polne bolesti ordinacije

Da li je moguće imati neobavezan seks a bezbedan?

20/01/2015

Pitanje: Da li je moguće imati bezbedan neobavezni seks ili vezu za jednu noć bez rizika?

Ako niste u vezi, bez obzira da li ste muško ili žensko, normalno je da s vremena na vreme osećate fizičku potrebu za seksom, pa vam koncept veze za jednu noć može izgledati privlačno. Problem je u tome što ovakvi, neobavezni seksualni odnosi nose sa sobom priličan broj potencijalnih rizika – od kojih je samo jedan infekcija nekom od polnih bolesti.

veza-za-jednu-noc

Budite pažljivi, ali i iskreni. Pitajte i očekujte da vam i druga strana uzvrati iskrenošću.

Ne postoji siguran način da se proceni da li neka osoba ima polnu bolest samo gledajući tu osobu, bez obzira da li imate uvida u način na koji osoba održava ličnu higijenu ili ako znate sa kim se druži. Ako ste zabrinuti za vaše zdravlje (sa seksualne tačke gledišta), jedini način da pametno procenite da li je neko dobar izbor za neobavezan seks je da jasno i odlučno porazgovarate sa tom osobom.

Odgovor: Ne možete imati 100% siguran neobavezan seks, ali ga možete učiniti bezbednijim ako ispoštujete sledećih nekoliko jednostavnih pravila:

Prihvatite odgovornost za sopstveno zdravlje, tako što ćete redovno praktikovati test na polne bolesti, i tako što ćete uvek iskreno razgovarati o vašem zdravlju sa svakim potencijalnim seksualnim partnerom.

  1. Proverite sa vašom potencijalnom “vezom za jednu noć” kada se poslednji put testirao/testirala na polne infekcije i koji je bio rezultat testa.
  2. Porazgovarajte o tome koliko seksualnih partnera je svako od vas imao od poslednjeg testa, a takođe popričajte o tome da li su uvek imali “siguran seks”
  3. Pitajte o bilo kakvom posebno rizičnom ponašanju, kao što je npr. Analni seks ili korišćenje droga i ispričajte i o svojoj istoriji (sa te tačke gledišta)
  4. Uvek vodite računa da imate siguran seks, što uključuje i siguran oralni seks, ne samo kada imate seks za jednu noć, nego sa svima
  5. Kada birate partnera za jednu noć, izaberite nekoga ko stavlja veliki akcenat na siguran seks i ko i sam uvek računa da ima siguran seks.
  6. Iskoristite informacije koje ste naučili da informisani donesete najbolju odluku da li ćete spavati sa nekim ili nećete, ali imajte na umu da i dalje možda postoji rizik koga niste svesni ni vi ni vaš potencijalni partner.

Istina je da svaki seksualni odnos sa sobom nosi neke rizike. Ovi rizici se mogu umanjiti, ali, posebno kada je reč o neobaveznom seksu, ne mogu se u potpunosti izbeći. Iako vam poštovanje ovih pravila neće čarobnim štapićem učiniti vezu za jednu noć bezbednom, ipak će je učiniti bezbednijom. Ako ništa drugo, bićete mnogo svesniji rizika na koji pristajete ili zbog koga ćete reći NE.

Na kraju krajeva, svako od nas mora da odlučuje sam za sebe, kojim rizicima ćemo se izložiti a kojima nećemo. Samo kada sagledamo potencijalne opasnosti koje sa sobom nose veze za jednu noć – uključujući trudnoću, polne infekcije, silovanje – možemo da počnemo da inteligentno odlučujemo da li ćemo i na koji način da se upustimo u ove poduhvate. Ako ste bez stalnog partnera, darovi koje donose veze za jednu noć možda su vredne rizika, ali neznanje svakako nije put do seksualnog blaženstva.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: