polne bolesti ordinacije

HPV povezan sa oralnim karcinomom

18/10/2010

oralni karcinom Istraživači su dali upozorenje u vezi sa epidemijom karcinoma usne duplje, povezujući ga sa seksualno prenosivim Humanim Papiloma Virusom (HPV).

Istraživanjem koje je sprovedeno u Štokholmu, došlo se do brojki koje pokazuju da broj obolelih od oralnih karcinoma, pre svega karcinoma krajnika, beleži oštar rast – čak preko sedam puta, što je zabeleženo u periodu od 1970 do 2007 i iz tog razloga se navodi da je reč o epidemiji.

U svrhu ove studije, glavni istraživač dr. Tina Dalianis i njen tim su uporedili medicinsku istoriju pacijenata obolelih od oralnog kancera tokom poslednjih deset godina. Time je utvrđeno da je od 1998. do 1999. samo 54% pacijenata obolelih od oralnog karcinoma bilo pozitivno na HPV, a ovaj procenat se popeo na čak 84% između 2006. i 2007.

I dok oralni karcinomi koji su povezani sa HPV definitivno beleže porast u ovoj dekadi, stručnjak za HPV, dr. D’Souza sa Džon Hopkins Univerziteta kaže da još uvek nema velikog razloga za brigu: “Da, postoji alarmantno povećanje u broju obolelih od karcinoma ždrela, a za to povećanje zaslužan je HPV virus “, – izjavio je ekspert za oralni karcinom D’Souza, PhD, objašnjavajući kako stoje stvari za WebMD. “Iako se mnogi eksperti slažu da postoji veliki porast pojavljivanja oralnog karcinoma povezanog sa HPV, ova vrsta karcinoma je i dalje sve u svemu prilično retka. ”

Dodatno, studija ističe da je znatno povećanje broja obolelih od oralnog karcinoma moglo biti uzrokovano promenom u seksualnom ponašanju ljudi.

Primetno je da se oralni seks upražnjava češće, kao i da ljudi upražnjavaju seks sa prostitutkama, a takođe i da do prvih seksualnih odnosa dolazi ranije u životu. Ovakvo ponašanje je povezano sa pojavom oralnog karcinoma kod osoba pozitivnih na HPV, objašnjava studija.

Takođe, kada je u pitanju oralni karcinom, utvrđeno je da su muškarci ranjiviji od žena.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: