polne bolesti ordinacije

HPV Testiranje bolje u predvidjanju raka grlića materice od PAPA testa

09/10/2011

HPV-testiranje-bolje-od-PAPA-testa Studija pokazuje da nema značajnije koristi od kombinovanja ovih testova

DNK testovi koji otkrivaju najopasnije vrste humanog papilloma virusa (tj. HPV virusa), mogu da otkriju razvijenije prekancerozne ćelije koje mogu dovesti do raka grlića materice – pokazuje nova studija.
Nova studija, objavljena u časopisu “The Lancet Oncology”, sugeriše da bi testiranje na HPV tipove 16 i 18, koji u 70% slučajeva uzrokuju kancer grlića materice, mogli da zameni PAPA test kao primarni test za otkrivanje kancera grlića.

Još uvek to nije konačni zaključak, ali ova studija nam daje još podataka koji pokazuju da ima smisla razmotranje da se HPV testiranje postavi kao samostalan test.” Izjavila je Tereza Bevers, doktor medicine, direktor Centra za Pevenciju Kancera u Andersonovom Centru za Kancer u Hjustonu, Teksas.

Studija koja je obuhvatila vise od 40,000 zdravih žena starosne dobi preko 25 godina, je utvrdila da je HPV testiranjem otkriveno približno 40% više razvijenih prekanceroznih promena, nego što je otkriveno uz pomoć PAPA testa.

“Još uvek ima posla koji treba uraditi, ali je jasno da ova studija obezbeđuje dodatne podataka koji govore da je ovo strategija koju ima smisla razmotriti,” kaže Bevers, koja nije bila uključena u istraživanje.

Još važnije, studija je takođe pronašla da kombinovanje HPV testa i PAPA testa, kao što mnogi doktori rade, utvrđuje samo oko 5% više naprednijih prekanceroznih i kanceroznih promena, a takođe se kao posledica kombinovanja ova dva testa dobija da je broj žena sa lažno pozitivnim rezultatom veći za više od trećine.
“Dobijate napredak od 5% za 35% više pogrešno dijagnostikovanih,” kaže jedan od istraživača u studiji Mark H. Stoler, profesor patologije i kliničke ginekologije u Zdravstvenom Sistemu na Univerzitetu Virdžinija u Šarlotsvilu.

Ovi lažno-pozitivni rezultati vode ka češćim ili invazivnijim testiranjima (medicinske procedure se nazivaju invazivnima ukoliko zahtevaju penetraciju medicinskih instrumenata kroz kožu ili plasiranje instrumenata kroz telesne šupljine, kateterizaciju itd.) kako bi se isključila ili potvrdila mogućnost postojanja kancera, što doprinosi povećanom strahovanju pacijenata, a i većim troškovima za pojedince, kao i za osiguravajuće kompanije.

“Studija sugeriše da ako ste zaista zabrinuti u vezi sa efikasnošću, HPV testiranje treba da bude prvi test koji ćete uraditi,” izjavio je Stoler za WebMD.
Poređenje HPV testa sa PAPA testom zarad prevencije Kancera Grlića Materice
Studiija je regrutovala čak 47,000 žena uzrasta 25 godina i starijih, iz čak 23 države.
Žene su uključivane u studiju pod uslovom da nisu trudne, i da im u toku poslednje godine nisu diagnostikovane čak ni blaži stupnjevi displazije (abnormalnosti ćelija) grlića materice.
Sve žene su imale dva brisa uzeta iz grlića. Uzorci su testirani na HPV viruse i prisustvo ćelija je ispitivano pod mikroskopom.
Sve žene koje su bile pozitivne na HPV, one koje su imale abnormalan rezultat PAPA testa, i proizvoljan broj onih koje su imale normalan rezultat PAPA testa su slane na kolposkopiju, zarad detaljnijeg ispitivanje grlića.
Sve u svemu, prisustvo razvijenih abnormalnosti kod žena koje su učestvovale u studiji (a koje se inače smatraju prethodnicom kancera), je bilo manje od 2%.

Među ženama kod kojih su ustanovljene najrazvijenije prekancerozne promene, 92% je imalo pozitivan rezulatat HPV testiranja, dok je 52% imalo abnormalan rezultat PAPA testa. Među ženama koje su imale normalan rezultat PAPANIKOLAU testa, a koje su imale pozitivan rezultat HPV testa, studija je utvrdila da su žene koje su bile pozitivne na HPV tipove 16 i 18 imale značajan rizik da dobiju razvijene prekancerozne promene.
“Žena koja je utvrđena pozitivnom na HPV tip 16, sa normalnim rezultatom PAPA testa, je imala 10% šanse da joj se razvije displazija višeg stupnja, a za takav slučaj ima smisla ići na kolposkopiju,” izjavila je Stoler.

Studiju je finansirao i osmislio Roche, koji proizvodi testove na visokorizične tipove HPV-a.

Doktori verovatnno neće prestati da koriste PAPA test
Uprkos tome što je studija dala svoj glas za testiranje na HPV, Stoler smatra da će verovatno biti potrebna dodatna istraživanja i više vremena kako bi doktori bili ubeđeni da trebaju da promene način testiranja na kancer grlića materice, kaže Stoler.
“To je i pitanje samog društva, kao i organizacija koje pišu vodiče za lekare koji određuje pravila postupanja za lekare,” on kaže. “To su stvari koje se teško menjaju.”

HPV testiranje sa PAPA testom je, kako sada stvari stoje širom sveta, opcija samo za žene starije od 30 godina. Stoler kaže da se HPV testiranje, koje se uglavnom u svetu još uvek koristi kao ko-test (zajedno sa još nekim testom, a ne samostalno) nema široku upotrebu.

Među doktorima koji ga koriste, nedavno istraživanje pokazuje da mnoštvo ovih doktora testiraju svoje pacijente niskog rizika (pacijenti koji su negativni i na HPV, i koji imaju normalne ćelije kao rezultat PAPA testa) jednom godišnje, a ne jednom u tri godine kako je preporučeno.
“Ovo samo pokazuje da smo se uhvatili u koštac, kao istraživači i kao lekari, boreći se da inkorporiramo HPV testiranje u proceduru ispitivanja prisustva i mogućnosti razvijanja kancera grlića materice,” kaže Elizabet Pojnor, ginekolog onkolog i hirurg karlice bolnici Lenoks Hil u Nju Jorku.

“Ova studija nam daje dodatnu informaciju da kada imamo posla sa HPV 16 ili 18, situacija je zapravo osetljivija, nego što izgleda kada samo gledamo ćelije ispod mikroskopa (što se praktikuje prilikom PAPA testa),” kaže Pojnor.

Izvor: WebMD

Leave a Comment

Previous post:

Next post: