci su sledeći:
  • 1. Prvo se obolelo tkivo, tj. kondilomi, smrzavaju tečnim azotom.
  • 2. Zatim se čeka da se tkivo odmrzne.
  • 3. Potom se tkivo opet zamrzava azotom, ukoliko je potrebno.
  • Vreme trajanja krioterapije varira u zavisnosti od doktora koji radi tretman, tj. skidanje kondiloma tečnim azotom, kao i od veličine kondiloma.
 • Veličina i debljina bradavica takođe određuje broj i vreme trajanja ciklusa zamrzavanja i odmrzavanja. Može biti potrebno do tri tretmana.
 • Moguć je osećaj peckanja za vreme tretmana koji može varirati od blagog do umerenog.
 • Kondilomi u uretri ili anusu obično zahtevaju najviše tretmana, jer se kondilomi mogu nalaziti duboko unutra, podalje od otvora.

Krioterapija se najčešće radi u specijalizovanoj ordinaciji ili klinici. Doktor može koristiti i lupu kao instrument za uvećavanje kako bi što bolje sagledao obolelo tkivo.

Posle krioterapije?

Vreme oporavka zavisi od položaja i broja polnih bradavica koje su uklonjene za vreme postupka. Potpuno ozdravljenje operisanog mesta obično nastupa nakon 1 do 3 nedelje. Posle krioterapije moguća je:

 • Nadraženost, osetljivost na mestu gde su bili kondilomi, ili blaži bol.
 • Oticanje tj. otoci
 • Mrtvo tkivo može otpasti
 • Mogu se pojaviti ranice ili plikovi

Komplikacije kod muškaraca i kod žena posle krioterapije

Kod muškaraca ili žena koji su se podvrgli krioterapiji, može doći do sledećih komplikacija u slučaju kojih obavezno treba pozvati doktora:

 • Povišena temperatura
 • Nastavljeno krvarenje dosta posle operacije
 • Sekret lošeg mirisa ili žućkaste boje, koje može ukazivati na infekciju
 • Bol koji traje dugo posle operacije

Izbegavajte seks sve dok vam lečena oblast na telu ne ozdravi i dok osetljivost ne prestane.

Krioterapija kod Žena

Imajte na umu da se posle krioterapije u regionu vagine i grlića materice može pojaviti:

 • Vodnjikav vaginalni sekret koji može trajati od 1 do 3 nedelje.
 • Higijenske maramice bi se trebale koristiti umesto uložaka naredne 2 do 3 nedelje posle krioterapije.
 • Izbegavajte polne odnose, kao i tuširanje oblasti gde je urađena krioterapija, sve dok ta oblast ne ozdravi, obično od 1 do 3 sedmice.

Krioterapija kod Muškaraca

Muškarci kojima je rađena krioterapija na penisu, skrotumu ili uretri bi morali da izbegavaju seks sve dok oblast lečena krioterapijom ne ozdravi i dok bol i osetljivost ne prestanu. Ovo obično traje od 1 do 3 nedelje, zavisno od veličine regiona koji je podvrgnut krioterapiji.

Zašto krioterapija?

Skidanje kondiloma tečnim azotom se radi kada su kondilomi vidljivi i kada rastu u manjem području (posebno ako su u blizini anusa).
Krioterapija se obično ne primenjuje ako su kondilomi prilično rašireni.

Efikasnost krioterapije?

Eksperti se slažu da krioterapija može biti od pomoći za uklanjanje kondiloma. Ali kondilomi mogu ponovo izrasti. Može biti potrebno više od jednog tretmana. Po nekim studijama, krioterapija otklanja kondilome u 90% slučajeva.

Otklanjanje kondiloma možda neće izlečiti HPV infekciju. HPV Virus može ostati u neaktivnom stanju u telu čoveka nakon što se polne bradavice uklone.

Rizici krioterapije

Postoji veoma malo mogućih komplikacija posle krioterapije. Rizik da će ostati ožiljak je gotovo beznačajan.

Verovatnoća i opasnost štetnih efekata, zavisi od broja ciklusa smrzavanja i odmrzavanja korišćenih u krioterapiji i od površine oblasti koja je izložena krioterapiji.

Tema za razmišljanje

Krioterapija za spoljne kondilome može biti bezbedno upotrebljena za uklanjanje kondiloma u trudnoći.

Tretiranje polnih bradavica možda neće izlečiti HPV infekciju. Humani papilloma virus može ostati u telu u neaktivnom stanju nakon što su polne bradavice uklonjene.

Osoba kojoj su genitalne bradavice uklonjene uz pomoć krioterapije može i dalje biti u stanju da prenosi infekciju. Kondomi mogu smanjiti rizik od HPV infekcije.

Prednosti i efikasnost krioterapije trebaju da se uporede sa prednostima i manama ostalih metoda za uklanjanje polnih bradavica, kako biste utvrdili da li je krioterapija najbolji izbor u vašem slučaju. Za ovo je najbolje da se obratite lekaru.

{ 10 comments… read them below or add one }

Nikola October 13, 2015 at 8:28 pm

Postovani, imam vise milimetarskih kondiloma na penisu,poceo sam sa terapijom tecnim azotom nakon pregleda lekara,zanima me sta posle terapije i koja je vasa preporuka sto se tice daljeg lecenja?

Reply

lena April 16, 2014 at 2:54 am

zanimame dali mogu uz pomoci krioterapije izleciti mesavinu HPV 51 VISOKORIZICNI I HPV 6 NISKORIZICNI 🙁 HVALA

Reply

Bojana February 2, 2011 at 8:27 pm

Zanima me koliko kosta skidanje kondiloma azotom i gde se moze uraditi da li moze u ustanovi Dzordza Wasingtona?

Reply

Maja April 30, 2010 at 1:09 pm

Nakon krioterapije imam velike kolicine sekreta koji izbacujem svakodnevno i u toku celog dana i noci.Od terapije je proslo 4 dana.Da li je to normalno,i koliko to izbacivanje sekreta moze da traje?

Reply

Salih March 30, 2010 at 7:13 pm

Pozdrav starijoj generaciji!
Da li se neko sjeca,a to je bilo negdje osamdesetih godina,jednog napisa u neznam kojem listu,o nekom cudotvorcu iz H.Novog,koji je vrlo uspjesno otklanjao sve vrste bradavicasti izraslina(zvali su ga kraljem ili gospodarem bradavica)tako da ste trebali samo da napisete pismo i da ga ubacite u postansko sanduce i problem je bio rjesen,bradvice bi bestraga nestale.Da li se neko toga sjeca i je li taj cudotvorac jos ziv i koja mu je adresa.

Reply

zabrinuta... November 22, 2009 at 11:34 pm

Nakon krioterapije sekret je bjel i ljigav ako mogu tako da kazem.. da li je to normalna reakcija?

Reply

Daki November 9, 2009 at 3:45 pm

Ja sam prije 4 dana imala kritoteraiju… Ginekolog mi je, naime rekao da imam veoma mali broj (Bezazlen broj) siljatih kondiloma… Nakon terapije osjecam lagan bol pri sjedenju i otok, takodje u sekretu kao da ima malo sukrvive i jakog je mirisa… da li je to normalno? Ginekolog mi je rekao da dodjem za 7 dana (od dana terapije).. alipostoji mugucnost da dobijem mjesecnicu pa pretpostavljam da se to ne moze tada raditi… ginekolog mi je takodje rekao da inace ne bih trebala da ih odstranjam jer nisu vidljivi kod mene glim okom, ali su mi stvarali osjecaj suhoce i izmijenjen sekret… zanima me Vase misljenje? Unaprije hvala

Reply

sasa October 7, 2009 at 12:45 am

kolika je cena operacije recimo krijo terapije ,, imam oko 70 posto bradavica na polnom organu ,, pomoc

Reply

polnebolesti April 23, 2010 at 8:33 am

Popričajte sa lekarom koji izvodi ovu operaciju. Potreban je prvo pregled kako bi se utvrdilo da li je krioterapija najbolja opcija za vas.

TUZAN I JADAN October 5, 2009 at 10:46 am

kolika bi bila cena krioterapije , jer moj slucaj je bas jadan,, kod mene je zasupljenos bradavica skoro 70 posto na mom polnom udu

Reply

Leave a Comment