polne bolesti ordinacije

Hlamidija može da preživi u crevima?

07/06/2017

Hlamidija je jedna od najčešćih polno prenosivih infekcija. Srećom, izlečiva je. Ali nova istrađivanje sugeriše da za neke ljude, izlečenje hlamidije ne sprečava ponovnu infekciju, čak i ako osoba nije bila ponovo izložena ovoj infekciji. Izgleda da postoji mogućnost da bakterija preživi u crevima, i da vas u nekom trenutku ponovo napadne.

Kako stvari stoje, već dugo je doktorima poznato da hlamidija može da se ponovo pojavi kod izlečenih pacijenata, ali ne i kako i zašto. Ova studija ukazuje na činjenicu da je kod mnogo životinja hlamidija pronađena u gastro-intestinalnom traktu. Ima smisla dakle, da ako do gastro-intestinalne infekcije dolazi kod većine vrsta koje mogu biti inficirane hlamidijom, postoji velika verovatnoća da do gastrointestinalne infekcije može doći i kod ljudi, takođe.

infekcija-hlamidijom od infekcije do izlečenja i ponovne infekcije

Ova studija nije testirala ovu teoriju na ljudima. Umesto toga, studija se bavila kako je dolazilo do reinfekcije kod životinja, i neuspeha koji su određeni lekovi imali u lečenju hlamidije kada je utvrđeno da se hlamidija nalazi u crevima. Odavde je izveden zaključak da bi i žene koje su inficirane hlamidijom mogle imate slične probleme: lekovi koji su uzeti su mogli da izleče hlamidiju u genitalnoj regiji, ali ne i u crevima (gastro intestinalna regija), što bi ostavljalo bakteriju hlamidije da preživi određeno vreme dok se ponovo ne aktivira.

Ranije studije sugerišu da je kod žena veća verovatnoća da dođe do spontanog ponovnog javljanja infekcije.

Dve stvari bi to objasnile – neuspešno lečenje do koga može doći usled činjenice da je

  1. bakterija razvila imunitet na lek,
  2. reinfekcija

Iako je broj neuspešnih lečenja u porastu, u studijama hlamidije kod miševa, antibiotici su bili mnogo manje efikasni u lečenju hlamidije u gastro-intestinalnom traktu, nego u lečenju hlamidije u genitalnoj regiji. Roger Rank, glavni autor studije sugeriše da kod žene češće dolazi do reinfekcije nego kod muškaraca iz istog razloga zašto žene češće imaju infekcije urinarnog trakta. Alternativni antibiotici ili detaljnije posmatranje pacijenta mogu biti neophodni da bi bili sigurni da je pacijent zaista izlečen, smatra Roger.ž

Svakako, nema mesta panici, za sve koji su imali hlamidiju i uspešno su  se izlečili. Ponovno javljanje hlamidije je retko, a i kada se ponovo pojavi, opet se može izlečiti. Ali, ako ponovo dobijete hlamidiju a u stabilnoj ste i ozbiljnoj vezi, možda to ipak nije znak da treba da posumnjate u vernost vašeg partnera.

Leave a Comment

Previous post: