polne bolesti ordinacije

Analni seks i rizici

27/05/2016

Analni seks se odnosi na bilo koju seksualnu aktivnost koja uključuje anus tj. analni otvor. Ovo uključuje:

 • Penetraciju anusa penisom
 • penetraciju anusa sa prstima ili pomagalima, npr. vibratorom
 • oralni seks – stimulacija anusa korišćenjem usta ili jezika

Anus je ispunjen mnogobrojnim nervnim završecima, koji ga čine veoma osetljivim na dodire. Za jednog partnera, anus može biti erogena zona koja reaguje na seksualnu stimulaciju, a za drugog, anus može obezbediti prijatan osećaj stegnutosti oko penisa. Stoga se neki od nas odlučuju za analni seks, koji takođe sa sobom nosi određene zdravstvene rizike i pametno je da preduzmete odgovarajuće mere opreza.

Da li je analni seks siguran?

Postoje mnogobrojni rizici skopčani sa analnim seksom i možemo reći da je analni seks najriskantnija od svih seksualnih aktivnosti iz nekoliko razloga:

 • Anusu nedostaje prirodna vlažnost, koju poseduje vagina. Penetracija može dovesti do cepanja tkiva unutar anusa, što dozvoljava bakterijama i virusima da uđu u krvotok. Ovo može rezultirati polno prenosivim infekcijama. Studije pokazuju da je šansa za dobijanje HIV-a putem analnog odnosa 30 puta veća u poređenju sa vaginalnim odnosom. Izloženost HPV virusu može takođe dovesti do razvoja analnih bradavica i analnog kancera. Korišćenje raznih maziva (lubrikanata) može pomoći, ali ovo ne sprečava u potpunosti mogućnost da dođe do poderanog tkiva.
 • Tkivo unutar anusa nije tako dobro zaštićeno kao tkivo spolja. Spoljno tkivo anusa sadrži sloj mrtvih ćelija koje služi kao prirodna zaštita od infekcije. Tkivo unutar anusa nema prirodnu zaštitu, što ga čini ranjivim u pogledu cepanja i širenja infekcije
 • Anus je napravljen tako da zadrži fekalije. Anus je okružen sa mišićem u obliku prstena, koji se zove analni sfinkter, koji se se steže nakon velike nužde. Kada je mišić stegnut, analna penetracija može biti bolna i teška. Postoji sumnja da čest analni seks može dovesti do oslabljivanja ovog mišića, što mu može otežati držanje fekalija, dok ne dođete do kupatila. Ipak, Kegelove vežbe mogu ojačati analni sfinkter i sprečiti ovaj problem ili ga ispraviti.
 • Anus je pun bakterija. Čak i ako oba partnera nema polno prenosivu infekciju ili bolest, bakterije koje po prirodi stvari borave u anusu mogu inficirati partnera koji pruža analni seks (partner koji vrši penetraciju). Takođe, ukoliko posle analnog seksa imate vaginalni seks, to može dovesti do vaginalne ili urinarne infekcije.

Analni seks nosi sa sobom i druge rizike. Oralni kontakt sa anusom nosi za oba partnera rizik od hepatitisa, HPV-a i drugih infekcija. Kod heteroseksualnih parova postoji mogućnost trudnoće, ukoliko se izbacivanje spermatozoida desi blizu vaginalnog otvora.budite oprezni

Postoji mogućnost i za ozbiljniju povredu prilikom analnog seksa, iako je to redak slučaj. Krvarenje nakon analnog seksa može biti posledica hemoroida ili poderotine, ili nečega ozbiljnijeg kao što je npr. perforacija (tj. rupica) u debelom crevu.

Ovo je opasan problem koji zahteva momentalnu intervenciju lekara, koja uključuje hospitalizaciju, operaciju i antibiotike koji imaju za cilj da spreče infekciju.

Prevencija problema koji mogu nastati usled analnog seksa

Jedini način da potpuno izbegnete rizike koje sa sobom nosi analni seks je da se uzdržite od analnog seksa. Ako ipak to ne želite, važno je da koristite kondom koji će vas štititi od infekcija i bolesti.

VAŽNO – kako da učinite analni seks bezbednijim:

 • Pre analnog seksa važno je da su vam creva prazna, a ako su vam creva puna, sačekajte, pa tek posle velike nužde priuštite sebi tuširanje u toploj vodi, i dobro očistite anus anti-bakterijskim sapunom
 • Koristite kondom – herpes i druge polne infekcije se prenose analnim seksom!
 • Ne stavljajte penis u vaginu ili usta nakon što je bio u anusu, sve dok ne stavite novi kondom. Ako nemate više kondoma, morate se dobro oprati posle analnog seksa
 • Koristite dosta maziva da biste smanjili rizik od ozlede tkiva. Sa lateks kondomima uvek koristite lubrikante na bazi vode.
 • Opustite se pre stavljanja penisa kako biste smanjili rizik od povrede. Tuširanje toplom vodom ili radi lakše penetracije lezite na stomaku prilikom stavljanja penisa.
 • Bolje je da preskočite analni seks ako imate hemoroide – hemoroidi mogu biti povređeni prilikom analnog seksa što može dovesti do njihovog krvarenja
 • Ukoliko je bolno, prestanite sa analnim seksom.
 • Ako vam se desi krvarenje nakon analnog seksa ili primetite otekline oko anusa ili da tečnost izlazi iz njega, posetite vašeg doktora što je pre moguće

Leave a Comment

Previous post:

Next post: