polne bolesti ordinacije

HPV Vakcina ne utiče na seksualno ponašanje, utvrđuje studija

19/11/2012

Od kada su zvaničnici za javno zdravlje počeli 2006. da preporučuju vakcinisanje devojčica i devojaka HPV vakcinom, kod određenog broja roditelja se pojavio strah da će mladi shvatiti vakcinaciju kao dozvolu za razuzdaniji seksualni život. Međutim, nedavno objavljeno istraživanje u žurnalu „Pediatrics“ moglo bi pomoći u otklanjanju ovakvih strahovanja.

Istraživanjem, koje je obuhvatilo gardasil hpv vakcina 1400 devojaka u SAD, utvrđeno je da ne postoje dokazi da vakcinisane devojčice, počev od uzrasta od 11 godina i starije, nakon vakcinacije intenzivnije učestvuju u seksualnim aktivnostima, u odnosu na devojčice koje se nisu vakcinisale.

Jedan od vodećih lekara koji su sproveli ovo istraživanje, Robert A. Bednarczyk, izrazio je nadu da će rezultati ove studije dopreti do lekara širom sveta, koji će sada moći da na naučnoj bazi, rezultatima studije razuvere roditelje, koji nisu sigurni da li njihova deca treba da budu vakcinisana ili ne.

HPV virus je inače jedan od najrasprostranjenijih virusa širom sveta, a može da uzrokuje kancere grlića materice, anusa, kao i grla. Takođe, uzrokuje kondilome. Počev od 2006. u SAD je na snazi preporuka za vakcinisanje devojčica od 11 godina, a od prošle godine i za vakcinisanje dečaka. Ideja je zaštititi dečake i devojčice pre nego što postanu seksualno aktivni kako bi zaštitni efekat vakcine bio potpun.

Prema istraživanju, u SAD je skoro trećina dece uzrasta između 14 i 19 godina inficirana HPV virusom. Ali uprkos preporukama od strane vlade, stopa vakcinisanih ostaje prilično niska.

U jednoj drugoj studiji koja se bavila ispitivanjem roditeljskih stavova prema HPV vakcini, istraživači sa čuvenog univerziteta Jejl (Yale), su utvrdili da je roditeljska briga u vezi promiskuiteta bila najvažniji faktor pri donošenju odluke da se dete ne vakciniše.

Tokom ovog istraživanja, grupa od 1398 devojčica (uzrasta 11 i 12 godina) od kojih je otprilike trećina vakcinisano, praćena je tokom 2010. godine. Istraživači su uzeli u obzir sve što bi moglo da ukaže na tragove seksualne aktivnosti: uključujući trudnoće, savetovanje u vezi kontracepcije, kao i testiranje ili dijagnostikovanje polno prenosivih bolesti. promiskuitet

Sve u svemu, za vreme dok su devojke “praćene”, istraživači nisu primetili nikakve razlike u ovim pokazateljima kod devojaka koje su vakcinisane u odnosu na one koje nisu.

“Iako roditelji nemaju ništa protiv kada njihova deca treba da se vakcinišu protiv meningitisa, tetanus ili, difterije, a vakcinisanje protiv ovih bolesti se takođe obavlja u ovom uzrastu, drugačiji je slučaj kada je u pitanju vakcinisanje protiv HPV zbog same prirode onoga što ova vakcina sprečava” kaže dr Alderman.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: