polne bolesti ordinacije

Hlamidija može da uzrokuje oštećenja DNK povezana sa rizikom od kancera, pokazuje studija

26/06/2013

Hlamidija, polno prenosiva bolest koju prenosi bakterija Chlamydia Trachomatis, može da uzrokuje mutacije u DNK domaćina što može povećati rizik za kasniji razvoj kancera grlića materice ili jajnika, utvrdili su nemački istraživači.

Studija je pokazala da su ljudske ćelije, uzgajane u laboratoriji, inficirane hlamidijom, bile u većem riziku od oštećenja DNK, u poređenju sa ćelijama koje nisu inficirane sa hlamidijom. Dodatno, same ćelije nisu uvek bile u stanju da ova oštećenja DNK pravilno poprave, što još više povećava rizik od genetskih mutacija.

hlamidija-u-celiji-domacina

Hlamidija (zelena) u skrovištu ljudske ćelije (crveno). CREDIT: Max Planck Institute for Infection Biology/V. Brinkmann

Normalno,ćelije sa takvim DNK oštećenjima bi aktivirale proces koji eliminiše takvu ćeliju, kako ćelija ne bi postala kancerozna. Ali studija pokazuje da bi ispitivane oštećene ćelije premostile ovaj mehanizam i nastavile dalje da se dele (razmnožavaju). Nastavak deobe oštećenih ćelija u nekom trenutku može dovesti do kancera, kažu naučnici.

Ranije studije su utvrdile vezu između infekcije hlamidijom i povećanog rizika od raka grlića materice iraka jajnika, ali ove studije nisu mogle da dokažu uzročno-posledičnu vezu. Nova studija obezbeđuje objašnjenje kako hlamidija može povećati rizik od kancera.

Ipak, s obzirom da je studija sprovedena ispitivanjem ćelija u laboratorijskoj posudi, potrebna su dodatna istraživanja koja bi pokazala da se ista stvar dešava u ljudskim organizmima.

Nova studija sprovedena od strane naučnika iz Instituta za Infektivnu Biologiju, Max Planck u Berlinu, je objavljena 12. Juna u žurnalu Cell Host & Microbe.

Širom sveta, više od 90 miliona novih infekcija hlamidijom se desi svake godine, dok čak 70% žena inficiranih hlamidijom ostaju bez simptoma i ova bakterija može održati hroničnu infekciju organizma mesecima, ili čak godinama.

Međutim, dok s jedne strane može proći bez simptoma, hlamidija može oštetiti ženske reproduktivne organe. Dodatno, standardni anti-bakterijski lekovi se sve više pokazuju neefikasni u potpunom istrebljivanju hlamidije iz organizma obolele osobe što vodi do hronične infekcije bez simptoma, pokazuje studija.

{ 2 comments… read them below or add one }

sanja February 3, 2014 at 3:55 pm

Da li sam ja pravilno razumela da se infekcija hlamidijom ne može stvoriti sama od sebe (kod žena naročito) već da se ona samo prenosi seksualnim putem? Negde sam pročitala da je nastanak hlamidije povezan sa postojanjem te bakterije u rektumu kod žena. Da li se one mogu inficirati nedovoljnom higijenom? Imam koleginicu koja nema partnera a ima hlamidiju? Kako je to moguće?

Reply

drbojic February 10, 2014 at 1:25 pm

Hlamidija je isključivo polno prenosive infekcija. Inficira sluznice mokraćnog kanala, genitalne organe i nalanu regiju. Podekad je moguće da rezulatai budu i lažno pozitivni. Takođe, moguće je da se kod vaše koleginice radi o staroj infekciji, koja ranije nije dijagnostikovana.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: