polne bolesti ordinacije

Elektrokauterizacija

Elektrokauterizacija = elektrokoagulacija. Pod ovim medicinskim postupkom se, kada je reč o kondilomima, podrazumeva spaljivanje kondiloma visoko-frekventnom strujom, što omogućava uklanjanje kondiloma sa penisa, vagine i u okolini anusa. Ova usluga koja se u cenovnicima domaćih ordinacija stručno naziva i EKT kondiloma, omogućava spaljivanje polnih bradavica korišćenjem niskonaponske električne pipaljke.

  1. Elektrokauterizacija
  2. Elektrokoagulacija
  3. EKT kondiloma

Elektrokauterizacija

Elektrokauterizacija uklanja polne bradavice, pri čemu je gubitak krvi veoma mali. Najčešće se koristi ukoliko je područje na kome se nalaze kondilomi malo.

Spaljivanje kondiloma uz pomoć visokonaponske struje se obično radi ili na klinici ili u specijalizovanoj ordinaciji. Injekcija lokalnih anestetika (lokalna anestezija) koja privremeno umtrvljuje tkivo se obično koristi kako bi bol pri operaciji bio zanemarljiv. Totalna anestezija može takođe doći u obzir u zavisnosti od broja kondiloma koji trebaju da budu uklonjeni, odnosno uništeni.

Elektrokoagulacija

Šta posle?

Vreme oporavka zavisi od lokacije i broja polnih bradavica koje su skinute.
Nakon operacije možete očekivati mali bol, oticanje i crvenilo.

  • Ozdravljenje se obično dešava kroz 2 do 4 nedelje.
  • Vreme ozdravljenja može biti i duže, ukoliko su kondilomi spaljivani na većem području
  • Može ostati mali ožiljak

Efikasnost

Jedna studija pokazuje da je elektrokoagulacija efikasna u 82% slučaja, i da sprečava njihov povratak najmanje 6 meseci od tretmana. Povratak bradavica je manje verovatan posle elektrokoagulacije nego nakon medicinskog tretmana.

Uklanjanje polnih bradavica možda neće izlečiti HPV infekciju. Virus može ostati u vašem telu u neaktivnom stanju i nakon što su polne bradavice uklonjene.

EKT kondiloma

Rizici

Rizici kod EKT kondiloma su:

  • Krvarenje. Gubitak krvi je obično minimalan jer elektrokoagulacija “zapečati“ krvne sudove dok istovremeno uklanja genitalne bradavice.
  • Infekcija. Antibiotici se mogu dati za vreme operacije kako bi se smanjio rizik od infekcije.
  • Bol. Lekovi protiv bolova mogu biti potrebni i nekoliko dana nakon procedure spaljivanja kondiloma.

Teme za razmišljanje

EKT kondiloma za spoljne polne bradavice može biti bezbedan način da se uklone kondilomi u trudnoći.

Spaljivanje polnih bradavica možda neće izlečiti telo od HPV infekcije. Humani Papiloma Virus može ostati u organizmu u neaktivnom stanju nakon što su polne bradavice uklonjene. Osoba posle spaljivanja polnih bradavica može i dalje širiti HPV infekciju. Kondomi pomažu u smanjenju rizika od dobijanja HPV infekcije i time i kondiloma.

Efikasnost i prednosti svake metode trebaju biti upoređeni među sobom, kao i mane, mogući neželjeni efekti i troškovi ostalih metoda. Razgovarajte sa lekarom da li je elektrokauterizacija za vas pravo rešenje.

{ 16 comments… read them below or add one }

zoran November 22, 2013 at 10:51 am

POSTOVANI!molim vas za savjet!Bio sam na spaljivanju kondiloma i sve je u redu ali poslije spaljivanja na tom delu doslo je do promene boje koze(izgleda ruzno)!da li ima krema ili nesto drugo da se vrati originalna boja koze!hvalla puno!

Reply

Mure October 22, 2011 at 11:41 am

Bio sam kod urologa i spalio mi je 10-ak tih bradavica sa penisa prije 3 sedmice. To je bilo poprilicno zaraslo, samo je ostalo par oziljaka na koje sam osjetljiv, pa sam imao odnose jer sam mislio da je zaraslo…..desilo se to da nakon odnosa ta osjetljiva mjesta su se pretvorila u ranice. Onda sam shvatio da je jos uvjek rano za to i da sam trebao jos sacekat…. Mene sad interesuje postojil kakva mogucnost da sam ja prilikom odnosa pokupio kakvu infekciju ili virus putem krvi, s obzirom da su se napravile ranice prilikom odnosa, ili nesto drugo??? Koristio sam kondom, ali ipak me malo strah…. Unaprjed zahvalan!

Reply

Vanja June 24, 2011 at 3:01 pm

Bio sam kod urologa i rekao mi je da imam kondilome i da to treba spaljivati. Eh sad, nista mi nije jasno.. malo sam se informisao na internetu i dobio dosta zbunjujucih informacija. Interesuje me sta mu ga dodje to spaljivanje, da li sam tada rijesio problem trajno? Negdje sam procitao da je potrebno izvrsiti tipizaciju HPV virusa, a meni urolog to nije pominjao, pa imam osjecaj da nije uradio pregled kako treba? Molim za neki savjet

Reply

Zvonko February 12, 2011 at 8:45 pm

U septemru 2010, uragen mi je EKT u kanalu penisa, u bolnici u Kumanovo makedonija, ali evo posle 4 meseca se opet pojavio. Prije otprilike 2 meseca obrilao sam dlake oko penisa i sa desne strane pojavili su se neke bele bubljice, pa ne znam dali su i te kandilome. Citam da je lecenje dosta tesko. pa i ja pitam ima li spasaod te napasti. Hvala ako i barem ovo procitate

Reply

edin February 4, 2011 at 2:01 pm

Vec devet godina imam kondilome na penisu, u pocetku su bile samo tri i nisam znao da su kondilome, nisam ni cuo nikad o njima. Sada ih je oko deset cak se jedna pocrvenela i prosirila. Interesuje me dali mogu da primenim ovu terapiju putem tecnog azota? I sta koristiti kakvu mast posle njihovog skidanja?

UNAPRED ZAHVALAN,
RESPEKT !!!

Reply

Dejan May 23, 2010 at 11:31 am

Ja sam skinuo dva kondiloma pre dve nedelje i pre par dana sam primetio neke tackice kao bubuljice na glavicu,mislim da su to kondilomi… Dali postoji mogucnost da se oni uklone zauvek???

Reply

Salih March 30, 2010 at 9:46 am

Ovo je pitanje.Imam vec vise godina cjeli grozd bradavica u desnoj brazdi prepone,star sam 74 godine.One su se pojavile prije 10 god.,najprije jedna mala,a zatim jedna po jedna i sada ih ima oko 10 sto manjih sto vecih do 5 mm.Imao sam jednu na sljepoocnici,ali nju sam sam uklonio kauterom kucne izrade(letkoln) i nestala je bez traga.Ja bih i ove uklonio na isti nacin,ali nemam dobar direktni vizuelni nadzor,a preko ogledala neznam da li bi mi uspjelo.Ako to odlucim recite mi koju mast da upotrebljavam nakon spaljivanja,da li bi bio dobar Hloramfenikol mast,nju sam koristio nakon spaljivanja na sljepoocnici i pokazala se je dobra.Ja nemam sexa vec 25 godina i nedolazi u obzir da sam to dobio od nekog drugog,kao ni da cu i sam nekome prenjeti,jer sam po pitanj sexa davno i zauvjek objesio kopacke.Naime ove mi bradavice u smislu tegobe smetaju samo radi vrlo cestog i vrlo intezivnog svrbeza kojeg nikakvom higijenom ni mastima nemogu sprijeciti.Imam Ja i uputnicu za plasticnog hirurga,ali neznam imali smisla u ovim godinama optrecivati hirurga.Ako ovo stigne do Vas i odlucite da mi odgovorite,savjetujte me da li da uzmem kakav anastetik i koji,ako se odlucim da sam to operiram letkolnom(letkoln je izradjen od bakarne elektrode sa vrhom kojim odsjecam 2 mm.Ja sam penzioner/umirovljenik,cjeli radni vjek sam proveo kao profesionalni vozac drumskih vozila(30 god) kao vozac autobusa,a ostalo (10) na teskim vozilima.

Reply

polnebolesti April 23, 2010 at 8:22 am

Iako poštujemo vašu nameru da rešite problem sami i kod kuće, kako ne biste opterećivali lekara, ne možemo vam dati podršku, jer postoji mogućnost da se ozbiljno povredite. Bolje je ipak da posetite lekara.

Nikola Nikolic March 16, 2010 at 11:12 am

Postovani vec po cetvrti put skidam kondilom sa radiotalasima, u panici sam i jako se bojim da nepredje u maligno, nemam novaca da radim hpv tipizaciju, nisam imaoseksualne odnose i jacao sam imunitet sa mnogo vrsta vitamina,minerala i oligoelemenata, nemam drugih bolesti i virusa, kako da ih se otarasim za svagda. Inace kondilom je skinut prvi put pre mesecipo dana, pa nakon 15 dana, pa nakon 14 dana, pa opet cetvrti put nakon 8 dana od skidanja, inace se nalazi izmedju kozice i glavica sa donje unutrasnje strane blizu uretera i kozice koja spaja gkozicu i glavic. Molim Vas da mi pomognete jako se plasim!

Reply

polnebolesti April 23, 2010 at 8:24 am

Nemate razloga za strah, kondilomi nisu opasni po život. Postoji solidna verovatnoća da će se organizam kroz godinu ili dve izboriti sa virusom, a do tada najbolje je da ih uklonite kako ne biste osećali neprijatnost.

ivana March 3, 2010 at 3:17 pm

Uradjena mi je elektrokauterizacija,i skinuto pet kondiloma pre tri dana.Nisam imala krvarenje i sada se osecam dobro,bolelo me je samo za vreme intervencije.Doktor mi je rekao da dezifikujem sa jodom,sta je jos dobro da radim?Rekao mi je jos da imam 4 i 5 tip,jel su oni losi?Dogovorila sam se da za desetak dana uradim papanikolaus test i jos jedan naziv.Interesuje me da ako sve bude u redu,koliko mi treba za izlecenje?Unapred hvala,pozdrav

Reply

polnebolesti April 23, 2010 at 8:26 am

Uradili ste sve kako treba, poslušajte vašeg doktora. Ipak, uklanjanje kondiloma ne uklanja obavezno i virus koji ih uzrokuje, ali nadajmo se da se neće ponovo javljati. Ako se to ipak desi, možete ponoviti postupak.

Alexandra March 2, 2010 at 2:03 am

!mam i ja jisi problem,imam kondilome ver 2 meseca,bojim se otici kod ginekologa,molim vas odgovorite mi sta se moze dogoditi za ta dva meseca i kakav rizik nastaje da sacekam jos jedan mesec. Unapred hvala!

Reply

polnebolesti April 23, 2010 at 8:28 am

Nemate razloga da se bojite odlaska kod ginekologa. Ako sačekate, kondilomi se mogu povući, ali se mogu i proširiti. Ipak je bolje da posetite doktora i da se nakon pregleda posavetuje sa njim šta vam je činiti.

Ljiljana January 18, 2010 at 3:27 pm

Postovani,
odradjena je elektrokauterizacija (valjda je to, ni to mi nisu kazali), i uzet uzorak (biopsija).
U izvestaju patologa se kaze:

Patolosko – histoloska dijagnoza:

CERVICITIS CHRONICA ACTIVA ET POLYPOIDES CUM
CONDYLOMA PLANUM CRVICIS /L – SIL /
Obimna hronicna inflamacija subepitelno, u stromi grlica, fokalno / na dva preseka/.
ECTROPION MUCOSAE ENDOCERVICIS CUM METAPLASIA SQUAMOSA PRAECIPUE
MATURA EPITHELI SUPERFITIALIS ET GLANDULARIS CERVICIS OVULA NABOTHI.

Makroskopski pregled:
Pet sluzokoznih biopsija, od 7 – 15mm, reprezentativnih; jedna sa ovulom Nabothi / 5 kalupa /

Sada je 21, dan od intervencije, zakazana mi je kontrola za 2 meseca, lekar kaze da je sve u redu, da je na vreme odradjeno, ostaje da budemo strpljivi do te kontrole kada bi se videlo da li je sta ostalo, ali da ne brinemo, jer u vecini slucajeva je sve u redu.

Ja Vas molim da mi sve ovo prevedete kako bih i sama znala sta pise u izvestaju, i sta dalje. Je li ovo jedan od tih 4 virusa koji izazivaju rak grlica materice, sta sam dobila ovom intervencijom i sta mogu da ocekujem.
Molim Vas, bez uvijanja, bez onoga – “Kad joj njen lekar nije sve objasnio, nemoram ni ja, objasnice joj kad dodje vreme!” Ja sam “pregorela” – imam tesko bolesnu devojcicu taku da nemoze nista vise da me uzdrma, pa molim potpuni izvestaj.
Pozdrav

Reply

Nenad September 16, 2009 at 2:19 am

vako imm kondiom vdc vececds=ana, terprija ke ol. mada milism da ja ima, nekoliko kondlom a unutr anogotvira.P me zanima koje re[eee najbolj za mojr resenje oplasim se da sa, donio i i unutar nusta kondilome..STa najb=lji nacin d ase movo sto ptr iuklomni.

Reply

Leave a Comment